Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura '09 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=212525)

Litawor 30-04-2009 11:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pan i Wladca (Post 2534064)
Sama fizyka bo gość od matmy nie dopuścił mnie do matury.

A to na jakiej zasadzie może "nie dopuścić" ucznia do matury z danego przedmiotu?!

I na jaki kierunek chcesz iść? Bo akurat na wiele kierunków technicznych przyjmują wszystkich kandydatów, bo chętnych nie ma tak wielu. Tylko że jeśli jesteś słaby z matematyki, raczej sobie nie poradzisz.

Giorio 30-04-2009 12:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2534066)
A to na jakiej zasadzie może "nie dopuścić" ucznia do matury z danego przedmiotu?!

I na jaki kierunek chcesz iść? Bo akurat na wiele kierunków technicznych przyjmują wszystkich kandydatów, bo chętnych nie ma tak wielu. Tylko że jeśli jesteś słaby z matematyki, raczej sobie nie poradzisz.

Niektórzy nauczyciele dają do wyboru - albo zdajesz przedmiot i nie wybierasz go na maturze, albo bańka :D. Słyszałem już o czymś takim.

Dark Immolator 30-04-2009 13:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2534029)
Tak, dwie osoby z klasy, które namówiłem tylko po to aby nie pisać w samotności. xD

Jak nie wyskoczą tak jak n lat temu z zadaniem, które prócz umiejętności czysto informatycznych wymagało też wiadomości z zakresu fizyki (z której jestem noga), to żadnych szczególnych wrażeń nie będzie. ;p

ty wiesz w ogole jak wyglada ta matura z inf, widziales chociaz arkusze z poprzednich lat?

Pan i Wladca 30-04-2009 13:28

Na takiej zasadzie, że w ostatniej 4 klasie zmienił nam się nauczyciel od matmy. Na półrocze wystawił mi 1, i powiedział, że na koniec normalnie zdam ale do matury mnie nie odpuści. Z fizyki 4 na koniec miałem ;)
Na studia nie wiem jeszcze jakie, wiem, że chce iść. Ciężko u mnie z kasą.

Rothes 30-04-2009 13:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Immolator (Post 2534112)
ty wiesz w ogole jak wyglada ta matura z inf, widziales chociaz arkusze z poprzednich lat?

Widziałem. Jeżeli myślisz, że wyznaczanie złożoności pamięciowej, bądź obliczeniowej algorytmu stanowi dla mnie jakiś problem, to się mylisz. Zadania z arkuszy kalkulacyjnych, bądź baz danych na tak niskim poziomie to w ogóle kpina. Jeżeli mam na czymś porządnie stracić punkty to co najwyżej teoria z sieci komputerowych, bądź wspomniane wcześniej wiadomości z innych dziedzin.

To, że średnia krajowa matury z informatyki jest najniższą w kraju, nie wynika z trudności zadań, tylko z tego, że podchodzą do niej osoby, które nie mają najmniejszego pojęcia o tym, czym jest prawdziwa informatyka.

Gabija Demon 30-04-2009 14:15

Polski podstawa, matma, biologia, angielski rozszerzenia.

Co do oceny z religii na świadectwie: dzięki niej załapałam się na pasek haha ^^ Co nie zmienia faktu, że uważam to za bzdurę zupełną..

Powodzenia Maturzyści! Damy radę! :)

Rafayen 30-04-2009 18:04

Polski Geografia Ang poziom podstawowy =)
Fizyka Biologia Chemia Wos poziom rozszerzony =P

Uczyć się nie ucze! nie po to za*******ałem 3 lata żeby teraz uczyć się jak głupi.

Rothes 30-04-2009 19:18

Sporo tego nabrałeś (pamięć mnie zawodzi, czy w deklaracji było miejsce jedynie na trzy przedmioty dodatkowe? ;p)... a które z tych matur są Ci potrzebne podczas rekrutacji na studia? I co to za dziki kierunek? ;p

Fintex 30-04-2009 19:43

Polski, Ang, Gejo podst. WOS rozsz.

chyba na zadna uczelnie nie trzeba gejo i wosu razem, ale zdaje sobie tak o.. bo nie mam sprecyzowanych planow na studia. nic mnie praktycznie nie interesuje... te kierunki wszystkie to nuda sama z dupy wyssana.

Litawor 30-04-2009 19:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rafayen (Post 2534306)
Polski Geografia Ang poziom podstawowy =)
Fizyka Biologia Chemia Wos poziom rozszerzony =P

A jak to możliwe, skoro zdawać można tylko 6 przedmiotów?

Arnisan 30-04-2009 20:42

@Fintex
No to jak nic nie interesuje to nie idź na studia, bo tylko będziesz się na nich męczył i po semestrze skończysz takie studiowanie. Powiem, że nie każdy nadaje się na studia i nie każdy powinien na nich być.

Mystiquer 30-04-2009 20:50

pare dni zostalo a ja nic nie umie ;s zdaje na podstawie wszystko ;d (jak zawsze po najmniejszej linii oporu xd) WOS, polski i angol.
pozdrawiam
optymista

Rethfing on Aldora 01-05-2009 09:48

Polski podstawa
Matma, angielski rozszerzenie

Teeeż w sumie ten angol zdaje chyba dla realizacji własnych ambicji, na żadne studia mi się nie przyda. Sram teraz przed polskim, boje się, że nie zdam :<

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mystiquer (Post 2534419)
zdaje na podstawie wszystko ;d (jak zawsze po najmniejszej linii oporu xd) WOS, polski i angol.
pozdrawiam
optymista

Ciekawi mnie co Ty chcesz robić z taką maturą?

Wielki MarIuSzzo 01-05-2009 13:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2534127)
To, że średnia krajowa matury z informatyki jest najniższą w kraju, nie wynika z trudności zadań, tylko z tego, że podchodzą do niej osoby, które nie mają najmniejszego pojęcia o tym, czym jest prawdziwa informatyka.

co wynika z tego, ze zdecydowana wiekszosc szkol uczy informatyki na poziomie ponizej podstawowego, my na mat-fiz-info przez trzy lata walkowalismy excela i accesa, z programowania mielismy stycznosc z tp i to na takiej zasadzie 'prosze pani a jak ...' 'pascal.eu.org sprawdz se' :) co nie zmienia faktu, ze matura z informatki wcale do latwych nie nalezy

ja zdaje polski i ang na podstawie, matma fiza na rozszerzeniu, srednio mi sie troche terminy matur ulozyly, bo mam w przeciagu calego miesiaca (ustne 26,28), ale dam rade ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mystiquer (Post 2534419)
pare dni zostalo a ja nic nie umie ;s zdaje na podstawie wszystko ;d (jak zawsze po najmniejszej linii oporu xd) WOS, polski i angol.
pozdrawiam
optymista

pozdrawiam
kretyn

Matheavyk 01-05-2009 20:10

Matura z informatyki to dla kogoś kto siedzi w temacie i jakoś umie programować(nawet nie na wysokim poziomie) kwestia przeczytania i zrozumienia jednej porządnej książki. Takie jest moje zdanie i sądzę, że tyle byłoby mi potrzebne do tego by spokojnie wszystko tam zrobić. Więc poziom jak poziom, ale przygotować się można dość łatwo.

A na polibudzie wrocławskiej z tego co patrzyłem wynika, że matura z matematyki i fizyki się sumuje, a nie do wyboru... czyżbym czegoś nie dopatrzył?

edit: http://www.studiuj.pwr.wroc.pl/26440.xml
Jak nic matma+fiza nie licząc kierunków wymienionych pod zaprezentowanym wzorem(trzeba przewinąć trochę w dół do tego wzoru)

Rethfing on Aldora 04-05-2009 12:11

Nooo i co? Luzik nie? :D Chłopów pisałem. Jak nie zdam to chyba umre rotflując na ziemi

Radix 04-05-2009 12:26

Prosta maturka. Jeśli matma R też taka będzie, to luzik bluzik. Wyszedłem po 1.5h. W tym roku chyba przychylny ukłon w stronę maturzystów wykonali ;]

Litawor 04-05-2009 12:38

Owszem, polski prosty, nie potrzeba było żadnej wiedzy. Czy ktoś jeszcze tak miał, że najbardziej w czasie całego tego wydarzenia denerwował się wpisywaniem peselu w odpowiednich miejscach? :D

Wie ktoś, gdzie znajdę wzory prac pisemnych na rozszerzony angielski? W sensie - jaka powinna być kompozycja rozprawki/opowiadania/recenzji itp. Bo ja swoje ksera z lekcji pogubiłem.

KrEmAs KAc 04-05-2009 12:51

Polski banalny :baby:

Rothes 04-05-2009 12:55

Po godzinie 11 wyszedłem z sali, raczej zadowolony. Arkusz generalnie był prosty. Gnębi mnie jedynie to, iż nie przeczytałem ostatnio żadnego streszczenia, omówienia czy innego tekstu traktującego o Chłopach, toteż boję się o jakiś głupi błąd rzeczowy. Z drugiej jednak strony podany fragment był raczej dość jednoznaczny w interpretacji, nie kazano również odwoływać się do całości utworu, więc pewnie jakoś to będzie. ;)

Rethfing on Aldora 04-05-2009 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2536543)
Owszem, polski prosty, nie potrzeba było żadnej wiedzy. Czy ktoś jeszcze tak miał, że najbardziej w czasie całego tego wydarzenia denerwował się wpisywaniem peselu w odpowiednich miejscach? :D

Wie ktoś, gdzie znajdę wzory prac pisemnych na rozszerzony angielski? W sensie - jaka powinna być kompozycja rozprawki/opowiadania/recenzji itp. Bo ja swoje ksera z lekcji pogubiłem.

Hahaha, pesel największy stres ;dd
Co do angola to może po prostu www.ang.pl?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2536554)
Po godzinie 11 wyszedłem z sali, raczej zadowolony. Arkusz generalnie był prosty. Gnębi mnie jedynie to, iż nie przeczytałem ostatnio żadnego streszczenia, omówienia czy innego tekstu traktującego o Chłopach, toteż boję się o jakiś głupi błąd rzeczowy. Z drugiej jednak strony podany fragment był raczej dość jednoznaczny w interpretacji, nie kazano również odwoływać się do całości utworu, więc pewnie jakoś to będzie. ;)

Zgadzam się całkowicie, ale jestem pewien, że poniżej 50% nie będzie. To by było impossible ;d

Pan i Wladca 04-05-2009 13:26

Po zerwaniu tych żółtych naklejeczek usłyszałem z końca sali "ja pierdole" :p
Sorki za wyrażenie. Tekst o hipnozie prosty, gorzej miałem z Chłopami bo nie bardzo pamiętałem.

Litawor 04-05-2009 13:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora (Post 2536559)
Co do angola to może po prostu www.ang.pl?

No właśnie nie widzę tam nigdzie czegoś takiego :/

Widzę, że nikt nie porwał się na temat 2, który przecież był znacznie prostszy. Obie bohaterki można było scharakteryzować wyłącznie na podstawie fragmentów tekstu, właściwie nic nie trzeba było z "Pana Tadeusza" pamiętać. Warto było tylko wiedzieć, że to akurat był romantyzm i jakie poglądy na temat rozumu i uczuć się z tym wiązały.

Glamri 04-05-2009 13:44

Ja wziąłem 2 temat, ale do romantyzmu nic nie odnosiłem. Kazali oprzeć się na tych fragmentach, to po samych fragmentach poleciałem. ; )

Rothes 04-05-2009 13:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2536572)
Widzę, że nikt nie porwał się na temat 2, który przecież był znacznie prostszy. Obie bohaterki można było scharakteryzować wyłącznie na podstawie fragmentów tekstu, właściwie nic nie trzeba było z "Pana Tadeusza" pamiętać. Warto było tylko wiedzieć, że to akurat był romantyzm i jakie poglądy na temat rozumu i uczuć się z tym wiązały.

Zauważ tylko, że sytuacja przedstawiała się identycznie w przypadku obu tematów, a nie każdemu odpowiada forma Pana Tadeusza. Ja dla przykładu wolałem prozę Reymonta, którą jednak tak czy siak dość trudno się czytało ze względu na słownictwo typowo wiejskie.

W mojej klasie, spośród osób, które wyszły przede mną, wszyscy zajęli się właśnie drugim tematem. ;p

Litawor 04-05-2009 14:38

Ja jednak mam poważne wątpliwości co do polecenia - trudno mi uwierzyć, że w ogóle nie oczekiwano odwołania się do tekstu utworu. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby w kluczu odpowiedzi jednak tego wymagano, to by było "w stylu" CKE.

Dr.Unknown 04-05-2009 14:41

Cytuj:

Przecież wszystko wygląda tak samo - kompozycja trójdzielna, osobne akapity dla za i przeciw w rozprawce, itd.

I na próbnych i na maturze właściwej pisałem rozprawki - opowiadania są spoko, ale nie dawałem rady się skompresować, a recenzję pies trącał - otrzymywałem zadowalające wyniki (91, 93, 89 %).
Co nie zmienia faktu, że na dzienne nie wystarczyło ;0.

Litawor 04-05-2009 14:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 2536619)
Przecież wszystko wygląda tak samo - kompozycja trójdzielna, osobne akapity dla za i przeciw w rozprawce, itd.

Z maturą to nigdy nie jest takie proste! Akurat rozprawki umiem pisać, gorzej, jeśli nie będzie takiej opcji. W opowiadaniach w szkole czasem traciłem punkty, bo nie zawarłem we wstępie informacji o czasie akcji, a to *musi* być. I nikogo nie obchodzi, że moja koncepcja opowiadania polega na tym, że czas jest nieokreślony. A o recenzji nawet nie wspomnę, tam wszystko musi być wg planu. Opis u mnie odpada, nie umiem czegoś takiego pisać.

KrEmAs KAc 04-05-2009 15:02

Ma ktoś arkusze i odpowiedzi z dzisiejszej matury??

Glamri 04-05-2009 15:46

CKE obiecało po południu opublikować...

Matheavyk 04-05-2009 17:41

Cytuj:

Co tam Pesel! Rozerwanie tych naklejek to największa rzeźnia na maturze^^

Ja tak jak Rothes powiedział, wybrałem chłopów ze względu na prozę. Po prostu po to, żeby niepotrzebnie nie ryzykować.

A i jeszcze: proszę o to samo co Litawor, jeśli ktoś byłby łaskaw.

Ashlon 04-05-2009 19:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez KrEmAs KAc (Post 2536633)
Ma ktoś arkusze i odpowiedzi z dzisiejszej matury??

Matura.onet.pl - do podstawowego sa juz odpowiedzi.

Jakbym w tym roku pisal, wybralbym temat 2. Swoja droga, zauwazylem, ze leca po takiej samej linii oporu, jak rok temu - trzeba sie postarac, zeby nie zdac podstawowego, ale rozszerzony to juz niezla jazda jest :)

ChachaŁ 04-05-2009 19:30

Pisalem drugi temat.

Co do odnoszenia sie do calosci tekstu. W zeszlym roku rowniez nie bylo tego w poleceniu, a jednak bylo to punktowane. Dlatego lepiej bylo sie odwolac do calosci. Troszke wiecej roboty, a mozna bylo zyskac pare punktow :)

Btw.
http://img10.imageshack.us/img10/329...531500x500.jpg

Rothes 05-05-2009 13:00

Rozszerzony angielski był piękny... banał nad banałami, z 90% jak w banku.

Litawor 05-05-2009 13:31

Najfajniejszym elementem matury z angielskiego było opowiadanie o spodku do herbaty, którego inny fragment... czytaliśmy kiedyś na lekcji angielskiego w szkole. :D

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...byt_latwa.html

9-NINE 05-05-2009 14:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 2537194)
Rozszerzony angielski był piękny... banał nad banałami, z 90% jak w banku.

Amen. Nic dodać, nic ująć.

@Rozrywanie naklejek:
Wystarczy użyć dowodu.

Litawor 05-05-2009 14:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 9-NINE (Post 2537263)
@Rozrywanie naklejek:
Wystarczy użyć dowodu.

Tak się dzisiaj zastanawiałem, jak mają sobie z tym poradzić osoby, które (jakimś cudem) jeszcze nie wyrobiły sobie dowodu.

KrEmAs KAc 05-05-2009 14:26

http://www.joemonster.org/art/11454/...ernetu_mamy_ja

Fintex 05-05-2009 14:36

no matury do tej pory proste. zobaczymy jak wyniki..;p dowala jakis obsrany klucz z polaka i moze byc roznie, ale polak to tam malo wazny.
ang. wazniejszy a byl prostyyy.

jutro wos ;]

9-NINE 05-05-2009 14:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2537271)
Tak się dzisiaj zastanawiałem, jak mają sobie z tym poradzić osoby, które (jakimś cudem) jeszcze nie wyrobiły sobie dowodu.

Jak to mawia trener Piechniczek: "Czasem tak się zdarza, że trafia piłka do bramkarza". Jeśli wiesz co mam na myśli. "Life is brutal and full of zasadzkas, and kopas w dupas very mocno"

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:01.