![]() |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Żydzi - naród
żydzi - wyznawcy religii Ponieważ nie stosujecie się do zasad ortografii, w większości przypadków nie wiem, o czym mówicie. |
Cytuj:
(nie mam nic do warcabów ;D tak mi się rzuciło) UP. U nich naród i religia to chyba to samo bo nie widziałem jeszcze żyda jako kogoś z ich narodu który jest innego wyznania niż żydostwo. Chyba ze się mylę |
@Albertus: Imho jestes dzieciakiem. Jak dorosniesz pogadamy bo nie wiesz co mowisz. Z mojej strony to tyle do ciebie. Uswiadomienie cie zajelo by za duzo czasu, zreszta i tak co bym nie napisal bedzie to jalowe.
Twoje zdanie oparte jest na owczym pedzie, czyli swoje zdanie opierasz na czyms co mowili inni. Daje se reke uciac ze z Zydem nie miales jakiegokolwiek kontaktu a juz napewno nie zrobili ci nic zebys mogl miec zdanie takie jakie masz. |
Cytuj:
|
Cytuj:
co do tych zydow , to mialem z nimi kontakt. Wiec mozesz ucinac reke ;D nagraj filmik na youtube chetnie popatrze. A to ze zrobili cos dla mego narodu zrobili zarowno mnie , chociaz osobiscie jak bym se dobrze przypomnial i pomyslal to napewno by sie cos znalazlo, ale to nie temat glowny , gadamy o religiach. Nie bede juz gadal o moiej pogardzie do zydow bo skonczy sie tak ze dostane bana jak zwykle. Co do religi to nie masz poprostu argumentow zeby pogadac na ten temat... Nauczyli cie katolicyzmu i idziesz jak slepa krowa , zamiast pomyslec obiektywnie na sprawe. |
Jak wywnioskowales ze wierze?
|
Cytuj:
moglem się mylić , ale to rzecz ludzka. |
Jedynie staralem sie rozwiklac zagadke czemu nie lubisz Zydow.
Otoz drogi kolezko, jestem agnostykiem, aczkolwiek oficialnie wciaz naleze do Kosciola Katolickiego. A to z prostej przyczyny, wypisanie sie z owego jest kłopotliwe. @Edit: Nie mysle o wypisywaniu sie, bylo by to zbyt klopotliwe w terazniejszosci i przyszlosci. ; ) Robi to ze mnie hipokryte, ale coz, zycie. |
Cytuj:
ja tez oficialnie naleze do kosciola kaolickiego i tez mysle o wypisaniu sie , tylko mi troche odwagi braknie , ale z dnia na dzien , z miesiaca na miesiac mi jej przybywa , jeszcze pare miesiecy temu nie pisalbym takich rzeczy jak pisze dzis. |
Cytuj:
|
Cytuj:
nie , bo ja tych pogansko-rasistowskich pogladow nabieram z czasem i ciagle mi sie to wzmacnia od zwyklej niecheci do arabow do tego co jest na dzien dzisiejszy , rozmowy z ludzmi , sluchanie takiej muzyki i powoli mi sie to umacnia. |
Hmmm.. W sumie jak się patrzy na dzisiejsze społeczeństwo to takim Światowidem mogłaby być komórka. A zamiast "światłość wiekuista" byloby "nieograniczony zasięg".
|
Ja wrócę jeszcze do tej wolnej woli. To nie tak, że skoro Bóg wie, co zrobimy, to znaczy, że to tak naprawdę nie jest nasza decyzja. No bo Bóg jest w końcu tutaj tylko biernym obserwatorem. A to że, zna nasz wybór zanim go dokonamy nic nie zmienia. Załóżmy, że jednak posiadamy wolną wolę. Po podjęciu każdej decyzji też wiemy, co wybraliśmy. Wiemy, dlatego że ta decyzja znajduje się w punkcie czasu poprzedzającym punk, w którym się obecnie znajdujemy. To chyba nie oznacza, że skoro wiemy, jakiego wyboru dokonaliśmy, to nie mamy wolnej woli? A to tylko nasza "prymitywna" percepcja czasu - jeśli istnieje nieskończony wszechmocny Bóg, to dla niego czas nie biegnie tak jak dla nas. On "jest" w każdym punkcie czasu jednocześnie, dlatego nie można powiedzieć, że on wie co zrobimy przed podjęciem przez nas jakiegokolwiek działania, bo nie ma tu nawet mowy o żadnym "przed" czy "po".
Miałem jeszcze coś napisać o wolnej woli, ale się rozpisałem za bardzo a spać mi się chce, więc może dodam coś jutro. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Śmieszą mnie nacjonaliści, którzy głoszą wartości jako coś, co powinno być przestrzegane jako święte ograniczając obywatelom wolności wyboru.
Katolicyzm, każdy ma nim być. Czy tego chcesz, czy nie. Masz tego przestrzegać i koniec <- Ich główna wartość. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
to ze slonce zgasnie jest pewne :) to ze istnieje pieklo/niebo nie |
Cytuj:
ale i modlac sie do slonca itp. modlimy sie do Boga odpowiedzialnego za dana rzecz , wtedy mozemy kierowac do niego swoje prosby. @Duch Niespojony Jak miales tego peha i jestes zydem to mowi sie trudno... Ja nie zrobie z tym nic bo nie moge z tym zrobic nic w chwili obecnej. Poprostu stracilbys u mnie szacunek jaki mam do kazdego na start. Cytuj:
|
Cytuj:
Po co dziekowac skoro nie swieci dla nas? Swieci bo swieci, nie robi tego z mysla o nas. |
Cytuj:
Możesz nie wierzyć, pewnie. Jednak używanie słowa 'głupi' w stosunku do Jezusa jest naprawdę nie na miejscu. Ja twojego mleka w kartonie nie obrażam. Ale wyrośniesz z tego. <powiedziała 'dorosła' xD> Cytuj:
|
Cytuj:
Na tym polega religia (chyba każda) ze trzeba w coś wierzyć. |
Cytuj:
|
Cytuj:
sadze, ze z moim penisem jest wszystko wporzadku :) nikt przed toba nie narzekal na jego dlugosc :) wiec w swietle faktu, ze na oczy go nie widzialas i nie zobacyzsz, bo byle komu go nie pokazuje, uwazam ten tekst za napineczke ;) ale kobiecie wybaczam ;) i jakby elokwencji wystarczylo ci do przeanalizowania posta to zobaczylabys, ze okreslenie glupi bylo uzyte tylko ze wzgledu na cytowany post, ale coz... przez tyle lat nie wyroslem to juz raczej nie wyrosne:) |
Cytuj:
... ?? To moja sprawa , i zależy co masz na myśli "coś osiągnąć" bo jeżeli chodzi ci o pieniądze to ci powiem ze są rzeczy ważniejsze. |
Cytuj:
Jeśli chcemy skomplikować sprawy, możemy się jeszcze wdać w dyskusję, czy takie rozważania mają sens, jeśli świat (w tym my) działa według reguł stworzonych przez Boga i jedyne zmiany, jakie mogą się dokonać wbrew tym regułą, to te dokonane przez Boga. Ale na rozmowę o tym chyba nie mam siły... |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
wtedy byłbym żydem... chyba proste i dlatego jestem DUMNY ze URODZIŁEM SIĘ BIAŁY !! BO TO HONOR I ZASZCZYT PS. mi tez nie chodzi o to ze jak się nie podziękuje to ono zgaśnie , ale jak mama daje ci cukierka to dziękujesz , a jak tego nie zrobisz to ona i tak ci go da... Tyle ze jak to zrobisz ona będzie zadowolona i kupi ci 2 cukierki ;D a słonce to symbol Boga Słońca , wiec to cos jak krzyż dla Jezusa... |
Cytuj:
@down bo? nie zapytales mnie dlaczego nie chcialbym zeby moja corka byla z wyznawca innej religii lub z kims innym rasowo, wiec za przeproszeniem zamknij pysk :) bo w tej kwestii mam osobiste doswiadczenia i to kilkukrotne ktore skonczyly sie niemilo :) i daj sobie spokoj z zalosnymi obrazkami z demotywatorow czy innego tego typu gowna :) bo ani to smiesze ani madre |
@Draggy, Albertus
Jesteście tak żałośni w swoich poglądach, że poprostu nie mam siły tego komentować inaczej niż: http://members.gamedev.net/edxLabs/image/facepalm.jpg P.S.: Cytuj:
Żyd - czarny jak ****. |
Cytuj:
Cytuj:
"nie do jakichs glupich kamieni czy jezusow" Samo użycie słowa "głupi" w stosunku do osoby Jezusa jest obrazą religii. Mam głęboko i szeroko, czy wierzysz i czy masz szacunek dla Jego osoby, ale kultura osobista wymaga jakichkolwiek pozorów uszanowania. |
Dla ciebie 'honor' i zaszczyt to byc bialym. Dla araba to ze jest arabem moze byc honorem. Uszanuj to a nie zachowujesz sie jakby Polacy byli rasa panow.
Edit: Dooooh... Nie porownuj Slonca ktore swieci bo jest gwiazda ktora z przyjetej definicji swieci do matki ktora daje cukierki. Slonce nie zaswieci 2 razy mocniej jak sie pomodlisz do niego. |
Cytuj:
@Up. To moja sprawa czy to uszanuje czy nie , jak byś zobaczył tyle co ja przez swoje krótkie życie (o obcokrajowców chodzi) to na 99,8 % byś miał poglądy zbliżone do moich , ... Zastanow sie nad porownaniem Slonca do Matki. A te swiecenie 2xmocniej to metafora |
Cytuj:
liczba mnoga - jezusow - swiadczy o przesmiewczym charakterze owej wypowiedzi po 2 dwa cytaty z postu muszkietera i analogicznie moje wypowiedzi z zamienionymi slowami kluczami a gwarantuje ci, ze slowo elokwencja rozumiem doskonale Cytuj:
"aaa piszesz jezus z wielkiej litery chociaz on nie istnieje, wiara w wyimaginowanego boga nie powiekszy twojego biustu" a co do kultury to nie wiem czy w ramach kultury osobistej mozna dyskutowac o penisach obcych ludzi :) ja do tego nie przywyklem ale coz, moze u ciebie inna kultura |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:02. |