Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Forum Filmowe (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=281)
-   -   Harry Potter i Książę Półkrwi - film - SPOJLERY(!!!) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=218264)

CytrynowySorbet 28-07-2009 16:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2609764)
A siódmą częśc w dwóch częściach wydadzą po to, by dziwnym, magicznym wręcz sposobem, zarobic kilkaset milionów dolarów więcej, niż by zarobili, gdyby wydaku ją w jednej części. Typowe komercjalne zagrywki =).

Przynajmniej (miejmy nadzieję) zmieszczą się wszystkie wydarzenia z książki ~~

Edwardo 28-07-2009 17:31

Zgadzam się z Narim, i wydaje mi się, że jeszcze sporo zmienia w tej 2 części.

Kilka fajnych momentów w filie, ale czas przeczytać książkę :D

Hakuje_palte_sety 29-07-2009 11:29

Film w porównaniu z książka - crap.
Tylko pare scen mi się podobało nic pozatym, czyli jak zawsze przy ekranizacji książki..

__HAPPY_SVEN__ 29-07-2009 11:42

Fan

Mi się bardzo podobał.
DOSKONAŁY FILM OBY TAK DALEJ.

Atrulez 29-07-2009 16:10

Książka > Film

Film bardzo fajny, aczkolwiek czuje pewien niedosyt.
Przeczytałem wszystkie części HP (1-4 to z 2 razy) i odczuwałem braki w filmie.
Sam film został nagrany tak, aby zachęcić do oglądania ludzi którzy nieczytali HP (takie moje zdanie).

Książka > Film

Btw.
Prawde mówiąc, ostatnie 2 filmy (Książę Półkrwi i Zakon Feniksa), nieprzypadły mi zbytnio do gustu. Może dlatego, że zabardzo rozbieżności między książką a filmem.

CytrynowySorbet 29-07-2009 16:54

A tak w ogóle, gdybym nie czytał 7mej części, i tak bym się domyślił że Snape zabił Dumbledore'a na jego prośbę. Najpierw to "może nie chcę tego zrobić" przed podróżą, potem "proszę" Dumbla i Snape wymawiający zaklęcie z niechęcią...

Hovvner 31-07-2009 16:59

Bellatrix rządzi <3

__HAPPY_SVEN__ 31-07-2009 17:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2612525)
Bellatrix rządzi <3

Zgadzam się w 100%.
@down
zapomniałaś o tym, że nie było sceny gdzie psotnikotter wymienił okładke z książeczki swojego sora.

Anitaaa 31-07-2009 17:57

Oj rozczarowałam się. Liczyłam na coś lepszego. Nie mogę darować im tego, że nie było walki w Hogwardzie i chociaż jakiejś namiastki pogrzebu Dumbledore. A jeszcze to:
Ukryty tekst:
Chowanie podręcznika Księcia Półkrwi Harrego i Ginny. Skąd oni wpadli na taki durny pomysł?! Przecież ta część jest taka istotna w siódmej części. Cóż, zobaczymy jak z tego wybrnął...

Tibijczyk222 01-08-2009 07:25

Jako film to jest fajny jednak jako adaptacja dupa.
Nie mam pojęcia dlaczego potter po felixie zachowuje się jak pijany. A ten teks "albo te jego szczypce" i zaczął mlaskać i pokazywać palcami szczypce. No właśnie i jak teraz potter znajdzie diadem Roweny Ravenclaw jak nie chował książki sam?

CytrynowySorbet 01-08-2009 10:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tibijczyk222 (Post 2612875)
Nie mam pojęcia dlaczego potter po felixie zachowuje się jak pijany. A ten teks "albo te jego szczypce" i zaczął mlaskać i pokazywać palcami szczypce.

Taa, też mnie to rozwaliło. Z dojrzałego człowieka w książce stał się kretyńskim dzieciakiem w filmie. Hrrrr
Cytuj:

No właśnie i jak teraz potter znajdzie diadem Roweny Ravenclaw jak nie chował książki sam?
*wczuwa się w talent Yatesa* Diadem będzie w gabinecie dyrektora Hogwartu, obok miecza Griffindora.

Shuyah 01-08-2009 20:46

Ściągnełem film z neta, nawet spoko, tylko dubbing był nagrywany z seansu w kinie (hah ;d czasem fajne odgłosy) ;>

__HAPPY_SVEN__ 03-08-2009 14:09

suen se przypomina urywki z naćpanej impry

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shuyah (Post 2613337)
Ściągnełem film z neta

Nie ma się czym chwalić, super sayjianin w świetle polskiego prawa to zwykły nędzny obywatel.

Inferjusy były zrobione trochę niezgodnie z książką, w której wyraźnie pisało, że gdy Harry używał na nich sectusempry to ich łachmany się niszczyły, A TUTAJ były gołe!! fu

Gonzo 03-08-2009 14:16

i jako film, i jako ekranizacja - dno dna i 5 metrów mułu.

Syfol 03-08-2009 15:35

Jako zagorzały fan HP (Wszystkie części czytałem po 3+ razy, z wyjątkiem 7, ją tylko raz) śmiało mogę napisać, że:
Tak jak WSZYSTKIE części, film jako film jest dobry, ładne efekty etc. Ale jako ekranizacje, wszystkie są do bani szczególnie 5 część. Mi one przypominają bardziej filmy na podstawie książek, a nie ich ekranizacje.
Np.
-całkowite pominięcie zarówno nowego ministra, jak i mugolskiego premiera,
-nie wiem czy może coś przeoczyłem, ale zabranie Harry'ego przez Dumbledora było uzgodnione i odbyło się na Privet Drive 4, a nie na jakimś peronie i to w dodatku bez uprzedzenia,
-ta kelnerka to już w ogóle żenada,
-Slughorn jest za chudy, i w ogóle powinien zachowywać się zupełnie inaczej,
-atak na norę? Omg mogli zamiast tego zamieścić tam rozmowę Harry'ego z nowym ministrem,
-śmierciożercy potrafią latać,
-Dumbledore zwraca się zbyt chłodno do Harry'ego
-walka na końcu filmu powinna być obfita, a nie ograniczać się do krótkiej ucieczki śmierciożerców,
-chowanie książki, totalna porażka,
-śmierć Dumbledora jak i brak pogrzebu jest żałosna,
-Dumbledore potrafi Tpować się na terenie Hogwartu? WTF?
-po horkruksa szli przez Hogsmeade i wracali na miotłach,
-Mroczny Znak pojawił się za późno,
Pominąłem małe nieścisłości typu: most który się zawalił zabrał ze sobą pare samochodów nie ludzi, "dziura w kamieniu" z trucizną po której Dumbledore w filmie niewiele się zmienił była w książcę misą i do tego świeciła delikatnie na zielono, truciznę napełniali kielichem itp.
Więcej nie pamiętam, ale pewien jestem że jest tego więcej. Za jakiś czas obejrzę 2 raz i edytuję posta.
Wiem, sporo zdań już ktoś pisał, ale wolałem napisać wszystko co pamiętam. Inaczej mógłbym przypadkowo nie napisać czegoś, czego nikt nie napisał
Plusów względem książki nie widzę. Ewentualnie wątek komediowy, ale jest on i tak imo zbędny.

Wylansowany 03-08-2009 18:46

Dzisiaj byłem i byłem zdziwiony, bo...podobało mnie się. Prawdopodobnie dlatego, że książkę czytałem dosyć dawno i pamiętałem tylko najważniejsze rzeczy, które były w filmie. Najbardziej podobało mnie się to, że nie silili się tak bardzo, jak w 4 i 5 części (które żałośnie, zresztą, wyszły) na robienie filmu identycznie jak książkę, tylko skupili się na najważniejszych momentach i przedstawieniu ich.

Do czego mogę pretensje, to do tego, że to mógłby być b. dobry film fantasty, a jest filmem dla dzieci z podstawówki. Pseudokomedioromantycznodramatyczne (ale długie słowo...) sceny przysłoniły główny wątek tak, że pod koniec filmu ocknąłem się, bo przypomniałem sobie o co tak naprawdę chodziło. Zbyt mała w porównaniu do nich, była liczba scen z śmierciożercami, Zakonem Feniksa, Dumbleadore'm i przede wszystkim Snape'm. Nie wiem tez co myśleć o robieniu z Harry'ego idioty.

Na plus mogę zaliczyć za to Slughorn'a (czy jak mu tam) i sceny. Fajnie im wyszedł, bo wyglądał jakby ciągle był na kacu. Dobrze też zrobili sceny z eliksirem szczęścia i wspomnieniami. Chociaż było tego za mało. Podobało mi się też, że nie kopiowali szczegółów i wymyślili oryginalne i nawet fajne alternatywy (jak kelnerka na dworcu).

Ogólnie: 7/10, a film na podstawie książki 3/10. Choć to drugie mi nie przeszkadza.

__HAPPY_SVEN__ 03-08-2009 20:44

A propos Snape'a. Było za mało scen z nim O WIELE ZA MAŁO! Tylko na końcu powiedział, że jest księciem półkrwi . I przez to tytuł filmu nijak się do niego ma :( Bo nie skupili się na Księciu.
Ogromnym plusem są sceny z latającymi śmierciożercami (Zwłaszcza te na początku) Świetne ujęcia podczas lotu, jak i samo pokazanie ich wzbijających się w przestworza i latających jako czarne smugi. Combo +.

CytrynowySorbet 03-08-2009 23:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2615042)
Ogromnym plusem są sceny z latającymi śmierciożercami (Zwłaszcza te na początku) Świetne ujęcia podczas lotu, jak i samo pokazanie ich wzbijających się w przestworza i latających jako czarne smugi. Combo +.

Wystarczy przeczytać początek i koniec 7mej części, żeby przekonać się jaki to był fail. Śmierciożercy przemieniający się w czarne chmury? Proszę was...

@down: I Snape.

sphinx123 03-08-2009 23:36

Latający śmierciożercy to rzeczywiście fail :D Tylko Voldek potrafił latać bez mioteł itp.

@up

Snejp umie szybować tylko XD

Juzefek 03-08-2009 23:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2615179)
Wystarczy przeczytać początek i koniec 7mej części, żeby przekonać się jaki to był fail. Śmierciożercy przemieniający się w czarne chmury? Proszę was...

@down: I Snape.

IMO to oni w ten sposób ukazali (dosyć nieporęcznie) jak się oni aportują.

A co do 7 i "8" części to zatsanawia mnie, jak oni je podzielą :P

Hovvner 04-08-2009 01:14

To może ja powiem co w tym filmie zdecydowanie na plus :D

+ znakomita rola Feltona (Draco Malfoya)
+ genialny efekt z ręką inferiusa
+ Bellatrix <3, nie wiem co za aktorka ją grała ale rola genialna, znakomicie zresztą zbudowana postać, przez J.K.Rowling, nie zmarnowali tego potencjału :)
+ scena z Ronem po czekoladkach, ten jego wzrok - bezcenne <3 xd
+ walka w łazience, uhhh, tzw. close call ;)
+ wspomnienia, znakomicie zrealizowane, choć nie wszystkie
+ jak zawsze Luna <3, bycie tak pokręconym jest prawie niemożliwym :D
+ jak McLaggen sie zżygał na Snape'a :D
+ MonRon <3
+ ta scena w bibliotece - 'Ona myśli że jesteś wybrańcem' 'No przecież nim jestem' <headshot> :D

Było ich zapewne więcej, ale o tej godzinie ciężko się już myśli xd

Ogółem film na + :)

Nari 04-08-2009 01:48

No czy Felton grał dobrze? Imho jest już widocznie za stara jak na postać 17-latka- o ile się nie mylę, to ma obecnie 22. Podobnie zresztą aktor grający Nevile'a Longbottoma- 25. Ale ten (na szczęście?) nie miał zbyt dużo do powiedzenia w tym filmie.

Anitaaa 04-08-2009 10:59

Cytuj:

+ genialny efekt z ręką inferiusa
+ wspomnienia, znakomicie zrealizowane, choć nie wszystkie
Z pierwszym się zgadzam jak najbardziej, aż mnie w fotel wbiło jak to zobaczyłam. xd A jeśli chodzi o wspomnienia, to owszem, ogólnie były dobrze przedstawione jeśli chodzi o ich temat, ale nie podobało mi się to, że Harry tylko zanurzał głowę i wszystko widział. Dużo lepsze było rozwiązanie w książce, a występowało również w pozostałych częściach filmu, więc nie rozumiem po co to zmienili.

CytrynowySorbet 04-08-2009 11:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Juzefek (Post 2615212)
A co do 7 i "8" części to zatsanawia mnie, jak oni je podzielą :P

Wydaje mi się, że pierwsza część 7mej części skończy się po powrocie z Doliny Godryka. Mniej więcej połowa. A potem akcji trochę nie ma.

Wspomnienie Slughorna (to pierwsze) - fail. W książce wszystko było spowite jakąś tajemnicza mgłą, a głos Slughorna był zwielokrotniony. Nie mam pojęcia jak Dumbledore z filmu domyślił się, że wspomnienie zostało zmodyfikowane.

Anitaaa 04-08-2009 12:25

Cytuj:

Nie mam pojęcia jak Dumbledore z filmu domyślił się, że wspomnienie zostało zmodyfikowane.
Może po tym, że Tom nie wypowiedział słowa *horkruks*, choć z ust wynikało, że coś mówi. ; P Choć co prawda, to wspomnienie zostało ukazane tak byle jak w filmie. I aktor, który grał Riddle za bardzo nie pasował do tej roli. Dużo lepszy był w Komnacie Tajemnic.

Juzefek 04-08-2009 14:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2615294)
To może ja powiem co w tym filmie zdecydowanie na plus :D

+ znakomita rola Feltona (Draco Malfoya)

W którym momencie?

__HAPPY_SVEN__ 04-08-2009 16:37

Jak Snape go walnął . Dobrze mu wyszło udawanie dostania pięścią i lewitacja ubrań gdy Rickman trzymał go za pazuchę.

"Po co ci ten kij?" "To nie kij tylko laska, kretynie"

epic.

Czarna_Mamba 05-08-2009 20:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2615294)
+ Bellatrix <3, nie wiem co za aktorka ją grała ale rola genialna, znakomicie zresztą zbudowana postać, przez J.K.Rowling, nie zmarnowali tego potencjału :)

A gra ją świetna w rolach świrów, Helena B. Carter. ^^ Chociaż w 5 części jej występ trwał około ~10 min, jest to jedyny, jak dla mnie, plus ekranizacji Zakonu Feniksa. Ja nadal czekam, aż zobaczę najnowszą część w Londynie, ale myślę, że Bellatrix mnie nie rozczaruje. : )

Tomcio Pall 05-08-2009 22:50

Porażka... Nie pamiętam czy w poprzednich częściach Dumbledore też nie miał okularów? Jako fan, który czytał każdą książkę po 3+ razy jestem zawiedziony...

Co do dzielenia 7 części nie wiem jak to zrobią... Jedyne mądre rozwiązanie to gdy teleportują się z Doliny Godryka, ew. jak dla mnie jak chcą iść do Hogwartu(dużo czasu na walkę, rozmowę z Dumbledorem i wspomnienia Snape).

Film jako film: 6/10
Film jako ekranizacja: -1/10

CytrynowySorbet 05-08-2009 23:14

Ja tam wciąż wierzę, że to będzie dokładnie ten moment, kiedy wrócą z Doliny Godryka, Harry dowie się o złamanej różdżce i wyjdzie przed namiot. Pewnie pokażą go smutnego, zastanawiającego się nad życiem. A potem czekamy na drugą część.

Glannath 06-08-2009 08:29

Swoją drogą, ciekawe jak im wyjdzie akcja w Ministerstwie. I mam nadzieję, że będzie dużo Umbridge, bo jej rola IMO była genialna. ^^
Ale jeśli 7. będzie podobno do ekranizacji Księcia, to założę się, że do Ministerstwa wlecą na miotłach, medalion ukradną Voldemortowi, a uciekną na sklątce tylnowybuchowej -,-

Albertus 12-08-2009 16:59

film dzis ogladalem i powiem wam ze jest swietny , chociaz jako ekranizacja ksiazki wypada bardzo slabo. Ksiazka jest 100 razy lepsza ale tego chyba pisac wam nie musze. W filmie podobala mi sie Bellatrix i Draco Malfoy ktory fajnie gral.

Film : 8/10
Ksiazka : 9,9/10
Film jako ekranizacja Ksiazki : 3/10

Biohazardd 12-08-2009 17:01

Czytałem książke i jak większość stwierdzę że lepsza od filmu.
Jedyne co mi się w filmie podobało to effekty spec. :|
Ta wersja z lektorem co po warezach lata to ivona co nie ? Bo po polskiemu na dvd jescze nie wyszło chyba..

Thal 31-01-2010 15:27

Jak dla mnie to to najgorsza część z całej serii Harrego Pottera. Najlepsze części według mnie to:
kamień filozoficzny, komnata tajemnic, wienzień askabanu i czara ognia

Litawor 31-01-2010 15:40

Nie wiem, po co ludzie, którzy czytali książki z tej serii (i lubili je), oglądają ich ekranizacje. Przecież to masochizm.

Nari 31-01-2010 16:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2727156)
Nie wiem, po co ludzie, którzy czytali książki z tej serii (i lubili je), oglądają ich ekranizacje. Przecież to masochizm.

Dla efektów ;). Tak przypuszczam, bo sam za książkami nie przepadam, mimo że wszystkie przeczytałem.

CytrynowySorbet 31-01-2010 17:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2727156)

W większości przypadków. Ekranizacja piątki bardzo mi się podobała. Co jakiś czas oglądam szóstkę, i za każdym kolejnym razem ten film jest coraz gorszy...

Syfol 01-02-2010 19:55

Wg mnie im krótsza książka, tym ekranizacja wierniejsza. Chociaż, w sumie to jest logiczne. Dla mnie tylko 1 i 2 część z filmów była fajna, ewentualnie 3. Ale reszta, porażka. W szóstej dobiło mnie to z Norą. Ciekawe gdzie będą mieszkać w 7 części filmu.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2727223)
Ekranizacja piątki bardzo mi się podobała.

Te filmy jako filmy są w porządku, lecz jako odpowiedniki książek imo nie.

SoulHunter 14-01-2011 15:01

Ja sobie najnowszą ekranizacje odpuszczam.
Po prostu te książki są wielkie i żeby filmy nie były nudne zostają przycięte, wręcz wykastrowane :(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:22.