![]() |
Cytuj:
Silowni generalnie nie polecam, bardzo duzo ludzi staje sie przez nia strasznie "sztywnych" - co kto lubi |
Cytuj:
|
Troche zbyt ogolnikowo napisalem, czesc osob moze to zle odebrac - umiejetne cwiczenie jest jak najbardziej ok (sam aktualnie robie trening pod budowanie sily maksymalnej+eksplozywnosc). Problem polega na tym, ze duza grupa osob zaczynajacych nie ma kogos, kto ich poprowadzi. Efektem jest brak jakiejkolwiek wiedzy o potrzebie rozciagania czy zwiekszania mobilnosci stawow, liczy sie tylko spompowana klatka i efekt wizualny, a nie osiagniecie dobrej sprawnosci fizycznej. Pozniej wychodza jakies zwyrodnienia kregoslupa czy wyuczenie miesni do pracy glownie w 1 plaszczyznie. Chociaz lepsze takie cwiczenie, niz nie robic nic ;)
Pisze tu oczywiscie o typowych "niedzielnych" koksownikach, co cwiczenie na silce zaczynaja od suplementacji majac w dupie jakakolwiek diete. Cwiczenie w sposob inteligentny jak najbardziej polecam chociaz i tak znacznie bardziej podoba mi sie sila gimnastykow - http://www.youtube.com/watch?v=NQ-4xGPBvXk&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=z3QUYsdz-S8 |
a co do bjj i mma - moim zdaniem znacznie spopularnialy po ksw, przed pudzianami itp. malo ludzi sie interesowalo mma, ale po duzo sie wkrecilo :P i tak samo z bjj, zobaczyli jakies efektowne balaszki i inne trojkaty i cos sie ruszylo :)
|
Pytanko do osób trenujących taekwondo - czy to w ogóle przydaje się na ulicy do obrony? Zacząłem trenować niedawno, ale nie wiem czy jest sens to ciągnąć jeśli nie będę jeździł na żadne zawody (raczej).
|
Cytuj:
Do BJJ jest duzo chetnych we wrzesniu/pazdzierniku, po czym po 2-3 miesiacach zostaje garstka osob. A szkoda, bo to naprawde interesujacy sport, ktory mozna cwiczyc niezaleznie od plci/wieku/warunkow fizycznych. @Erverse Zawsze bedziesz wiedzial wiecej niz potencjalny napastnik, a to juz jest cos. Dosamoobrony chyba jednak warto uzbroic sie w jakis gaz, wydatek nieduzy a moze zdzialac wiecej niz 5 lat treningow najlepszej sztuki walki. |
Na silke nigdy nie chodzilem, pare razy bylem okazyjnie. Natomiast przez 7miesiecy trenowalem boks, ale wykluczyla mnie kontuzja barku
|
Cytuj:
|
Czytam MMA i musialem sie cofnac w temacie aby pojac, ze chodzi wam o jakies lamerskie Mixed Martial Arts? Pierwsze slysze, szczerze mowiac. Dla mnie do tej pory MMA to skrot jednoznaczny, czyli Marine Martial Arts.
|
@up
Pierwsze słyszę o Marynarskich Sztukach Walki O_o Ja tam wracam jednak do boksu. Sentyment robi swoje. |
@up
I tak ma byc, boks to jedyny szlachetny sport walki |
A ja się zapisuje na WF na kick-boxing :D
Ciekawe co z tego będzie. |
krav manga to jest masakra
Izraelska.. poprostu idziesz i zabijasz |
Siemka , jak tam wam idzie na siłce? Bo ja muszę się pochwalić ze mi całkiem całkiem ;D Od września ćwiczę z 2 kolegami (duuzyyyymiii) Pod ich okiem i u mnie siła i masa zaczęła jakoś iść lepiej ;D Jedyne co mi słabo rośnie to klata natomiast łapy , bary itp itd. wszystko do przodu. Myślę ze to taki gen bo mój ojciec ma podobnie wszędzie zbudowany a klata mała. No ale cóż nie trzeba się poddawać i cwiczyc dalej.
Moze ma ktoś z was także problem z jakąś partia? |
Ja barki ale to nie wina genów tylko tego, że przez pierwsze ~6 miesięcy nie robiłem nic na barki (a właściwie tylko podnoszenie hantli z boków i do przodu) i do teraz nie moge odrobić, chociaż już jest lepiej bo bardzo się teraz do bareczków przykładam. Btw dziś zacząłem cykl kreatynowy + jakieś witaminki i gainerek. Czyli delikatnie : d
|
jaka kreatynke? Mono?
Ja teraz tez na cyklu jestem od poniedziałku. No to już 3 kg do przodu ;D co myślisz o połączeniu Bica z Tricem w 1 dzien? Bo od tego tygodnia takim systemem będziemy jechać. |
Tak - monohydrat kreatyny. Sam nie wiem, mi zdecydowanie najlepiej robi się klata+nogi, bic+ramiona i triceps+plecy. Czasami (jak mam czas na 4 wypad w tygodniu) nogi i klata osobno bo schodzi mi sporo ponad 2 godziny. Jeśli twoi koledzy odpowiednio ułożą wam plan (kolejność ćwiczeń mam na myśli) to powinno być w porządku. Jak będziesz miał rozpiske takiego planu to zarzuć tutaj, chętnie obejrze.
|
Powiem jak robimy teraz , a od poniedziałku zmieniamy tylko układ partii (ćwiczenia zostają te same)
Pon: Klatka -płasko 6 serii -skos 3 serie -rozpietki 3 serie Biceps -Sztanga łamana 3 serie -Młotki 3 serie -Bokiem o kolano 3 serie +z 1/2 serie mniejszym ciężarem pompujące. Wtorek: Barki -Wyciskanie sztangi zza karku 3serie -Wyciskanie sztangi z przodu 3 serie -Szpaki 3 serie kaptury -wznosy barków ze sztanga 2 serie -wznosy barków z hantlami 2 serie Przedramię robimy z 3/4 serie rożnych ćwiczeń (kto za co się lapnie) Czwartek : Plecy : -Drążek nachwytem 3 serie -Drążek podchwytem 3 serie -wiosłowanie 2/3 serie -(takie ćwiczenie , nie znam nazwy wykonuje się je hantlami siedząc)2/3 serie -grzbieciki z ciężarem 1/2 serie Triceps : -Wyciskanie francuskei 3 serie -Wyciskanie hantla na trica jednorącz 3 serie -Pompki na trica z obciążeniem 2/3 serie Piątek Nogi : -Przysiady 3 serie -Prostowanie nóg na tym czymś w ławeczce XD! 3 serie -Wznosy na lydkach ze sztanga 3 serie -Wznosy na lydkach na 1 nodze 2/3 serie Planujemy zmienić układ dni na : -Klata + Przedramie -Biceps + Triceps -Plecy + Kaptury -Barki + Nogi |
Aha. No nie wygląda to źle, chociaż jak dla mnie bic i tric jednego dnia to za dużo. A ile teraz ważysz, ile masz w bicu itd. Ogólnie jakie wymiary jeśli się mierzysz : d A ile było jak zaczynałeś.
|
Ćwiczę od Lutego, zaczynałem to prawie wogle sprzętu nie miałem. Parę miechów jechałem na samych hantelkach, później zdobyłem sztangę. W sumie to dopiero od września mam pełne warunku (sprzęt) oraz porady bardziej zaawansowanych;
Zaczynałem : 65 kg +/- 30 w bicku ;D 95 w klatce 51 w udzie 38 w lydce 78 w pasie Teraz : 78-79 kg 39-40 w bicku 111 klatka 57-58 udo 41-42 lydka 81 w pasie Tylko co do klatki to nie wiem czy dobrze mierze , bo motyle tez parę cm dają ;D mam tez fotki które robiłem co jakiś czas, no to pierwsza a z przed paru dni to bez porównania ;D A jak tam u Ciebie z tymi sprawami? |
| Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:10. |