Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dyskusje polityczne wszelakie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=231682)

Slythia 05-03-2011 13:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2803216)
A jak ocenisz kierowce, ktory dopiero co zdal prawo jazdy, kupil samochod i chce go ubezpieczyc?

Równa dla wszystkich wyjściowa stawka, która ulegnie zmianie po np pół roku ;]. Na pewno idzie to rozwiązać tak, by było bardziej sprawiedliwie.

ponczus 05-03-2011 14:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2803218)
Równa dla wszystkich wyjściowa stawka, która ulegnie zmianie po np pół roku ;]. Na pewno idzie to rozwiązać tak, by było bardziej sprawiedliwie.

Zdefiniuj sprawiedliwie ;p bo dla mnie jako mężczyzny w wieku lat 27 jest całkowicie zrozumiałe dlaczego mam płacić wyższe AC/OC.

Aber wracając do meritum. Kwestie przyznawania AC/OC były rozwiązane naprawdę dobrze, statystyki i reszta mówią niestety prawdę, a jeśli chciałeś mieć mniejsze AC/OC rejestrowałeś się jako współwłaściciel z tatą albo mamą i wszystko. Korzystałeś z części ich zniżki i samemu nie szalałeś bo w razie czego zabierali zniżkę właśnie tej drugiej osobie. To nie, UE musiało się wtrącić.

Litawor 05-03-2011 14:24

Skoro zahaczaliśmy ostatnio o katolicyzm, to mam tu ciekawy wywiad z włoskim medioznawcą, w którym sporo miejsca poświęca wpływowi religii, w naszym przypadku katolicyzmu (jako kultury katolickiej, a nie instytucji kościelnych) na kształt polityki:
http://www.polityka.pl/swiat/rozmowy...-mancinim.read

Ashlon 13-03-2011 09:57

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/skand...wiadomosc.html

Zlodzieje z SLD zaskakuja mnie coraz bardziej - teraz nawet udaje im sie wypuscic cos, co ma sens ;)

Szkoda tylko, ze zajmuja sie nie tym, co wazne.

Hakuoh 13-03-2011 18:29

Ogladalem ten filmik i nawet dobry. Co do projektu zaloze sie, ze PiSaki beda znowu kwakac, a PO i PSL machnie reka.

spider-bialystok 13-03-2011 19:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2803950)
Ogladalem ten filmik i nawet dobry.

Ubolewam nad twoim poczuciem humoru:D
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon
Zlodzieje z SLD zaskakuja mnie coraz bardziej - teraz nawet udaje im sie wypuscic cos, co ma sens

Rzeczywiście pomysł dobry, raz im się trafiło.
Inna sprawa że młode SLD jest tak durnowate i naiwne, że aż bije po oczach, stara załoga stwarzała choc resztki pozorów. Teraz wg SLD najważniejsze problemy Polski to prawa gejów, kler i in vitro :D

Hakuoh 13-03-2011 19:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2803952)
Ubolewam nad twoim poczuciem humoru:D

A ja nad twoim, kolo sie zamyka.

Duch Niespokojny 15-03-2011 17:16

Ech, no to o elektrowniach atomowych sobie możemy pomarzyć... Oficjalnego stanowiska na ten temat nie słyszałem, ale raczej jest łatwe do przewidzenia - ukłon w stronę spanikowanej publiki. Według Wikipedii awaria Fukushimy nastąpiła na skutek trzęsienia ziemi, ale co tam, np. Szwajcarzy i tak narobili w gacie.

Hakuoh 15-03-2011 17:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2804117)
Ech, no to o elektrowniach atomowych sobie możemy pomarzyć... Oficjalnego stanowiska na ten temat nie słyszałem, ale raczej jest łatwe do przewidzenia - ukłon w stronę spanikowanej publiki. Według Wikipedii awaria Fukushimy nastąpiła na skutek trzęsienia ziemi, ale co tam, np. Szwajcarzy i tak narobili w gacie.

To samo bylo z Czarnobylem, bo polski ciemny lud lubi zyc w panice. :D

ponczus 15-03-2011 17:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2804118)
To samo bylo z Czarnobylem, bo polski ciemny lud lubi zyc w panice. :D

Polski ciemny lud wbrew pozorom nie ulega panice. Polski ciemny lud zwyczajnie boi się że obsługa takiej elektrowni atomowej nie będzie przebiegać jak w Japonii tylko jak w polskim ciemnogrodzie, gdzie cięcie wydatków wszędzie jest standardem, gdzie kolesiostwo jest sposobem rekrutacji, a chlanie na służbie jest normą. Mało mamy przykładów tego? Ostatnio było głośno o autostradzie która zaraz po oddaniu musi być naprawiana. Ludzie boją się samego atomu, ale nie dlatego że wyrośnie im trzecia ręka, tylko dlatego że jak pizgnie to będzie dość ostro pozamiatane a aktualnie elektrownia atomowa może pizgnąć na dwa sposoby, albo katastrofa naturalna albo błąd człowieka.

Litawor 16-03-2011 01:29

Niemcy też panikują:
http://wyborcza.pl/1,75477,9255561,B...lektrowni.html
Nie wiem, co mają wspólnego problemy Japończyków z niemieckimi elektrowniami, ale zamykają.

Warto przeczytać to:
http://wyborcza.pl/1,75248,9258884,E...zo_daleko.html
i to: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...francusku.html

A na inny temat:
http://www.rp.pl/artykul/2,627214_Al...ury-sieci.html

Hakuoh 16-03-2011 15:15

No i masz odpowiedz.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...nternecie.html

Litawor 17-03-2011 09:49

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,...o_troche_.html - zgadzam się z Katarzyną Szymielewicz.

Litawor 18-03-2011 00:28

http://wyborcza.pl/1,75248,9275545,L...rkotykow_.html

Nareszcie! Przyjamniej drobna nutka optymizmu. Chociaż odrzucenie wniosku Balickiego trochę go burzy.

---
Jak właśnie czytam, poprawkę Marka Balickiego poparł jedynie Marian Filar (zresztą profesor nauk prawnych). Ogólnie ze wszystkich posłów obecnej kadencji jedynymi wyróżniającymi się w głosowaniach i wypowiedziach w sprawie polityki narkotykowej są właśnie Balicki, Filar, a do tego jeszcze Andrzej Celiński. Czasem także Jan Widacki (też profesor nauk prawnych).

Litawor 20-03-2011 16:34

Po poprzedniej wiadomości zacząłem się zastanawiać, ilu mamy w Sejmie posłów z tytułem naukowym profesora. Ci, o których ja wiem, to:
Jan Widacki (SD) - profesor nauk prawnych
Marian Filar (SD) - profesor nauk prawnych
Zdzisława Janowska (SDPL) - profesor nauk ekonomicznych
Tadeusz Iwiński (SLD) - profesor nauk humanistycznych
Stefan Niesiołowski (PO) - profesor nauk biologicznych
Ryszard Terlecki (PiS) - profesor nauk humanistycznych

Czy znacie jakichś innych? Pytam z czystej ciekawości.

----
Przejrzałem sejmową listę posłów i znalazło się jeszcze dwóch:
Jan Kaźmierczak (PO) - profesor nauk technicznych
Jan Szyszko (PiS) - profesor nauk leśnych

Ogólne zestawienie prezentuje się następująco:
1) Profesorowie:
PO - 2
PiS - 2
SD - 2
SLD - 1
SDPL - 1

2) Doktorzy habilitowani:
PiS - 1
SLD - 1

3) Doktorzy:
PO - 16
PiS - 10
SLD - 2
PSL - 2
niezrzeszeni - 2
SDPL - 1

Jeśli chce się z tego wyciągać jakieś wnioski, trzeba oczywiście wziąć pod uwagę liczebność reprezentacji danych partii w Sejmie.
Nie wiem, czy kogokolwiek to interesuje, ale ja miałem zabawę, kiedy robiłem to zestawienie :)

Z ogólnych spostrzeżeń - dominują nauki humanistyczne, prawne i... techniczne. Jest też kilku reprezentantów nauk ekonomicznych, medycznych i rolniczych. Pozostałe dziedziny to raczej pojedyncze przypadki, wiele zaś nie ma żadnych reprezentantów, np. nauki farmaceutyczne, wojskowe czy nauki o Ziemi.

Yoh Asakura 20-03-2011 22:55

Nie nudzi ci się pisać do siebie?

Litawor 20-03-2011 23:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura (Post 2804611)
Nie nudzi ci się pisać do siebie?

Nie piszę do siebie. Ale jeśli inni nie czytają, to ich strata (poza tym ostatnim postem, który, jak podkreśliłem, napisałem dla własnej satysfakcji).

Hakuoh 21-03-2011 00:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2804579)
Ogólne zestawienie prezentuje się następująco:
1) Profesorowie:
PO - 2
PiS - 2
SD - 2
SLD - 1
SDPL - 1

2) Doktorzy habilitowani:
PiS - 1
SLD - 1

3) Doktorzy:
PO - 16
PiS - 10
SLD - 2
PSL - 2
niezrzeszeni - 2
SDPL - 1

Ilu z nich jest w rzadzie?

Litawor 21-03-2011 12:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2804614)
Ilu z nich jest w rzadzie?

Marek Sawicki z PSL jest ministrem rolnictwa i rozwoju wsi, a także doktorem nauk rolniczych. W rządzie jest też trochę utytułowanych osób, które nie sprawują równocześnie mandatu posła, np. Michał Boni (doktor), Barbara Kudrycka (profesor), Andrzej Kraszewski (doktor habilitowany). Ale to nie jest tak istotne, można przecież być dobrym ministrem bez tytułu naukowego, a złym z tytułem.

P.S.
http://www.rp.pl/artykul/19,629785-Z...nt-z-ulga.html
Skandaliczna poprawka Senatu i skandaliczna postawa Parlamentu Studentów RP.

Slythia 21-03-2011 16:12

Fajnie! Niech jeszcze bardziej popsują szkolnictwo wyższe, będzie ciekawiej.

Rybzor 21-03-2011 17:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2804612)
Nie piszę do siebie. Ale jeśli inni nie czytają, to ich strata (poza tym ostatnim postem, który, jak podkreśliłem, napisałem dla własnej satysfakcji).

ROTFL : DDDDDDDDDDDDDDDD

Co sądzicie o bulu Komorowskiego?

Ashlon 23-03-2011 16:58

A co mozna o tym sadzic? To po prostu kompromitacja dla calego kraju, ze niedouk jest prezydentem. No, ale czego mozna wymagac od Bredzisława.

W ogole, widac wyraznie, ze PiS uczy sie od Partii Oszustow zagrywek PR. Moze sie okazac, ze wykorzysta sztuczki z zeszlej kampanii i bedzie gral pod najbiedniejszych - z jednej strony straszyl drozyzna (za ktora rzad oczywiscie czesciowo odpowiada), z drugiej - promowal pomysly rodem z glebokiego socjalizmu, tj. zasilkami dla najbiedniejszych. Chociaz doskonale wie, ze takiego dodatku nie mozna wprowadzic, bo byloby to szkodliwe dla panstwa.

Tompior 23-03-2011 23:36

Śmieszy mnie idea przeprowadzenia referendum w sprawie budowy elektrowni atomowej.
Nie dość, że są to wysokie koszty to jeszcze pewnie ciemny i zacofany naród zagłosuje na "nie".
Chyba po coś wybieramy naszych przedstawicieli w wyborach... Po co jeszcze pytać nas o zdanie? Chyba rząd wie lepiej, jakie są korzyści (i zagrożenia) z wybudowania elektrowni atomowej, od jakiegoś Pana Stefana lat 90.

Slythia 23-03-2011 23:40

A ma być referendum? Teraz?!

Duch Niespokojny 24-03-2011 04:06

Boję się referendów i wyborów. Głosowałem za wejściem do Unii, teraz zaczynam żałować tego coraz bardziej. Głosowałem na PO i już wiem, że był to bardzo kiepski pomysł. Nie wiem, czy powinienem w ogóle głosować...

Ashlon 24-03-2011 12:13

http://kwejk.pl/obrazek/26361/list,z...back=1249&id=4

http://kwejk.pl/obrazek/26470/unia.html?back=1248&id=4

Duzo w tym prawdy, niestety.

Duch Niespokojny 24-03-2011 12:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2804929)

Szkoda, że nie zacząłem czytać od końca: "Komentarz użytkownika Miłośnik PO w serwisie wp.pl". Resztę bym sobie już odpuścił.

Litawor 24-03-2011 13:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2804909)
Głosowałem za wejściem do Unii, teraz zaczynam żałować tego coraz bardziej.

A co takiego się dzieje? Gdzie byśmy dzisiaj byli, gdyby nie akcesja do UE? Unia to jedyny bodziec do jakiegokolwiek rozwoju w tym kraju (chociaż i tak nie zawsze skuteczny), a jeszcze nieraz daje na to pieniądze.

Co do referendum w sprawie budowy elektrowni jądrowej: jestem za. I za budową, i za referendum. To jest taka kwestia, w której społeczeństwo powinno mieć prawo bezpośrednio wyrazić swoją akceptację lub jej brak. Nie wiem, na jakiej podstawie Tompior wnioskuje, że politycy wiedzą lepiej, zresztą jest to nie tylko kwestia jakiejś obiektywnej wiedzy, tylko właśnie akceptacji zagrożeń, społecznego przyzwolenia.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,..._Polakow_.html

Ashlon 24-03-2011 16:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Litawor (Post 2804939)
A co takiego się dzieje? Gdzie byśmy dzisiaj byli, gdyby nie akcesja do UE? Unia to jedyny bodziec do jakiegokolwiek rozwoju w tym kraju (chociaż i tak nie zawsze skuteczny), a jeszcze nieraz daje na to pieniądze.

Od czasu akcesji do UE z funduszy dostalismy 25 mld euro netto. Natomiast polscy emigranci (z calego swiata) w tym samym okresie wyslali do Polski 44 mld euro netto. To pokazuje, ze te europejskie fundusze wcale nie sa tak ogromne, jak ludzie mysla.

Nie wspominajac juz o tym, ze na razie jest kolorowo, bo jednak te fundusze dostajemy. Ciekawe, jak ludzie zareaguja na horrendalne wzrosty cen pradu za 2 lata (w koncu wchodzi podatek od CO2, trzeba byc ekologicznym :) ) czy ladowaniu pieniedzy w Ukraine, ktora jest jeszcze wiekszym zadupiem niz my. Szczerze licze na to, ze euro upadnie predzej, niz my bedziemy spelniac standardy wejscia do eurolandu - wg francuskich ekonomistow stanie sie to za jakies 2-5 lat.

Cytuj:

Co do referendum w sprawie budowy elektrowni jądrowej: jestem za. I za budową, i za referendum. To jest taka kwestia, w której społeczeństwo powinno mieć prawo bezpośrednio wyrazić swoją akceptację lub jej brak. Nie wiem, na jakiej podstawie Tompior wnioskuje, że politycy wiedzą lepiej, zresztą jest to nie tylko kwestia jakiejś obiektywnej wiedzy, tylko właśnie akceptacji zagrożeń, społecznego przyzwolenia.
Bzdury gadasz. Pol niedoedukowanego narodu zaglosuje na "nie", bo Czarnobyl, bo bomba atomowa, bo promieniowanie i bo trzecia reka ci z plecow wyrosnie. A potem bedzie placz, ZE PRUND DROGI, PANIE. Mamy 3 wyjscia:
a) zaplacic grube siano za elektrownie atomowa,
b) zaplacic grube siano na tzw. zielona energie (co jest oczywista bzdura) i drugie tyle placic, zeby sciagnac prad zza granicy, bo ekologiczne elektrownie nie dadza rady
c) zostac przy weglu i placic grube siano co roku za nadwyzke emisji CO2

Bo obecnie zamienianie wegla w gaz (i to pod ziemia), to piesn przyszlosci, a nie obecnie mozliwosci wykorzystania wegla w produkcji energii.

Inna sprawa - http://www.facebook.com/event.php?ei...t=event_invite

Zly Kaczynski opisal rzeczywistosc i Mlodzi, Wyksztalceni z Duzych Miast juz sie burza. Ciekawi mnie tylko, dlaczego nie chodza na zakupy do Piotra i Pawla czy do Almy :)

Slythia 24-03-2011 16:11

Czy tak zły Kaczyński opisał rzeczywistość... Owszem, wszystko drożeje, lecz nie wiem dla kogo on te zakupy robił i gdzie. Mniej wydaję w ciągu tygodnia dla siebie i kota ;].

Rybzor 24-03-2011 17:04

Cytuj:

Nie wiem, na jakiej podstawie Tompior wnioskuje, że politycy wiedzą lepiej, zresztą jest to nie tylko kwestia jakiejś obiektywnej wiedzy, tylko właśnie akceptacji zagrożeń, społecznego przyzwolenia.

To gupek, nie słuchaj go :s

Duch Niespokojny 24-03-2011 18:26

Cytuj:

Unia to jedyny bodziec do jakiegokolwiek rozwoju w tym kraju (chociaż i tak nie zawsze skuteczny), a jeszcze nieraz daje na to pieniądze.

Kolega opowiadał mi o darmowym szkoleniu za pieniądze unijne, w którym uczestniczył. Na koniec zorganizowali sobie imprezę z cateringiem za kilkanaście tysięcy złotych.
Rozdawnictwo pieniędzy to nie jest sposób na rozwój. Po pierwsze, zabieramy innym krajom, spowalniając ich gospodarkę. Wiem, nikogo to nie ruszy - "jak dają to trzeba brać" i tyle. Ale w przyszłości będzie to dotyczyć nas.
Po drugie, jak w powyższym przykładzie, takie pieniądze są często trwonione. O ich przyznawaniu decydują urzędnicy, a urzędnikom, zwłaszcza w Polsce (najlepszym fachowcem jest zwykle kumpel szwagra czy kuzyn ciotki Jadzi), nie dałbym do dyspozycji złamanego grosza. O wspaniałym polu do nadużyć chyba nawet nie muszę wspominać.
No i po trzecie, dawanie pieniędzy demoralizuje. Zamiast myśleć, jak zrobić opłacalny, przyszłościowy, dobrze przemyślany interes, lepiej kombinować jak dostać dotację z Unii.

I dlaczego piszesz, że to jedyny bodziec do rozwoju? Bez pieniędzy z Unii skakalibyśmy po drzewach i rzucali w siebie bananami?

Litawor 24-03-2011 18:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2804957)
Od czasu akcesji do UE z funduszy dostalismy 25 mld euro netto. Natomiast polscy emigranci (z calego swiata) w tym samym okresie wyslali do Polski 44 mld euro netto.

Skąd pochodzą Twoje informacje? Wg rządowego opracowania obejmującego lata 2004-2009:
"Dodatnie saldo przepływów finansowych z UE po sześciu latach członkostwa ukształtowało się więc na poziomie 21,4 mld EUR." (to jest zbliżone do Twojej informacji)
"Według szacunków NBP po 1 maja 2004 roku wielkość transferów prywatnych wzrosła dwukrotnie osiągając łącznie do końca 2009 roku pulę ok. 24,7 mld EUR." (to już niezbyt; czyżbyśmy w zeszłym roku dostali z tego źródła prawie 20 mld euro? zresztą to już chyba nie są dane netto)

Cytuj:

wg francuskich ekonomistow stanie sie to za jakies 2-5 lat
Wg jakichś ekonomistów może się to stanie, wg innych nie stanie się w żadnej przewidywalnej przyszłości.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 2804975)
I dlaczego piszesz, że to jedyny bodziec do rozwoju? Bez pieniędzy z Unii skakalibyśmy po drzewach i rzucali w siebie bananami?

Nie chodzi o pieniądze, tylko o konieczność dostosowania polskiego prawa i instytucji do wymogów unijnych. Co, nawiasem mówiąc, jeszcze w pełni nie nastąpiło.

Tompior 24-03-2011 20:08

Cytuj:

PBS DGA podaje, że największy odsetek przeciwników elektrowni jądrowej - 41 proc. - zanotowano w grupie osób mających więcej niż 59 lat.

Z kolei najwięcej zwolenników budowy elektrowni - również 41 proc. - odnotowano u respondentów z wyższym wykształceniem.
I jak zwykle to samo - wieś i emeryci vs wykształcenie i młodzież. Wg mnie zdanie profesora jest tysiąc razy ważniejsze od zdania Zdziśka z traktora, który o elektrowni atomowej słyszał tylko tyle, że wybucha i zabija.

@Ashlon: W 2010 r. środki z UE i innych źródeł niepodlegające zwrotowi: 3370417000 - czyli niecałe 3,5 mld zł.
W 2009 r. było tego 10x więcej. W 2008 r. kwota podobna do tej z 2009.
A jak będzie w tym roku? Tylko ~~2 mld z hakiem.

Zauważcie, że ten właśnie spadek był jednym z kluczowych powodów, dla których rząd był zmuszony podnieść VAT o 1%

Vil 24-03-2011 20:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2804957)
Zly Kaczynski opisal rzeczywistosc i Mlodzi, Wyksztalceni z Duzych Miast juz sie burza.

Zly Kaczyński udał się do sklepu oddalonego od miejsca jego pracy o kilka kilometrów, takiego, aby możliwie jak najbardziej na użytek propagandy wyeksponować wzrost cen, a młodzi się burzą.

Vasudanin 24-03-2011 20:38

Albo w obrębie sejmu zaczęli sprzedawać cukier. Żadna to tajemnica, że mają tam dużo drożej, niż w normalnych sklepach.

Hakuoh 24-03-2011 22:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2804980)
I jak zwykle to samo - wieś i emeryci vs wykształcenie i młodzież. Wg mnie zdanie profesora jest tysiąc razy ważniejsze od zdania Zdziśka z traktora, który o elektrowni atomowej słyszał tylko tyle, że wybucha i zabija.

Czyli ufasz statystykom na bazie 1000 osob. Hiehiehie.

Tompior 25-03-2011 00:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hakuoh (Post 2805000)
Czyli ufasz statystykom na bazie 1000 osob. Hiehiehie.

Myślę, że nawet przy grupie 100000 osób wyniki byłyby podobne. Przecież nawet przed przeprowadzeniem tej ankiety byłem w stanie w 100% przewidzieć jej wyniki.
Emeryci na nie, młodzież na tak. Niewykształceni na nie, wykształciuchy na tak.

eerion 25-03-2011 00:41

Cytuj:

True...
Tak swoją drogą to one nie wybuchają. Nie istnieje elektrownia, która mogłaby zamienić się w grzybka.

Hakuoh 25-03-2011 00:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2805012)
Myślę, że nawet przy grupie 100000 osób wyniki byłyby podobne. Przecież nawet przed przeprowadzeniem tej ankiety byłem w stanie w 100% przewidzieć jej wyniki.
Emeryci na nie, młodzież na tak. Niewykształceni na nie, wykształciuchy na tak.

Niby Komorowski mial wysokie poparcie w ankietach, a jak co przyszlo do wyborow to wyniki byly zblizone. I dupa. Dlatego nie ufam zadnym ankietom.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 13:52.