Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Ban za język polski? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231508)

Jurij1234 28-06-2010 12:17

ludzie, nie bulwersujcie sie tak. gość podał za przykład Polaków, bo akurat taka jest u niego sytuacja na serwerze ale miał na myśli wszystkich po kolei. a angielski jest niezbędny do grania, no chyba, że dla kogoś klikanie na ślepo w menu i na potworki żeby naexpic kolejny level i być "fajnym" to jest świetna zabawa. i później nooby spamują, że tarczy nie mogą nosić z mieczem (bo nie wiedzą, że jest 2-ręczny). ostatnio zatłukłem jednego "brazola" bo cap nie umiał po angielsku odpowiedzieć i byłem pewny, że to bot jest. poza tym, gdyby każdy gadał w swoim języku to byłby taki bałagan, że nie dałoby się wcale dogadać. dlatego uważam, że gość nie głupio wymyślił ale z tym banem to jednak trochę przeholował.

Pan i Wladca 28-06-2010 12:46

Gracz sprostował, że użył w przykładzie Polaków bo z nimi osobiście się styka, dla przykładu na amerykańskich serwerach "problem" stanowią Hiszpanie.
Pisze też, żebyśmy nie płakali, że podał za przykład nas.

Pojawiła się też propozycja auto mute, jako lżejsza alternatywa bana.

Żaden przedstawiciel Cipsoftu nie wziął jeszcze udziału w dyskusji.

Sequenzo 28-06-2010 14:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argen (Post 2768473)
Ale wy jesteście ludzie głuuupi 8o Jak możecie pisać, że bany za gadanie po polsku na pub czatach to rasizm? Ablo germanizacja? :D:D:D Przecież akceptując regulamin zobowiązaliście się, do pisania po angielsku na trade itd., no nie mówcie, że nie przeczytaliście? Proponuje również użyć muskofnicy tym, którzy myślą, że tylko za język polski będą bany. Do angielskiego cepy, a nie Tibie polonizować.

Wiesz jak ja interpretuje pisanie Polaka "kupię Royal Helmet, pisać faast" że kieruje on to do Polaków... Niech Dadzą Słownik w grę i będzie koniec Spekulacji.

Polak zawsze jest podany w "przykładzie"... :/:/:/:/:/

Gormitas 28-06-2010 14:44

Na default powinno się pisać po dowolnym języku. Jak kto chce, bo np. ktoś gada po polsku na default to od razu ban?

Beh0lder 28-06-2010 15:04

Cytuj:

Taki ban na 7 dni zachęcał by Polaków do nauki języka angielskiego.
Znając naszą mentalność , taki ban zachęci do mordowania nie-polaków.

dopalacz.Vis 28-06-2010 15:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2768381)
Dla mnie to jest glupie. Nie moge mowic z kumplem po polsku - "bo tak"? Przeciez nikt nie kaze ze mna rozmawiac, obcokrajowiec moze znalezc sobie innego kupca.

A regulamin zawsze mogl byc przetlumaczony np. przez kolege, zasady znam, a angielskiego do niczego nie potrzebuje ;)

No i jak juz sam autor wspomnial - skoro 90% rozmow na Azurze odbywa sie po polsku, to dlaczego 90% graczy ma sie przystosowywac do pozostalych 10?%?

Głupie jest dawac moderatora dzieciom poniżej 15 roku życia, dzieciaku.

Polscy tibijczycy to głupie gęsi, aby swój ojczysty język znają(nawet nie bo błędy robią).

Metheron 28-06-2010 15:58

Dobrze. Powinni banowac za uzywanie polskiego na trade/game chat/help.

Lessak 28-06-2010 16:39

No niestety, spora część ludzi nie rozumie co to znaczy ang-języczna gra i piszą na publicznych kanałach w swoim języku ;s Na moim serverze są problemy z brazylijczykami, którzy co chwilę rozmawiają na trade po portugalsku. Moim zdaniem najlepszym wyjściem będą testy angielskiego. Oczywiście nie jakieś ciężkie, ale podstawowe zdania potrzebne do gry ;s A jeżeli ktoś nie będzie się stosował do regulaminu to ban na 30 dni, później kasacja konta i tyle. Oczywiście Default powinien być kanałem "wolnym". Przykładowo, na huncie, nikomu się nie chce zmieniać co chwilę kanałów, aby napisać do osoby towarzyszącej (poza tym, że często jest to niezbędne do przeżycia).

Ufocznik 28-06-2010 17:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sequenzo (Post 2768428)
Heee, ja tego nie popieram, choć sam dobrze znam Angielski, ale bez przesady. Popatrzymy na Trimere, gdzie świat Zdominowany jest przez Brazylijczyków. Nigdzie nie jest napisane, że Językim tzw... "urzędowym" w grze jest Angielski. Sam Cipsoft kazał zakładać konta Na niemieckich Serwerach, by zmniejszyć lagi itd... A teraz gość ma problem, Pandoria zdominowana przez Szwedów(bynajmniej było tak jak ja grałem jeszcze tam)

Ja się nie dziwię, że gość napisał o Polakach, bo czytając posty niektórych z was można dostrzec, że nie tylko nie potraficie gadać po angielsku, ale - co gorsza - także po polsku. Poza tym JEST napisane, że "językiem urzędowym" w Tibii jest angielski, tylko że nie potrafiliście nawet regulaminu przeczytać, a potem marudzicie, że ktoś tam coś napisał źle o was.

Proszę, znalezienie tego zajęło mi 30 sekund.

Cytuj:

Rule 2e) Non-English Public Statement
Non-English public statements in the game or on the website where the use of other languages is not explicitly allowed.

Comment

Non-English public statements:
It is impolite to lead public conversations in a language which not everyone can understand. Surely you would not like to see the public channels spammed with seemingly senseless sentences or words. This is how it feels for many other players if you talk to your friends in your native language such as Portuguese or Swedish. Since English is the official language of Tibia and players are expected to understand it well enough to play the game, every player is required to use it for public communication in the game channels as well as on the boards.
However, there are some places where non-English statements are legal. You may post in any language on the real life board, the convention board and the guild board. You can write non-English statements in the RL-chat, the default channel, the guild channel, a private chat channel and of course in private messages. Moreover, your forum signature, your comment on the account page, the description in the guild section and your public information might be written in another language than English.

EDIT
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sequenzo (Post 2768498)
Wiesz jak ja interpretuje pisanie Polaka "kupię Royal Helmet, pisać faast" że kieruje on to do Polaków... Niech Dadzą Słownik w grę i będzie koniec Spekulacji.

Polak zawsze jest podany w "przykładzie"... :/:/:/:/:/

No i co jeszcze wymyślisz? Możliwość grania to nie jest twoje prawo tylko przywilej, więc twoim pierdolonym obowiązkiem jest stosować się do zasad. Skoro tego nie potrafisz - to trudno, grać nie musisz. A skoro nie umiesz angielskiego w choćby podstawowym stopniu to i tak nie masz po co grać.

Xyth 28-06-2010 17:29

Również uważam że na game/trade chacie powinno pisać się tylko i wyłącznie po angielsku i to miał na myśli autor. Default jest i pozostanie czatem gdzie można pisać w jakim się chce języku, nie tylko angielskim. Czytając tutaj niektóre komentarze zdaję sobie sprawę że niektórzy nie zrozumieli "pomysłu" autora.

AnArAki 28-06-2010 18:47

ahhh....:D

gra byla robiona glownie z nadzieja o jezyku angielskim i tyle !!!! To my polacy, postanowilismy 'rozmawiac po polsku' na trade chacie czy game chacie.

Gra jest w j.ank i tylko ten jezyk powininen byc w niej uzywany, tyle. Na defult czy privie, czemu nie, polski czy hebrajski jak najbardziej ale trade/help czy game chat - 100 % ang.

Cipsoft sa Niemcami, i wlozyli duzo pracy w to by gra byla w jezyku angielskim (jezyku wszystkich nardodow) dlatego tez to oni wytyczyli zasady, tylko angielski, komus sie nie podoba? Ban lub warn. :))

Poprostu, ten ktos stworzyl 'cos', to on wytycza zasady do tejze rzeczy :)

Barbar 28-06-2010 19:53

Brazole są o wiele gorsi

wojtron 28-06-2010 20:14

Czesciowo słusznie. Powinny byc kilkudniowe bany/ostrzezenia za pisanie na Game/Trade chacie wiadomosci w INNYM jezyku niz angielski - a nie tylko za jezyk polski. Jak dla mnie to koles zachowal sie rasistowsko w kierunku do nas - oczywiste jest to ze nie tylko polacy czesto nie korzystaja z angielskiego.
Ci wszyscy portugalczycy, brazylijczycy, hiszpanie itd. to to samo.

Powinien dostac bana/ostrzezenie za poglady rasistowskie bo najechal konkretnie na nas. A to ze na Azurze polacy miotą to jest jego problem - to jest jedna z kilku dobrych rzeczy w tej grze ze mozna przejac wladze i zrobic porzadek.

Najbardziej jednak denerwuja mnie polacy, ktorzy wyrzekają sie innych polaków i swojego jezyka, srednio interesuja ich losy naszego kraju i smieszne sa dla nich pojecia takie jak patriotyzm - i mowie tu o prawdziwym patriotyzmie nie o skinheadach, i innych gownach ktore pobija kazdego kolorowego itd. ktorego zobacza na swoim osiedlu tylko o prawdziwych polakach.

Natomiast kwestia zabraniania komunikowania się na defaulcie w jakimkolwiek języku jest chora. Jeszcze rozumiem pojecie globalne, wyogólnione np. wszyscy nie posługujący się angielskim było by bezsensowne ale nie rasistowskie, natomiast najeżdzanie na poszczególne kraje do tego już się zalicza.

..::QRAS::.. 28-06-2010 20:19

jestem za !

Gormitas 28-06-2010 20:39

Dlaczego jest po Angielsku? Dużo osób umie posługiwać się tym językiem, poza tym jest bardzo prosty.

SkateElement 28-06-2010 20:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez patronusek (Post 2768378)
default jest ogolny a priv msg nikt Ci nie sprawdzi.. ja sam gram gdzie jest duzo polakow;) ale ignoruje ich bo widząc slowo zal.pl /noob i etc. to mnie szlak trafia i wole trzymac z obcokrajowcami.. ktorzy naprawde ie mieszkajac w anglii potrafia sie porozumiec;) nawet japonczycy i iranczycy potrafia romawiac po angielsku.

Jest ogólny, ale w temacie mowa o publicznych kanałach, takie jak trade, help, game-chat.

@temat,

Jestem za częściowym karaniem za używanie innego języka niż angielski. Nawet jeśli nie umiesz tego języka to starając się dogadasz się, chyba parę słów typu City znacie? Przy tym nauczysz się języka i nie będziesz językową lamą 8o

@wojtron
Przecież on nie zastosował nic rasistowskiego. Jeśli czujesz się obrażony to chyba jesteś emo. Sam powinieneś zauważyć jaka jest mentalność Polaków do nauki. Jakoś nie widziałem, że Brazole się obrażają bo cały świat uważa ich za noobów (chociaż nie znam ogarniętego br :P).

Ufocznik 28-06-2010 23:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wojtron (Post 2768584)
Najbardziej jednak denerwuja mnie polacy, ktorzy wyrzekają sie innych polaków i swojego jezyka, srednio interesuja ich losy naszego kraju i smieszne sa dla nich pojecia takie jak patriotyzm - i mowie tu o prawdziwym patriotyzmie nie o skinheadach, i innych gownach ktore pobija kazdego kolorowego itd. ktorego zobacza na swoim osiedlu tylko o prawdziwych polakach.

Wyrzekanie się Polaków i j. polskiego to jedno, a wyrzekanie się polaczków i pokaleczonego j. polaczkowatego to inna sprawa. Poza tym czy bycie patriotą zmusza mnie do świadomego łamania zasad (jest wyraźnie powiedziane - że oficjalnym językiem tibijskim jest angielski)? Zakaz używania polskiego na publicznych kanałach (i do cholery - chodzi jedynie o help, game, trade, a nie default!) to nie zamach na naszą kulturę, bo tak samo Niemcy nie mogą pisać po niemiecku, Hiszpanie po hiszpańsku, Brazole po portugalsku itp. itd.
I skoro już piszesz o ideach patriotycznych (czego absolutnie nie neguję, a wręcz przeciwnie - chociaż nie w odniesieniu do Tibii) to pisz Polak z wielkiej litery.

pan.panek 28-06-2010 23:20

Geberk To Cymbal I Rasista

Takich ludzi jak GEBERK to od razu powinno sie eliminowac. Jestem ciekaw czy jak instaluje jakis progam czy gre to czy \zawsze dokladnie tlumaczy sobie i czyta regulamin itp itd??

Co to wogole znaczy GEBERK tego slowa nie ma wogole w jezyku angielskim jakzes taki kozak to trzabylo angielski nick dac.

Jesli nie odpowiada ci serwer to go poprostu zmien "teraz mozesz" a nie zal sie na forach.

Od Zawsze rzadzi wiekszosc ostatnio temat na czasie. Popatrzmy na wybory prezydenckie. Jesli wiekszosc zaglosuje na Pana Komorowskiego to on bedzie prezydentem, a nie jak chciala mniejszosc Pan Napieralski.

Obecnie jezykiem najbardziej znanym i powszechnym na calym swiecie jest jezyk angielski bo jak wiadomo wiekszosc go umie i sie nim posluguje.

Dlatego tez jesli wiekszosc ludzi tj mowisz okolo 70% polakow gra w Tibie a na twoim serwerze 90% to automatycznie jezykiem narodowym serwera staje sie jezyk polski. POLSKA zdominowala te gierke najwiekszy zysk ma wlasnie z polakow i to pod nasz narod powinna byc kreowana gierka.

A ty geberk jak ci nie pasi to idz do Tasi poprostu wynos sie z serwera na taki ktory ci pasuje wybor jest ogromny. Najlepiej bylo dla ciebie abys zakonczyl wogole przygode z gra jaka jest TIBIA. Tibia poszukuje prawdziwych graczy prawdziwych medrcow Tibia nie jest dla ochlapusow i naabow takich jak ty.

mam nadzieje ze grasz na swiecie pvp "chyba ze sie cykasz."
i po tym twoim poscie dostaniesz niemilosierny wpierdoooooooooooolllll od graczy na tym serwie. mam nadzije ze wrocisz na wyspe rookard.
Zycze ci zebys dostal bana zeby cie hakneli i najwiekszych lagoow i wogole wszystkeigo co najgorsze w tej grze.

Wstydz sie i blagaj o przebaczenie ktorego i tak nie dostaniesz.

Wy*******aaaaajjjj z tej scenki

(najmocniej przepraszam za te wulgaryzmy ale widze takich ludzi to mnie czysci)

P.S.

"chlopaki wiecie co macie z nim zrobic" PEJA

czekam na komentarze i wasze mejle

Lasooch 28-06-2010 23:22

@wojtron: Twoja wypowiedź jest tak głupia, że nie chcę mi się silić na komentarz.

@połowa z was: wy nawet po polsku zdania nie potraficie sklecić (zwłaszcza Sequenzo, który wstawia wielkie litery w dość losowych miejscach), a co dopiero po angielsku. Hańbicie ojczysty język, a do źle pojętego "patryjotyzmu" - czyli na przykład klepania Brazoli - jesteście pierwsi.

edit:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez pan.panek (Post 2768634)
Tibia poszukuje prawdziwych graczy prawdziwych medrcow Tibia nie jest dla ochlapusow i naabow takich jak ty.

Hahahah, błagam, powiedz, że trollujesz : DD

edit: na wypadek, jeśli nie: Tibia jest własnością Cipsoftu. Dlatego to, skąd pochodzi większość graczy, nie ma kompletnie żadnego znaczenia. To ONI ustalają zasady (a przynajmniej wtedy, kiedy ja grałem - prawie 3 lata temu - komunikacja na kanałach publicznych w języku innym niż angielski była zakazana).

gro3veS 28-06-2010 23:40

LUDZIE !!! Brak mi słów ! O czym wy tu piszecie ? Myślicie, że każdy Polak będzie uczył się języka angielskiego aby pograć w grę ?! RASIZM RASIZM i jeszcze raz RASIZM... Czytałem wiele komentarzy związanych z tym postem i powiem, że jestem sparaliżowany waszymi odpowiedziami ! Zacytuję jeden z komentarzy... "jak najbardziej popieram " No to już przesada.... Ciekawe, czy byli byście szczęśliwi, z grania w grę która jest po Angielsku a tego języka nie znacie, a co gorsza nie możecie pogadać na publicznym bo jesteśmy OGRANICZENI ! Tak jak na wojnie.... My psy oni pany o.o

DodiekPower 28-06-2010 23:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gro3veS (Post 2768639)
LUDZIE !!! Brak mi słów ! O czym wy tu piszecie ? Myślicie, że każdy Polak będzie uczył się języka angielskiego aby pograć w grę ?! RASIZM RASIZM i jeszcze raz RASIZM... Czytałem wiele komentarzy związanych z tym postem i powiem, że jestem sparaliżowany waszymi odpowiedziami ! Zacytuję jeden z komentarzy... "jak najbardziej popieram " No to już przesada.... Ciekawe, czy byli byście szczęśliwi, z grania w grę która jest po Angielsku a tego języka nie znacie, a co gorsza nie możecie pogadać na publicznym bo jesteśmy OGRANICZENI ! Tak jak na wojnie.... My psy oni pany o.o

jakos nikomu dotychczas nie przeszkadzalo ze nie mozna gadac po polsku na publicznych kanalach tj trade etc. a moze tworcy gry poprostu chca nas rozumiec zeby nie bylo ze ktos przeklina a oni nie wiedzia co kto mowi i maja to gdzies...

zamrok777 28-06-2010 23:52

Co by tu napisać...? Po pierwsze - ja rozumiem , że regulamin Tibii nakazuje pisać na tych kanałach publicznych po angielsku , ale jak ktoś napisze w języku ojczystym to nic Ci się nie stanie , nie musisz tego czytać. A jak Ci to tak bardzo przeszkadza ,to życzę , abyś miał tylko takie problemy w życiu. Po drugie - jeżeli ktoś nie zna angielskiego , to nie oznacza od razu ,że jest debilem (nauka języka to jedna z prostszych nauk , debile raczej szybko powinny załapać). Jak już ktoś zna ten angielski i się tym szczyci , to niech sobie gada z obcokrajowcami , ale niech nie zabrania innym posługiwać się w języku polskim...
Po trzecie - nie mogliby by po prostu zrobić dwóch kanałów - jeden , w którym można pisać tylko po angielsku , a drugi dla takiego marginesu społecznego jak ja (czyt. nie znających angielskiego) i na tym drugim kanale dogadywał by się margines.

P.S - Jeśli ta zasada wejdzie w życie ,to stracą tylko graczy ( już widzę jak tysiące graczy bierze kurs angielskiego).

Lasooch 28-06-2010 23:58

Cytuj:

Ciekawe, czy byli byście szczęśliwi, z grania w grę która jest po Angielsku a tego języka nie znacie

TO NIE GRAJ. W regulaminie (który zaakceptowałeś) jest punkt tego dotyczący. Nie przeczytałeś? Nie powinieneś grać. Abstrahując, Jeśli granie w grę czyni cię szczęśliwym, to zastanawiam się czy współczuć prymitywizmu, czy też jego zazdrościć.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zamrok777 (Post 2768644)
jeżeli ktoś nie zna angielskiego , to nie oznacza od razu ,że jest debilem

Owszem.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez zamrok777 (Post 2768644)
P.S - Jeśli ta zasada wejdzie w życie ,to stracą tylko graczy ( już widzę jak tysiące graczy bierze kurs angielskiego).

Ta zasada od dawna istnieje. Tylko, że nikt jej nie przestrzega i rzadko kiedy ktoś ją egzekwuje.

Ufocznik 29-06-2010 00:18

Cytuj:

A myślisz, że cipsoft będzie pozwalał Polakom na robienie burdelu na game/trade chacie, bo nie chce im się uczyć angielskiego? A skoro nie jesteś szczęśliwy to nie musisz grać i tyle. To nie gra cię wybrała i nakazała "graj we mnie!", to ty sobie wybrałeś tę grę. Nikt ci grać nie każe.

W ogóle co wy tak walczycie o możliwość gadania po polsku, skoro bardzo często nawet w tym języku nie potraficie się porozumieć? Jebani patrioci za dychę, pierdoleni hipokryci, którzy nie potrafią choćby jednego poprawnego zdania w swoim ojczystym języku skleić.

SkateElement 29-06-2010 00:20

Cytuj:

Ciekawe co byś powiedział gdyby ludzie mówili po brazylijsku i byś nic nie rozumiał? Jak nie umieją angielskiego (nic) to niech nie piszą na trade itp.

lolkens 29-06-2010 00:32

nie mam zdania na ten temat patrioci za zlotoweczke mysla ze wszystko wolno nie podoba sie to nie grac

gro3veS 29-06-2010 00:36

A czy w Tibie grają tylko Brazylijczycy ? : D Chyba nie

Aha... Do Ufocznika... Widać że raczej polakiem nie jesteś -.^

DodiekPower 29-06-2010 00:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gro3veS (Post 2768655)

nie uciekaj od tematu... po brazylijsku tez bys nie mowil
angielski jest podstawowym jezykiem w szkolach wiec nie narzekaj xd latwo sie go nauczyc... praktycznie za darmo...

R0bCi0 29-06-2010 01:32

Aha.

A co do tematu, to... wali mnie to, i tak nie gram.

Ufocznik 29-06-2010 01:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez gro3veS (Post 2768655)

Aha... Do Ufocznika... Widać że raczej polakiem nie jesteś -.^

No, nie jestem polakiem, tak jak ty i bardzo się z tego cieszę. Jestem Polakiem. :(

hip-hop.pl 29-06-2010 07:17

wysztkie dzieci placzace o rasizm sa pierdolnie** w glowe, przeczytajcie sobie najpierw definicje tego slowa

co za problem znac 10 slow zeby moc sie swobodnie wymieniac? RASIZM RASIZM polacy nie moga spamowac na trade!temat zeby to uwidocznic byl potrzebny bo niestety tylko dzieci ktore nie nauczyly sie jeszcze myslec graja

Orzech1818 29-06-2010 07:31

Bezsens !

A Brazole to Co? X( Jesli chcecie żeby używano tylko języka Angielskiego to każcie wszystkich Brazoli,Niemców itp a Nie Tylko Polaków !!

--- Orzech1818 dodał 3 minut i 40 sekund później ---

hip-hop.pl zgadzam sie co do tych dzieci ! Naprawde To jest wkurzające jak Podejdzie do Ciebie postać z lvl 6 i bedzie Cię Trapowac w dp albo bedzie Ci zarzucać Depozyt !:baby::baby:

Deeptak 29-06-2010 08:34

Nie dziwię się, że niektórzy gracze mogą mieć dość Polaczków jeśli przyszło im grać z takim np. kretynkiem o nicku "babazjajem111".

Po co się tak gotujecie. To nie rasizm, tylko prawda o zachowaniach polskich graczy, a że zdominowane są przez nas prawie wszystkie serwery, więc staje się to uciążliwe. Czy naprawdę tak ciężko przestrzegać regulaminu? Tam jak byk stoi, że na kanałach publicznych obowiązuje jęz.angielski, tylko trzeba takowy regulamin najpierw przeczytać ... Jakoś dla wielu graczy nie stanowi to żadnego problemu. Może rzeczywiście pewnym rozwiązaniem byłoby przetłumaczenie regulaminu, ale zdaję sobie sprawę, że to dopiero podniosłoby krzyk o "rasizmie";p

Matesh 29-06-2010 08:56

Mam dla tych co nie potrafią angielskiego wyjście ...
1. translator http://translate.google.pl/#
2. słownik języka angielskiego
3. korepetycje z angielskiego

Jeśli żaden wariant z wymienionych [up] ci nie odpowiada lub nie potrafisz z nich korzystać to wyłącz to grę.
A nie utrudniaj gry normalnym gracza ...

Myślę że 99,3% czytających to zdecyduje się na jakiś wariant :cup:

@Edit
#Deeptak
Cała strona tibia.com została przetłumaczona na język polski łącznie z regulaminem gry ; )

BuRcZy 29-06-2010 09:05

Oni maja na bani :D Co nie możemy gadać w ojczyzny języku... PFFF a ci co od 1 klasy uczą się niemca? On nie ma mózgu a on by chciał żeby nie można było gadać w CS-sie po angielsku i pisać albo cuś?

Azjateczka 29-06-2010 09:10

Bzduuura ....
gram na Azurze i jedynie co jest na kanaach pisane po polsku to
" Sprzedam gp / sprzedam pacca za sms ... www.xxx.pl " pisane regularnie
przez bota co 2 minuty
a co do transkacji po miedzy graczami to zauwazylem racz\ej inna sytuacje

- Sell Small stone
* Offer
- Br??
* no
- bb

-_-

Lizakowaty 29-06-2010 09:17

... Lipa totalna :D

Vil 29-06-2010 09:51

widać nie tylko znajomość języków obcych, ale i czytanie ze zrozumieniem we własnym dalej u was kuleje.

i jeszcze mały cytat zasługujący na uwagę:

Cytuj:

Po drugie - jeżeli ktoś nie zna angielskiego , to nie oznacza od razu ,że jest debilem (nauka języka to jedna z prostszych nauk , debile raczej szybko powinny załapać)
Jeśli ktoś nie zna i nie próbuje poznać angielskiego w stopniu przynajmniej podstawowym - to w kwestii internacjonalizacji plasuje się na poziomie (lub poniżej) 8-10 letnich europejczyków, czy nawet młodych mieszkańców niektórych rejonów krajów Trzeciego Świata. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie byłoby to uwłaczające godności.

Nevizus 29-06-2010 10:36

br

a br na lunarze to co? ich to nie na 7 dni a na 70...

K.Jay 29-06-2010 10:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2768714)
Jeśli ktoś nie zna i nie próbuje poznać angielskiego w stopniu przynajmniej podstawowym - to w kwestii internacjonalizacji plasuje się na poziomie (lub poniżej) 8-10 letnich europejczyków, czy nawet młodych mieszkańców niektórych rejonów krajów Trzeciego Świata. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie byłoby to uwłaczające godności.

Cudze chwalicie, swego nie znacie, huh?

K.Jay

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:00.