Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Technikum czy Liceum oto jest pytanie? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=82424)

styku 27-06-2006 16:13

A teraz misiaczku nie zmieniaj tematu bo nie o tym bylo ;-P

morwi 27-06-2006 16:14

technik plx!111!!!!1oneone pozatym ktoś po technikum zawsze bedzie miał łatwiej na studiach od tego kto poszedł z liceum(oczywiście ten sam kierunek)

Smetana 27-06-2006 16:41

No jeszcze zalezy jakie liceum :). Te elitarne to raczej wymiatają.

Venderer 27-06-2006 17:01

Ja właśnie ide do techników (papiery już złożone).

Wk***ia mnie jedynie to, że niektórzy ludzie sądzą, że po technikum nie można iśc na studia, oraz porównania technikum do szkoły zawodowej... -.-

Nie można ukrywać, że technikum jest szkołą głównie kierunków ścisłych i praktycznych, a liceum to kierunki humanistyczne (Osobiście dzilę tę szkoły również inaczej, porównuję liceum do powtórki z gimnazjum tylko na wyższym poziomie - te same przedmioty, za to technikum to już nie co inna bajeczka x]...)

Zawód po technikum zawsze może się przydać, a nie zapominajmy, że w technikum też zdaje się mature!!! -.-
P.S. Jutro się dowiem czy mnie przyjęli ;)

@Edit
Bardzo dobrze to sprostował Vil (ku*wa jak zawsze O_o)
technikum >> Polibuda Liceum >> Uniwerek
Racje ma też hoomik, technikum jest lepsze od ogólniaka...

Mathea 27-06-2006 17:03

Tak, ja też się jutro dowiem... o 12.
Złożyłam i do technikum i do profilowanego...

Smetana 27-06-2006 17:07

Nie wiem skąd stereotyp u większości z was ze lo to kierunki tylko humanistyczne :/. Przecież klasy mają różne profile. W Krakowie praktycznie kazdy kto jest dobry ze ścisłych przedmiotów idzie do porządnego liceum, a tylko słabsi idą do techników.

Mathea 27-06-2006 17:10

Tak wlasnie, Smetano. W Krakowie wiadomo, że lepsi pójdą do lepszych szkół, a gorsi do technikum czy do zawodówy. To jeszcze zależy wszystko od miasta i od poziomu szkoły jak i uczniów, którzy mają do nich iść i punktacji, jaką wynieśli z gimnazjum + świadectwo.

Cebix 27-06-2006 17:15

Wszystko zależy od wielu czynników, głównie od siebie samego, czyli podejścia do życia, nauki, ale też dobre technikum jest lepszym wyborem niż słabe liceum i na odwrót. Po technikum mamy teoretycznie zawód, lecz nie jest on super, po liceum nie mamy praktycznie nic, więc trzeba uczyć się dalej. Po technikum łatwiej się dostać na polibudę, po liceum do dobrego uniwerka. Osobiście wolę się męczyć rok krócej. Zobaczymy jutro jak wyjdzie.

edit: oczywiście mowa o LO, a nie LP.

Lord von Shadow 27-06-2006 17:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana
Nie wiem skąd stereotyp u większości z was ze lo to kierunki tylko humanistyczne :/. Przecież klasy mają różne profile. W Krakowie praktycznie kazdy kto jest dobry ze ścisłych przedmiotów idzie do porządnego liceum, a tylko słabsi idą do techników.

porównaj sobie technikum informateczne i liceum matematyczno-informatyczne

odp: liceum jest informatyczne tylko z nazwy :D

i tak jest w wiekoszości tych "odpowiedników" w LO dlatego tam powini iść tam sami humaniści...

Vil 27-06-2006 18:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana

No ja po liceum lapiacym sie do top^ ilestam w Polsce na studiach moglem sobie w d*** wsadzic wiedze wyniesiona z: j.pol, biola, fizyka, matematyka i inne smiecie, z checia zamienilbym wszystkie kierunki niehumanistyczne ktorymi mnie meczyli ( vide mat i fiz na wielce niewystarczajacym poziomie ) na 1 semestr logiki albo podstaw teorii obwodow.

W liceum takie rzeczy jak elektrostatyka, magnetyzm, polprzewodniki czy rachunek calkowy sa, ale w tak szczatkowym wymiarze ( co prawdopodobnie nie zalezy nawet od szkoly i moze byc jeszcze bardziej okrojone w aktualnym systemie nauczania ) ze na studiach wszystkiego trzeba sie uczyc od zera ( mowa oczywiscie o kierunkach technicznych ). Sprawdza sie znana zasada ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego, dlatego licealisci maja na studiach technicznych mocno pod gorke, chyba ze wybieraja jakis malo ambitny kierunek ( np legendarne na AGH odlewnictwo ).

IMHO samo liceum nie gwarantuje tez latwego startu na uniwerku, z powodow wymienionych powyzej.

Grigor 27-06-2006 18:12

...

ciesze sie że dyskusja trwa nadal..:)

pozdro dla was :)

Ja osobiście złożyłem już oryginalne świadectwo do technikum mechanicznego o profilu Komputerowe Wspomaganie Projektowania

Karrith 27-06-2006 18:34

kichakichakicha

Smetana 27-06-2006 18:44

Średnia się nie liczy. 4 przedmioty (w tym zawsze polski) są przeliczane 6-20 punktów, 5-18 punktów, reszte pominę. Do tego dodaje się za egzamin punkty, za pasek jest 5 i za bycie finalistą konkursu przedmiotowego 10. Do dobrych liceów dobrze mieć 160, do lepszych oczywiście więcej, a do najlepszych nawet 190 punktów (czasem jest kilka wolnych miejsc).

Grigor 27-06-2006 18:47

^^

heh..wydaje mi się, że z tymi 190 pkt przesadziłeś ;]

Smetana 27-06-2006 18:51

No jest taka klasa, w najlepszym liceum, gdzie na 32 osoby jest 27 laureatów. Myślę, ze aby się załapać normalnie na jedno z tych 5 miejsc to trzeba mieć koło 190 :P.

JMJ 27-06-2006 19:19

Ja zlozylem podanie do liceum o profilu humanistyczno-dziennikarskim i mysle ze bedzie good ;)

Matek 27-06-2006 19:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord von Shadow
porównaj sobie technikum informateczne i liceum matematyczno-informatyczne

odp: liceum jest informatyczne tylko z nazwy :D

i tak jest w wiekoszości tych "odpowiedników" w LO dlatego tam powini iść tam sami humaniści...

To pojdz sobie po takim technikum informatycznym na uniwerek, na kierunek informatyka. NIC co miales w technikum ci sie nie przyda na uniwerku. A zawalisz pierwszy rok na tym, co ludzie w LO na mat-inf MIELI.

Lord von Shadow 27-06-2006 19:25

@Karrith
jest różnica miedzy Zgorzelcem a Krakowem nie pomyslaleś o tym? w Zgolu sa 4 szkoły średnie a w Krakowie pewnie z 15~ albo i wiecej i jest też wiecej ludzi "wiec jest w czym wybierać" jak by u nas walneli takie poprzeczki to by musieli pozamykać połowe szkół ^^ pozatym to że ktoś ma same 5 nie znaczy że dużo potrafi podam przykład ja przyszedłem z jednego gim do technikum gdzie mialem średnia 4.6 i teraz mam koło 4 a kumpel wpadł z innego gdzie miał 5.0 teraz ledwo 3.0 wyciąga więc jak by to powiedzieć oceny nie sa dobrym miernikem tego co masz tam w głowie ;)

Edit:
@Matek
1)kto Ci powiedział że ide na uniwerek?
2)polibuda Rox
3)Wiem co oni tam maja paint+word zero praktyki itd
4)skad wiesz czego mnie uczą? (mamo to Ty?)

Na zakończenie: podsumowując moim zdaniem nie ma co dalej robić chorych wywodów wszystko zależy od tego jaki poziom miałeś w gimnazjum, czy jesteś pewien co chcesz robić w życiu i jaki poziom reprezentuje szkoła do której chcesz iść... no i oczywiście w jakim mieście mieszkasz...

Ashlon 27-06-2006 23:00

Taka prawda, ze na polibude i tak latwiej sie dostac po klasie mat-fiz-inf z ogolniaka.
Btw rekord we Wroclawiu w tamtym roku - 47/100 pkt rekrutacyjnych do najlepszej klasy w jednej z zawodowek, a zazwyczaj srednia oscyluje wokol 10/100...

Iron 27-06-2006 23:31

Jutro się okaże czy pójde do najlepszego technikum w gliwicach zobaczymy:d Miałem wielki dylemat między Technikum a Liceum mam nadzieję,że wybrałem dobrze i nie będe tego żałować.

Matek 28-06-2006 08:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord von Shadow
Edit:
@Matek
1)kto Ci powiedział że ide na uniwerek?

Nikt, ale uogolnianie, ze technikum jest cudaczne, a lo do dupy jest smieszne i zajezdza dziecinada.

Cytuj:

2)polibuda Rox
tak samo jak uniwerek. Wszystko zalezy co chcesz w zyciu robic.

Cytuj:

Wiem co oni tam maja paint+word zero praktyki itd
W 90% liceow o jakich JA wiem sa: podstawy programowania i algorytmow, matekamtyka, ktora tez przydaje sie w informatyce, podstawy baz danych, podstawy matematyki dyskretnej (vel zamiany systemow liczbowych, liczby dodatnie i ujemne w notacji dwojkowej, pojemnosci zmiennych danego typu),
Wszystko to dyktuje z zeszytu mojego brata, ktory wlasnie skonczyl profil mat-inf. Pozatym proponuje looknac program nauczania informatyki w klasach mat-inf.

Doskonale przygotowanie na uniwerek, gdzie informatyka jest teoretyczna, czyli programowanie, projektowanie i analiza, obliczenia naukowe itp, itd.

A praktyka? LO nie jest dla ludzi chcacych od razu po szkole pracowac. Idac do LO zakladasz, ze chcesz sie dalej uczyc, wiec po co praktyka? i z czego? z obliczen matematycznych?

Cytuj:

4)skad wiesz czego mnie uczą? (mamo to Ty?).
Nie ochodzi mnie, czego cie ucza. To, ze chodzisz do obskurnego licemum, w ktorym nie maja nauczycieli spelniajacych wymogi MEN to nie moj problem.

Jaskot 28-06-2006 10:27

Ja właśnie czytam wyniki rekrutacji.
Dostałem sie do klasy, do ktorej chcialem sie dostac.
Biol-Chem w LO.
Nie wiem, moze mamy tutaj w Poznaniu staroswieckie poglady, ale wszyscy z ktorymi rozmawiałem uwazaja, ze jesli chce sie isc na dobre studia, wybiera sie LO... Zas konczenie nauki po samym liceum jest jak dla mnie bezsensem. Technika zawsze byly dla mnie szkolami gorszymi, dla osob chcacych konczyc edukacje po szkole sredniej. Ale porownywanie ich z zetami jest juz przesada.

Iron 28-06-2006 10:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jaskot
Ja właśnie czytam wyniki rekrutacji.
Dostałem sie do klasy, do ktorej chcialem sie dostac.
Biol-Chem w LO.
Nie wiem, moze mamy tutaj w Poznaniu staroswieckie poglady, ale wszyscy z ktorymi rozmawiałem uwazaja, ze jesli chce sie isc na dobre studia, wybiera sie LO... Zas konczenie nauki po samym liceum jest jak dla mnie bezsensem. Technika zawsze byly dla mnie szkolami gorszymi, dla osob chcacych konczyc edukacje po szkole sredniej. Ale porownywanie ich z zetami jest juz przesada.

A ja się dostałem tam gdzie chciałem najmniej Technikum o profilu technik elektryk:( jakoś przeżyje..

Smetana 28-06-2006 10:49

A ja się dostałem tam gdzie chciałem czyli V LO Kraków klasa e (mat-inf) :D. Ale to miałem zapewnione dużo wcześniej.

Eugeniusz Siekiera 28-06-2006 10:54

Moje zdanie

Osobiście wole liceum- lepsze [w porównaniu do technikum] przygotowanie do matury
i na dzień dzisiejszy patrząc więcej pojętej wiedzy z zakresu różnych dziedzin.
Ale to tylko moje zdanie (: Zdecydujcie sami...

Bądźcie zdrów!

EuG

Lord von Shadow 28-06-2006 12:18

@Matek
1)n/c :D
2 i 4)wiem co chce robić w życiu i CHODZE DO TECHNIKUM a nie do jakiegoś marnego liceum -.-
3)tak w skrócie bo sie śpiesze :P pozatym czego ja sie naucze a napewno wiecej niz Ty w LO (porównaj sobie program nauczania w technikum i w LO) to może i Ty sie dostaniesz na uniwerek (życze Ci tego z całego serca ;) ) to ja po polibudzie bede mial wieksze możliwości dostania roboty niż Ty (i to nie byle jakiej) oczywiście mowa tu jeżeli cały czas mamy zamiar iść w kierunku informatyki ^^

Matek 28-06-2006 12:59

Cytuj:

to ja po polibudzie bede mial wieksze możliwości dostania roboty niż Ty (i to nie byle jakiej) oczywiście mowa tu jeżeli cały czas mamy zamiar iść w kierunku informatyki ^^
Zyj dalej w tym blednym przekonaniu. A btw: masz jakies statystyki potwierdzajace, ze adeptowi informatyki na poli jest latwiej znalezc prace niz adeptowi inf po uniwerku? Czy kolejny przejaz zdziecinnienia "TAK JEST BO JA TAK MOWIE I NIE MUSZE MIEC PRZYKLADOW"?

Smetana 28-06-2006 14:01

Lepsi idą do liceów i na uniwerki jeśli chodzi o informatykę, więc trudno żeby ktoś wolał osoby z polibud, chyba że nie chce bulić za dużo na pracownika.

morwi 28-06-2006 14:15

'lepsi' bo jest taki stereotyp, że lo są lepsze. to że ja po technikum i studniach miałbym większą sznase dostać robote niż ktoś po lo jest więcej niż pewne

Karrith 28-06-2006 14:46

kichakichakicha

rads0n 28-06-2006 15:44

@topic

"Liceum to 4 lata fajnych imprez, ale nauczyc to tam raczej sie nic nie da" ;p

Cytuj:

po technikum i studiach mialbys wieksza szanse na prace, ale po technikum masz mneijsza szanse na studia
Bzdura! np. po technikum elektrotechnicznym masz 1 rok studiów informatycznych za soba... a z dostaniem sie na studia po dobrym technikum tez nie ma problemow

Level 29-06-2006 21:01

Dlaczego wszystko uzalezniacie od profilu szkoły?
Najwięcej i tak zalezy od was, jeżeli ktos jest głąb to nawet najlepsze lo go nie wyprostuje.
Głabem mozna być z najwyższą średnią.
Najwazniejsze,zeby wiedzieć czego sie chce, co sie chce robic w zyciu im szybciej to sobie uswiadomicie tym lepiej, do lo ida ludzie żaby iśc na studia...ok ale większośc z nich nie wie nawet na jakie.

PiXik 29-06-2006 21:13

lepsi do liceum mówicie?nie w moim mieście i nie we wszystkich szkołach ;p
nie twórzcie stereotypów

..::QRAS::.. 29-06-2006 21:27

technikum ROX

Ashlon 29-06-2006 23:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez rads0n
@topic
"Liceum to 4 lata fajnych imprez, ale nauczyc to tam raczej sie nic nie da" ;p

Czy mi sie zdaje, ale chyba do liceum chodzi sie tylko 3 lata? :P Kurde, moze mnie oszukali?! :<
Cytuj:

Bzdura! np. po technikum elektrotechnicznym masz 1 rok studiów informatycznych za soba... a z dostaniem sie na studia po dobrym technikum tez nie ma problemow
A kogo to obchodzi? Rekrutacja (przynajmniej ta we Wroclawiu) wyglada mniej wiecej tak : patrza, jakie masz wyniki w nauce i gdzie takie osiagnales. Zazwyczaj stawiaja tak LO > Technikum > LP. A im bardziej "renomowana" szkola, tym lepiej. Nikt nie kwestionuje, ze po technikum ludzi tez na studia przyjmuja przeciez :)

Level 30-06-2006 00:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
A kogo to obchodzi? Rekrutacja (przynajmniej ta we Wroclawiu) wyglada mniej wiecej tak : patrza, jakie masz wyniki w nauce i gdzie takie osiagnales. Zazwyczaj stawiaja tak LO > Technikum > LP. A im bardziej "renomowana" szkola, tym lepiej. Nikt nie kwestionuje, ze po technikum ludzi tez na studia przyjmuja przeciez :)

We Wrocku na studia rekrutacja wygląda tak,ze najpierw i przedewszystkim patrza na wyniki egz. wstepnych na studia, chyba,ze wybierasz sie na polibude albo na historie.
Nie spotkałem sie z sytuacją gdy fakt skonczenia renomowanego liceum było plusem wiekszym od ocen z egz wstepnych.

Przedewszystkim musicie coś umieć, nikt nie padnie przed wami na kolana tylko dlatego,ze skonczyliście najlepsze liceum w kraju.

Ashlon 30-06-2006 00:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Level
We Wrocku na studia rekrutacja wygląda tak,ze najpierw i przedewszystkim patrza na wyniki egz. wstepnych na studia, chyba,ze wybierasz sie na polibude albo na historie.
Nie spotkałem sie z sytuacją gdy fakt skonczenia renomowanego liceum było plusem wiekszym od ocen z egz wstepnych.

Oczywiscie, ze nie. Przeciez nie powiedzialem, ze oceny sa gorsze od tego, skad pochodzi swiadectwo. Powiedzialem tylko, ze biora pod uwage to, czy jestes z renomowanego liceum, w ktorym jest wysoki poziom, czy z tych slabszych, gdzie poziom jest stosunkowo nizszy (np brak "wyscigu szczurow" czy innych podobnych wymyslow).

MJowitek 30-06-2006 02:23

odp

Zdecydowanie Liceum. Powiedz sobie tak szczerze. CO masz po technikum nic oprócz zawodu i kwistka papieru. Z takim wykształcenie i tak nie przyjmącie dopracy a jak jużtak to może pensja w wysokości 500 zł będzie ci pasowała. Ja wole liceum bo i tak pójde na studia. Wy napewno po technikum zrobicie to samo, bo po szkole średniej niema nic. Nawet za granicą nie będą chcieli takiego osobnika, jedynie do zbierania truskawek. A tym co twierdzą inni, że po technikum jest łatwiej się dostać na studia bo mają już wyrobiony zawód jest totalnym idiotyzmem bo nie ma to nic do rzeczy. I tak trzeba dobrze wypaść przy egzaminie na studia a zawod ci tam nic nie pomoze tylko nabyta wiedza lekcyjna :)

LICEUM JEST LEPSZE OD TECHNIKUM. Powyżej masz jeden solidny argument.:]

Ja wybrałem liceum

Matek 30-06-2006 08:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MJowitek
Zdecydowanie Liceum. Powiedz sobie tak szczerze. CO masz po technikum nic oprócz zawodu i kwistka papieru. Z takim wykształcenie i tak nie przyjmącie dopracy a jak jużtak to może pensja w wysokości 500 zł będzie ci pasowała.

Oj nie. Ja mam srednie i zarabiam jak na moje potrzeby duzo. ;]

morwi 30-06-2006 08:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MJowitek
Powiedz sobie tak szczerze. CO masz po technikum nic oprócz zawodu i kwistka papieru.

a co po LO masz ? nic chyba że coś zmienili...

Cytuj:

Z takim wykształcenie i tak nie przyjmącie dopracy a jak jużtak to może pensja w wysokości 500 zł będzie ci pasowała.
taki doświadczony jesteś?

Cytuj:

A tym co twierdzą inni, że po technikum jest łatwiej się dostać na studia bo mają już wyrobiony zawód jest totalnym idiotyzmem bo nie ma to nic do rzeczy.
a ja twierdze że po technikum i studiach masz większą szanse znaleźć robote

Cytuj:

LICEUM JEST LEPSZE OD TECHNIKUM. Powyżej masz jeden solidny argument.:]
gdzie?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:28.