Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rok szkolny (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=220523)

Beh0lder 04-11-2009 16:29

Taaa ja też =]!

mikolaj99 04-11-2009 17:42

Nosz założyłem temat i ciągną go już połowę semstru...

Kele 04-11-2009 17:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mikolaj99 (Post 2680109)

Ain't funny.

@matura z matmy
Latwiej sie nie dalo? :)

@Albertus
A Ty, jak oceniasz maturke z matmy?

Albertus 04-11-2009 17:49

Cytuj:

i obiecuje Ci ze będzie do końca roku szkolnego , nawet jak wszyscy przestana pisać to wezmę kolegę i we 2 będziemy gadać ;D wiec nie myśl ze temat pójdzie w zapomnienie buahahahh

Rybzor 04-11-2009 17:59

O kurczę, demoniczny śmiech albertusa wprawia w osłupienie.

CytrynowySorbet 04-11-2009 18:01

Cytuj:

Jakiś problem? Spójrz na nazwę tematu. A teraz pomyśl, co robi 99% młodzieży. C wat i did thar?

Blind_Farmer 04-11-2009 18:36

Cytuj:

o jaaaa, to ci się udał temat ziomeq nie ma co:baby::baby:

Hovvner 04-11-2009 20:08

Cytuj:

Złap na to jakiegoś pokemona ;/

Argen 04-11-2009 20:18

Cytuj:

Stoi ci? Sorry, ale już któryśtam raz wspominasz, że to TWÓJ temat. Wstaw sobie to w opis.

@top

3 bania z matmy : D

Dark Sven 04-11-2009 20:31

Jutro zebranie, i w sumie to po troszku może być jazzik ; p.

Albertus 04-11-2009 21:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 2680112)
@Albertus
A Ty, jak oceniasz maturke z matmy?

ja nie pisał , no ale możecie mi dać parę zadań , to ocenie. Jak cokolwiek z nich będę rozumiał to znaczy ze matura była banalnie prosta.

chociaż ja te trudniejsze rzeczy jakoś robię , problem sprawiają mi najłatwiejsze (powaga! :D)

liczby minusowe , ortografia czy szukanie czasowników w tekście.

i to jest śmieszne , bo na matmie potrafię zrobić jakieś trudne zadanie a zatrzymać się na 5-7 minut na samym końcu żeby policzyć banalne działanie z minusami ;D a do tego w odpowiedzi walnąć z 15-20 ortow ;D Albo napisać z Polskiego fajne wypracowanie (treść na 5) interpunkcja i orty trochę gorzej , ale później ciężko mi z tego tekstu wypisać 5 czasowników czy przymiotników. o zaimkach czy przyimkach nie wspominając ;D

No ale czego się spodziewać po tym ze uczę się dopiero od roku... cale 9 wcześniejszych lat nie robiłem kompletnie nic , poza napisaniem paru prac typu rozprawka itp. (które można by policzyć na palcach)

Muszkiet 04-11-2009 22:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2680335)
ja nie pisał , no ale możecie mi dać parę zadań , to ocenie. Jak cokolwiek z nich będę rozumiał to znaczy ze matura była banalnie prosta.

chociaż ja te trudniejsze rzeczy jakoś robię , problem sprawiają mi najłatwiejsze (powaga! :D)

liczby minusowe , ortografia czy szukanie czasowników w tekście.

i to jest śmieszne , bo na matmie potrafię zrobić jakieś trudne zadanie a zatrzymać się na 5-7 minut na samym końcu żeby policzyć banalne działanie z minusami ;D a do tego w odpowiedzi walnąć z 15-20 ortow ;D Albo napisać z Polskiego fajne wypracowanie (treść na 5) interpunkcja i orty trochę gorzej , ale później ciężko mi z tego tekstu wypisać 5 czasowników czy przymiotników. o zaimkach czy przyimkach nie wspominając ;D

No ale czego się spodziewać po tym ze uczę się dopiero od roku... cale 9 wcześniejszych lat nie robiłem kompletnie nic , poza napisaniem paru prac typu rozprawka itp. (które można by policzyć na palcach)

Ej, albo masz spore zaległości z podstawówki, albo powinieneś się z tym udać do jakiegoś specjalisty(mówię serio).

Albertus 04-11-2009 22:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Muszkiet (Post 2680349)
Ej, albo masz spore zaległości z podstawówki, albo powinieneś się z tym udać do jakiegoś specjalisty(mówię serio).

no przecież napisał ze 9 lat nie robił prawie nic ;D dopiero od roku zaczął słuchać coś tam na lekcji , wcześniej tam na historii trochę rozmawiałem i słuchałem. Ale tak ogólnie to nie bardzo , pomimo tego ze w podstawówce porównując do mego zachowania do miałem dobre ocenki.

Argen 04-11-2009 22:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2680352)
no przecież napisał ze 9 lat nie robił prawie nic ;D dopiero od roku zaczął słuchać coś tam na lekcji , wcześniej tam na historii trochę rozmawiałem i słuchałem. Ale tak ogólnie to nie bardzo , pomimo tego ze w podstawówce porównując do mego zachowania do miałem dobre ocenki.

Dlaczego mówisz o sobie w 3 osobie? ; p A co do zadań, to mi też często zdarza się nie zrobić tego najprostrzego. Ale raczej z przedmiotów ścisłych, polski to w miare ok.

Albertus 04-11-2009 22:14

up. ahh to pomyłka , i tak się tu bardzo ograniczam.

Wyobraź se takie coś... .

Świat Według Kiepskich + Śmieszne wyrazy używane przez starszych ludzi + trochę ruskiego , bo mieszkam obok granicy.

Tak kiedyś rozmawialiśmy z kolegami dla jaj , żeby się pośmiać ale mi tak zostało , i gdybym pisał tak jak mówię to naprawdę niezły śmiech byście mieli , no ale czasem się zapominam i napisze coś takiego.

uznaj to jako głupie przyzwyczajenie które z czasem stało się norma.

często spotyka się w tej mojej gadce :

- Wyrazy takie jak : mene , tebe , cus , truchu ,
3 osoba zamiast 1 i 2 - ja był , ty był ( często tez bez tego ja-ty)
męska zamiast rzeskiej np. Bo oni tam byli w sklepie (chodzi o kobiety)
czesto zamiast koncowki i to ow. np. ludzi - ludziow , tygodni - tygodniow
a w czasownikach zamiast i to y , np. mówili - mowily , pisali - pisaly.
typowo Polskie litery tez są często pomijane przy czytaniu np. ł

ooo a tu przykladowy dialog.

Mrozek
21:59:23
co robi?

MoonDurus
21:59:28
siedzi
21:59:34
a co ma robic

Mrozek
21:59:38
ja by w orionka pogral
21:59:46
dla kicaja oddal pacc runkie i tera ja pacca nie ma

MoonDurus
21:59:49
a mnie sie nie chce , rano do roboty musi wstac

Mrozek
21:59:57
to co

MoonDurus
22:01:08
a co to dla tebe pacc runkie ty ich duzo mial

Mrozek
22:01:20
ale 0
22:01:22
tera

MoonDurus
22:01:31
a czemu nie kupil?

Mrozek
22:01:48
nie sprzedajo
MoonDurus
22:02:49
idu spac musi
22:02:54
bo oczy sie klejo

Mrozek
22:02:57
;P

Dark Sven 04-11-2009 22:35

Wy się serio w rozwoju cofacie :o

Rybzor 04-11-2009 22:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2680360)
up. ahh to pomyłka , i tak się tu bardzo ograniczam.

Wyobraź se takie coś... .

Świat Według Kiepskich + Śmieszne wyrazy używane przez starszych ludzi + trochę ruskiego , bo mieszkam obok granicy.

Tak kiedyś rozmawialiśmy z kolegami dla jaj , żeby się pośmiać ale mi tak zostało , i gdybym pisał tak jak mówię to naprawdę niezły śmiech byście mieli , no ale czasem się zapominam i napisze coś takiego.

uznaj to jako głupie przyzwyczajenie które z czasem stało się norma.

często spotyka się w tej mojej gadce :

- Wyrazy takie jak : mene , tebe , cus , truchu ,
3 osoba zamiast 1 i 2 - ja był , ty był ( często tez bez tego ja-ty)
męska zamiast rzeskiej np. Bo oni tam byli w sklepie (chodzi o kobiety)
czesto zamiast koncowki i to ow. np. ludzi - ludziow , tygodni - tygodniow
a w czasownikach zamiast i to y , np. mówili - mowily , pisali - pisaly.
typowo Polskie litery tez są często pomijane przy czytaniu np. ł

ooo a tu przykladowy dialog.

Mrozek
21:59:23
co robi?

MoonDurus
21:59:28
siedzi
21:59:34
a co ma robic

Mrozek
21:59:38
ja by w orionka pogral
21:59:46
dla kicaja oddal pacc runkie i tera ja pacca nie ma

MoonDurus
21:59:49
a mnie sie nie chce , rano do roboty musi wstac

Mrozek
21:59:57
to co

MoonDurus
22:01:08
a co to dla tebe pacc runkie ty ich duzo mial

Mrozek
22:01:20
ale 0
22:01:22
tera

MoonDurus
22:01:31
a czemu nie kupil?

Mrozek
22:01:48
nie sprzedajo
MoonDurus
22:02:49
idu spac musi
22:02:54
bo oczy sie klejo

Mrozek
22:02:57
;P

Jezu padłem ze śmiechu. Co chwile przełamujesz granice głupoty.

Mazur199 04-11-2009 22:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 2680112)
@matura z matmy
Latwiej sie nie dalo? :)

Jako typowy matematyczny bezmozg napisalem na ok 45-50% wiec chyba aint bad

Rybzor 04-11-2009 22:47

Matura z matmy 2010 wyraźnie jest tak skonstruowana, aby osoby, które pierwszy raz ją piszą (często mimo woli), a są na kierunkach humanistycznych, albo po prostu nie mają mózgu zdali ją wyłącznie z zadań zamkniętych. Ministerstwo Edukacji nie chce przedstawiać wyników, gdzie 40-50% uczniów nie zdaje matury z powodu matmy, więc wciska się w zadania zamknięte tak proste treści, typu obliczenia procenta danej liczby, lub takie, gdzie samo podstawienie odpowiedzi, bez znajomości prawie żadnych własności daje możliwość udzielenia poprawnej odpowiedzi tylko po to, aby jakoś "przepchnąć" tych słabszych. Zadania otwarte zdają się być na tym samym poziomie co zawsze. W końcu nie może być tak, że wszyscy mają 80-100%.

spider-bialystok 04-11-2009 23:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor
Jezu padłem ze śmiechu. Co chwile przełamujesz granice głupoty.

Nic w tym glupiego, tak sie po prostu mowi przy granicy.

domin3x 04-11-2009 23:07

Rozwiąże mi to ktoś?;x
http://img690.imageshack.us/img690/9378/hardkor.png

CytrynowySorbet 04-11-2009 23:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez domin3x (Post 2680431)

http://img4.imageshack.us/img4/2691/beztytuujad.jpg

Dalej sam sobie wylicz w zależności czy ma to być x czy a (tam z prawej przycięło 2).

Rybzor 04-11-2009 23:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2680430)
Nic w tym glupiego, tak sie po prostu mowi przy granicy.

Aha, że niby to jakaś reguła jest? Nigdy tego nie zauważyłem u innych userów (f.ex hoomik). W zasadzie u nikogo, nawet średnio wykształconego tego nie zauważyłem.

hoomik 05-11-2009 00:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2680450)
Aha, że niby to jakaś reguła jest? Nigdy tego nie zauważyłem u innych userów (f.ex hoomik).

bo widzisz, ja chodzilem do technikum, a nie do zety ;/

domin3x 05-11-2009 00:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2680446)
http://img4.imageshack.us/img4/2691/beztytuujad.jpg

Dalej sam sobie wylicz w zależności czy ma to być x czy a (tam z prawej przycięło 2).

Ma to być x i a. Mam zrobiony inny przykład tego zadania i jest tam coś koło 4-5 warunków, dla każdego osobny wynik i wszystko wzięte w jedną odpowiedź na 4 linijki. Jakiś inny pomysł?

Jeśli komuś to pomoże, to odpowiedź: x=1 lub x=-(a+2)/2 dla a=/=-2/3, a=/=0, a=/=-1; x=1 dla a=-2/3; x=-1,5 dla a=1; sprzeczne dla a=0

spider-bialystok 05-11-2009 01:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2680450)
Aha, że niby to jakaś reguła jest? Nigdy tego nie zauważyłem u innych userów (f.ex hoomik). W zasadzie u nikogo, nawet średnio wykształconego tego nie zauważyłem.

To przyjedz pod wschodnia granice i sie przekonaj. W niektorych wsiach mowi sie tylko po bialorusku.
Mowienie o sobie w trzeciej osobie to nalecialosc z jezyka rosyjskiego, tak sie czesto mowi we wschodniej Polsce.
Idac twoim tokiem myslenia to jezyk kaszubski czy slaski tez jest glupi.

Muszkiet 05-11-2009 01:16

Jestem zaskoczony swoją niewiedzą, myślałem że w dobie globalizacji takie ciekawostki językowe nie występują. :D
Nie żebym coś potępiał, uważam to za ciekawe zjawisko.

Rybzor 05-11-2009 01:31

Ta, też uważam brak umiejętności poprawnego kształcenia swojego języka lub siebie za ciekawe zjawisko. Jeżeli nie potrafisz rozmawiać po polskiemu, to spieprzaj na Białoruś, tam się pewnie lepiej dogadasz.

Gwara nie ma tu nic do rzeczy, bo mówienie po kaszubsku, czy śląsku, jest poprawne językowo. Świadczy o tym chociażby możliwość pisania matury z języka kaszubskiego. Za to każdy polonista ci powie, że mówienie o sobie w trzeciej osobie, czy używanie zwrotów "a co to dla tebe pacc runkie ty ich duzo mial" nie ma nic wspólnego z poprawnością językową. Nie obchodzi mnie w tym miejscu, skąd się bierze takie zjawisko, jest to ułomność i tyle.

spider-bialystok 05-11-2009 01:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2680510)
Ta, też uważam brak umiejętności poprawnego kształcenia swojego języka lub siebie za ciekawe zjawisko. Jeżeli nie potrafisz rozmawiać po polskiemu, to spieprzaj na Białoruś, tam się pewnie lepiej dogadasz.

Za cienki w uszach i za waski w barkach jestes kolezko zeby kogokolwiek gdziekolwiek wyganaic :)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2680510)
Gwara nie ma tu nic do rzeczy, bo mówienie po kaszubsku, czy śląsku, jest poprawne językowo. Świadczy o tym chociażby możliwość pisania matury z języka kaszubskiego. Za to każdy polonista ci powie, że mówienie o sobie w trzeciej osobie, czy używanie zwrotów "a co to dla tebe pacc runkie ty ich duzo mial" nie ma nic wspólnego z poprawnością językową. Nie obchodzi mnie w tym miejscu, skąd się bierze takie zjawisko, jest to ułomność i tyle.

Moze ty uzywasz jezyka w 100% zgodnego z wytycznymi rady jezyka polskiego, ale 99% ludzi ma to w dupie. Tak sie mowi na wschodzie i juz. To jest tutaj normalne. Glupi to jestes ty, bo wytykasz innym, a jak mi sie zechce to pokaze, ze nawet nie do konca sie orientujesz gdzie nalezy wstawiac przecinki.

Albertus 05-11-2009 06:07

u nas podobnie mówią starsi ludzie , często takich wyrazów używają śmiesznych... tym bardziej jak gdzieś na wioskę pojedziesz. A tak jak mówiłem to jak my rozmawiamy z kolegami wzięło się głownie z tego ze używaliśmy takiej mowy dla jaj , aż tak zostało bo się przyzwyczailiśmy. No ale takie drobne zmiany języka w regionach to normalna rzecz , jak pojechaliśmy do Lomzy na kurs to tez się śmieliśmy z wielu slow. Tobie może się wydawać ze mówisz normalnie , ale na pewno masz w swoim słowniku parę wyrazów typowych dla swego regionu.

Rybzor 05-11-2009 07:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2680511)
Glupi to jestes ty, bo wytykasz innym, a jak mi sie zechce to pokaze, ze nawet nie do konca sie orientujesz gdzie nalezy wstawiac przecinki.

Cały drżę.

CytrynowySorbet 05-11-2009 15:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Albertus (Post 2680521)
A tak jak mówiłem to jak my rozmawiamy z kolegami wzięło się głownie z tego ze używaliśmy takiej mowy dla jaj , aż tak zostało bo się przyzwyczailiśmy.

Jeśli kiedykolwiek masz zamiar opuścić wschodnią Polskę (a zgaduję, że masz), to radzę ci przestać robić sobie takie jaja, bo za uj z nikim się nie dogadasz. Jak spojrzałem na tamten dialog, który wkleiłeś, to naprawdę, gdyby to nie było na polskim forum w życiu bym się nie domyślił że to po pl.

Cytuj:

No ale takie drobne zmiany języka w regionach to normalna rzecz
No nie wiem... Mieszkam w Szczecinie (który przez ogromny szmat czasu był pod zaborem Pruskim, potem w granicach Niemiec) i nie dostrzegam absolutnie żadnej różnicy między np. takimi Warszawiakami.

Cytuj:

ale na pewno masz w swoim słowniku parę wyrazów typowych dla swego regionu.
Pewna jest tylko śmierć.

Czarna_Mamba 05-11-2009 15:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2680721)
No nie wiem... Mieszkam w Szczecinie (który przez ogromny szmat czasu był pod zaborem Pruskim, potem w granicach Niemiec) i nie dostrzegam absolutnie żadnej różnicy między np. takimi Warszawiakami.

Ale oni dostrzegają.

Jestem z Białegostoku. Używam języka polskiego według ogólnie przyjętych norm, aczkolwiek niedługo, znając tendencję, zrobi się tu podział na dwie strony Wisły, gdzie moja zawsze będzie tą Ruską.

Chrzanić dyplomację, Polska B FTW!

Albertus 05-11-2009 18:26

Cytuj:

Jeśli kiedykolwiek masz zamiar opuścić wschodnią Polskę (a zgaduję, że masz), to radzę ci przestać robić sobie takie jaja, bo za uj z nikim się nie dogadasz. Jak spojrzałem na tamten dialog, który wkleiłeś, to naprawdę, gdyby to nie było na polskim forum w życiu bym się nie domyślił że to po pl..

nie mam zamiaru nigdzie wyjeżdżać , tu mi dobrze i tu będę siedział.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba (Post 2680750)
Ale oni dostrzegają.

Jestem z Białegostoku. Używam języka polskiego według ogólnie przyjętych norm, aczkolwiek niedługo, znając tendencję, zrobi się tu podział na dwie strony Wisły, gdzie moja zawsze będzie tą Ruską.

Chrzanić dyplomację, Polska B FTW!

ja mam dużo rodziny w Białym , owszem młodzież już tak nie rozmawia , ale znam trochę starszych ludzi nawet w Białymstoku którzy tak rozmawiają..

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __HAPPY_SVEN__ (Post 2680829)
Zrozumcie w końcu, że stary człowiek mieszkający w wiosce przy granicy jakiegoś zasyfiałego państwa =/= człowiek

Psa po ludzku nie nauczysz mówić.

ciekawe jak ty będziesz stary i jak ktoś ciebie nazwie psem.

A my młodzi rozmawiamy w ten sposób z przyzwyczajenia , kiedyś tak mówiliśmy miedzy sobą tak żeby śmiesznie było i tak się przyjęło. Ale to naprawdę mało nas tak mówi , chociaż ze coraz więcej z nas przykład bierze to i tak jakąś młodzież z innych osiedli są w lekkim zdziwieniu gdy słyszą mowę dziadków w ustach młodych.

Ale uwierzcie mi na słowo , ze odpowiednie ubranie , taka rozmowa i butelka wina to idealny klimat do spożywania alkoholu... Bo jak pic to pic a nie lecieć w H..

Ufocznik 05-11-2009 20:13

Cytuj:

Jeśli kiedykolwiek masz zamiar opuścić wschodnią Polskę (a zgaduję, że masz), to radzę ci przestać robić sobie takie jaja, bo za uj z nikim się nie dogadasz. Jak spojrzałem na tamten dialog, który wkleiłeś, to naprawdę, gdyby to nie było na polskim forum w życiu bym się nie domyślił że to po pl.

Pewna jest tylko śmierć.

"warszawiak"! Z małej! Ty analfabetyczna gnido!

Uwielbiam posty Albertusa. Za każdym razem, kiedy myślę, że widziałem już tylu debili, że znane mi są granice ludzkiej głupoty, on wciąż mnie zadziwia.

CytrynowySorbet 05-11-2009 20:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ufocznik (Post 2681129)
"warszawiak"! Z małej! Ty analfabetyczna gnido!

Wydawało mi się, że skoro Polak piszemy z dużej, to Warszawiak też. Łachudro!X(

@down: Coś jeszcze, złotko?

Kele 05-11-2009 20:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez CytrynowySorbet (Post 2681136)
Wydawało mi się, że skoro Polak piszemy z dużej, to Warszawiak też. Łachudro!X(

Polak piszemy WIELKĄ literą, ale warszawiak już nie.

@up
Nie. :)

Rzyttofrajer 05-11-2009 20:49

Pomaranczowy kotlet a SSiemiatyczanin ???????

CytrynowySorbet 05-11-2009 21:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rzyttofrajer (Post 2681209)
Pomaranczowy kotlet a SSiemiatyczanin ???????

Chciałeś być śmieszny, ale ci wyszło.

Hovvner 05-11-2009 21:29

http://img692.imageshack.us/img692/2...eptablecat.jpg

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:09.