Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Księstwo Sealandii. Państwo? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=110815)

Bambuko 13-01-2007 20:04

A dokąd oni sikają? A czy tam są kury? A oni piszą długopisami, czy piórami?

Duch Niespokojny 13-01-2007 20:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo (Post 1194875)
A czym oni tam sie odżywiają? :O

Hm... jedzeniem?

Descartes 13-01-2007 20:32

Hm, czy gdybym miał własne państwo to mógłbym napisać własne prawo i sam mu podlegać? :>

Korektor 13-01-2007 20:38

@up,
Tak, ale prawo musiałoby być na podstawie konstyucji, którą reguluje prawo międzynarodowe Europy i obu Ameryk.

Squaess'me 13-01-2007 21:06

tytul lorda/barona (ten za $30) jest przyznawany przez tamtejszy rzad?
i czy w swietle polskiego prawa dozwolone jest oficjalne tytulowanie sie 'ksieciem sealandii'?

Bambuko 13-01-2007 21:08

Nie ma o tym nic w konstytucji (dla wiadomości, konstytucja kwietniowa pozwalała na tytułowanie się księciem nawet bez faktycznego posiadania owego tytułu w jakimkolwiek kraju).

Squaess'me 13-01-2007 22:11

chodzi o polska konstytucje?
mozna isc do urzedu i kazac mowic do siebie per ksiaze? :0

Bambuko 14-01-2007 11:28

A czy żyjemy w II Rzeczypospolitej? W obecnej konstytucji Polski z 1997 roku nie ma żadnej wzmianki dotyczącej się takiego tytułowania się.

Korektor 14-01-2007 12:01

Można używać tytułu szlacheckiego nadanego jedynie przez uznane państwo. Polski rząd musi uznać Sealandię żeby można było używać tytułu. Z resztą nikt Ci nie zabroni kazać na siebie mówić "książę", masz do tego prawo, ale nie możesz np. pieczętować się czyimś (nie swoim ;/) herbem bo to jest uznawane za wykroczenie.

Hellraiser 14-01-2007 12:34

Hm, zaraz rozbije na podwórku namiot wezme 6 osób i juz bede mial wiecej osob niż na Sealandzie(Dane z 2002), i zrobie też sobie kraj ;D

@Topic

Dla mnie fajna sprawa z takim Księstwem, lecz tez była widze na niej lekka telenowela, ale tak naprawde ja ich nie uznaje co to za kraj, Księstwo, co w niczym nie uczesyniczy,.? :P

Jak oni by grali w piłke Hehe, ktoś by zrobił wyjazd i by musieli łowić piłke lub miec duzy zapas tych piłeczek.

Z tym Lordem to leci flota do budżetu państwowego to na sete, ale nie wiem czy w ogole ktos uzyje tego jesli ten kraj jest nigdzie uznawany,..

Może pozniej cos dopisze,.. :P

Korektor 14-01-2007 12:49

@up,
Luksemburg też praktycznie w niczym nie uczestniczy a jest księstwem.

Poza tym zauważ, że ziemia przed Twoim domem należy do miasta/gminy a miasto/gmina do Polski. Musiałbyś odkryć jakiś ląd etc.

Ale pocieszę Was, można kupić czy nawet odkryć wysepkę w okolicach np. Oceanii. Tam ciągle wybuchają podwodne wulkany tworząc wyspy. Takie wysepki można kupić nawet już za 4 tysiaki, albo jeśli nie została jeszcze odkryta, to można ją sobie spokojnie zająć. Tylko komu się będzie chciało mieszkać na 10mkw?

@down,
Któryś raz powtarzam, że w momencie powstania Sealandii platforma znajdowała się na wodach międzynarodowych, nuie należących do żadnego państwa, dlatego ten koleś sobie mógł uznać ją jako swoje państwo.

Matek 14-01-2007 14:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1196574)
Poza tym zauważ, że ziemia przed Twoim domem należy do miasta/gminy a miasto/gmina do Polski. Musiałbyś odkryć jakiś ląd etc.

A wody terytorialne WB nie naleza do WB:D?

Sharphis de'Moon 14-01-2007 15:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1196880)
A wody terytorialne WB nie naleza do WB:D?

Tak, należą, ale ten facet "założył państwo" w okresie, kiedy były to wody niczyje. Jak dla mnie to żaden wysoki urzędnik z UK się tym jeszcze nie zainteresował tylko dlatego, bo siedzi tam ktoś z poczuciem humoru.

Znalazłem dzisiaj artykuł w gazeta.pl z którego wyczytałem, że to nie uznawane przez nikogo państwo wydaje uznawane paszporty. Według tego artykułu książe Bates wjechał dzięki paszportowi Sealandii do wielu krajów, między innymi do USA, a rząd na uchodźctwie sprzedawał fałszywe paszporty, głównie obywatelom Hong Kongu chcącym uciec z pod władzy Chin. Posługiwało się nimi także trochę kryminalistów.
Źródło: gazeta.pl

PS. Właśnie podczas pisania tego postu, znalazłem stronę BuySealand.com. Z tego co tam na szybko wyczytałem, jeden z największych trackerów BitTorrent The Pirate Bay chce... kupic Sealandię! Nie trudno się domyślić po co...
Więcej info na forum BuySealand.com

Hellraiser 24-01-2007 22:58

Narazie Księstwo Sealandii kosztuje coś około $20.000.

To co składamy się ;D,..

Ja moge być skarbnikiem :P

A tak na powaznie, to ciekawe ile jest takich Księstw jak Sealandia, bo do tego niusa nie słyszalem o tym,.. ;D

Vanhelsen 25-01-2007 00:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1191584)
Prawdą jest, że jeśli Wielka Brytania by chiała pozbyć się Sealandii to by oficjalnie uznała ją za państwo i zajęła bez wystrzału. Nie byłoby problemu z wylądowaniem śmigłowca z 10 żołnierzami na pokładzie. Po prostu weszliby na platformę a 5 mieszkańców uznaliby za jeńców. Kiedy Sealandia byłaby zajęta, dawni jej mieszkańcy mogliby starać się o azyl w Wielkiej Brytanii. Dla pewności rząd zleciłby podcięcie platformy, żeby już nikomu nic nie strzeliło do głowy z własnym państwem.

Jeśli tak się nie dzieje, to znaczy, że niesnaski Sealandii z Wielką Brytanią nie są wcale poważne.

PS. Dostałem maila zwrotnego xD Mam czekać 30 dni na nadesłanie dokumentów nadania tytułu xD Fajnie, jestem czegoś księciem :D

Pardone, ale jak by traktowano WB na arenie międzynarodowej gdyby dokonała ZNISZCZENIA całkowitego państwa... To tak, jak by USA zajęło Irak! ;)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1194401)
A jak ja powiem, ze moje 300m^ ogrodu jest panstwem to tez bede mial fajne panstwo? Spoko - ktos chce za 100 zeta szlachecki tytul Ksiestwa Smiechu i Braku Powagi?

Jest różnica między twoimi 300m^2 będącymi na terenie Polski a Platwormą która była na wodach niczyich...

@up: czytaj ze zrozumieniem... Księstwo wyceniono na 750mln$, a te 20,000$ to kasa, jaką aktualnie zebrali piraci że Szwecji...

@Korektor: Jak już dostaniesz papierki, podrzuć zdjęcie :P A nóż widelec, się kiedyś skuszę a tytuł Księcia/Barona Sealandii :P

p.s.
Dla wszystkich zainteresowanych, jakim cudem itp itd:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Quasi-pa%C5%84stwo

Hellraiser 25-01-2007 21:23

@up: czytaj ze zrozumieniem... Księstwo wyceniono na 750mln$, a te 20,000$ to kasa, jaką aktualnie zebrali piraci że Szwecji...

Wiem, wiem nie jestem jakis nierozumny ;s ;a

Sverige äger ! :swe:

Hellraiser 25-01-2007 21:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1196574)
@up,
Luksemburg też praktycznie w niczym nie uczestniczy a jest księstwem.

Sorry, ale przynajmniej w UEFA i FIFA jest Luksemburg. :P

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:07.