Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Sztuka Przetrwania (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220806)

Albertus 09-09-2009 20:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2644479)
Nie ma lepszego nauczyciela niż życie. Żaden ogólniak nie nauczy Cię tego, czego doświadczysz na własnej skórze. Szkoła też nie ukształtuje Ci charakteru, może go jedynie nieznacznie zmienić. A nawet najlepiej wykształcona ciapa w sytuacji kryzysowej może spanikować i cała wiedza idzie się chrzanić.

chciałem to powiedzieć ale zobaczyłem ze już ktoś to napisał ;D
PRAKTYKA JEST 100 RAZY BARDZIEJ CENNA NIŻ TEORIA
owszem wiedza tez ci się przyda , nie zaprzeczę , ale praktyka jest ważna.

PS. Żeby zabić dzisiejszych ludzi nie trzeba bomb i wojen , wystarczy wyłączyć prąd i wodę , po paru tygodniach 99% ludzi se nie poradzi... Wiec ja wole być w tym 1 % i uczyć się przystosowania w terenie które może przydać się w bardzo wielu sytuacjach. Nigdy nie macie pewności ze nie będzie wojen lub jakiś innych rzeczy które spowodują powrót człowieka do natury

poza tym mnie to odstresuje i jestem zadowolony gdy to robię - czego chcieć więcej? Jeden ma hobby żeby grac w tibie , drugi żeby se bujać po mieście a jednym z moich wielu hobby jest właśnie sztuka przetrwania i las.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2644394)
Do poradzenie sobie w 'ekstremalnej sytuacji survivalowej' raczej nie pomoże zbieranie grzybów czy robienie innych pierdołek podczas wagarów.

Nie masz się czym wywyższać, wesołku. Chodzenie do szkoły pełnej idiotów i ubaw z nich nie jest niczym fajnym. I tacy są nie tylko w zawodówkach, wierz mi.

owszem pomoże , wszystkie takie pierdołki maja znaczenie. Zawsze nawet będę mógł se iść nazbierać grzybów bo co niektórzy nie wiedza które są dobre a które złe , zresztą co ja tu będę gadał , po prostu pokazujesz swoja głupotę i ignorancje.

PS. chciałbym zobaczyć Cie w lesie samego przez 2/3 dni.

A co do tego drugiego , to powiedziałem ze się nie wywyższam , to ze jestem zadowolony z wyboru szkoły nie znaczy "czuje się lepszy bo jestem w zawodowce" , nie czuje się lepszy od ludzi mądrych co poszli do liceum/technikum ale na pewno czuje się lepszy od tumanów co się na sile pchają do dobrych szkol , bo takich ludzi mi zal. A pośmiać się zawsze można :D Dziś kolega zapytał mnie czy czasownik odpowiada na pytanie "komu czemu" a najsmaczniejsze ze nie umiałem mu odpowiedzieć bo zwijałem się ze śmiechu ;D oczywiście pomyślał ze tez nie wiem ;D

Emcess 09-09-2009 21:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2644039)
Powiem ci moje sławne powiedzonko - co nas to gówno obchodzi?

nie Twoje tylko Ferdasa : D

@topic
ee tam, nawet nie zabardzo lubie chodzic na jakies grzyby czy cos, takze mnie to nie jara raczej ; )

Sey 09-09-2009 21:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2644497)
Dziś kolega zapytał mnie czy czasownik odpowiada na pytanie "komu czemu" a najsmaczniejsze ze nie umiałem mu odpowiedzieć bo zwijałem się ze śmiechu ;D oczywiście pomyślał ze tez nie wiem ;D

Dobry z Ciebie kumpel, nie ma co. Rozumiem że trzeba być tumanem, żeby tego nie wiedzieć, no ale człowieku, skoro to Twój ziomek to czemu wyjesz mu w twarz z jego niewiedzy ?

Albertus 09-09-2009 21:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sey (Post 2644529)
Dobry z Ciebie kumpel, nie ma co. Rozumiem że trzeba być tumanem, żeby tego nie wiedzieć, no ale człowieku, skoro to Twój ziomek to czemu wyjesz mu w twarz z jego niewiedzy ?

;D naprawdę trzeba byłoby tam być i to słyszeć , a ja już taki jestem ze jak mnie coś rozśmieszy to nie mogę przestać się śmiać... i nawet jak bym chciał się opanować to nie mogę ;D to silniejsze odemnie.

Zresztą , on sam zaczął się śmiać ;D

Grue 09-09-2009 22:30

Idzicie do wojska, do jednostek liniowych, na poligonach bytowania bedziecie miec pod dostatkiem ; )

Albertus 09-09-2009 22:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grue (Post 2644612)
Idzicie do wojska, do jednostek liniowych, na poligonach bytowania bedziecie miec pod dostatkiem ; )

powiem ci ze dużo o tym myślałem i myślę ze jak zdrowie itp. pozwoli to się skusze.

Mazur199 09-09-2009 22:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2644466)
Większość ludzi, którzy znajdują się w "kontrolowanych" ekstremalnych sytuacjach to ludzie wykształceni i inteligentni. Wiedza, którą mogę nabyć w "szkole", nawet ta mocno ogólna, jak najbardziej może być użyteczna przy znalezieniu się w sytuacji ekstremalnej (w której się pewnie nigdy nie znajdę jak 99% ludzi prowadzących mój tok nauczania)

Zalozmy ze lecisz samolotem ktory rozbija sie nad syberia,Ty jako jedyny przezywasz katastrofe i myslisz "lee to mnie nie dotknelo,przeciez chodze do ogolniaka"

tak glupi przyklad

Cytuj:

poradzić sobie w ustaleniu odpowiedniego kierunku marszu

Jesli tego ucza Cie jeszcze w ogolniaku to szcerze gratuluje poziomu nauczania.

Cytuj:

Jełop po zawodówie (nie mam na myśli Albertusa) zawsze będzie miał mniejsze szanse od takiej osoby ogólnie wykształconej.

Polityka Hitlera?
Niemcy > reszta swiata
Ogolniak > zawodowka?

Albertus 10-09-2009 00:34

Rybzor , zalezy na jakim stanowisku....

NP. predzej zatrudnia hydraulika po zawodowce niz kogos kto chce byc hydraulikiem a skonczyl medycyne...

kazdy kierunek ma swoje zawody.

Problem jest w tym ze :

-malo ludzi idzie do pracy fizycznej a potrzeba duzo
-duzo ludzi idzie do pracy umyslowej a potrzeba malo

Exodus 10-09-2009 03:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2644699)
Rybzor , zalezy na jakim stanowisku....

NP. predzej zatrudnia hydraulika po zawodowce niz kogos kto chce byc hydraulikiem a skonczyl medycyne...

No dobra, ale chyba trzeba byc skonczonym idiota, zeby skonczyc medycyne a potem starac sie o posade hydraulika...Zreszta hydraulik to juz fachowiec, czesto sama zawodowka nie wystarcza, liczy sie duze doswiadczenie, ludzie czesto mysla, ze hydraulik to gosciu od odpychania kibli itp, a hydraulik jest odpowiedzialny za cala kanalize, gaz itd Chcielibyscie, zeby ktos niedouczony podlaczal wam gaz w domu? przeciez to moglo by sie skonczyc katastrofa...

Jak juz to przykladem kogos niedouczonego, moze byc pomocnik na budowie, nie jest za nic odpowiedzialny, a to co ma robic moze doskonale opanowac w tydzien.

jak juz jestesmy przy hydraulikach

Pewnemu profesorowi matematyki zepsuł się kaloryfer. Nie wiedział jak to naprawić, więc wezwał hydraulika. Ten chwilę postukał i naprawił. Profesor jak się dowiedział ile ma zapłacić, mina mu zrzedła.
- Panie majster. Dlaczego to tyle kosztuje?
- To jest dużo?
- To pół mojej pensji.
- Gdzie pan pracuje?
- Jestem pracownikiem naukowym na wydziale matematyki.
- Panie, przyjdź pan do nas. Tygodniowy kurs i naprawia pan kaloryfery. Tylko nie przyznawaj się pan do wykształcenia. Skończył pan 7 klasę i nic więcej. U nas tylko takich przyjmują.
Profesor poszedł na kurs i zaczął pracować. Po roku szefostwo zarządziło podnoszenie kwalifikacji i wszyscy musieli skończyć podstawówkę. Na pierwszej lekcji matematyki profesor został przywołany do tablicy. Kazano mu napisać wzór na pole koła. Niestety jak na złość zapomniał go. Wyprowadza więc go. Pisze, pisze i ma wynik: P= - pi*r2. Błąd, pole nie może być ujemne. Sprawdza obliczenia, wszystko dobrze. Odsuwa się od tablicy, a z sali słychać szepty kolegów:
- Zmień granicę całkowania... zmień granicę całkowania

jakby ktos nie zrozumial, to typ calkowal zeby wyprowadzic wzor na pole kola i mu cos nie pyklo, wiec mu wszyscy podpowiedzieli, z tego wynika ze wiekszosc kursantow to matematycy z uniwerkow xd

troche nie podoba mi sie ta wersja kawalu, ale z braku laku...

Rybzor 10-09-2009 07:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2644630)
Zalozmy ze lecisz samolotem ktory rozbija sie nad syberia,Ty jako jedyny przezywasz katastrofe i myslisz "lee to mnie nie dotknelo,przeciez chodze do ogolniaka"

Lol, nie wiem czy nie zauważyłeś, ale napisałem, że na znalezienie się w takiej sytuacji mam 1% szansy (100-99), a nie, że jak się w takiej znajdę, to nie uwierzę. W zasadzie sądzę, że mam nawet mniej niż 1% ;)

Cytuj:

Polityka Hitlera?
Niemcy > reszta swiata
Ogolniak > zawodowka?
Polityka logiki
Ogólniak - bardziej wykształceni ludzie niż zawodówka.

Cytuj:

Jesli tego ucza Cie jeszcze w ogolniaku to szcerze gratuluje poziomu nauczania.
Nie mnie gratuluj, ale badanym. Statystycznie ~30% ludzi w gimnazjum nie zna stron świata. (nie mówiąc już o skojarzeniu kierunku po położeniu słońca na niebie)

kołbaś 10-09-2009 07:38

szansa na to ze akurat samolot ktorym lecisz sie rozbije wynosi 0,000014% szansy, ile razy Ryba jestes w stanie poleciec samolotem przez cale zycie ? do 20 ? Naprawde jest baaaaaaaaardzo mala szansa ze czlowiek musial by jakos odnalesc sie w sytuacji baaaaardzo extremalnej.

Albertus 10-09-2009 09:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2644723)
szansa na to ze akurat samolot ktorym lecisz sie rozbije wynosi 0,000014% szansy, ile razy Ryba jestes w stanie poleciec samolotem przez cale zycie ? do 20 ? Naprawde jest baaaaaaaaardzo mala szansa ze czlowiek musial by jakos odnalesc sie w sytuacji baaaaardzo extremalnej.

to do samolotu , ale ogólnie to masz większe prawdopodobieństwo ze w inny sposób. Ale to tez małe prawdopodobieństwo. Według mnie w szkole powinni uczyć takich rzeczy jak pierwsza pomoc czy właśnie przetrwanie. (wiedza taka jak jest tez powinna być zostawiona , tylko niektóre rzeczy wywalić ).

CytrynowySorbet 10-09-2009 14:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2644737)
Według mnie w szkole powinni uczyć takich rzeczy jak pierwsza pomoc czy właśnie przetrwanie. (wiedza taka jak jest tez powinna być zostawiona , tylko niektóre rzeczy wywalić ).

A czego uczą na PO?

Mazur199 10-09-2009 15:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2644803)
A czego uczą na PO?

grania w pilkarzyki lub kropki na kartce w zeszycie

kołbaś 10-09-2009 15:52

i czasem przeszkadzaja w tym robiac testy z bandazowania czy innego talatajstwa z pierwszej pomocy.

Rafayen 10-09-2009 16:09

Oglądałem dziś film Into the wild polecam coś na temat ...

Rybzor 10-09-2009 16:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2644737)
Według mnie w szkole powinni uczyć takich rzeczy jak pierwsza pomoc czy właśnie przetrwanie. (wiedza taka jak jest tez powinna być zostawiona , tylko niektóre rzeczy wywalić ).

Gdybyś chodził do szkoły, to byś wiedział, że jest takie coś jak PO.
Cytuj:

grania w pilkarzyki lub kropki na kartce w zeszycie
W zawodówce? Zapewne ;). Poza tym uogólnianie to zło.

@up
Oglądałem : P

Uzytkownik_zbanowany 10-09-2009 16:39

Po cholerę jakieś tam sztuki przetrwalników i inne bzdury. Lepiej grać!

Ja ze swojej strony znam (co prawda tylko na Tibii, ale jest 100% uczciwy) kolesia - Amerykanina, który przeżył taką historię: leci sobie samolotem, nagle piloci zasłabli (czy jakoś tak, w każdym razie nie było ich przy sterach), panika w całym samolocie, turbulencje, ludzie latają, a ów kumpel spokojnym krokiem idzie sobie przez siedzenia klasy business do kabiny pilotów, siada w foteliku, chwyta za ster, wyprowadza maszynę z korkociągu, po czym elegancko siada na najbliższym lotnisku oddalonym o kilkadziesiąt km. A to wszystko dzięki Micro$oft Flight Simulator :)

Dlatego m.in ja gram nałogowo (nawet 15h dziennie) w gry militarne - nigdy nie wiadomo, kiedy Ruscy wejdą do Twojego miasta i czy nie będziesz musiał chwycić za broń! ZA OJCZYZNĘ!

@Down
A co nie było tak? :evul: Poczytaj se historie o rewolwerowcach zabijających nawet całe miasta w czasie gorączki złota to pogadamy.

Mazur199 10-09-2009 16:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2644884)
W zawodówce? Zapewne ;). Poza tym uogólnianie to zło.

III LO wannabecool fiszu

up

Niezle musial byc spalony ten Twoj kumpel a Ty musisz byc strasznie nawiny ze w to uwierzyles,no i fakt,graj w gry w ktorych grasz 1 gosciem rozwalajacym wszystko podczas ladowania w Normandii, ataku na Stalingrad, oblezeniu Moskwy czy tez zdobycia Berlina bo naprawde przyda Ci sie sztuka trzymania myszki komputerowej w czasie wojny.

@rafayen

imo into the wild nie jest filmem o sztuce przetrwania tylko o oderwaniu sie od swiata ludzkosci i znalezieniu spokoju w odleglej dziczy. : >

@down

Skoncz juz te swoje zalosne odpowiedzi w stylu "jestes glupi" - "nie bo ty"

Rybzor 10-09-2009 16:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mazur199 (Post 2644898)
III LO wannabecool fiszu

To te LO mają fajny program nauczania, jak PO prowadzi się w 3 klasie, z kolei uczniowie to niezłe patałachy, jeżeli nie potrafią wymusić na nauczycielu nauczania zgodnie z programem ;)

Albertus 10-09-2009 20:32

U nas na PO ; nauczyciel nie moze prowadzic lekcji. Czego bardzo zaluje bo to konkretny przedmiot. W tym roku chyba bedziemy robic porzadek z tymi co rozruby na lekcji robia , owszem mozna pozartowac , ale oni to robia za chamsko.

__HAPPY_SVEN__ 10-09-2009 21:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645080)
U nas na PO ; nauczyciel nie moze prowadzic lekcji. Czego bardzo zaluje bo to konkretny przedmiot. W tym roku chyba bedziemy robic porzadek z tymi co rozruby na lekcji robia , owszem mozna pozartowac , ale oni to robia za chamsko.

Oto lista jak ich zmienić.
1. Kręcenie wora
2. spuszczanie buzi w toalecie
3. Każcie im jeść ślimaki na surowo
4. Kręcenie wora
5. Kręcenie wora

Albertus 10-09-2009 21:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2645122)
1. Kręcenie wora
4. Kręcenie wora
5. Kręcenie wora

a nie lepiej klasowa przekopa? Zreszta najpierw grzecznie poprosimy. Bo przez 3 albo 4 durni nie chce cala klasa cierpiec. Kiedy sie powyglupiac to powyglupiac , ale na lekcjach w miare spokoj powinien byc zwlaszcza ze wiekszosc klasy chce sie czegos nauczyc.

Hadugg 10-09-2009 23:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2644722)
Nie mnie gratuluj, ale badanym. Statystycznie ~30% ludzi w gimnazjum nie zna stron świata. (nie mówiąc już o skojarzeniu kierunku po położeniu słońca na niebie)

Statystycznie to ty i pies macie po 3 nogi.

Morał sam z tego wyciągnij

Andrew 11-09-2009 00:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2645122)
1. Kręcenie wora
4. Kręcenie wora
5. Kręcenie wora

Trochę trąci to gejostwem...

Ale co jak co - porządek musi być :)

Clockwerk 11-09-2009 07:02

ja jestem z Podlasie, kocham moje województwo ale nie jetem jakimś tam zapalonym survivalowym szaleńcem, jednak zielony płuco polski rox

Grue 11-09-2009 11:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Uzytkownik_zbanowany (Post 2644896)

Dlatego m.in ja gram nałogowo (nawet 15h dziennie) w gry militarne - nigdy nie wiadomo, kiedy Ruscy wejdą do Twojego miasta i czy nie będziesz musiał chwycić za broń! ZA OJCZYZNĘ!

Padłem... Gra Ci powie jak sie czyści broń, jak ustawia optyke mech. zeby strzelac na dane odleglosci, jak ladowac DOBRZE naboje do magazynka, jak sie zachowywac taktycznie w czasie ataku/obrony w miescie/lesie/terenie otwartym etc etc etc...

Jasne... Have fun and play more... Panie Mięsko Armatnie :* Bedziesz robic za tarcze dla mojego rosomaka? : )

Albertus 11-09-2009 11:41

nie , gra ci nie da tyle co praktyka. Ale pobudzi wyobraźnie co zawsze coś tam pomoże chociaż nie dużo.

Sey 11-09-2009 12:57

Nie wyczuliście ironii ? :D

Lukas93de 11-09-2009 13:35

@Albertus

Tutaj se o takich zeczach nie pogadasz...
Normalni uzytkownicy (wiekszosc) przeniosla sie juz na pedie lub tspy...
Zostala tutaj tylko cholota ^^

Teraz patrz jak po mnie pojada dzieciaki neo =)

Andrew 11-09-2009 16:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645363)
nie , gra ci nie da tyle co praktyka. Ale pobudzi wyobraźnie co zawsze coś tam pomoże chociaż nie dużo.

Do tego jest wojsko, cywile nie mogą walczyć!

__HAPPY_SVEN__ 11-09-2009 16:15

@UP
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lech Wałęsa sie po osiedlu
Nie chcem, ale muszem

fgdgrdfh

@Down
A skąd niby mamy wiedzieć, czy Al' nie jest tak naprawdę jakimś prokutatorem co kosi kase, a na forum.tibia.pl wykreował sobie Albertusa co chodzić do zawodówka i rzucać kasztan w młode. Tak dla rozrywki, i kapitalnej zabwawy ?

:]

nie zmienia to faktu, że nawet jeżeli albertus to fikcyjna postać jest to postać pisana na odwal.

Dark Sven 11-09-2009 16:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grue (Post 2645349)
Padłem... Gra Ci powie jak sie czyści broń, jak ustawia optyke mech. zeby strzelac na dane odleglosci, jak ladowac DOBRZE naboje do magazynka, jak sie zachowywac taktycznie w czasie ataku/obrony w miescie/lesie/terenie otwartym etc etc etc...

Jasne... Have fun and play more... Panie Mięsko Armatnie :* Bedziesz robic za tarcze dla mojego rosomaka? : )

Grue, Grue... Po kto jak kto, ale wydaje mi się, że Ci co bardziej rozgarnięci użytkownicy powinni wyczuć dżołka...

Połowa owionu zna teraz biografie Albertusa. Miodzio ; p...

Hovvner 11-09-2009 20:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645363)

Udowodnij albo przeproś

Albertus 11-09-2009 22:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hovvner (Post 2645659)
Udowodnij albo przeproś

co mam udowodnić?

kołbaś 11-09-2009 22:24

ze jest tak jak twierdzisz xD

Albertus 11-09-2009 22:27

czyli ze teoria jest ważna i trochę pomaga ale najważniejsza jest praktyka???

Hovvner 11-09-2009 22:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645697)
co mam udowodnić?

;x

Zdemotywowałeś mnie

kołbaś 11-09-2009 22:44

Tak Albertus, daj na to dowody, ale bez bajeczek jak to masz w zwyczaju, jakieś artykuły, najlepiej popierane badaniami. Aha no i nie zapomnij o słowniku.

AnonimowyPowrot 11-09-2009 22:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2645491)
@UP

fgdgrdfh

@Down
A skąd niby mamy wiedzieć, czy Al' nie jest tak naprawdę jakimś prokutatorem co kosi kase, a na forum.tibia.pl wykreował sobie Albertusa co chodzić do zawodówka i rzucać kasztan w młode. Tak dla rozrywki, i kapitalnej zabwawy ?

:]

nie zmienia to faktu, że nawet jeżeli albertus to fikcyjna postać jest to postać pisana na odwal.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Sven (Post 2645493)
Grue, Grue... Po kto jak kto, ale wydaje mi się, że Ci co bardziej rozgarnięci użytkownicy powinni wyczuć dżołka...

Połowa owionu zna teraz biografie Albertusa. Miodzio ; p...

ROTFL, byłem pewny, że jesteście jedną osobą, tzn. że jedno konto zostało założone, bo drugie zostało zbanowane (lepiej pasowałoby na odwrót, wiem). Teraz sam nie wiem, czy gadasz do siebie, czy nie zauważyłem, że w tym samym czasie posty były pisane z obu kont >_<

@Topic

Kradniesz ziemniaki, won.

BTW. Jak można bać się duchów? :///

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:53.