Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Knightem walczyc axe czy swordem? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=21545)

Varmus 19-01-2005 11:29

zmiana stron...

Słuchajcie, też myślałem że axe jest lepszy ale po porównaniu wszystkich statystyk okazało się że swordy są po prostu lepsze...
Swordy dość szybko wyprzedzają axe'y nie tylko w obronie, ale i w ataku...
Naprawdę, bardziej opłacalne jest walczenie swordami. Posłuchajcie dobrej rady.

Norua 19-01-2005 15:42

1) Jeżeli nie zamierzasz osiągać więcej niż 40lvl - wybierz axe
2) Jeżeli wolisz mieć troche trudniej na początku, a lepiej później - wybierz swordy
3) Jeżeli najlepszą częścią gry jest dla ciebie PvP - wybierz swordy
4) Jeżeli masz bogatego sponsora/kolege który da ci equip - wybierz swordy
5) Jeżeli grasz na nowym świecie - wybierz axe
6) Jeżeli jesteś pk-charem, a masz dużo kasy - wybierz axe
7) Jeżeli jestes pk-charem, a masz mało kasy - wybierz club :p

ad.1 - Na początku zazwyczaj nie ma się dużo kasy, więc gra sworderem jest trudniejsza, bo taki spike/serpent na większości światów kosztuje więcej niż kupowany w sklepie barbarian axe. Od około 30lvlu ceny nie będą dla ciebie dużym kłopotem.
ad.2 - Tak jak wyżej, początek trudniejszy, później jednak swordy są lepsze.
ad.3 - Ice Rapier. Jedyny sensowny sposób szybkiego zabicia knightem solo - icerapier+exori, może wyciągnąć 400+dmg w późniejszych etapach gry.
ad.4 - Wtedy ceny niezbyt cie obchodzą...
ad.5 - Barbarian axe, jedyny sposób żeby się szybko wybić.
ad.6 - DL jest tańszy od GSa, a i zwykły G-hally będzie dobry dla pkera.
ad.7 - Najtańszy. WH prawie nic nie warty.

Można jeszcze dodać do 6 i 7 że knight jest najgorszym pk charem jaki można mieć ;P

Dudek_13 19-01-2005 15:47

Dobra zacznijmy od poczatku porownujmy bronie wedlug ataku bronie 1reczne (bo i tak tarcze maja wiekszy def wiec tylko on sie liczy) a w 2recznych atk i def a wiec tak :

Knight Axe(33atk : 21def) Fire Sword(35atk : 20def) Dobra wygrał FS 1pkt dla swordow

Fire Axe(38atk :16def) Bright Sword(36atk : 30def) Wygral FA 1:1

Dragon Lance(47atk : 16def) Giant Sword (46atk : 22def) powiedzmy ze wygral GS z mala przewaga jest 2:1 dla swordow

StoneCutter(50atk : 30def) Magic Sword(SoV)(48atk : 35def) zdecydowanie wygral SC wiec wynik jest 2:2 lecz z pojedynkiem DL a GS moga byc spory sami ocencie.Ja wybralem axy bo lubie topory wbite w glowy albo walajace sie glowy w okolo :D

Vaxxia 19-01-2005 18:58

@Gremlin

dodalabym jeszcze jedno kryterium:

Ringi zwiekszające skille:
Swordy wypadaja dosc czesto z orc liderow, ale zdecydowanie przegrywaja z axe ringami, ktore poprostu walaja sie po depo u kazdego gracza powyzej 40 lvla... podczas gdy sword ringi kupujemy na sztuki, axe ringi na backpacki. Club ringi wypadaja bardzo zadko z cyclopow, i jest ich zdecydowanie mniej niz sword ringow z liderkow.
Club 0
Sword 1
Axe 3

Wiec po dodaniu decydujacego kryterium:

Axe 10
Sword 8
Club 7

Axe rulez plx?

~

Dudek_13 19-01-2005 19:34

Re up up

Mozesz mi wytlumaczyc czemu BS jest silniejszy wedlug ciebie od FA? FA ma wiecej ataku a def sie teoretycznie nie liczy dostepnosc tez jest wieszka (przynajmniej na Aldorze) a cena : FA tansze !

Gimlos 21-01-2005 08:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Norua
1) Jeżeli nie zamierzasz osiągać więcej niż 40lvl - wybierz axe
2) Jeżeli wolisz mieć troche trudniej na początku, a lepiej później - wybierz swordy
3) Jeżeli najlepszą częścią gry jest dla ciebie PvP - wybierz swordy
4) Jeżeli masz bogatego sponsora/kolege który da ci equip - wybierz swordy
5) Jeżeli grasz na nowym świecie - wybierz axe
6) Jeżeli jesteś pk-charem, a masz dużo kasy - wybierz axe
7) Jeżeli jestes pk-charem, a masz mało kasy - wybierz club :p

ad.1 - Na początku zazwyczaj nie ma się dużo kasy, więc gra sworderem jest trudniejsza, bo taki spike/serpent na większości światów kosztuje więcej niż kupowany w sklepie barbarian axe. Od około 30lvlu ceny nie będą dla ciebie dużym kłopotem.
ad.2 - Tak jak wyżej, początek trudniejszy, później jednak swordy są lepsze.
ad.3 - Ice Rapier. Jedyny sensowny sposób szybkiego zabicia knightem solo - icerapier+exori, może wyciągnąć 400+dmg w późniejszych etapach gry.
ad.4 - Wtedy ceny niezbyt cie obchodzą...
ad.5 - Barbarian axe, jedyny sposób żeby się szybko wybić.
ad.6 - DL jest tańszy od GSa, a i zwykły G-hally będzie dobry dla pkera.
ad.7 - Najtańszy. WH prawie nic nie warty.

Można jeszcze dodać do 6 i 7 że knight jest najgorszym pk charem jaki można mieć ;P

OMFG
A.D 1 - spojrz na statystyki axe na roznych serwerach i spojrz jakie lvle maja ludzie nimi walczacy. Chociazby Uncle Barry czy Goethi Mac'Mannus
A.D 2 - w czym lepsze? na poczatku nimi latwiej bo mniej uhow schodzi, potem szybciej expi sie z axe
A.D 6 nie wszedzie...

Norua 21-01-2005 12:57

Cytuj:

A.D 1 - spojrz na statystyki axe na roznych serwerach i spojrz jakie lvle maja ludzie nimi walczacy. Chociazby Uncle Barry czy Goethi Mac'Mannus
Nie mówię że nie da się osiągnąć takiego lvla, ale teraz popatrz ilu hlvl knightow używa sworda. Wymieniłeś dwa nicki, jest ich zapewne więcej, ale i tak ich liczba jest dużo mniejsza od tych co używają sworda. Poza tym sworder tak jak już mówiłem, w wypadku wojny jest lepszy od axera bo cios z ice rapiera (/+exori) jest conajmniej groźny dla wrogiego sorca, poleci jeszcze sd od kogos innego i mamy sorca na ziemi.

~dodam że jestem z Danubii i aspekt PvP czy chce czy nie jest dla mnie ważny :P

Cytuj:

A.D 2 - w czym lepsze? na poczatku nimi latwiej bo mniej uhow schodzi, potem szybciej expi sie z axe
Napisałem że swordy na początku są gorsze. Bardzo łatwo jest dostać jakiegoś przyzwoitego axe, knight albo barbarian, ze swordami troche gorzej.
Później zaś na odwrót. Expując z FA uhy lecą szybciej niz z BSem...

Cytuj:

A.D 6 nie wszedzie...
Przeważnie. Dla mnie troche dziwne żeby DL był droższy od GSa... Na nowych światach raczej nie, bo łatwiej dostać d-lance niż GSa, a na starych z kolei również nie bo GS u djinnow to 17k a d-lance to 9k.

Cytuj:

OMFG
Czyżbyś miał coś jeszcze do zarzucenia?

With regards~
Norua

Dudek_13 21-01-2005 14:08

@Gremlin To według Ciebie noszenie np 2 dragon shieldow daje 62 defa ? cos mi sie nie wydaje bo z 2 MMSami byloby sie prawie niesmiertelnym dla knighta

Vil 21-01-2005 16:48

@ up : chodzilo o to czy def broni jednorecznej liczy sie gry uzywamy tarczy ..

Elmer 21-01-2005 17:03

Myśle, że to powinieneś wziąć pod uwagę jeżeli chodzi o sorca:
G SWORD - 180 cap.
D LANCE - 67 cap.

Norua 21-01-2005 21:29

@up
Przeczytaj łaskawie nazwę tematu, potem zedytuj posta i powieś się.

Dudek_13 22-01-2005 10:35

@Vil
Tu chodzilo o to czy liczy sie def broni/shielda czy broni i shielda bo jezeli broni i shielad to mozna zakladac ze wtedy lizcy sie rowniez shield i shield

Varmus 22-01-2005 19:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vaxxia
@Gremlin

dodalabym jeszcze jedno kryterium:

Ringi zwiekszające skille:
Swordy wypadaja dosc czesto z orc liderow, ale zdecydowanie przegrywaja z axe ringami, ktore poprostu walaja sie po depo u kazdego gracza powyzej 40 lvla... podczas gdy sword ringi kupujemy na sztuki, axe ringi na backpacki. Club ringi wypadaja bardzo zadko z cyclopow, i jest ich zdecydowanie mniej niz sword ringow z liderkow.
Club 0
Sword 1
Axe 3

Wiec po dodaniu decydujacego kryterium:

Axe 10
Sword 8
Club 7

Axe rulez plx?

~

Wydaje mi się, że ty po prostu na siłę chcesz zrobić z axe'ów lidera... :blazen: z ciebie

Vego 26-01-2005 16:34

Ja tam w Tibi się dużo nie znam, ale na moje oko lepszy jest Giant Sword, bo ma 1 gorszy atak od tej lancy ale dużo większy def.

P.S. Może by ktoś mi wytłumaczył dlaczego taką wage przywiązuje się do wyboru broni jeśli atak różni się o 1. Czy hity będą dużo się różniły?

Master Of Devastation 26-01-2005 16:43

Thunder Hammer ma "tylko"49 ataku o waży 125 oz. axe najlepsze jeżeli już rozmawiamy o lepszych broniach to zobaczcie na stonecutter axe ma ponad 50 ataku i tak samo magic sword 50 + nie pamiętam :P moim zdaniem 1 miejsce axe 2 miejsce sword a 3 miejsce club ,kto sądzi inaczej jego sprawa...;)

Varmus 26-01-2005 18:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vego
Może by ktoś mi wytłumaczył dlaczego taką wage przywiązuje się do wyboru broni jeśli atak różni się o 1. Czy hity będą dużo się różniły?

W sumie to trochę zależy od skilli, ale raczej nie...
Tak naprawdę axe'y są tańsze od swordów, a swordy mają lepszą obronę od axe'ów. Ale na starych światach ta różnica jest dość mała...
Osobiście polecam swordy - drogie, acz skuteczne.

Vego 26-01-2005 19:41

Moim zdaniem nie opłaca się używać tej lancy ze względu że ma tylko o 1 większy atak ( praktycznie hity są takie same), a ma o dużo mniejszy def (to już duża różniaca).

P.S Jeśli używam broni jednoręcznej i tarczy, to liczy się def tarczy czy tarczy i broni???

Vego 26-01-2005 20:54

Nie wiem czy isć w axe czy w swordy, bo dla zwykłego Tibijczyka to najlepsze do zdobycia jest Stonecutter Axe (atk 50 def 30) i SoV (atk 48 i def 35) Co jest lepsze? Ważniejsze jest to czy szybciej zabijemy Ston...., czy mniejsze hity będą szły? (sov). SoV ma tylko o 2 mniejszy atak ale o 5 wiekszą obrone. Doradż który plx.

P.S. Sorry że taki newbie ze mnie ale jak masz bron 1 hand z def 20 i tarcze z def 20 to całkowity def postaci sie sumuje z tego czy liczy się tylko def tarczy? Gryzie mnie też to dlaczego w zbrojach i legsach itd. zamiast def masz "arm" (hmmmm może 1 arm to 10 def lol)

Giert 28-01-2005 22:59

Hmmmmm....

Moim zdaniem swordy som najlepsze. Mają troszke mniej ataku od axów ale za to maja wiencej obrony. Więc dla knighta polecam SWORD'y

:flaga_pl:Giert:flaga_pl:

Welshaire 28-01-2005 23:14

Vego:
Def (oraz shielding) maja wpływ na szansę zablokowania ciosu, a arm się odejmuje od obrażeń :)

Dudek_13 28-01-2005 23:19

a ja jestem nadal za axami dzisiaj przymuszon poprzez bersekera zaryzykowalem zalozylem axe ringa ze skilami 62/59 czyli mialem 66/59 i na 2 hity wzielem zerka z f-axa(187 best hit)

Willy The Dark Druid 28-01-2005 23:27

ja tam wole miecze, za axami nie przepadam bo maja mało defa... ale duzo ataku... ale i tak wole swordy

Lord kasztanowiec 30-01-2005 10:43

gremlin...
to byłą takie.........naukowe. jak zawsze u ciebie. :)
ale bez obrazy oczywiscie

Aval'yah 08-02-2005 12:39

Ja tam wole miecze. Nie dlatego, że mają większą obronę czy coś, są po prostu bardziej. hmm klimatyczne? rycerskie? Wszystkie te statystyki na razie za bardzo mnie nie obchodzą, po prostu najlepsze na co mnie stac to fs :P
I jeszcze.. zuważcie, że pojawił się Pharaoh Sword.. (1 ręczna 41 atk, chyba) jak ludzie skombinują skąd go wziąć, miecze zyskają imo dużą przewagę.

Sikaszi 11-02-2005 21:31

ja wybrałem cluba i dla mnie był najlepszy wiemc radze ci wybrac cluba a nie sworda i nie wybieraj axe club najlepszy!!!! :cup:

imie Sikaszi level 10 level magi 2

Varmus 11-02-2005 21:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aval'yah
Ja tam wole miecze. Nie dlatego, że mają większą obronę czy coś, są po prostu bardziej. hmm klimatyczne? rycerskie? [...] I jeszcze.. zuważcie, że pojawił się Pharaoh Sword.. (1 ręczna 41 atk, chyba) jak ludzie skombinują skąd go wziąć, miecze zyskają imo dużą przewagę.

Popieram! Popieram w całej rozciągłości!!

MIECZE!! MIECZE RULEZ!!!

Wichru 13-02-2005 14:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord kasztanowiec
mam pytanie takie bardzo drobne:
Knightem walczyc axe czy swordem?
axe sa tańsze od sworda
m.in.
d lance - ok 12K
G sword - ok 40K

chociarz i tak nie wiem co wybrać
używalem zlotej opcji SZUKAJ jednak znalazlem sword vs. club

bardzo wasz prosze o pomoc ;( ;(

P.S. proszę nie usuwać tego tematu B)

axe a sword to 2 bardzo dobre typy broni poniewaz jak chcesz zrobic tym charem 100 lvl + to pozniej masz za***isty axe w ahilatorze ale rowniez masz sova ale ejsli na twoim serwie d lance jest takie tanie to radze ci axe ;)

Lord kasztanowiec 13-02-2005 15:31

gram na etrni gdzi etera gs jest w cenie 14k -.-

Varmus 13-02-2005 16:19

Ja i tak polecam swordy, KAŻDEMU, są one bowiem skuteczniejsze. Liczy się jakość, panowie i panie!

Lord kasztanowiec 14-02-2005 18:52

hhmmmm.tera jest problem numer 1
mam druida po hackui robie z niego runemakera
i chce se zrobic knighta co wybrac
Axe czy Club
niechozi tu o def d lanc i wh bo i tak bede bloczyl bronia z tarcza :P
która lepsza plx powiedzcie

Khad 14-02-2005 19:26

@ up zdecydowanie axe pozniej z f axe a ss na guardach to naprawde duza roznica. ;p niemowie o roznicy po między d l a wh

Asieks 14-02-2005 20:16

Mini poradnik :P

Varmus:jesli nawet ten sword wejdzie w Obieg...bendzie kosztował 500k+...jak nie 1kk

Axe vs Sword
Nie bende podawac cen poniewaz wiadomo ze na kazdym swiecie jest ona inna.A co do Cluba nie bende sie wypowiadac bo uwarzam ze to najgorszy rodzaj Broni :P
aXe
d-lance 47/16
f-axe 38/16 Mniej wiencej leprze w Ataku
k-axe 33/21
sWord
g-sword 46/22
B-sword 36/30 Mniej wiencej Leprze w Defie
f-sword 35/20
Małe porównanie.Na 1 rzut oka swordy sa leprze :P jenak...jest jeden OOgromny Minus.Sword ringi wypadaja raz na Ruski rok i sa one bardzo drogie.(nie zdarzylo mi sie spotkac na Trade Bp owych pierscionków :P)
Axe ring wypadaj czesto mozna je nosci praktycznie caly czas a Bp sa tanie.

Varmus 14-02-2005 20:31

@up:
Ale i tak używając axeów mocniej oberwiesz...
Lucziska!!! Miecze górą!!! Cluby kanałami!!!
...a axy gdzieś pośrodku...

------
Edit by Gremlin
3 twoj post w tym temacie gdzie nie piszesz absolutnie nic tworczego tylko kolejny raz "miecz najlepszy"
Dalej tak a oberwiesz za postowanie.

FROGO 14-02-2005 20:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aval'yah
Ja tam wole miecze. Nie dlatego, że mają większą obronę czy coś, są po prostu bardziej. hmm klimatyczne? rycerskie? Wszystkie te statystyki na razie za bardzo mnie nie obchodzą, po prostu najlepsze na co mnie stac to fs :P
I jeszcze.. zuważcie, że pojawił się Pharaoh Sword.. (1 ręczna 41 atk, chyba) jak ludzie skombinują skąd go wziąć, miecze zyskają imo dużą przewagę.

Pharaoh sword pojawil sie niedawno, skad wiesz ze nie zaczna pojawiac sie jakies wymiatajace axe? :P W spr sa 2-3 grafiki jakis axe. Szczerze mam nadzieje ze pojawia sie nowe axe, bo sam nimi walcze...

orgizz 17-02-2005 17:34

axe rulz

ja mam knighta w swordy i tego zaluje....
moj kumpel ze skillem 65 zadaje mi obrazenia czesciej niz ja mu a mam skill 72
...
A druida i sorca chyba zawsze w cluby robilem bo nie potrzeba za duzo kasy na expienie clubami :)

Varmus 21-02-2005 22:53

@up:
To zwróć uwagę jeszcze, czym wali kolega i czym walisz ty.
Jeśli się okaże że masz lipnego sworda w porównaniu do axe'a kolegi, to się nie dziw.

Wufei 26-02-2005 23:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Varmus
A ja i tak będę walił axe'ami i nie przekonacie mnie że swordy są lepsze :D
Jestem uparty jak osioł. No, chyba że dacie mi magic longsworda, może wtedy EWENTUALNIE... :D :D

wtedy go sprzedasz i kupisz sobie stonecutter axe i jakiś secik :D albo go sprzedasz :P

Pylkownik 04-03-2005 14:58

Rada

Jak sam walcze axe' mi nie sa w cale zle.
A to moja rada dla ciebie. ;)
Jak masz duzo kasy to trenuj Swordy
Jak masz Srednio kasy to trenuj Axe
Jak masz malo kasy to trenuj Club.

Azundek 04-03-2005 18:12

Sword Master

Ja tam wale swordem z gsem siekanie dragow to super zabawa przy skillach 70/70 :D .Ja radze kazdemu blokerowi swordy!!!

Palin Ascoy 04-03-2005 19:39

ludu

Axe jest po to zeby trach ciach ciach i potwora niema a jak chcesz miec defa kup se caly najleposzy sprzet to masz duzo defa i kto ci podkskoczy
jeszcze jak se bohy walniesz to uciekasz i atakujesz uciekasz i atkuhjesz
tak moj kumpel robil!!!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:19.