Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Problem z komputerem? Napisz, tutaj. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=126449)

Xantro 14-06-2008 10:04

Jako nowy, względnie szczęśliwy posiadacz Visty mam problem, tak z Tibią xD.
Tibia chodzi mi normalnie, jedyny problem jest z wielkością okna gry - nie moge za bardzo tego zmienić ;]. Tzn. okno z tekstem jest na 3/4 gry a sama gra to reszta, nie da się tego przesunąć. Na XP nigdy nie miałem tego problemu więc to pewnie wina Visty. Albo DX10 ;p

@Edit: Dobra, wstydze się siebie że tego nie zauważyłem... Miałem włączone don't stretch/shrink window w opcjach :<

sphinx123 16-06-2008 15:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2113278)
A jakie to są sterowniki? Spróbuj je odinstalować a potem znowu zainstalować (mnie takie coś kiedyś pomogło). Potem spróbuj ściągnąć i zainstalować "3d Audio Configuration" (nie, nie wiem skąd pobrać ;f)

Nie pomogło XD A sterowniki próbowałem już różne i nic ;P

Scrater 16-06-2008 22:08

Witam,

Mam problem z Tibią, zluzywa ona mój procesor, przez co się "ścina" , zmieniszylem w Options>Graphics> Adjust Frematre Limit do 30 , ale to nic nie daje i nie wiem czym to jest spowodowane, procesorem? kartą graficzną? Przed formatem wszystko działało ;- S

@Edit Down:
mam wyłączone...

Barosa7 16-06-2008 22:10

To już nie wiem ;<

Vichelon 17-06-2008 16:56

Odinstalowałem rozszerzenie Skype. Czasem OGame wchodzi. A czasem nie.

Ulrikk 22-06-2008 12:08

problem z Asus F5V-AP026C

Witam, mam problem z notebookiem Asus F5V-AP026C. Mianowicie ostatnio, gdy go użytkowałem zaciął sie calkowicie. Nie dalo sie nic napisac, ruszyc myszka etc. Uruchomilem go ponownie i problem znow sie pojawil. Dzis rano, gdy chcialem go zalaczyc, po wlaczeniu caly ekran byl czarny tak jakby nie dzialal. Przeskanowalem go w trybie awaryjnym Nortonem ale nic nie wykryl. Jakies pomysly/rady ?? ;/

Szazucha 23-06-2008 08:52

downloading new object graphics

przed dlugi okres czasu nie gralam w tibie. teraz mama troche wecej czasu wiec chcialabym znowu zaczac... kiedy chcialam sie zalgowac pojawia mi sie okienko z "downloading new object graphics" ktore wogule sie nie laduje... co moze byc nie tak??

Davido16 23-06-2008 08:53

Ściągnij nową wersję klienta. To wszystko.

Ayzzen 23-06-2008 11:13

Witam mam problem z komputerem. Otoz co chwile wyskakuje mi komunikat z Vista Antywirus 2008 chociaz nie wiem skad on sie wogole wzial na moim kompie (przupuszczam ze stary cos popsul) i tu jest moj problem poniewaz nie da sie tego wylaczyc ani usunac bo gdy wpisuje w wyszukiwarce nazwe tego to nawet nic nie wyszukuje. Avast nie wykrywa zadnych wirusow a ten badziewiasty Vista Antywirus podbno wyszukal mi ich az 25 >.<. Tak wiec jezeli ktos wie ocb i jak to usunac albo chociaz zeby nie wyskakiwaly komunikaty w tym czyms to niech napisze. ZA POMOC DAM OCZYWISCIE WIELKIE POMÓGŁ.

SSy jak to gowno wyglada :S

http://img295.imageshack.us/img295/2978/dupaes1.th.jpg
http://img295.imageshack.us/img295/7371/dupkgg9.th.jpg

Duke Dran 23-06-2008 11:21

@UP
Zdaje się, że założyłeś już taki temat. Tzn dobrze, że napisałeś tutaj ale czy tam nie uzyskałeś odpowiedzi? Z tego co pamiętam to ktoś tam chciał Ci pomóc.

Szazucha 23-06-2008 12:26

...

a gdzie moge to sciagnac??

Slythia 23-06-2008 12:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Szazucha (Post 2133017)
a gdzie moge to sciagnac??

https://secure.tibia.com/account/?su...downloadclient
Proszę.

@down
Mam ten sam problem używając klienta mIRC.

Voon 23-06-2008 14:37

Hmm, od pewnego czasu mam problem z IRCem, raz wcale nie łączy, raz po kilku minutach wywala. Wygląda to mniej więcej tak: http://img357.imageshack.us/img357/3...anaircufb9.png

Jakieś rady?

domin3x 23-06-2008 15:05

A ja mam problem taki. Gdy ściągnę grę w partach i chce ją rozpakować, to wyskakuje mi błąd, w którym jest napisane, że jest zła lokalizacja kolejnego partu i muszę ścieżkę wpisywać ręcznie, co zajmuje mi kupę czasu, zwłaszcza, że często tych partów jest ponad 100. Wie ktoś jak temu zaradzić? Ściągnąłem nowszego winrara, lecz problem się powtarza. Screen: http://i29.tinypic.com/2hwpcli.jpg

Dzięki za pomoc z góry

Aregin 24-06-2008 14:13

Hej, pewnie ten post tu nie pasuje i wogole mnie zabijecie ale juz nie mam sliy szukac gdzie indziej odpowiedzi;]. Sprawa tyczy sie tibii:D
mam komputer : 800mhz, 128mb ramu, grafika riva tnt2 32mb i problem jest taki ze przed formatem komputera cos tam pokombinowalem ze sterownikami itp i tibia chodzila wzglednie, mialem duzo fpsow 60-80 a moze i nawet wiecej. i jak wlaczalem tibia to odrazu w ustawieniach mialem zaznaczone na direct5 i nie musialem tego zmieniac recznie. Po formacie tibia tnie sie bardzo gdy wlaczam ją mam ustawione na open gl i moge zmienic tylko na direct5 na troche to pomaga ale i tak jest kolo 20 kratek na sekunde a i tak po kilku sekundach spada do 4-7 kratek, mam zainstalowane najnowsze chyba strerowniki, directa 9.0c i niewiem o co chodzi. Prosze o pomoc wiec ze moga mi pomoc stare sterowniki ale niewiem jak dokladnie to wszystko zrobic. Prosze o pomoc:)

.Matrik. 24-06-2008 14:16

Cytuj:

A ja mam problem taki. Gdy ściągnę grę w partach i chce ją rozpakować, to wyskakuje mi błąd, w którym jest napisane, że jest zła lokalizacja kolejnego partu i muszę ścieżkę wpisywać ręcznie, co zajmuje mi kupę czasu, zwłaszcza, że często tych partów jest ponad 100. Wie ktoś jak temu zaradzić? Ściągnąłem nowszego winrara, lecz problem się powtarza. Screen: http://i29.tinypic.com/2hwpcli.jpg UWAGA

Dzięki za pomoc z góry
Chętnie pomogę. Aby pozbyć się problemu, należy udać się do pobliskiego sklepu i zakupić oryginał. Ewentualnie można zamówić go przez internet, ale jest to odrobinę trudniejsze.

Nie ma za co ^^

apokalipsy393 24-06-2008 14:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2133391)
A ja mam problem taki. Gdy ściągnę grę w partach i chce ją rozpakować, to wyskakuje mi błąd, w którym jest napisane, że jest zła lokalizacja kolejnego partu i muszę ścieżkę wpisywać ręcznie, co zajmuje mi kupę czasu, zwłaszcza, że często tych partów jest ponad 100. Wie ktoś jak temu zaradzić? Ściągnąłem nowszego winrara, lecz problem się powtarza. Screen: http://i29.tinypic.com/2hwpcli.jpg

Dzięki za pomoc z góry

to nie ze ma wersje testową winrara tylko to że nie ma tego part.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Aregin (Post 2135682)
Hej, pewnie ten post tu nie pasuje i wogole mnie zabijecie ale juz nie mam sliy szukac gdzie indziej odpowiedzi;]. Sprawa tyczy sie tibii:D
mam komputer : 800mhz, 128mb ramu, grafika riva tnt2 32mb i problem jest taki ze przed formatem komputera cos tam pokombinowalem ze sterownikami itp i tibia chodzila wzglednie, mialem duzo fpsow 60-80 a moze i nawet wiecej. i jak wlaczalem tibia to odrazu w ustawieniach mialem zaznaczone na direct5 i nie musialem tego zmieniac recznie. Po formacie tibia tnie sie bardzo gdy wlaczam ją mam ustawione na open gl i moge zmienic tylko na direct5 na troche to pomaga ale i tak jest kolo 20 kratek na sekunde a i tak po kilku sekundach spada do 4-7 kratek, mam zainstalowane najnowsze chyba strerowniki, directa 9.0c i niewiem o co chodzi. Prosze o pomoc wiec ze moga mi pomoc stare sterowniki ale niewiem jak dokladnie to wszystko zrobic. Prosze o pomoc:)

A system jaki masz

domin3x 25-06-2008 00:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 2135696)
Chętnie pomogę. Aby pozbyć się problemu, należy udać się do pobliskiego sklepu i zakupić oryginał. Ewentualnie można zamówić go przez internet, ale jest to odrobinę trudniejsze.

Nie ma za co ^^

Aha, dzięki...
Ma ktoś inne propozycje?

Davido16 25-06-2008 07:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2137382)
Aha, dzięki...
Ma ktoś inne propozycje?

Wrzuć do jednego katalogu i pozmieniaj nazwy na kolejno np.

• a1.part01*****
• a2.part02*****
• a3.part03*****
• a4.part04*****
• a5.part05*****

powinno zadziałać, bo kiedyś miałem podobną sytuację. (w kropkach .r a r)

Capality 26-06-2008 14:48

strasznie ciekawi mnie ten proces:
http://img93.imageshack.us/img93/7452/beztytuuxo5.jpg
wie ktoś co to może byc?

Slythia 26-06-2008 14:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Capality (Post 2140862)
strasznie ciekawi mnie ten proces:
http://img93.imageshack.us/img93/7452/beztytuuxo5.jpg
wie ktoś co to może byc?

Google ; ).
Cytuj:

Okazało się, że programem tym jest mDNSResponder***** czyli aplikacja instalowane z produktami Adobe i Apple która odpowiada za połączenie z siecią - wykrywa, czy jest sieć.

Afb 26-06-2008 19:39

@Down

Nie graj w tibie bedzie po problemie

13KOKO13 26-06-2008 20:45

Tibia nie działa

Ostatnio logam sie na swojego chara a tu ten czerwony pasek(downloading new program version) no dobra ok i skończylo i please restart tibia now. Nodobra no nie?Włączam tibie ponownie a tu D:\program file...............tibia***** nie jest prawidlową aplikacją systemu win32 X(

Duerroz 28-06-2008 10:37

Ja mam taki problem z piecem, a mianowicie nagrzewa mi się. Wszystkie wentylatory chodzą w porządku. Gdy mi sie oczywiście za bardzo nagrzeje to sie zawiesza. Żeby utrzymać temperaturę odpowiednią, chłodzę go, poprzez przystawienie domowego wentylatora do otwartego boku komputera. Ta metoda żre za dużo prądu!

Slythia 28-06-2008 10:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 13KOKO13 (Post 2141778)
Ostatnio logam sie na swojego chara a tu ten czerwony pasek(downloading new program version) no dobra ok i skończylo i please restart tibia now. Nodobra no nie?Włączam tibie ponownie a tu D:\program file...............tibia***** nie jest prawidlową aplikacją systemu win32 X(

Spróbuj ściągnąć tibię z oryginalnej strony, odinstalować i zainstalować ponownie.

@up
Kiedy ostatnio czyściłeś komputer? Być może jest to spowodowane zbyt dużym nagromadzeniem się kurzu w środku.

@down
Czasem najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze... To nie wiem... Na twoim miejscu sprawdziłabym, co dokładnie się tak nagrzewa.

Duerroz 28-06-2008 13:30

@up
Jakby to było coś tak prostego to bym tu nie pisał. Czyściłem wczoraj.

Satyros 28-06-2008 16:46

@UP
Co Ci się dokładnie nagrzewa, procek? Czy może coś innego (temperatury można sprawdzić za pomocą programu Everest Free Edition)? I jeszcze jedno, czy coś podkręcałeś? Czy wszystko jest fabryczne?
Rozumiem, że ten problem pojawił się niedawno, więc osobiście radziłbym wymianę wiatraczka części której się przegrzewa. Może również być, że po prostu jakaś część uległa uszkodzeniu i nie działa poprawnie (przegrzewa się) i trzeba ją wymienić.

szczurekosw 29-06-2008 01:47

komp sie tnie ;(

witam mam taki problem, mam stary komputer dyski sa prawie puste tylko kilka programow ;] ale strasznie sie tnie,gdy go wlaczam i jest niebieski ekran i pisze zapraszamy to musze czekac z 2 min az sie pokaze pulpit i pasek start, wie ktos o co chodzi ?? trzeba zrobic formata??X(

szczurekosw 29-06-2008 18:48

widze ze nikt nie odpowiada ;(

Rybzor 29-06-2008 18:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez szczurekosw (Post 2147824)
witam mam taki problem, mam stary komputer dyski sa prawie puste tylko kilka programow ;] ale strasznie sie tnie,gdy go wlaczam i jest niebieski ekran i pisze zapraszamy to musze czekac z 2 min az sie pokaze pulpit i pasek start, wie ktos o co chodzi ?? trzeba zrobic formata??X(

No, trzeba zrobić formata ;(, a jak masz stary komputer to lepiej zainstaluj sobie na nim win98, a nie XP.

Sharwyn 29-06-2008 19:00

Czym są Cookies? Mogę to usunąć? Bo to zajmuje strasznie dużo miejsca :/

Slythia 29-06-2008 19:10

Cytuj:

Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie informacje tekstowe, wysyłane przez serwer WWW i zapisywane po stronie użytkownika (zazwyczaj na twardym dysku). Domyślne parametry ciasteczek pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Ciasteczka są stosowane najczęściej w przypadku liczników, sond, sklepów internetowych, stron wymagających logowania, reklam i do monitorowania aktywności odwiedzających.
Możesz je usunąć, lecz najlepiej zachowaj cookies z najczęściej odwiedzanych przez Ciebie stron.

szczurekosw 29-06-2008 20:00

komp nie jest az taki stary ze trzeba win 98 instalowac ,zawsze mial xp i nie bylo problemow

jest jeden problem ja nie umiem robic formata ;( moglby ktos wytlumaczyc? plytke od windowsa mam

Sir-Kopek 30-06-2008 10:51

Ja mam problem z dyskami wymiennymi. Po podłączeniu MP3 lub mojej komórki (< tryb pamięci masowej) system nie wykrywa mi dysku wymiennego ;/. Wchodze w mój komputer, a tam nic - pusto ;/. Po naciśnięciu prawym na partycje C:>Właściwośći>Sprzęt widnieje nazwa tego dysku wymiennego. Odpowiednio dla MP3 pisze "USB Player", a dla komórki "Nokia 5200 USB".
Przeistalowałem wszystkie sterowniki do USB i płyty głównej i nie pomogło. Do komórki zainstalowałem oprogramowanie Nokia PCSuit i normalnie telefon wykrywa, ale do MP3 nie dostałem sterowników i nie wiem, co teraz? ;/.
Wchodząc w Panel Sterowania > Narzędzia Administracyjne > Zarządzanie Komputerem > Zarządzanie dyskami widnieje Dysk wymienny. Pisze normalnie jego rozmiar. Można go podejrzeć po przypisaniu mu litery/etykiety, ale gdy chce wgrać jakiś plik musi on mieć krótką nazwe ;/. Wiecie może, co zrobić aby MP3 było widziane jako dysk wymienny?

PS: Do tego samego portu USB podłaczyłem aparat i wszystko działa jak powinno.

Slythia 30-06-2008 10:58

Eh, explorer windowsa...

Najprostszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie total commandera, alcohola czy czegoś takiego. Po tym, jak kolega usunął autorun z pen drive'a tylko tym ostatnim programem udało mi się go odczytać.

Być może masz także wirusa? na tych pamięciach przenośnych. Spróbuj zainstalować sobie program np. Flash Disinfector i sprawdzić nim ów dyski...

Liado 30-06-2008 12:24

Właściwości procesora
Typ procesora AMD Athlon XP, 950 MHz (4.75 x 200)
Nazwa kodowa Thoroughbred-B
Seria B0

^ A mam bartona 2600+ 1.8ghz ^

Źle wykrywa procesor, jak sobie z tym poradzić?

Płyta główna: ASRock K7S8X

szczurekosw 01-07-2008 00:54

powie mi ktos jak sie formatuje komputer? ;/

Duke Dran 01-07-2008 01:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez szczurekosw (Post 2151935)
powie mi ktos jak sie formatuje komputer? ;/

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...j+w+Google&lr=

Pełno jest tego wystarczy wpisać.

A tak na szybkiego:
- wkładasz płytkę z windą do cd/dvd-romu
- robisz resa kompa
- po chwili powinno się automatycznie spytać czy ma wykonać rozruch z cd (jeśli nie to trzeba przestawić w biosie gdzieś tam bot from cd-rom)
- płytka się odpala i wykonujesz wszystko zgodnie z poleceniami
- instalujesz świeżą kopię windy na wybranym dysku i formatujesz partycję
- czekasz aż format się zrobi
- instalacja windy
- wszystko

Sir-Kopek 01-07-2008 06:46

Mam teraz inny problem. Chodzi o stery do karty graficznej. Zainstalowałem S.T.A.L.K.E.R.'a, a z tego powodu, że mam słabą karte zainstalowałem nowe stery do karty graficznej. Oczywiście sterowniki nie są najnowsze, bo na tak starą karte - GeForce FX5500 - nie wypada instalować najlepszych sterów.
Zainstalowałem więc wersje sterowników 91.31 i tu pojawia się problem. Po ich zainstalowaniu żadna gra prawidłowo nie chciała mi chodzić, więc wróciłem do sterowników, które miałem wcześniej - wersja 56.71 (<wersji nie jestem pewien, ale wiem, że 50 coś). Po zainstalowaniu tych poprzednich sterów, które miałem wcześniej żadna gra nie chodzi dobrze. Np. W fifie 08 nie widać napisów i herbów klubów, ale całe menu jest, podczas meczu widać boisko i piłke, ale nie ma zawodników ;/. W GTA SA znowu podczas włączania jest czarny ekran, po chwili pojawia się INTRO, które anuluje i potem znów czarny ekran. Jedyna gry jakie chodzą to Football Manager 08 i Counter Strike 1.6. Sterowniki do karty przeinstalowałem ponad 10 razy i nic nie pomoga. Pomożcie.

Afb 03-07-2008 14:12

Proszę o pomoc

Jak ustawić w programie AiBooster żeby wiatrak komputera ciszej chodził, bo mi chodzi głośno gdy włącze różne gry ?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:42.