Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Nibiru - Planeta X [Dla Inteligentnych] (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=190558)

Ambaro 19-12-2008 15:43

@UP

1. Gdzie jest ku** napisane ze ta strona to zrodlo???
Mozesz mi zacytowac ten kawalek??....
2. Co jest zlego w tej stronie?

Lasooch 19-12-2008 15:45

@up: to, że informacje na stronie poświęconej tej bajce jaką jest koniec świata są dość stronnicze i bardzo możliwe, że fałszywe?

Erhion 19-12-2008 15:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2383650)
@Up
To ja poprosze o te strony NASA i LSU. Nawet jesli takie informacje by sie tam znalazly to i tak beda pozbawione calej tej otoczki, ktora ZNACZACO wplywa na tekst.

Fakt, z reguły są potem kolorowane i podstawiane pod te róźne teorie, ale to nie znaczy, że są to same kłamstwa.

.hobnail 19-12-2008 15:57

A pomyśleliście może, żeby wyprowadzić go z błędu kulturalnie, nie krytykując z góry jego poglądów? I skąd te przekonanie, że informacje zamieszczone tam są fałszywe? Może to wasze spojrzenie na tą stronę jest nieprawidłowe?

Erhion 19-12-2008 17:57

Up:

Bo to tibia.pl

A tak serio - dla niektórych każda rzecz, która jeszcze nie ma naukowych dowodów to od razu głupota. A coś związanego z kataklizmami i innymi takimi to już w ogóle brednie.

I to często jest błąd.

Grocix 19-12-2008 18:07

@Up
Tak, jest to glupota, bo:
1. Jest 1/10000000000000000000000 szansy, ze cos takiego sie wydarzy.
2. Nawet jesli, nic na to nie poradzisz.
3. Odwolujesz sie do wiedzy, a swoja "wiedze" czerpiesz z tych jakze wiarygodnych stron.

Dhomar 19-12-2008 18:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2383581)
...lub czarną dziurę – gdyż wszystkie z tych tworów zdolne są nadawać prędkość elektronom...

No proszę, a mnie uczono, że czarna dziura ma tak potężne pole grawitacyjne, że ZATRZYMUJE w swoim wnętrzu światło. Skubane te elektrony jak im prędkość nadaje ( chyba kopem w d*pe ). BIG FAIL

Tak samo można, patrząc na zdjęcie tej "Planety X" i jej czerwony kolor, ułożyć teorię, że nasza planeta stoi na 4 słoniach, które z kolei stoją na skorupie wielkiego A'tuina, który właśnie do niej leci się rozmnażać xD ( Pozdro dla fanów Pratchett'a )

Erhion 19-12-2008 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Grocix (Post 2383866)
@Up
Tak, jest to glupota, bo:

Religia to też głupota, a mimo to wierzy większość ludzi na Ziemi.

sphinx123 19-12-2008 18:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2383897)

Religia nie jest głupia, to po prostu strach przed śmiercią. Natomiast wiara w rychły koniec świata jest jakimś masochizmem...

Lasooch 19-12-2008 18:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dhomar (Post 2383888)
No proszę, a mnie uczono, że czarna dziura ma tak potężne pole grawitacyjne, że ZATRZYMUJE w swoim wnętrzu światło. Skubane te elektrony jak im prędkość nadaje ( chyba kopem w d*pe ). BIG FAIL

-> promieniowanie Hawkinga, co prawda nie potwierdzone ale prawdopodobne (i uznane za prawdziwe, w przeciwieństwie do całego bełkotu autora tematu i jemu podobnych). Nie znam się na tym dokładnie i nie wiem co czarna dziura wyrzuca, więc pewnie nie są to elektrony, ale wiadomo o co chodzi.

Erhion 19-12-2008 18:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2383911)
Religia nie jest głupia, to po prostu strach przed śmiercią. Natomiast wiara w rychły koniec świata jest jakimś masochizmem...

Masochizmem jest wiara przez całe życie w coś na co nie ma dowodów (Bóg).

Fred_Flintston 19-12-2008 19:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2383897)

I to jest właśnie clou większości religii. Bóg z założenia jest nieweryfikowalny, dlatego ludzie wierzą, że istnieje. Natomiast 2012 należy do płaszczyzny materialnej, nawet jego zwolennicy powołują się na różne "naukowe" źródła. Dlatego też można to zweryfikować empirycznie. Z wynikiem negatywnym. Co prawda możecie mówić, że prawdy dowiemy się dopiero za cztery lata, ale ludzie, dorośnijcie, ja (nawet całkiem niedawno) też miałem obsesję na punkcie zjawisko paranormalnych, duchów, UFO-ków. Chłonąłem jak wodę "Faktory X" i "Strefy 11". I co się stało? Wstydzę się tego co wtedy mówiłem (chciałem wyginać łyżeczki siłą woli - jak Uri Geller :)). Z wiekiem jednak człowiek mądrzeje. Życzę Wam tego samego.

Erhion 19-12-2008 19:32

Cytuj:

Z wiekiem jednak człowiek mądrzeje.
Rozumiem. Czyli jak wierze w Nibiru to jestem idiota tak?

Hmm ciekawe i wręcz niemożliwie głupie stwierdzenie.

Cytuj:

Wstydzę się tego co wtedy mówiłem
Ja się nie wstydze tego w co wierze, w co nie wierze, co lubie, czego nie, co sądze lub nie.

Nigdy nie wstydziłem się tego co robie.

neopostman 19-12-2008 19:38

Nie widzę sensu, żebyś na siłę Bloodwin starał się komuś wpoić to, kto chce ten wierzy i tego się trzymajmy.

Fred_Flintston 19-12-2008 19:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2384013)
Rozumiem. Czyli jak wierze w Nibiru to jestem idiota tak?

Jeśli wierzysz, to nie, bo analogiczna sytuacja jest z wiarą w Boga. Tylko niektórzy usilnie próbują wmówić (za pomocą pseudonaukowych argumentów), że proroctwo na 2012 r. (czy co tam innego) będzie, choćby nie wiem co.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2384013)
Ja się nie wstydze tego w co wierze, w co nie wierze, co lubie, czego nie, co sądze lub nie.

Nigdy nie wstydziłem się tego co robie.

Nawet jak jesteś pewien słuszności swoich aktualnych poglądów, nie traktuj je jako "ostateczne", tak dla zasady - przecież w życiu wiele rzeczy może się przytrafić.

Ambaro 19-12-2008 21:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dhomar (Post 2383888)

Nie zatrzymuje a wciaga.
Btw. Moge wiedziec kto cie tego nauczyl?? Bo tak naprawde wiemy naprawde bardzo niewiele nt. czarnych dziur, a ty widze ze juz nawet o tym wyklady jakies miales (^,^) Oczywiscie na temat czarnej dziury niewiesz nic ale i tak sie odzywasz...

sphinx123 19-12-2008 21:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2384242)
Nie zatrzymuje a wciaga.
Btw. Moge wiedziec kto cie tego nauczyl?? Bo tak naprawde wiemy naprawde bardzo niewiele nt. czarnych dziur, a ty widze ze juz nawet o tym wyklady jakies miales (^,^) Oczywiscie na temat czarnej dziury niewiesz nic ale i tak sie odzywasz...

Akurat nie powinieneś go krytykować za takie coś, no chyba, że Nibiru w przeciwieństwie do czarnych dziur jest super dokładnie zbadane i poznane przez ludzi ;<

Ambaro 19-12-2008 21:38

@UP

Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie na temat Nibiru.
Ale ten pan akurat wyrazil opinie o czyms innym, a do tego blednie.

@EDIT

Przepraszam za kolejnego posta, nacisnelo mi sie "cytuj"

@BTW

25-08-2008, 12:46 do 19-12-2008, 21:28
Temat sie ladnie trzyma ;)

Erhion 19-12-2008 23:01

Cytuj:

Jeśli wierzysz, to nie, bo analogiczna sytuacja jest z wiarą w Boga. Tylko niektórzy usilnie próbują wmówić (za pomocą pseudonaukowych argumentów), że proroctwo na 2012 r. (czy co tam innego) będzie, choćby nie wiem co.
Ale nikt nie powiedział, że to będzie na 100%. Niektórzy wmawiają, bo nie znają dobrze tematu i tyle. Pseudonaukowe argumenty? Nie wszystkie. Choć z reguły nie odnoszą się one do Nibiru, ale czasami są pośrednio (lub tak się nam wydaje) z nim powiązane.

Cytuj:

Nawet jak jesteś pewien słuszności swoich aktualnych poglądów, nie traktuj je jako "ostateczne", tak dla zasady - przecież w życiu wiele rzeczy może się przytrafić.
I przytrafiło mi się dużo. Nie raz zmieniłem zdanie (na przykład w sprawie wiary). Ale nie żałuje wypowiedzianych słów. Takie coś kształtuje się całe życie.

Piotrek Marycha 19-12-2008 23:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ambaro (Post 2384264)
@UP

Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie na temat Nibiru.
Ale ten pan akurat wyrazil opinie o czyms innym, a do tego blednie.

you fail, akurat to co powiedział jest prawdą

@temat: a słyszałem też że w 2009 roku ma nas pizdnąć kometa nawet wiedzą juz gdzie - w bałtyk ! (roftl&lolxD)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:57.