Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Mainland (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=22)
-   -   Dziwny opis.... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=42065)

TaifunIII 07-03-2007 23:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Klej1000 (Post 1290986)
lol nie napisalem, ze cos wnioslem, pisze tylko co wiem, co nie bylo napisane w temacie... Moze jeden z teleportow w KWT jest do excalibuga??
Pozatym moze zamurowali wejscie, ale wiem jak tam wejsc, musze tylko klucz miec... Wiem, gdzie kopnac Kilofem... Pozatym juz szukam drogi do bazyla, moze jakas jest? Kupie wooden fluta i jakbym znalazl taka droge to zagram mu...
Eh chyba sie nieda dojsc, myslalem, ze tymi dziurami sie da ;] sproboje mu zagrrac na flucie.
KTo gra Na swiecie Honera? mozemy zebrac teama i poszukac klucza na pohu... xD tylko wbije level ;] i skile

idz się umyj lepiej. było jakies 30 stron temu ^^
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Blader19948 (Post 1301998)
dobra przeczytalem 56stron i nie czytalem ani jednego prawdziwego przetłumaczenia tej książki

było na jakiejś 30 str

Blader19948 08-03-2007 15:52

hej taifun jak tyś taki mądry to mi pocytuj. Każdy kolo ,któremu się nudziło aż do stargania psychy i to przeczytał ci powie ,że niema ani jednego !!WIARYGODNEGO!! conajmniej w 40% przetłumaczenia tej książki.
Byłem taki kozak ,że przeczytałem 56 stron i po każdym przetłumaczeniu jest napisane ,że se większość wymyślili.

stryju 09-03-2007 17:41

Wedlug mnie to jest to napisane po Lacinie.

Caer 09-03-2007 19:45

Gdybyś przeczytał parę pierwszych stron tego tematu, wiedziałbyś, że to nie jest po łacinie, panna jego mać.

Ile razy jeszcze ktoś stwierdzi, że jest to po łacinie\arabsku\cholera wie jakiemu?

Blader19948 10-03-2007 10:53

Pogrubione to udowodnienie ,że to nie jest dokładne przetłumaczenie
Sory ,że to takie długie

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Evil Maul (Post 433390)
cytuje moge sie pomylic ale tak ja to przetlumaczylem :
,, W imie najswietszych Bogów Thalasa , Morguthisa to spis bitwy miecza tak starego jak faraonowie. Lecz ani Morg ani Thalas nie otrzymali go excalibug przepadł . Minelo kiladziesiat lat od wojny . Przeklety Basilisk otrzymal tore zaklec przywolal moc faraonow i znow chciwosc nastala na swiecie . Ludzie zwariowali swieci Bogowie to koniec ! Armia beholderow na czele z Kruzakem dostali excalibug . Biada , Biada , Biada temu kto go posiadl . Cale mintwalin mowilo ze to do nich nalezy miecz tak potezny jak swiety Thalas , swiety Thalas !!! Marvik otrzymal excalibug !!! To koniec !!! Burza, cisza , grzmot ludzie bitwa dopiero sie zacznie !!! Nagle !!! .... Przeklety Basilisk !!! Opetal moc excalibuga !!! ( tutaj sie zatrzymamy na chwile wiec tera wiemy dlaczego imperator tak nienawidzi Basiliska i dlaczego kazzordoon jest podziemia gdyz wykopalo kopalnie zeby schowac sie przed bitwa , wiemy tez dlaczego beholder jest kolo kazordoon gdyz beholedry byly w armi z imperatorem ) Oh nie !!! Jednego z rycerzy Kruzak zamienil w Noodlesa !!! ( wiec Noodles blakal sie po Tibi az zaopiekowal sie nim Tibianus ) Basilisk znow ma miecz !!! Bogowie to starcie poteg !!! Kruzak nagle zamienia Basiliska w weza ( wiec dla Tibi waz to tez postac falszywa i zla ) obsilizgly Basilisk czuc w powietrzu gniew Kruzaka !!! Basilik uciekl !!! Kruzak ,, exevo gran mas vis " !!! Cala armia mintwalin padła... I tak skonczyl sie zywot miasta minotaurow !!! Mimo mialy najlepsze zbroje i potezne bronie zgineli.....Zapomnimy o tym to juz dawno bylo tylko Bogowie wiedza jaki final bedzie "

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Caer (Post 433617)
Ludzie, dajcie sobie spokój z excalbugiem! Skoncentrujcie się na tym co może znaczyć ta książka, a nie robicie kolejny temat o excalibugu.

@Evil Maul:
Jak dla mnie twoje tłumaczenie nie ma zbyt wielkiego sensu. Gdy porównuje orginalny tekst z twoim "tłumaczeniem", to myślę, że przetłumaczyłeś inną książkę. Btw. Skąd ty tam wytrzasnąłeś Thalasa?!

@WSH:
Uman i Zathroth byli dwoma połowami jednego istnienia. Uman był dobrym bogiem, póżniej razem z Fardos i Tibiasulą tworzyli Tibię. Zathroth był złym bogiem, który starał się zniszczyć wszystko co stworzyli Uman i reszta paczki.

następne przetłumaczenie

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marcepanowy maciek (Post 445877)
według mnie to jest coś takiego :

dawno ,dawno temu
wybuchła wojna (?)
Żył Uman zwany Morguthisem
Lecz Zathroth zmienił go w mumie (?)
Zathroth zmienił go
Zathroth przeistoczył go
Zathroth wygnał go
Zathroth Zabił go!
W tym czasie krasnoludowie wykuli Excalibuga
Potężny...
Silny...
Wszechmocny...
Lecz pojawił się Bazyliszek...
Zathroth Zabił Zatragila
A Umana pochowano w krypcie Uth'Amona
Źle się stało...
Uman zmartwychwstał...
Zathroth dowiedział się o tym
Stworzył specjalną magiczną rasę zwaną ''Beholderami''...
Excalibug powędrował do rąk Kruzaka
Poszedł z nim do Mintwain ...
Marvik zobaczył Excalibuga!
Pożądał go! Pożądał go!
Wybuchła wojna ! Wybuchła wojna !
Uman miał dość , przeklnął Excalibuga
Zathroth Wysłał Bazyliszka do kopalni !
Bazyliszek Zobaczył Excalibuga w Mel'thinas (?)
W Mel'thinas urodził się Noodles!
Fardos doniósł o tym Zathrothowi
Wtedy Bazyliszek ukradł miecz !
Kruzak myślał o zgubieniu Excalibuga...
Oskarżył minotaury o kradzież !
Muriel spotkał się, z Urb przemienionej w Kruzaka...
I nagle : ''Exevo gran mas vis''!!!
Zathroth zatriumfował...Zathroth Wygrał!
Fardos Wkrótce po tym zginął...
i taki jest koniec,koniec...

to jest tylko moje przypuszczenie i nie mówić mi że to niema sensu ! sam próbowałem rozwiązać tą zagadkę tłumacząc tą książkę i mam nadzieję że komuś to pomoże

następne przetłumaczenie

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Specter (Post 516870)
no wiec myslalem cala noc nad tym tekstem i mam pewne domysly
pamietajcie jednak ze w wiekszasci sa to moje przypuszczenia
w pewnej mierze posluzylem sie tekstem Gatho Gokhinina w ktorym opisal wysztko o czym dotejpory wiemy

tam gdzie jest napisane "XXX" znaczy ze mimo najszczerszych checi nie udalo mi sie tego rozszyfrowac ;)
orginalna tresc tekstu ponumeruje linijkami i przetlumacze potem numery

oszczędze wam cytatu tej książki

no i przypuszczalne tlumaczenie:

1,2.XXX
3.w tej linijce wystepuje morguthis, jak wiemy jest to jeden z faraonow na ankh
4,5,6,7,8. cos o wodzu nieumarlych (sarozytnym zlym bogu
9.ktory chcial odebrac krasnoludom miecz
10,11,12.epitety o mieczu, przepotezny;legendarny;
13.ktorego strzegl bazyliszek
14. miecz zostal stworzony z zatagrilu przez
15.umana, w uth'amon
16.pod kontrala fardosa
17.przez umana
18. zathroth chcial go ukrasc
19.wraz z armia beholderow
20.miecz nalezal do kurzaka,imperatora kazo
21.ktory go bronil przed mintwallin
22.marvik wiedzial o excalibugu!
23,24. XXX
25.uman XXX excalibuga
26.zathroth przekonal bazyliszka o przejsciu na jego strone
27. bazyliszek podszedl do excalibuga
28. XXX (prawdopodobnie cos o kluczu do skarbca w ktorym byl miecz, przypuszczalnie bazyliszek ukradl klucz ktory nazywal sie Mel'thinas)
29.zauwazyl to noodles (jeden z herosow)
30.ukaral zathrotha sam fardon
31.bazyliszek uciekl do podziemi gdzie zostal uwieziony
32.kruzak nie chcial oddac miecza
33.XXX
34.muriel przybiegl do kurzaka powiadomoc go o nowo odkrytym zakleciu
35.poczym kurzak wrzasnol inkatacje (exevo gran mas vis)
36.zathroth uciekl
37.fardos sprawil ze wszyscy zapomnieli o mieczu
38. ktory zostal owiany tajemnica na wieki, wieki

i jak sie podobalo? co wy na to? ;) mam nadzieje ze moja praca nie pojdzie na marne ;)

to chyba o to ci chodziło bo to było na 30 stronie ale wiesz co poczytaj sobie to co jest pogrubione

to jest ostatnie

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ignatius Fireblade (Post 600147)
Dobra, nocke nad tym przesiedziałem i mam jakieś prawdopodobne tłumaczenie...na niebiesko zaznaczam wyrazy znane, a na czerwono często powtarzające się. Wnioski później.

oszczędze wam kolejnego cytatu

Jeżeli dobrze się wczytać jasne staje się, że to tekst jakiejś pieśni...zaryzykuję, że o Excalibugu. Z tym, że wychwala Zathroth'a. Powtórzenia z (moim zdaniem) epitetami są dowodem. Również powtarzające sie dwa słowa mniej-więcej w środku tekstu (Urb'thasha,Urb'thasha! Kenel'far, Kenel'far!) stanowią coś w stylu refrenu. Teraz zobaczycie jak ja widze tą pieśń na polski...

Panie nasz, który jest ciemnością,
Władco nasz, którego chwalimy.
Poskromicielu Umana przeciwnika mroku.
Wielki Zathroth Ty nad nami!
Zathroth skryty,
Zathroth nasza śmierci,
Zathroth zła magia,
Zathroth stworzyciel!
Ty krasnoludom dałeś świadectwo excalibuga,
niszczące zło...
śmiertelne zło...
wieczny grzech...
Przyzwałeś Bazyliszka...
Zathroth który spłodził Zatragil,
Uman przeciwnik nasz Uth'Amon...
Fardos wieczny...
Uman wróg...
Zathroth gwiezdzisty
sprowadziłeś na nich gniewnych Beholderów...
Excalibug którym Kruzak sie posłużył,
Kiedy równał z ziemią Mintwallin...
Marvik złodziej ecalibug'a!
Panie nasz, Panie nasz!
Który jest, Który jest!
Uman wróg przebiegły, dobył excalibug'a,
Zathroth posłał przeciw niemu Bazyliszka!
Bazyliszek rozbił Excalibug'a
którego części przyzwał Mel'thanis...
Mel'thinas obdarował zmieniając Noodles'a!
Fardos zwrócił się przeciw Zthroth'owi,
niszcząc Bazyliszka jego własną mocą!
Kruzak który użył Excalibug'a...
Użył go w krasnoludzkiej pysze!
Potężna magią Muriel, Pan Natury Kruzak...
Oni są winni "EXEVO GRAN MAS VIS"!!!
Zathroth nie przegrał... Zathroth który przetrwał!
Fardos śmierć zmienił w nowe istnienie...
Które teraz trwa, trwa...

Sami widzicie, że to doskonale pasuje w klimacie...Według mnie, to będzie coś w tym stylu, ale jeśli macie inne zdanie, to chętnie wysłucham. Nadal intryguje mnie ten Mel'thinas...może to jakiś bóg? Czekam na wasze zdanie na ten temat.

No i co Taifun łyso ci

A tak na marginesie sory ,że to tyle zajęło

Oblakany93 12-03-2007 09:43

Ja wiem jak tam dojsc ------> tendy i potem <-----tamtędy i idziesz prosto DO OPORU opór musi byc wielki i ci sie podobac potem wydaje ci sie ze cos ci sie tam śni budzisz sioe i wychodzisz na demona ktrory jedzie na viagrze wiec jest cholernie cieżki nie radze bez spiralki sie wbijać. potem ---->8o prezez KWT i dochodzisz do Venore idziesz do depo i tam stoji Eternal Oblivion a na depo ma excalibug, o statach 991/202. prosisz go o niego a on ci da jak bedzie miał dobry hoomor, moze nawet zapłacisz w naturze tak jak ja i Wąski.

Gawroon 12-03-2007 10:53

Po primo: Co to jest excalibug?

Po secundo: Może sobie ktoś tę książke napisał z nudów ?

Mlecziii 12-03-2007 14:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gawroon (Post 1312808)
Po primo: Co to jest excalibug?

Po secundo: Może sobie ktoś tę książke napisał z nudów ?

Excalibug to taka siekiera -,-
Zanim coś napiszesz to przczeytaj do temat min. do 50 str.

crystal12 14-03-2007 09:46

Ehhhh

Moja koleżanka mówi że excalibug jest w KWT. Ma ona 112 level. Kopała pickiem przy drzwiach do KWT i weszła tam. Trochę dalej były 3 stołki. Na jednym maczuga, na jednym miecz, na jednym siekiera. Z ostatnich chwil dednięcia przez orshaabale dala mi fragment swojego mowienia:
12.03 You see a warlord sword (Atk: 53 Def: 38)
12.03 You see a crystal mace (Atk: 38 Def: 16)
12.03 You see a excalibug (Atk: INFINITY Def: 100)
12.04 You are dead
Czy to coś oznacza?

Shinodin Barthez 14-03-2007 14:56

Że cie zrobiła w jajo ?

Konduktor 14-03-2007 15:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez crystal12 (Post 1315606)
12.03 You see a excalibug (Atk: INFINITY Def: 100)

"A Excalibug" ta? ciekawe brawo dla ciebie za nieudolna próbe zrobienia nas w konia. Tylko że wyobraź sobie, że niektórzy jeszcze znaja zasady pisowni angielskiego. X(

crystal12 14-03-2007 16:11

wrrrr

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Konduktor (Post 1315838)
"A Excalibug" ta? ciekawe brawo dla ciebie za nieudolna próbe zrobienia nas w konia. Tylko że wyobraź sobie, że niektórzy jeszcze znaja zasady pisowni angielskiego. X(

To znaczy że kumpela mnie oszukała... Policzę się z nią w szkole X(

Shinodin Barthez 14-03-2007 16:34

tylko jej nie lej skoro to dziewczyna :P

crystal12 14-03-2007 17:37

:p

Znalazlam cos ciekawego
3702/Crystal Key Plains of Havoc Once opened the door to Knightwatch Tower.
by Tibia Wiki

Ikarek 14-03-2007 23:38

@up

Tak dawny klucz do KWT obecnie nie działa. Jest inna droga.

@Edit
Tyle że to nie ma nic wspólnego z tym tematem.;p

Voon 15-03-2007 09:01

tjaa

@Crystal12

taa oszukała cie a może po prostu sie przyznaj że uwieżyłeś w wypowiedź Mlecziii'ego że Excalibug to taka siekierka :baby:

teraz pewnie będziesz nam podsuwał jakiekolwiek tropy (...)

@topic

nie wiem czy coś włoże do sprawy ale po między Venore, Thais a Dwarven Bridge (chyba dobrze napisałem) jest zamknięty już od widać bardzo dawna bar (można to poznać po leżącym tam spleśniałym serze :p ) a na tabliczce widnieje napis: Mac NOODLES

próbowałem sie wypytać noodlesa o ten bar ale reaguje (warczy) tylko mówiąc o beholderze, kruzaku, bazyliszku i innych osobach z tej wojny

Konduktor 15-03-2007 15:15

@up

Niestety o tym też było:confused: W tym momencie to juz nawet trudno znalesc cos nowego :(

Voon 16-03-2007 09:48

a szukał ktoś w księgozbiorach na isle of the kings ?

ehh trzeba nam osoby która to wszystko w całość poskłada

p.s. a może excalibug jest ukryty gdzieś w skarbcu kruzaka ?

TaifunIII 16-03-2007 13:42

@up
wiesz co wogule wyjdź i nie wracaj. Szkoda, że nie ma dawnych osónb które się udzielały w temacie bop one coś w nosiły a wy tpo tylko powtarzacie qrw%^$#

bodzio94 16-03-2007 15:23

To mój pierwszy post na tym forum , więc proszę o wyrozumiałość ;) może i to fake , ja się nie znam : http://www.tibia-alumni-society.net/...ious/broom.jpg
mam nadzieję , że nie ma w tym keyloggera :( (nie wiem jak to się sprawdza ).

Shinodin Barthez 16-03-2007 16:03

ARGH!!!! człowieku błagam cie miej litosci :/ czy to wogóle widzisz co to jest ?? a o czym jest temat ???

Konduktor 16-03-2007 17:50

Na pohu w tych ruinach z ghoulami i szkieletami gdzie sie zaczyna questa na KWT to na górze tam jest jakas połka z ksiazkami. Schodow na gore nie ma ale da sie pewnie po boxach wejsc. Jak sie komus chce i ma wyzszy lvl odemnie to niech sie przejdzie i sprawdzi.:p

Blader19948 19-03-2007 18:45

Nie dawno napisałem w temacie ,że niech ktoś przeczyta cały temat złoży to w całość i zrobi naprawdopodoobniejsze tłumaczenie tej książki ,a ,że nikt tego nie zrobił.Sam tego dokonam.Wiem ,że nie przeczytałem całego tematu tylko 60 stron ,ale naokrągło od 20 leci to samo bo przez 40 stron piszą tylko:
co to excalibug
nie wniosłem nic do tematu
plax plax plax przeczytaj cały topic.
A wię ć ja będe taki kozak co złoży najbardziej prawdobodobną wersje tej książki powtarzam najbardzej prawdobodobną ze wszystkich przetłumaczen ,a nie przetłumavczeniem bo jak napisałem kilka stron temu nie ma prawdziewego przetłumaczenia tej ksiąźki.Ha haha ha hahahaha8o :evul:

@konduktor :

mówiłeś to do mnie?

Konduktor 19-03-2007 19:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gatho Gokhinin (Post 515241)
Zebrałem tu ważniejsze informacje o tym tekście i Excalibugu

Idąc sobie do Ab'dendriel Trevor znalazł księge z tym tekstem.
Występują w nim różne postaci, znane nam z innych legend.
Fardos-razem z Tibiasulą stworzył Tibię
Uman-dobry bóg, razem z Zathrothem byli jednościa i jeden nie mógł żyć bez drugiego
Zathroth-prawdopodobnie stworzył rasy nieumarłych, zły bóg, przyczyna całego zła w Tibii
Marvik-sprzedaje czary w gildii druidów w Thais
Kruzak-władca krasnoludów, Imperator w Kaazordonie
Basilsik-no to to chyba wiadomo ;) więcej w tym temacie
Muriel-NPC w gildii magów w Thais
Noodles-piesek Tibianusa
Tibianus-obecny król Tibii, rezyduje w zamku w Thais
Mel'thinas-?????? (wystepuje w tekście)
Mintwallin-miasto minotaurów, dojście do niego znajduje się w okolicach Thais (!!!)
Wymienione są też rodzaje legendarnej stali-Zatragil i Uth'Amon
lil'lil to w języku Cyclopów "krasnolud"
Excalibug-legendarny miecz, Spocony Cyclop w Ab'dendriel chciał stworzyc miecz równie potężny jak Excalibug (Warlord Sword????)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Król Tibianus mówi, że Excalibug ma wielka moc, jeśli mu go przyniesiesz, to wynagrodzi Cię ponad Twe najśmielsze marzenia. (It's the sword of the kings. If you could return this weapon to me I would reward you beyond your dreams.)
NPC Lynda, która znajduje się w kościele mówi: Ta bajkowa broń była zagubiona w starożytnych czasach. Jeżeli ktoś znajdował to, ta osoba była prawie niepokonana. (This fabled weapon was lost in ancient times. If someone found it, this person would benearly invincible)

Gdy pytano wilelu NPC o Excalibuga, jedni mówli, że wg ich to jest tylko bajka, inni odpowiadali, że być może ta legenda ma cos wspólnego z rzeczywistością, a jeszcze inni twierdzili, że Excalibug istnieje i na pewno da się go zdobyć.
Widzimy więc, że npc nie maja jednago zdania :). Chyba dobrze, bo by było zbyt łatwo :P

-Na Edron jest npc Avar Tar. Mówi on, że Excalibug (no w ostateczności duza pomoc w rozwiązaniu zagadki) znajduje się na PoH'u na Ziemi Rycerzy (Knight Watch Tower?). Pamietajmy, że prawie 25% PoH'a nie jest odkryte i kryje w sobie wiele tajemnic......
-Między PoH'em a Outlaw Camp znajduje się Dark Catedral.. Może tam znajduje się jakaś wskazówka? Może odpowiedź kryje w sobie niezmierzona Tiquanda.... Kto wie...
-Istnieją przypuszczenia, że Noodles jest człowiekiem, ale został przemieniony w psa na wojnie (w tekście kilka razy występuje Noodles). Ale może Tibianus nazwał swojego zwierzaka na cześć jakiegoś legendarnego herosa....
-A teraz najlepsze: Excalibuga można sprzedać!! Npc Uzgod chce za niego 1000platynówek i Magic Plate Armor. Ale czy to jest wystarczająca cena jak na taki rarytas, unikat, biały kruk ;) ?
-Starozytny krol dwarfow wykul go uzywajac magicznego metalu, ktory pochodzil od cyklopow, ktore zanlazly go w sercu spadajacej gwiazdy (komety)-tyle powie nam o Excalibugu NPC Edowir.
-Jeden z NPC'ów mówi, że Excalibug jest bronią, którą można zabić nawet boga. W czasach gdy tworzono Tibię, Zathroth stworzył ostrze, którym zabił Tibiasulę.
Jak mówi Genesis Tibii: Jednak w kulminacyjnym punkcie tworzenia Zathroth związał swe destrukcyjne moce tworząc broń, którą cisnął z największą mocą, jaką potrafił w samo serce Tibiasuli, której istnienia nie chciał znosić już więcej.
Być może Cyclopy nie znalazły magicznego metalu w spadającej gwieździe lecz w Excalibugu, który spadł na ziemię! Cyclopy mogły przynieść ten metal do swojego kowala i wykuł on Warlord Sword. Wiemy z opisu na www.tibia.pl: Te bronie były tworem zniewolonych kowali wielu ras. Zostały one dane Panom Wojny armii ciemności i plotki głoszą, że wzbudzają barbarzyńczy szał. Czy Warlord Sword to tylko namiastka mocy, jaką ma Excalibug? W końcu Warlord Sword musiał powstać z małego kawałka spadającego Excalibuga, a to wystarczyło żeby wzbudzać "brabarzyńczy szał'....Pamiętajmy, że kilku Npc mówi o PoH'u. Znajduje sie tam "kosmos". Może on jest częscią rozwiązania? Może to wejscie (do kosmosu), które wszyscy znają jest jednym z wielu różnych zejśc..... Kto wie???
-Tu mamy przykład, że npc naprawdę nie mają wspólnego zdania. Jak wspomniałem wyjżej, kilka osób twierdzi, że Excalibug znajduje się na PoH'u, ale NPC Lorbas (mnich, niedaleko Katedry) upiera się, że legendarny miecz znajduje sie gdzieś pod Edron... I komu tu wierzyc? Może to Avar Tar cos ukrywa? Powiedział, że pójdzie zdobyć Excalibug dopiero, jak uratuje świat....A może juz go zdobył? Przecież Lorbas jest "najnowszym" NPC i to on może mieć "najświeższe" informacje dotyczące miejsca pobytu Excalibuga...
-Pewną ciekawostką jest to, że w drodze do Dwarf Bridge jest bar "Mac Noodles". Niestety jest on ciągle zamknięty z powodu braku właściciela....Mac Noodlesa mógł założyc ten pan (jakiś tajemniczy NPC), którego imię nosi piesek Tibianusa (nosi jego imię, bo Noodles mógł odegrac wyjątkową rolę w tym wydarzeniu). Równie dobrze mógł go założyć sam (pies) Noodles, kiedy jeszcze był człowiekiem (jeśli nim wogóle był :)). To by wyjaśniało dlaczego bar jest ciągle zamknięty, bo przecież pies ( a w szczególności ulubieniec króla) nie mógłby prowadzić baru..
Co do języka-równie dobrze może to być język Cyclopów-lil'lil to w języku cyców krasnolud...

Na koniec Prawdopodobny opis początków Tibii
epizod I - narodziny pierwszych Bogow i pierwszych ludzi powstanie Tibii
epizod II - pierwsze miasto Ankrahmun i faraonowie
epizod III- wojny narodziny zla , i wszelkiego czego z nim zwiazne ( to tutaj powstal slawny miecz )
epizod IV - triumf dobra bitwa pierwszych kroli
epizod V - Powstanie kroli i nowych miast . Bogowie zapomnieli o wojnie i o mieczu lecz stare ksiegi wciaz o nim pisza . Basilisk ukryty daleko pod ziemia znow knuje zly plan .
epizod VI- ????

proponuję zajrzec tutaj:
Genesis Tibii

Jak wiadomo nad tą zagadką myślą ludzie z innych for, na całym świecie. Mamy nadzieje, że to Polacy pierwsi odkryją tę zagadkę. A więc! Na co czekasz??

Wszystkie informacje zebrałem z tego tematu i z własnych domyśleń. Jeśli są jakieś nieścisłości lub jest coś do dodania to prosze mnie o tym informować na pm, wtedy zeedytuję posta.

Prosze bardzo juz bardzo dawno to było zebrane do kupy.Wystarczy poszukac.

Blader19948 21-03-2007 18:38

Dobra ,tu przetłumaczyłem to co na pewno wiemy:

Urb'ie....................<epitet>,
.......................................!
.............Uman..............Faraon
........Zathroth................!
Zathroth <pochwała ,obraza>,
Zathroth <epitet>,
Zathroth <pochwała ,obraza>,
Zathroth <pochwała ,obraza>!
....krasnoludy.............excalibug,
energia(vis)...
<epitet>...
<pochwała ,obraza>...
.......................Bazyliszek...
Zathroth................Zatragil,
Uman...................Uth'Amon...
Fardos............ ...
Uman.............. ...
Zathroth................
.......[stworzył ,przywołał(res)] Beholdery...
Excalibug..................Kruzak...............,
............................Mintwallin
Marvik.........przemienił(ina) excalibug!
Urb..............Urb................!
........................................!
Uman...............................przemienił(ina) excalibug,
Zathroth energia(vis).............Bazyliszek!
Bazyliszek [zjadł ,zniszczył ,przeklną ,rozbił] excalibug
..........................energia(vis) Mel'Thinas...
Mel'thinas <pochwała ,obraza> [przyzwał ,stworzył(res)] Noodles !
Fardos.................................Zathroth,
[mocno ,strasznie ,masowo]<zrobił coś> Bazyliszek !
Kruzak............................................ ............Excalibug...
........................energia(vis)’mo krasnoludy’przemienione(ina)’s !
.........................Muriel , Urb przeminiony(ina) w Kruzaka ...
<najprawdopodobniej krzyknął> „EXEVO GRAN MAS VIS” !!!
Zathroth {nex’krasnoludy’s} Zathroth {podobne do „adura vita”}!
Fardos <epitet> przemienił(ina).................. ...
……………………………………………………. ...

Bardzo mnie ciekawi słowo „morg” oznaczyłem je jako : „<epitet>” bo występuje w określeniach miecza ,zmieniłem tylko jedną rzecz ktoś kiedyś podał w słowniczku czarów ,że „res” to zmień ,a „ina” to „w coś, kogoś” bo jak przeglądałem czary wyszło bardziej ,że „ina” to przemień ,a „res” to przywołaj ,stwórz. Niestety większość pojęć ,które tu zamieściłem to nazwy własne ,konduktor cytnął większość tych pojęć ,a resztę wyjaśnię później.
Te „…………” to znaczy ,że nie znamy ani jednego słowa z tej linijki.
Pamiętajcie ,że to zbiór tego co było na 60 str. tematu tego co WIEMY NA PEWNO ,a nie jak większość przetłumaczeń : „tylko domysły”. Zastanawiam też się nad tym kto to ten „Urb” bo jego imię pisane jest z dużej litery ,a i jeszcze jedno odkryłem bardzo ważną rzecz ,że nie Kruzak krzyknął UE tylko Urb przeminiony w Kruzaka. Teraz wyjaśnię co znaczą poszczególne nawiasy:
„( )” : z jakiego to czaru
„[]” : że to na pewno któreś z tych słów
„<>” : jaka to grupa słów
„{}” : jakaś dziwna sugestia

Mam nadzieję ,że ułatwiłem trochę robotę gościom zawzięcie dążących do przetłumaczenia tej książki. Jak coś pokręciłem to mnie poprawcie.A i na forum jest jakoś dziwnie ,że odstępy nie działają więc lepiej będzie jak będziecie to czytali z oryginalnym tekstem gdzieś w rogu ekranu.

Dobra edytuje posta żeby wsatawić kropki(...) zamjiast odstępów to przokazji podam pojęcia których nie podał konduktor w tym swoim cytacie:

Mel'thinas- tak nazywa się klucz do skarbca Kruzaka ,istnieje też maciupenieczkie(głupio to brzmi) prawdopodobieństwo ,że to imię Noodles'a jak był człowiekiem

Zatragil- Jedna z magicznych stali użytych do budowy excalibug'a,bardzo cenna,tylko krasnoludzi potrafią ją wykuć

Uth'Amon-Jedna z magicznych stali użytych do budowy excalibug'a,mało o niej wiadomo,jeat zwana także stalą magów (sorcerer)

Urb - Myślę ,że to coś w stylu "Ferumbasa" ponieważ kiedy inkantował UE potem pisało Zathroth coś tam i tłumacze byli bardzo bliscy prawdy ,że to coś w stylu "Zathroth nie zginął zathroth wygrał czyli ,że Urb to sługus Zathroth'a.

Excalibug- "opcja szukaj" (za długo by mówić) :p dobra nie będe taki co coś mówi i nie dosłownie lepiej wejść tu, o kurde przeszukałem całe forum i nie znalzłem wytłumaczenia co to excalibug no więc trudno : excalibug to taki kozacki miecz ,że można nim odrąbać głowe takiemu uman'owi prawdopobnie jest to MLS lub Warlord sword albo nie. nikt go nigdy nie wiedział połowa graczy wiedzących co to jest uważa nawet ,że o nie istnieje. Ma staty atack 80 defence 60.Jakiś NPC chce go kupić za 1000pc i Magic Plate armor.

Bazyliszek- Obecnie w postaci węża mówią że to on ma klucz do skarbca Kruzak'a, kiedyś wielki potwór. Zanjduję się na Kazodron, można chyba coś z nim zrobić jak się zagra na flecie jakimś specjalnym.I tutaj jescze trochę o nim http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=30191

http://images.tibia.pl/static/monsters/beholder.gifBeholdery- też by długo mówić, bardzo mądre potworki mają swój własny język nazywany "469", więcej o nich http://tibia.pl/monster/Beholder
http://images.tibia.pl/images/opisy/Beholder.jpg

Kruzak- wszyscy mówią ,że to imperor kazo jak przeczytałem pierwsze 10 stron nic mi to nie mówiło teraz objaśniam baze ,że emperor to taki facet co ma władze i armię i w ogóle jest taki silny kozak a dla totalnych nobów to kazo to skrót od Kazodron.

Minwallin- Widzę tu bardzo wyraźne powiązanie Mintwallin to takie miasto(stolica minotaurów) ,które jest całkowicie ruiną bo Urb krzyknął : "exevo gran mas vis" i wszystko rozpiep****,i jeszcze tutaj więcej o nim http://tibia.pl/show_page.php?p=mapy-mintwalin

KYSZMEN 28-03-2007 19:25

słuchajcie chyba mnie coś olśniło, byla wzmianka o Morguthisie z ktorego wypada sword hilt, było też o skórze bazyliszka. Więc może trzeba znaleźć jakiś metal i połączyć wszystko (skórą bazyliszka polaczyc jakis metal i sword hilt moze wtedy coś powstanie??8o

Konduktor 29-03-2007 22:18

@up

Mam świetny pomysł idz i sprawdź.

LomilThol 30-03-2007 20:12

Tia...

A skąd weżmiesz skórę bazyliszka co ???

A co do tego metalu może trzeba go zanieść do spoconego cyklopa,
a może jest to jeden z metali który zostal użyty do tworzenia excalibuga??

Legendarny Faramir 30-03-2007 21:48

@up
A ja podmienie miodek z uszu na miodek Kubusia Puchatka.Będę taki zły,że oszukam Kubusia i zagarnę jego wielkie zapasy miodu.Puff może jakbym mu go oddał .... Tylko że Kubusia nie ma, a wy nie macie co robić tylko godzinami jak debile siedzieć przed kompem i myśleć o grze,która nie jest przeznaczona dla super mózgów (muzguff).:(

LomilThol 31-03-2007 23:22

@UP

Racja...
W Tibii rozwiązuje się quest poprzez:
(np.) Tibia.org.pl > questy na mainie > i rozwiązywanie questu parząc co chwilę do neta żeby zobaczyć co dalej.

nie mówię że nie można tak zrobić gdy już nie wiadomo co trzeba zrobić ale pewnie 3/4 graczy tak właśnie postepuje.

kiedy pojawił się nowy quest nie było możliwości zprawdzić jak się go wykonuje trzeba było użyć mózgu i to dzięki graczom którzy trochę pomyśleli możemy w każdej chwili wejść na stronę i zobaczyć

Heliwurab 01-04-2007 00:57

Hum, szkoda tylko ze co chwila przychodzi taki owaki ktory nie ma zamiaru czytac calego tematu i napisze co mu przyjdzie do głowy.

Z tego co wiem znamy conajmniej 7 metali, 2 były prawie napewno uzyte przy tworzeniu Excalibuga, ale oczywiscie nie mamy pojecia gdzie ktoregokolwiek z nich można by poszukac :/

Redial 01-04-2007 09:38

Nie czytalem wszystkich tematow, bo tego jest za duzo ( jak sie uporem editne)
Bylo mowione ze prawdopodobnie byla to wojna ktora bylo toczona o excalibuga ;] A moze excalibug w tej wojnie przepadl np. wtedy gdy ktos walnal UE ?? a teraz nam proboja powiedziec z czego excalibug byl zrobiony by go odttworzyc ??

Jesli ktos wczesniej napisal cos takiego jak ja to warn dla mnie

Uran of Aurea 01-04-2007 22:44

Opis beholder shield na tibia.pl
Legenda: Aby zwalczyć złą rasę Beholderów, elfy użyły swojej magi i związały mniejsze duchy natury z tarczami. Używając tych tarczy pierwsze wielkie bitwy przeciwko Panom Kości zostały wygrane.

Więc moze trzeba poszukac czegos w Elf Fortes kolo venore moze tam są jakieś ksiązki 8o

Konduktor 02-04-2007 00:10

Najbardziej zagadkowym miejscem jest Excalibug Room tyle ze nie chce mi sie wieżyc jakos ze ten mieczyk w kamieniu to excalibug, byc moze to tylko jakas jego częsc. Ale jesli to jest własnie excalibug to naprawde niemozliwe jest by był teraz dostępny. To chyba poki co jeszcze zbyt potężna broń by weszła w urzycie. Reasumujac quest jest pewnie jeszcze nie aktywny, a jesli jest aktywny to miecz w tym kamieniu to tylko jakas czesc Excalibuga. Ncp na Edron twierdza że Excalibug jest pod pohem i owszem jest ten miecz w kamieniu. Natomiast Ncp z okolic poha i Venore że jest na Edron i tam musi byc takze jakas czesc tego miecza, zakładajac ze w tej chwili quest jest aktywny.

Squni 02-04-2007 09:40

Dragon
A capi huj, ze hej!
Poza tym jest zielony, zgnila ciota czy jak? Sam juz nie wiem, gubi pojebane rzeczy i jest noobem. Chociazby dlatego, ze TIBIA W HUJ CAPI!
A jak sie nie zgadzasz to w ryj i hej!

Huj wam w dupy
Pozdro!

Squni 02-04-2007 09:41

I HUJ
10 znakow i huj!

Voon 02-04-2007 17:14

@up
wzajemnie

@konduktor
Więc można powiedzieć że ci NCP odsyłają sie do siebie wzajemnie. A robią to dla tego że albo nic nie wiedzą albo któryś z nich wie coś i nim.
A quest może już być długo aktywny tylko nikt nie brał sie za rozwiązanie.

P.S. Już tak blisko a nadal tak daleko

Blader19948 02-04-2007 17:56

@All:) :

A może założycie sobie temat o excalibug'u i tam będziecie o nim gadać.

Redial 03-04-2007 21:48

To jest temat o excalibugu ... zalosne

Drzamich 03-04-2007 22:03

Wystarczy poczekać trochę czasu i odblokują excalibuga w update :p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:54.