Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Egzaminy Gimnazjalne 2008 ;) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=170023)

Raxeff 25-04-2008 20:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez litt (Post 2023004)
Co to za roznica, skoro przyjma go i tak do kazdego lo?

Żadna. Raczej chodziło mi o sam fakt :).

Ojciec Dyrektor 26-04-2008 10:44

a Ci znowu płaczą ...

http://wiadomosci.onet.pl/1737957,11,item.html

Wg. mnie nie ma podstaw do odwołania egzaminu, nawet sam dyrektor CKE tak mówi. Niech uczniowie z rodzicami i dyrektorami wyciągną konsekwencje z tego a nie, że niby przez nich cała Polska ma pisać jeszcze raz.

Ja się tam cieszę ;D Bo mi egzamin zarówno humanistyczny jak i matematyczno-przyrodniczy bardzo dobrze mi poszedł :P Więc nie powinienem mieć problemów z dostaniem się do szkół.

P.S znalazłem to na onecie w komentarzach z czym zgadzam się w 100000000000 %

Ukryty tekst:
Nie zgadzam się na unieważnienie ostatniego zadania
Jako polonistka i matka gimnazjalisty nie zgadzam się na powtórzenie czy też unieważnienie ostatniego zadania. Dlaczego moje dziecko ma mieć niezliczone wypracowanie, w rozwiązanie którego musiało włożyć sporo wysiłku (przeczytać wszystkie lektury z podstawy programowej, powtórzyć przed egzaminem ich treść i problematykę)? Czy te dwie lektury nie są zapisane w podstawie programowej? Czy nauczyciele nie są zobowiązani do przedstawiania we wrześniu planów wynikowych lub rozkładów materiałów, w których powinni uwzględnić realizację standardów egzaminacyjnych? Nie rozumiem tłumaczenia nauczycieli, że po egzaminie mieli realizować nawet dalibóg nie jedną, ale aż dwie lektury. Obowiązkiem nauczyciela jest zapoznanie uczniów na początku każdego roku z wymaganiami edukacyjnymi, podstawą programową, standardami wymagań egzaminacyjnych. Uczniowie o tym doskonale wiedzieli.
Dlaczego z powodu rażących zaniedbań innych ludzi moje dziecko ma być ukarane? Czy z powodu egzaminu z cz. matematyczno-przyrodniczej, która akurat jemu poszła znacznie gorzej mam się odwoływać? Akurat mam ku temu powody, bowiem w jego szkole chemik od przeszło miesiąca przebywa na zwolnieniu, zastępstw nie było, materiał nie został zrealizowany, a tym bardziej powtórzony. Mogę na tej samej zasadzie analizować każde zadanie, które wykonał błędnie uzasadniając, że z tego typu zadaniami nie zetknął się w szkole, a naprawdę się nie zetknął. On i ja jesteśmy wściekli i rozżaleni, ale przecież mniejszości się nie słucha.. A poza tym, czy ktoś nam obiecywał, że życie będzie beztroskie i wolne od problemów?
Kolejne pytanie: Czy w tym kraju zwyciężać muszą tylko pieniacze?
Wiem z własnego doświadczenia pedagogicznego, że ogromny odsetek wszczynających raban to uczniowie, którzy mieli omawiane te lektury, ale ich nie czytali, bo po co i teraz dostrzegają kolejną szansę dla siebie. Przy omawianiu lektur kilka osób w klasie je przeczytało, reszta w tym czasie ignoruje mnie, spędzając czas na rysowaniu, rozmowach z kolegami, opatrywaniu wypowiedzi kolegów głupimi komentarzami itp.,a nawet gorszymi zachowaniami. Nic dziwnego, że jako nauczyciel przeżywam frustracje i wściekłość, a oni mają to w nosie, czują się bezkarni. Uważam, że decyzja o powtórzeniu egzaminu będzie niesprawiedliwa, nieobiektywna, niewychowawcza, wymierzona w uczniów, którzy przez 3 lata sumiennie pracowali i wykonywali swoje obowiązki. Przecież ci, którzy nie mieli omawianych lektur, otrzymują punkty za inne zadania. Konkurencja i rywalizacja obowiązuje tylko jedną stronę?
Proszę przemyśleć ....

~elka , 26.04.2008 09:53

szocik3200 26-04-2008 14:07

Mi poszło tak średnio ale przynajmniej już z głowy :)

Czasem sie skupić nie mogłem bo jeden typ z komisji co siedział koło mnie sapał i miał katar i wciągał gile ...

Ale cóż życie :D

Thor of heaven 26-04-2008 16:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2021088)
Z matematycznego 48 będzie, przejechałem się na najprostszym - to o oddychaniu komórkowym, zaznaczyłem Mitoza (tak, wiem że to zupełnie coś innego, ale pojęcia nie znałem a inne mi się mało kojarzyły XD)

Ja mam 49.. 1 błąd identyczny jak domin3x .. nawet też zaznaczyłem Mitoza choć z wzoru uwalniania energii 4 zadanka up wynikało że to oddychanie... hah. Całość była lekko mówiąc banalna... To zadanie z kulą gdzie podane były wzory.. żal. Poziom zerówki? Albo trójkąt 30' 60' 90' haha to było robione 100tki razy... Całość zajęła jakieś 45 min... Tylko nad 1 myślałem 5 min :D Może dlatego, że dopiero skupiałem uwagę na rozwiązywaniu.

Z polaka zamknięte nie były proste.. były prostackie :D Jedyny błąd w otwartych to 1. zadanko pod wierszem K.K. Baczyńskiego zapomniałem zaznaczyć która wojna światowa... Ogłoszenie. pf. ćwiczone z nauczycielką setki razy. Charakterystyka. Hah miałem to szczęście, że omówiliśmy "Syzyfowe Prace" tydzień przed egzaminem wraz z charakterystyką bohaterów. Gdyby nie to, musiałbym wracać pamięcią do Bytnara z początku 2. klasy co by nie było takie proste. 5 punktów odleci za język i błędy. Jeżeli dobrze zrealizowałem temat i spodobają się opisy cech to będzie 90+ punktów.

Szkoła.. hm III LO Białystok im. autora wiersza który znalazł się w egzaminie :P

spider-bialystok 26-04-2008 17:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thor of heaven (Post 2024511)
Szkoła.. hm III LO Białystok im. autora wiersza który znalazł się w egzaminie :P

Nie polecam :p Szkola ludzi bez poczucia humoru i ogolnie mowiac.... dziwnych ;) Znam ludzi z tej szkoly ;]

Lasooch 26-04-2008 17:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2024613)
Nie polecam :p Szkola ludzi bez poczucia humoru i ogolnie mowiac.... dziwnych ;) Znam ludzi z tej szkoly ;]

Nie mieszkam w Białymstoku, ale nie sugerowałbym się czymś takim. O mojej szkole też słyszałem, że kujony, że wyścig szczurów i w ogóle nuda, a tym czasem nigdy nie miałem tak pozytywnie niewpełninormalnych ludzi w klasie jak teraz.

sphinx123 26-04-2008 17:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2024625)
Nie mieszkam w Białymstoku, ale nie sugerowałbym się czymś takim. O mojej szkole też słyszałem, że kujony, że wyścig szczurów i w ogóle nuda, a tym czasem nigdy nie miałem tak pozytywnie niewpełninormalnych ludzi w klasie jak teraz.

Popieram. Dla niektórych spokojni ludzie interesujący się nauką są normalni, dla innych kibole i męty, więc wszystko zależy od poglądów

Slythia 26-04-2008 17:53

Poza tym, czesto takie plotki sa nieprawdziwe. O mojej szkole mowili tak samo, ze my to kujony etc... A uczylam sie mniej niz oni wszyscy ;P.

Kajulec 26-04-2008 19:04

Moje LO tez podobno dla globusow i samych kujonow. Okazalo sie, ze w 90% jest wypelnione inteligentnymi osobami, ktore nawet jesli sobie nie radza do konca z nauka to sa dobrze wychowani. Prawdopodobnie to jest wyznacznikiem 'poziomu' w liceum, szczerze mowiac wole grono inteligentnych (co nie znaczy sztywnych!) osob niz przekozackich idiotow. A plotkami NIE SUGERUJCIE sie w ogole. Konczy sie rok szkolny, a ja nadal moge wejsc do autobusu pod normalnym katem (plota chodzila, ze w tej szkole glowa tak rosnie, ze sie w drzwiach autobusu nie miesci czlowiek). ;)

Thor of heaven 26-04-2008 19:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2024613)

Być może znasz właśnie tą część "bez poczucia humoru" ale ja w niej byłem sobie pozwiedzać i poznałem kilku naprawdę pokręconych kolesi :P Odpały jakich mało . ^^ W dodatku 1. liga siatkówki na której bardzo mi zależy.

spider-bialystok 26-04-2008 19:55

Powiem tylko tyle. Gdy moj ojciec uczyl sie wlasnie w III LO w Bialymstoku (prawie 30 lat temu) uczen zabil siekiera nauczycielke:)
Nie twierdze, ze cale III LO to jakies kujony-psychole ;] Po prostu jest tam wysoki odsetek takich osobnikow, glownie przez nauczycieli ktorzy faworyzuja wlasnie taki typ cichego, grzecznego i przytakujacego im ucznia :)

R3T 26-04-2008 20:51

Jesli chodzi o ta afere, jest to troche nie sprawiedliwe poniewaz uczniowie beda placic za bledy nauczycieli. Lektury sa obowiazkowe wiec sprawa jest przegrana to nie jest wina CKE a nauczycieli ktorzy ich nie przerabiali sam nie mialem ich w materiale i oddalem pusta kartke no coz takie zycie szkoda tylko ze moze mnie to kosztowac cala moja przyszlosc

sphinx123 26-04-2008 21:16

Kumpel z klasy nie czytał tych lektur, napisał charakterystykę Santiago z 'Latarnika'. Jeżeli nie zrobi błędów dostanie 15 pkt. (za zgodność z tematem był tylko jeden punkt).

Kajulec 26-04-2008 21:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez R3T (Post 2025114)
Jesli chodzi o ta afere, jest to troche nie sprawiedliwe poniewaz uczniowie beda placic za bledy nauczycieli. Lektury sa obowiazkowe wiec sprawa jest przegrana to nie jest wina CKE a nauczycieli ktorzy ich nie przerabiali sam nie mialem ich w materiale i oddalem pusta kartke no coz takie zycie szkoda tylko ze moze mnie to kosztowac cala moja przyszlosc

Oj tam, oj.. nie przesadzajmy z ta przyszloscia. ;) Szkola szkole nie rowna, jednak tak czy inaczej nie wszystko zalezy od tego gdzie pojdziesz, ale jak sobie tam poradzisz. Bo mozesz byc najlepszy w najgorszej szkole i zdac mature zajebiscie, a mozesz byc najgorszy w najlepszej szkole i po prostu nie wyrobic. Nie poddawaj sie. ;)

Myszun 26-04-2008 23:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2025196)
Kumpel z klasy nie czytał tych lektur, napisał charakterystykę Santiago z 'Latarnika'. Jeżeli nie zrobi błędów dostanie 15 pkt. (za zgodność z tematem był tylko jeden punkt).

Praca niezgodna z tematem = 0 pkt.

Mondry cytat:
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CKE
Uwaga! Za pracę na inny temat piszący nie otrzymuje punktów, a wypracowanie musi zająć co najmniej połowę wyznaczonego miejsca. W wypadku krótszych tekstów punkty przyznaje się wyłącznie w zakresie realizacji tematu.

Snopeczek 27-04-2008 01:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2019138)
Jak do cholery mogliście tego nie przerabiać, jak to są obowiązkowe lektury w gimnazjum ?

no cóż, jak niżej napisał Hieyan każdy nauczyciel uczy inaczej. ''miał zamiar'' przerobić je pod koniec roku.. no ale bez jaj, od 5ciu lat było tak, że mogłeś odnieść się do dowolnej lektury. kwiecień 2008 - coś musieli odjebać ;p

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 2019425)
Dokładnie tak. A co do tej Bioli to właśnie rozłożyło mnie uzupełnienie tego schematu o oddychaniu ; D A w tych konsumentach zaznaczyliście może Groch i kapustę? : P To dla mnie też nie logiczne,ale to jedyny wariant,gdzie z obydwóch wychodziły po 2 szczałki ; p

ej, no trzeba było pomyśleć logicznie. ja np pomyślałem sobie, że od pająków odchodzą strzałki z góry i z dołu więc jest fajnie. a do tego są małe ptaszki. i tak wykminiłem, że jakieś duże ptaszki chętnie by zjadły małe ptaszki. zaznaczyłem i było oka ;d

Ojciec Dyrektor 11-06-2008 15:23

Nie wiem jak inne OKE, ale w Krakowie, podał komunikat następującej treści:

Ukryty tekst:
Wyniki egzaminu gimnazjalnego (Odsłon: 446)
środa, 11-06-2008 godz. 14:55
Autor: OKE w Krakowie
Aktualności

W dniu 12 czerwca 2008 r. na stronie internetowej OKE w Krakowie zostaną ogłoszone wyniki egzaminu gimnazjalnego w województwach lubelskim, małopolskim i podkarpackim.

Serwis OBIEG dla dyrektorów szkół będzie dostępny od godz. 7.00. Dyrektorzy szkół, po zalogowaniu, mogą pobrać z serwisu internetowego m.in. gotowe wydruki zawierające: indywidualne wyniki uczniów. Prosimy o przekazanie wyników uczniom.

Serwis OBIEG dla ucznia dostępny będzie od godz. 8.00. Po zalogowaniu za pomocą numeru PESEL oraz indywidualnego hasła uzyskanego w szkole, zdający może zobaczyć treść zadań egzaminacyjnych oraz liczbę punktów otrzymaną za każde zadanie, a także porównać swój wynik z wynikami uczniów swojej szkoły, gminy, powiatu, województwa. Możliwe jest również wydrukowanie wyniku. W przypadku zgubienia hasła, można je otrzymać w swojej szkole.

Tak więc do jutra życzę miłego czekania :D

Master Szocik 11-06-2008 15:55

Nooo... W końcu :)

Yoh Asakura 11-06-2008 16:02

Wynik jest dla mnie mało ważny, bo i tak dostanę się tam, gdzie chcę, ale nie powiem, cholernie mnie to ciekawi :p

Pomocny Murzyn 11-06-2008 16:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Myszun (Post 2025555)

(...)Mondry cytat(...)

Już współczuje ci wyniku z humanistycznego

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:24.