Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Siłownia & sporty walki (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=226865)

Rankor 10-09-2010 18:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emcess (Post 2780242)
polecam brazylijskie jIu-jitsu ; ]

Rowniez. Jak zlapiesz zajawke bedziesz podporzadkowywal swoje zycie pod treningi ;)
Silowni generalnie nie polecam, bardzo duzo ludzi staje sie przez nia strasznie "sztywnych" - co kto lubi

Ashlon 10-09-2010 18:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rankor (Post 2781024)
Silowni generalnie nie polecam, bardzo duzo ludzi staje sie przez nia strasznie "sztywnych" - co kto lubi

Sztywnych? Tzn?

Rankor 10-09-2010 20:18

Troche zbyt ogolnikowo napisalem, czesc osob moze to zle odebrac - umiejetne cwiczenie jest jak najbardziej ok (sam aktualnie robie trening pod budowanie sily maksymalnej+eksplozywnosc). Problem polega na tym, ze duza grupa osob zaczynajacych nie ma kogos, kto ich poprowadzi. Efektem jest brak jakiejkolwiek wiedzy o potrzebie rozciagania czy zwiekszania mobilnosci stawow, liczy sie tylko spompowana klatka i efekt wizualny, a nie osiagniecie dobrej sprawnosci fizycznej. Pozniej wychodza jakies zwyrodnienia kregoslupa czy wyuczenie miesni do pracy glownie w 1 plaszczyznie. Chociaz lepsze takie cwiczenie, niz nie robic nic ;)

Pisze tu oczywiscie o typowych "niedzielnych" koksownikach, co cwiczenie na silce zaczynaja od suplementacji majac w dupie jakakolwiek diete. Cwiczenie w sposob inteligentny jak najbardziej polecam chociaz i tak znacznie bardziej podoba mi sie sila gimnastykow - http://www.youtube.com/watch?v=NQ-4xGPBvXk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=z3QUYsdz-S8

Emcess 10-09-2010 22:25

a co do bjj i mma - moim zdaniem znacznie spopularnialy po ksw, przed pudzianami itp. malo ludzi sie interesowalo mma, ale po duzo sie wkrecilo :P i tak samo z bjj, zobaczyli jakies efektowne balaszki i inne trojkaty i cos sie ruszylo :)

Erverse 10-09-2010 22:39

Pytanko do osób trenujących taekwondo - czy to w ogóle przydaje się na ulicy do obrony? Zacząłem trenować niedawno, ale nie wiem czy jest sens to ciągnąć jeśli nie będę jeździł na żadne zawody (raczej).

Rankor 10-09-2010 23:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emcess (Post 2781061)
a co do bjj i mma - moim zdaniem znacznie spopularnialy po ksw, przed pudzianami itp. malo ludzi sie interesowalo mma, ale po duzo sie wkrecilo :P i tak samo z bjj, zobaczyli jakies efektowne balaszki i inne trojkaty i cos sie ruszylo :)

Problem polega na tym, ze KSW to wiesniacka gala, ktora zyskala zainteresowanie tylko dzieki Pudzilli ;) Ale co racja to racja, bardzo duzo osob dzieki KSW dowiedzialo sie o takiej formule.
Do BJJ jest duzo chetnych we wrzesniu/pazdzierniku, po czym po 2-3 miesiacach zostaje garstka osob. A szkoda, bo to naprawde interesujacy sport, ktory mozna cwiczyc niezaleznie od plci/wieku/warunkow fizycznych.

@Erverse
Zawsze bedziesz wiedzial wiecej niz potencjalny napastnik, a to juz jest cos. Dosamoobrony chyba jednak warto uzbroic sie w jakis gaz, wydatek nieduzy a moze zdzialac wiecej niz 5 lat treningow najlepszej sztuki walki.

orzel_cs 10-09-2010 23:54

Na silke nigdy nie chodzilem, pare razy bylem okazyjnie. Natomiast przez 7miesiecy trenowalem boks, ale wykluczyla mnie kontuzja barku

Emcess 11-09-2010 00:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rankor (Post 2781078)
Do BJJ jest duzo chetnych we wrzesniu/pazdzierniku, po czym po 2-3 miesiacach zostaje garstka osob. A szkoda, bo to naprawde interesujacy sport, ktory mozna cwiczyc niezaleznie od plci/wieku/warunkow fizycznych.

no wlasnie, niewazne jest jakie masz warunki fizyczne, chociaz w submission jest napewno potrzebna wieksza sila niz w bjj

Quezacoatl 11-09-2010 01:20

Czytam MMA i musialem sie cofnac w temacie aby pojac, ze chodzi wam o jakies lamerskie Mixed Martial Arts? Pierwsze slysze, szczerze mowiac. Dla mnie do tej pory MMA to skrot jednoznaczny, czyli Marine Martial Arts.

Radix 12-09-2010 18:05

@up
Pierwsze słyszę o Marynarskich Sztukach Walki O_o
Ja tam wracam jednak do boksu. Sentyment robi swoje.

orzel_cs 12-09-2010 19:39

@up
I tak ma byc, boks to jedyny szlachetny sport walki

Tompior 12-09-2010 20:18

A ja się zapisuje na WF na kick-boxing :D
Ciekawe co z tego będzie.

orzel_cs 21-09-2010 17:39

krav manga to jest masakra
Izraelska.. poprostu idziesz i zabijasz

Albertus 18-12-2010 21:21

Siemka , jak tam wam idzie na siłce? Bo ja muszę się pochwalić ze mi całkiem całkiem ;D Od września ćwiczę z 2 kolegami (duuzyyyymiii) Pod ich okiem i u mnie siła i masa zaczęła jakoś iść lepiej ;D Jedyne co mi słabo rośnie to klata natomiast łapy , bary itp itd. wszystko do przodu. Myślę ze to taki gen bo mój ojciec ma podobnie wszędzie zbudowany a klata mała. No ale cóż nie trzeba się poddawać i cwiczyc dalej.

Moze ma ktoś z was także problem z jakąś partia?

Argen 18-12-2010 22:18

Ja barki ale to nie wina genów tylko tego, że przez pierwsze ~6 miesięcy nie robiłem nic na barki (a właściwie tylko podnoszenie hantli z boków i do przodu) i do teraz nie moge odrobić, chociaż już jest lepiej bo bardzo się teraz do bareczków przykładam. Btw dziś zacząłem cykl kreatynowy + jakieś witaminki i gainerek. Czyli delikatnie : d

Albertus 18-12-2010 22:38

jaka kreatynke? Mono?

Ja teraz tez na cyklu jestem od poniedziałku. No to już 3 kg do przodu ;D

co myślisz o połączeniu Bica z Tricem w 1 dzien? Bo od tego tygodnia takim systemem będziemy jechać.

Argen 18-12-2010 23:07

Tak - monohydrat kreatyny. Sam nie wiem, mi zdecydowanie najlepiej robi się klata+nogi, bic+ramiona i triceps+plecy. Czasami (jak mam czas na 4 wypad w tygodniu) nogi i klata osobno bo schodzi mi sporo ponad 2 godziny. Jeśli twoi koledzy odpowiednio ułożą wam plan (kolejność ćwiczeń mam na myśli) to powinno być w porządku. Jak będziesz miał rozpiske takiego planu to zarzuć tutaj, chętnie obejrze.

Albertus 18-12-2010 23:26

Powiem jak robimy teraz , a od poniedziałku zmieniamy tylko układ partii (ćwiczenia zostają te same)

Pon:

Klatka
-płasko 6 serii
-skos 3 serie
-rozpietki 3 serie

Biceps
-Sztanga łamana 3 serie
-Młotki 3 serie
-Bokiem o kolano 3 serie
+z 1/2 serie mniejszym ciężarem pompujące.

Wtorek:
Barki
-Wyciskanie sztangi zza karku 3serie
-Wyciskanie sztangi z przodu 3 serie
-Szpaki 3 serie

kaptury
-wznosy barków ze sztanga 2 serie
-wznosy barków z hantlami 2 serie

Przedramię robimy z 3/4 serie rożnych ćwiczeń (kto za co się lapnie)

Czwartek :
Plecy :
-Drążek nachwytem 3 serie
-Drążek podchwytem 3 serie
-wiosłowanie 2/3 serie
-(takie ćwiczenie , nie znam nazwy wykonuje się je hantlami siedząc)2/3 serie
-grzbieciki z ciężarem 1/2 serie

Triceps :
-Wyciskanie francuskei 3 serie
-Wyciskanie hantla na trica jednorącz 3 serie
-Pompki na trica z obciążeniem 2/3 serie

Piątek
Nogi :
-Przysiady 3 serie
-Prostowanie nóg na tym czymś w ławeczce XD! 3 serie
-Wznosy na lydkach ze sztanga 3 serie
-Wznosy na lydkach na 1 nodze 2/3 serie

Planujemy zmienić układ dni na :

-Klata + Przedramie
-Biceps + Triceps
-Plecy + Kaptury
-Barki + Nogi

Argen 19-12-2010 00:23

Aha. No nie wygląda to źle, chociaż jak dla mnie bic i tric jednego dnia to za dużo. A ile teraz ważysz, ile masz w bicu itd. Ogólnie jakie wymiary jeśli się mierzysz : d A ile było jak zaczynałeś.

Albertus 19-12-2010 11:40

Ćwiczę od Lutego, zaczynałem to prawie wogle sprzętu nie miałem. Parę miechów jechałem na samych hantelkach, później zdobyłem sztangę. W sumie to dopiero od września mam pełne warunku (sprzęt) oraz porady bardziej zaawansowanych;

Zaczynałem :
65 kg +/-
30 w bicku ;D
95 w klatce
51 w udzie
38 w lydce
78 w pasie

Teraz :
78-79 kg
39-40 w bicku
111 klatka
57-58 udo
41-42 lydka
81 w pasie

Tylko co do klatki to nie wiem czy dobrze mierze , bo motyle tez parę cm dają ;D

mam tez fotki które robiłem co jakiś czas, no to pierwsza a z przed paru dni to bez porównania ;D

A jak tam u Ciebie z tymi sprawami?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 08:10.