![]() |
Po jasną cholere wy się kłucicie o takie bzdety, a po drugie po co robicie off-topic???
|
Gokufan albo kamyk ;) jak wolisz :P
TRENUJ! CHODZI OTO ŻEBYŚ ZGUBIŁ TŁUSZCZYK JAK MASZ ;) DUŻO BIEGAJ PRÓBUJ ROBIĆ OBROTY NARAZIE A POTEM SALTA.SKACZ W DAL I W GÓRE :D POTEM POPRÓBUJ POSKAKAĆ NAD JAKIMIŚ MURAMI 1-2 M. WLAŹ NA JAKIEŚ DACHY I TP. :] POTEM PRÓBUJ ROBIĆ TAKIE RZECZY Z WIĘKSZYCH WYSOKOŚCI I TP. :p |
rada nie skacz z większych wysokości niż 4 do 5 metrów.
2.nie rub głupstw takich jak salto z 3 meatrów albo vaulta z 3 metrów. Ktoś da jeszcze jakąś rade?? |
Podstawy : Naucz się Rolla - pomoże ci to później.
Nie skacz z murów 2m na początek. Pozatym trenuj szybki bieg, skoki wzwyż i w dal. No i próbuj zskakiwac z murków na róźne ciekawe sposoby. |
ja zacząłem ostatnio trenować, dużo się naczytałem... i stwierdzam że napoczątek próbować poprostu tego czego się chce, ja osobiście zaczynam od wallrun'a, pk roll'a i próbuje się tam wdrapywać na różne "obiekty" ;)
narazie robie 2-3 (3 malutkie) kroki w wallrunie muszę się pochwalić :D |
No to racja, masz się czym chwalić.
Ja się moge pochwalić reavers vault'em z 1 metra |
ja też
ty dolhor czy ja cie z kądś nieznam???????
heheh jasne przeciez razem cwiczymy ja tak jak on umiem revers vaulta ostatnio nawet żem zrobil monkey vaulta:) salta mi nie wychodzą i fiflaki tzn.: udają mi się ale są ciężko niedopracownae:\ |
rady...
najlepiej nauczcie się najpierw rolla pożądnego
a potem zczynajcie one handed vaut bo jest łatwiejszy od monkey vaulta lub two handede vaulta i z nie większych wysokości jak 1.5m no i to by było na temat a ten kto mówił że niema żądnych artykułów dla newbie traucerów to powiem ci żę na stronie www.le-parkour.pl jest dział newbie i tam se poczytaj a i jeszce trzeba być umięśnionym troche żeby móc lepiej się wspinać itd. itp |
Weź ty stealth nie gadaj bzdur o umięsnieniu bo wcale nie trzeba być aż tak umięśnionym. A poza tym wspinaczka i parkour to dwie inne dziedziny sportu.
|
Monkey vault jest najlepszy jak zachaczysz nogami o porecz,barierke, murek i ladujesz pyskiem w ziemi -.-
Ja zaczalem od nauczenia sie pozadnego rolla i jako takiego salta i two handed vaulta. Pozniej uczylem sie monkey i reverse i wychodzi jaco-taco :P Ogolnie pk to fajowy sport. |
Wy mi tu jakies rolle gadacie, monkey cos a ja nic nie rozumiem ;p Mozecie opisac jakies podstawowe tricki? No i chyba trzeba miec jakies miesnie zeby tak skakac po wszystkim. Respekt dla panow...
|
Mięśni nie trzeba mieć aż takich dużych, bo tu liczy się refleks i siła woli i wiele innych, przy wielu trickach musisz się przełamać psychicznie a nie fizycznie.
|
Roll to taki popularny pad do przodu w naprzyklad Aikido, lecisz i przerzucasz cialo przez ramie.
Monkey vault to akie cso ze biegniesz na porecz lapiesz sie obiema rekami i nogami przeskakujesz nad porecza mieszczac je miedzy rekami. A revers to taki przeskok barierki zamachem nog w tyl, ciezko to wytlumaczyc. |
http://www.urbanfreeflow.com/fundame...ndamentals.htm
Pod tym linkiem znajdziesz wszystkie podstawowe triki. Dobrze wytłumaczone, krok po kroku. Endżoj ! ;) |
dolhor niezaśmiecaj mi tematu, a mięsnie są potrzebne żeby np.: się rozbiegnąć i wskoczyć na coś wysokiego np: murek, mądralo!!!
|
Ile już cwiczycie PK o ile wogóle ćwiczycie????????
Odpiszcie. |
Heh dzisiaj zrobiłem Monkey Vault (wczoraj zacząłem), Roll,PK Roll, Tic Tac heh :-).
|
Ja z kolegami sobie od pary dni skaczemy
Umiemy Rolla, Monkey vault i jeszcze jakies tam :P ale to sa narazie poczatki |
No a co dalej po początkach ? Freestyle!!
|
Nie mam z kim biegac...
Ludzie, szukam kogos z kim mozna poskakac po Wrocławiu, bo wlasnie tam mieszkam ;). Parkourem zainteresowalem sie jeszcze tej zimy, czyli przed boomem we wszystkich uwagach i extremach w TVN'ie Sam umiem jakies podstawy i za bardzo nie mam z kim i gdzie skakac. Póki co uczę się rolla, jakies podstawowe vaulty potrafie, musze jeszcze popracowac nad skocznością i mięśniami. Odzywać się na PW/PM.
|
ja jakos biegam samemu i nauczylem sie z 20 trickow...
|
Ojojoj. Ale się tych traucerów narobiło xD.
Ja tam uczę się może z tydzień. Narazie umiem podstawowe vaulty których jednak niemam zabardzo gdzi się uczyć, tylko u kolegi czasami. No więc tak: Monkey vault, regular two-handed vault, (uczę się jeszcze) 360 underbara, ze dwa razy próbowałem tic-taca i mi wyszło nawet i takie tam parę innych. Z takich czystych trcków to chyba nic nie umiem :(. Może niegłudo se skombinuje jakieś materace i poćwiczę fiflaka. I oczywista PK rolla umiem yako-tako. |
Wiecie jak JA biegam to nie patrze czy zrobie fajnego tricka tylko patrze czy pokonam przeszkode :)
|
ZAczołem dokładnie kilka minut temu i już mnei kostka bli.Oczywiscie sam proboje bez zadnych porad z stron.Narazie to pocwiczyc musze .
|
ja sądze, że z tego całego biegania to przydatne jest przeskakiwanie przez ogrodzenia i bezkontuzyjny upadek, reszta to popisowe tricki.. wole nurkowanie ^^
|
A umie ktoś tic-taca?? JA próbowałem ale max 2 kroki robiłem :( Jak ktoś ma filmik to niech da.
|
Tic Tac, 2 kroki? Tic Tac to raczej odbicie się od ściany nogą, w celu wzlecenia wyżej... co do filmiku, to jest na necie taki "Vaults101" oraz "Vaults 102"... i tam bedziesz mial pokazanego Tic Taca i całą masę innych Vaultów i kombinacji/wariacji. Wystarczy chwile poszukac tych filmików, albo chociażby przez jakieś eMule zassać.
Są jeszcze opisy ze zdjęciami na przykład na www.urbanfreeflow.com w dziale PK FUNDAMENTALS, albo na jakiejś polskiej stronce... adresu nie pamiętam, ale w koncu od czego jest google.com? |
Vaults 101 i 102 to biblia PK , naprawde
jest tam wszystko.... :] @down Na forum ,zwlaszcza ci na owionie nie grają w Tibie :P |
Wow tylu traceurów w tibie gra no nieźle...
|
jak zaczac?? tylko nie mowcie mi "zrob emcepence przez dwie rece" bo i tak teog nie zrozumiem (chodzi mi o podawanie nazw). Podajecie linki do stron na ktorych tak naprawde nie ma nic dla tak "bardzo bardzo poczatkujacych" niewiem co i jak , widzialem kilka filmikow w tym same trudne tricki. Pomoze mlodemu newbie ?
|
Ja tu tak czytam i czytam... I dochodzę do wniosku, że zaczne "biegać". Szukam tylko kogoś kto mógłby by ze mną w moim małym miasteczku zwanym Knurowem potrenować. Jak mam robić z siebie idiotę to przynajmniej nie sam. ;) Powód jest jeden gdyż nikt chyba nie będzie mógł pojąć co robię na podwórku i pomyśli, że się naćpałem albo cuś... ;) :p
Pozdro. |
Miałem trenowac ale... gdy zaczolem bylem sam ludzie na mnie jak na debila patrzyli co ja robie na poreczach itd. raz jechala policja przez moje osiedle zatrzymala sie i powiedziala ze jezeli bede dalej to robil to wlepia mi mandat:/ dokladnie powiedizal ze niszcze obkiety publiczne czy cos takiego....i odad siedze w domku bo nie mam warunkow do treningu :P
|
Cytuj:
a mnie *** obchodzi co myslą inni, ot co ;) @down : Na materacu ? Nic nie zastapi biegania po miescie |
@UP
Dokładnie!! Fcuk the system. A co do tego tic-taca. Wprowadzili mnie w błąd na stronce pewnej, tam piszą że wallrun (o który mi chodziło) to biegnięcie pod scianę a nie wzdłuż a tic-tac to właśnie biegnięcie wzdłuż. Więc srry ale nie moja wina :P. EDIT: ŁOJJEZUSSSSS!! Właśnie jestem po pierwszym treningu Tricków (wcześniej trenowałem tylko elementy czysto parkourowe i stanie na łapach). Materacyki są to ja staje i przygotowuje się do backflipa. Biere zamach... wybijam się... lece ładnie nogi nad samą głową prościutko widzę pod spodem ziemię iii... ***UT!! Na ryyj! Naszczęscie materace był grube i nic mnie nie bolało. Później próbowałęm to robiłem jakoś tak krzywo, w bok trochę, i mało technicznie. Później próbuje aeriala i wychodzi dosyć anemicznie, ale wysokość jest niezła tylko technike trzeba doszlifować. próbuje jeszcze raz iii... wyleciałem nogami za materace i przywaliłem stopami w trawke. Jakoś tak nijak :( Ale to wkońcu dopiero pierwszy dzień :D |
Cytuj:
|
@Lidao
Nie wychylaj glowy przy backflipie. @Gokufan Wysil wyobraznie. Zobacz czy w twoim otoczeniu nie ma fajnych miejscowek, skacz z coraz wiekszych wysokosci, zacznij wdrapywac sie na jakies murki, proboj robic rozne tricki, a noz ci jakis wyjdzie. Nie oczekuj, ze ktos ci podsunie "Parkour Tutorial" bo chodzi o to, zeby stworzyc wlasny styl poruszania sie w terenie. |
No dobra, jak już ten Temat się tak kreci to Zareklamuje stronke Grupy Moich Kumpli Rapide Clan. Dla mnie to czarna magia to wy ćwiczycie;)
Zapraszam na strone: KLIK! |
Free Runing
Hehe... Ja "biegam" od niecałego roku i jakoś mi się to nieznudziło więc o co chodzi ?? Wręcz przeciwnie zdaje mi się to coraz ciekawsze :) Trenuje 5 razy na tydzień i jescze sobienic nie złamałem. jedynie były drobne kontuzje. Sport na max Ciekawy przez niego nie mam czasu na Tibie :( Ale co tam Parkour to moje zycie xD
|
Miło wiedzieć że sa ludzie grajacy w tibię i do tego ćwiczą parkour.
Nieczytalem wszystkich stron ale chyba zapomnieliscie dodać strone: www.le.parkour.pl ... Jakbyś chciał poskakać z moim team'em xD To zapraszamy na Bulwar Ikara (jak tylko przyjdize wiosna :) ). //Pozd. Seth~ |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:03. |