Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

Elajven 11-09-2009 15:53

Czuje, że ten rok szkolny będzie ciężki. Ale na razie pierwsza moja ocena jest pozytywna. Oo czfurczka z polaka :D

Vil 11-09-2009 15:58

wina nauczyciela nie potrafiacego tego przekazac w strawny sposob.

Analiza funkcji kwadratowej to w matematyce jest dzialanie o stopniu zaawansowania podobnym do dodawania liczb jednocyfrowych w arytmetyce. Tyle tylko, ze nikt z przeznaczonych do wykladania tego w szkolach nie potrafi przyjrzec sie temu z dystansem w taki sposob, zeby wylapac miejsca ktore moga uczniowi sprawic problemy, i na nich sie skoncentrowac.

Dlatego dobrze jest brac korepetycje u studentow matematyki badz nauk pochodnych, bo oni maja z pierwszej reki wiedze o tym w jaki sposob najprosciej pewne rzeczy rozkminic i podac laikowi.

W ten sposob ogarnietemu gimnazjaliscie da sie wytlumaczyc calki.

Lasooch 11-09-2009 16:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645347)
No to ze ja narozrabiałem to zmienię temat ,

A jakieś sprawdziany czy coś takiego ? Były już lub są zapowiedziane?

my mamy kartkówkę z matmy na wtorek. Z Funkcji Kwadratowej.

Ja właśnie wracam z Wielkiej Improwizacji (aka wypracowanie) z "Chłopów". Napisałem wymagane 250 słów (ba, aż 253!), więc pewnie 2 dostanę.

No i sprawdzian z matmy z logarytmów, liczę na 3- :/ Nic z nich nie pamiętałem...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gierubesoen (Post 2645422)
Zbadaj liczbę pierwiastków równania w zależności od parametru k.

x2 + x + k = 0

Śmiesznie proste.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2645440)
gdyby nie nieudolnosc nauczycieli matmy, parametry bylyby akurat jedna z najprostszych i najlogiczniejszych rzeczy w analizie funkcyjnej.

Seconded, chociaż na razie nie mam pojęcia o rzeczach trudniejszych. Funkcje nigdy nie sprawiały mi problemów (poza logarytmiczną teraz, bo nie pamiętam nawet, jak przekształcić logx(y)=z na a^b=c...) - poza, oczywiście, jakimiś megatrudnymi przykładami, które rozwala tylko nasza najlepsza-z-matmy uczennica, która równolegle z liceum zacznie zaraz trzeci rok studiów matematycznych (na których zresztą jest lepsza od (niemal?) wszystkich 'normalnych' studentów. Srsly.).

@down: owszem, liczyłem. Mam polonistkę-idiotkę, która przy 249 słowach postawi pałę, bo 'za krótkie', a od 250 da się mieć dwa. Ponieważ nic nie umiałem i lałem wodę, nie mogłem liczyć na to, że napiszę 400 słów 'ot tak' - po prostu starałem się 'dolać' trochę więcej tej wody i liczyłem słowa, ile brakuje - i dopisywałem co mogłem ; )

Yoh Asakura 11-09-2009 17:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2645482)
Ja właśnie wracam z Wielkiej Improwizacji (aka wypracowanie) z "Chłopów". Napisałem wymagane 250 słów (ba, aż 253!), więc pewnie 2 dostanę.

Zawsze mnie to zastanawialo - jak ty to policzyłeś? Bo chyba nie liczyłeś każdego słówka po kolei?

Litawor 11-09-2009 17:43

Ja nigdy nie wiedziałem, jakie słowa się liczą, a jakie nie, więc zawsze pisałem "no oko". A że polonistka liczy - słusznie, bo na maturze też policzą.

Slythia 11-09-2009 17:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2645538)
Zawsze mnie to zastanawialo - jak ty to policzyłeś? Bo chyba nie liczyłeś każdego słówka po kolei?

Szczerze mówiąc zawsze liczyłam. Tak dla pewności. Dużo czasu to nie zajmuje.

Yoh Asakura 11-09-2009 17:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2645544)
Szczerze mówiąc zawsze liczyłam. Tak dla pewności. Dużo czasu to nie zajmuje.

Ale jaki to ma sens?

Albertus 11-09-2009 17:52

Zobaczymy co bedzie z tych kwadratowych , narazie dopiero to zaczelismy prostymi przykladami , a sprawdzianik baba robi bo nikt jej nie sluchal , poza 3/4 osobami (w tym ja) i pewnie pierwsza 5 z matmy bedzie.

Natomiast co do tego liczenia slow , u nas takiego czegos nie ma , ale jest to spobodowane glownie tym ze uczniowie nic nie pisza , wiec jak ktos napisze nawet byle co i nie na temat , nie do rymu i nie do taktu to ta 2 spokojnie dostaje , wiec smieszy mnie sytuacja gdy 3/4 klasy ma 1...

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2645550)
Ale jaki to ma sens?

taki to ma sens ze pozniej jest sie spokojnym ze 1 nie bedzie... albo ze nie zabraknie 1/3 slow do jakiejś oceny. Sam bym tak robil gdyby tak bylo u nas.

Yoh Asakura 11-09-2009 17:58

Chodziło mi ogólnie o ilość słów w tekście. Po co te limity?

Wielkimanitu 11-09-2009 18:05

Na marginesie: jeśli na rozprawce ledwo dobrnąłeś do 248 słów i za cholerę nie dasz rady napisać czegoś jeszcze, dam Ci radę: na końcu napisz "THE END" (kumpel tak zrobił i dostał dwójkę).

Lasooch 11-09-2009 18:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2645542)
Ja nigdy nie wiedziałem, jakie słowa się liczą, a jakie nie, więc zawsze pisałem "no oko". A że polonistka liczy - słusznie, bo na maturze też policzą.

Też nie wiem, jakie się liczą, więc liczę wszystkie :P

Albertus 11-09-2009 18:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2645557)
Chodziło mi ogólnie o ilość słów w tekście. Po co te limity?

tez mysle ze liczy sie jakos a nie ilosc , ale jednak trzeba umiec sie troche rozpisac (mowie o wyzszych szkolach) , to pobudza wyobraznie itp.

np. temat "co robiles na wakacje"

mozna napisac .

"Siedzialem w domu i bylem 2 tygodnie u babki"

a mozna tez napisac paręnaście stron o swoich wakacjach.

Litawor 11-09-2009 18:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2645561)
Też nie wiem, jakie się liczą, więc liczę wszystkie :P

Ale to jest tak, że gdzieś 1/4 (może trochę przesadzam) się nie liczy :/

Te limity są idiotyczne, ja zawsze miałem problem z napisaniem odpowiedniej ilości słów, a jakoś pod każdym innym względem prace były dobre. Po prostu piszę zwięźle. No ale to szkoła jest, trudno oczekiwać, że będzie stawiała mądre wymagania.

Yoh Asakura 11-09-2009 18:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645562)
np. temat "co robiles na wakacje"

mozna napisac .

"Siedzialem w domu i bylem 2 tygodnie u babki"

To chyba w podstawówce albo w twojej zecie.

Albertus 11-09-2009 18:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2645571)
To chyba w podstawówce albo w twojej zecie.

powiedz mi tylko jedno , Po co prowokujesz kłótnie? Albo jesteś na tyle głupi ze nie rozumiesz o co mi chodziło albo starasz się być fajnym żeby mnie sprowokować do kłótni.

Zadam kolejne pytanie , CZY MODowie nie wola likwidować przyczyny kłótni , zamiast usuwać później zbędne posty i czytać głupoty???

powiem dla was jedna rzecz

"Sędziujemy w obie strony"

Voon 11-09-2009 18:38

Jeszcze tylko jedno zdanko do Litawora, żeby nie było niedopowiedzeń:
Myśle, że spokojnie można by zmniejszyć liczbę posłów, ukrócić im to, co dostają na rękę oraz emerytury poselskie. Jeśli chodzi o te nieużywane pokoje to można połączyć kilka ministerstw (choćby Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz MEN) lub zlikwidować niektóre (Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego). Przeżyłbym również bez publicznej telewizji (nie jestem pewny, czy żyje ona tylko z abonamentu).

Jeśli zamierzasz podjąć dalej temat, to obawiam się, że jesteśmy zmuszeni przenieść się do Dyskusji Światopoglądowych : d

Edit:
Cytuj:

Sędziujemy w obie strony
Dużo lepiej jest sądzić bezstronnie.

Yoh Asakura 11-09-2009 18:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645575)
powiedz mi tylko jedno , Po co prowokujesz kłótnie? Albo jesteś na tyle głupi ze nie rozumiesz o co mi chodziło albo starasz się być fajnym żeby mnie sprowokować do kłótni.

Zadam kolejne pytanie , CZY MODowie nie wola likwidować przyczyny kłótni , zamiast usuwać później zbędne posty i czytać głupoty???

No bo co za idiota pisze wypracowanie na jedno zdanie*? Podałeś tak idiotyczny przykład, że nie miałem wyboru. Ludzie w wieku 16+ mają chyba wystarczająco dużo ambicji, żeby coś na przynajmniej stronę sklecić.

* - dobra, trochę zbyt dosłownie potraktowałem ten przykład, ale trudno

CytrynowySorbet 11-09-2009 19:26

Co do tych wypracowań. Nie liczą się spójniki, przyimki, zaimki, słowo "by", słowa w cudzysłowie... Chyba lepiej wymieniać to co się liczy... Rzeczowniki, czasowniki, przymiotniki, przysłówki... wszystko?

Zawsze uważałem, że lepiej by było jakby zmienili na te 400 słów, ale WSZYSTKICH.

Hovvner 11-09-2009 20:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2645575)

Troll jest trollem! Toż to oczywista oczywistość ;)

Albertus 11-09-2009 22:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2645584)
No bo co za idiota pisze wypracowanie na jedno zdanie*? Podałeś tak idiotyczny przykład, że nie miałem wyboru. Ludzie w wieku 16+ mają chyba wystarczająco dużo ambicji, żeby coś na przynajmniej stronę sklecić.

* - dobra, trochę zbyt dosłownie potraktowałem ten przykład, ale trudno

chodzi o to ze po to są te słowa żeby pobudzić wyobraźnie , żebyś w przyszłości mógł więcej na dany temat napisać.. a nie przysłowiowe dwa zdania... pisząc wypracowania na ileś tam slow po prostu uczysz się pisać dluzsze wypowiedzi i coś opisywać... np. mozesz napisac
Ala ma kota
Ala ma kota ktory jest rudy
Sliczna Ala ma kota ktory jest rudy i lubi karme kitikat.

poprostu trenujesz pisanie , i jak ci powie nauczycielka ze te zdanie ma miecc 15 slow to zaczniesz myslec jak to opisac zeby bylo przynaimniej 15 slow ...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:26.