![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Ale nad takim czymś trzeba pracować długie lata, żeby cos zmienić. |
Dopóki płyty nie zaczną być rozdawane półdarmo, albo nie znajdzie się jakiegoś "cudownego" sposobu wyłapywania ściągających nielegalnie (huehue, moja wyobraźnia > all), to nie ma większych szans na zaprzestanie piractwa.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
@Topic Prawo nie działa wstecz, więc mi to trochę obojętne, bo jakby mi bardzo zależało, to na bazarku jest wszystko. |
Piractwo jest i piractwo będzie... tego się nie zatrzyma,lecz zmniejszy.Sporo ludzi a można i powiedzieć 100 % chciało by mieć tą fajną okładkę dla szpanu? Lecz nie stać ich,brak kasy? Wkońcu ''To My Polacy'' :] PoZdro
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Polecam trochę lektury: http://di.com.pl/news/18065,0,Radioh...y_porazka.html http://di.com.pl/news/17804,1.html http://di.com.pl/news/18812,0,Paulo_...e_ksiazki.html http://di.com.pl/news/26849,4.html |
Cytuj:
Chcialbys, zeby ktos tobie ukradl program, nad ktorym pracowales pol roku? Przeciez siec osiedlowa i dc++ tez mozemy nazwac "biblioteka plikow". Przykladowo radia sluchasz "za friko", bo za muzyke placisz w formie sluchania reklam. Wydaje mi sie, ze podales maksymalnie chybiony przyklad. |
Cytuj:
Czas otworzyć oczy i zauważyć, iż nadeszła nowa era, a obecne systemy sprzedaży są po prostu przestarzałe. Nikt tu wcale nie wymaga od twórców muzyki, filmów i książek aby pracowali za darmo. Mogą tworzyć, zarabiać na tym, jednocześnie nie traktując odbiorców jak złodziei i nie utrudniając im dostępu do swojej twórczości. Cytuj:
http://di.com.pl/news/26552,0,Produc...e_spodoba.html - poczytaj komentarze |
Cytuj:
|
8-10 lat temu, za nową grę płaciłeś +200 zł, a posiadanie oryginalnego windowsa.. ohoho, jaki to był szpan :P. Wtedy piratowali wszyscy i wszystko - polski przemysł informatyczny, rozwinął się na piratach,bo jeśli chodziło o informatykę, to byliśmy nie wartym zainwestowania krajem (4?) 3 świata. Do dziś pamiętam, jak mój ojciec - informatyk, ściągał różnorakie gierki w pracy :).
Dziś już się zmieniło. Nie musisz własnoręcznie składać kompa ( i tak się opłaca się, własnoręczne złożenie, taniej o 200-300 zł i wiesz co masz :) ), tylko możesz go kupić w biedronce czy aoszołnie, a programy i cała reszta, kosztuje - w porównaniu do starych cen - grosze ( 19 zł, za grę, która ma 1-2 lata, czy 129,90 zł za premierę to tak naprawdę niewiele, Windows jest ogólnie dostępny i dodawany do w.w komputerów ). Czyli, gadanie o popycie i wysokiej cenie, to bujda. Wystarczy poczekać, aż gra stanieje i odkładać sobie po 10 zł na miesiąc. Dziś piractwa, nie da się usprawiedliwić wysoką ceną, nasi dystrybutorzy o to zadbali - więc, ogólnie rzecz biorąc piractwo jest niemoralne, nieetyczne i warte potępienia. |
Cytuj:
|
Kiedyś, gry były nagrywane z radia na kasetę magnetofonową. Mam nawet jeszcze w ten sposób pozyskanego Pacmana.
|
Cytuj:
Internet to jedyna ostoja wolnego słowa a że parę dorobkiewiczów zauważyło że można na nim wyciągnąć trochę kasy itp itd to wprowadzają beznadziejne ustawy które są zamachem na demokrację. Prostą rzeczą jest że jeżeli polskie media miały by naprawdę do zaoferowania ciekawe seriale, filmy na poziomie to nikt by nie ściągał filmów, ale nie każdego stać na komercyjne płatne programy typu : HBO,Canal + więc zmuszeni są do ściągania filmów. Najpierw niech polski rząd wypierdoli 1/2 członków KRRiT a nie myśli o wprowadzeniu podobnej ustawy jak w Francji. |
Cytuj:
Cytuj:
A z serialami to inna sprawa, bo zanim ja się doczekam finału lostu z TVP to miną 3 lata a niektórych seriali to ja w TV nigdy nie zobaczę, bo u nas nie chce się nikomu kupować... -.-" |
Cytuj:
Głupota totalna. Dobrze do tematu. Hmmm to bardzo źle, ale to bardzo źle. Skoro mają banować za moją pamięć fizyczną na komputerze to może również zbanują mi ręcę, mózg i usta? Przecież ja mogę opisac cały film z deski do deski i to również przyczyni się do spadku oglądalności filmu prawda? Mogę też zarapować płytę Verby i to może się również nie różnić niczym... Hmmmm a moge też mi zakażą używania KAMERY w swoim własnym domu? O nie to straszne on może nagrać nią nasz film!!! Jeżeli banować to niech zbanują całe youtube w cholere, google bo przecież umożliwiają znalezienie potencjalnych piratów, ba niech zbanują też hurtownie papieru, przecież to zuoooo wcielone i pozwala kopiować książki, dając odpowiedni surowiec... Nie wiem co o tym myśleć, już przełknę to że będą karać za piractwo KSIĄŻEK, ale nic poza tym. Autorzy ksiażek często nie szczycą się kasą i zbierają ostanie grosze, a taki blizzard? Lub Cipsoft? Śpią na kasie i jeszcze im mało, jakby też tego było mało kraj samowolnie pomagałby im w interesach, niedoczekanie! Firmy ubezpieczeniowe działają na własną rękę, niech więc i producenci wcale nie tanich płytek wydają fortunę na wyduszenie piratów ot co... przecież prawa autorskie mają. ;s |
Cytuj:
Błędne przykłady podałeś. Radiohead to zespół, ktory już istnieje i cieszy się dużym powodzeniem. mają wielu fanów i jeżeli porywają się na taką reklame no to spoko. to samo Paulo Coelho - uznany na całym świecie pisarz. Zapewne już ustawiony na całe życie. Problem jest wtedy, gdy ktoś początkujący chce zaistnieć. jeżeli nie 'podepnie' się w komercję to cięzko będzie mu coś osiągnąć i zamiast dóbr kultury to będą gówna kultury. przeciętne filmy w kinach, książki o bzdurach, muzyka popularna na każdym kroku. i ludzie będą to kupować. W Polsce takie myślenie jest już obecne i efekty nawet tego juz mamy. |
Dlatego trzeba wspierać takie akcje jak FairMusic (pozdrowienia dla Shana z tego forum, którego zdaje mi się, że tam widziałem :P).
|
i skąd ja teraz wezmę nowe gierki? :((((((((((((
A tak na poważnie, wiecej by zarobili (producenci), jakby trochę zaniżyli ceny, niż teraz. Niby mniejszy zysk z pojedynczej kopii, ale za to większy popyt. Poza tym jakoś producenci specjalnie nie pracują nad tym, żeby zapobiec takim rzeczom. Jest wiele sposobów, jak na przykład rejestrowanie kopii online, aby w nią zagrać (nie oszukujmy się, w tych czasach chyba każdy kto ma komputer, ma też internet). Na pewno coś by się wymyśliło. Ale po co? Lepiej zacząć kontrolować internet... (przykład z kilku ostatnich dni: Premiera The Sims 3 dopiero za 2 tygodnie, a sama gra już krąży po internecie od kilku dni. Co robi EA? Naciska na strony takie jak rapishare czy megaupload aby usuwały te linki). |
Polski rząd na pewno nie wprowadzi czegoś takiego jak francuski. Polscy politycy boją się wprowadzać nowe ustawy, które wpłyną niekorzystnie na ich wizerunek. Jeżeli by to zrobili, to w następnych wyborach nie dostaliby się nigdzie, nawet do rady miasta.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:15. |