![]() |
@up,
Popieram. Polska się zawsze uczepi jakiegoś mocarstwa i uważa że samo to wystarczy do wszystkiego.Powinniśmy się usamodzielnić, w dzisiejszych czasach trzeba radzić sobie samemu, być twardym, robić to co jest najważniejsze dla nas a nie dla np. Amerykanów. Robimy sobie, (albo mamy?) reputacje służalczych idiotów którym wystarcza słowo honoru. Historia już nam pokazała że nie powinniśmy wierzyć nikomu, a my dalej to samo… |
Cytuj:
Cytuj:
"Przed szkoda i po szkodzie polak glupi" czy jakos tak : ] |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Jejku, fajny thread. Milo zobaczyc, ze czesc ludkow tez zyje na innym swiecie. ; o
|
Co do sojuszu z USA...
Za czasów trudnych dla Polski otrzymywaliśmy pomoc od USA, w potrzebie na pewno by pomogła. Co do sojuszu z Rosją... Z historii widać, że na takim sojuszu Polska dobrze nie wychodziła. |
Sytuacja z Rosją jest tak bardzo napięta, żeby mieli nas atakować?
|
Cytuj:
|
Cytuj:
A czy ty byś chciał aby w Twoim kraju byli sami emigranci? I tak wszyscy z Polski wyjeżdżają... Sugerujesz, że stare MIGI są lepsze? Za czasów PRL było miliony paczek do Polski, więc nie mów, że nam nie pomagali. |
Cytuj:
Tak na marginesie, ów mieszkaniec Maroka wręcz twierdził, że nie uważa ich za muzułman(inów? xD), jedynie za jakiś fanatyczny odłam trv-muzułmanin-wannabe. |
Pfff Ja tam wole trzymac sie z Europa. (najbliszsi sasiedzi)
Ameryka, Ameryka hmmm. Lepiej nie trzymac sie z nia. Rosja? OMG Jak znowu beda dzielic polske w 3 rozbiorach to ja dziekuje -.-. Z reszta to hamskie nerwusy. Miala byc "podobno" organizacja RWPG w 1948.r, ktora zapowiadala pomoc gospodarza od ZSSR. A g0wno tylko wyssali surowce i cala produkcje Polski. Jezeli tak ma byc to wole dostac od nich brudna bomba -.-. Bierzmy przyklad z Norwegi. Co do krajow bliskiego wschodu... Idioci? Zeby nawalac sie o wiare i krzyczec "Allah!" trzeba miec ADHD. Nie wiem jak sie wypowiedziec w tej sprawie. Duzo to ja nie wiem o ich sytuacji wewnetrznej i szczerze watpie by tam nastala demokracja. @up Poprawka. Wiara muzulmanska nawoluje do walki z "Niewiernymi", ktorymi jestesmy my ^^. Krucjaty sie odbywaly lecz sama wiara (chrzescijanstwo) nie nawolywala do wojen. To kosciol nawolywal i nieograniczona wladza papiestwa. -.- (a przeciez kazdy wie, ze kosciol to nie wiara) Oczywiscie wszystko to jest zle ;p. |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
@down Gorszy zlom niz ten ktory dostalismy musialby sie chyba rozlatywac w powietrzu ;] A to, ze sa tansze to chyba nic dziwnego. @down Korzystna dla Polski a nie dla interesow innych. |
@spider
Skąd taka pewność? @up A jaka powinna być polska polityka zagraniczna? |
Polska od wieków miała i ma trudną pozycję geopolityczną. Leży pomiędzy dwoma, pozwolę sobie powiedzieć światami. Światem zachodu i wschodu.
Wszyscy chociaż troche zorientowani wiedzą, że w latach 1945-1989 Polska nie była suwerenna. Wszystkie decyzje na szczeblu centralnym były podejmowane w Moskwie. Po 89 roku dzięki ruchom niepodległościowym, udało się Polsce i innym krajom środkowej europy i nie tylko wywalczyć niepodległość. Późniejszym władzom Rosji się to nie podobało i do teraz nie podoba. Wszystko to, co działo się w tych latach skutkuje dziś. Rosjanie i ich urażona duma starają się jak najbardziej przeszkadzać Polsce. Nie mogą się pogodzić, że już nie mają wpływu na to co się dzieje w Polsce. Akcje z zakazem sprowadzania mięsa z Polski, czy udeżające w Polske wypowiedzi eminencji Rosyjskich są jawnymi objawami niechęci po Polaków. Do czego dąże? Moim zdaniem to Rosja jest potencjalnym wrogiem Polski, nie kraje bliskiego wschodu. Rosja będzie ponownie dążyć do bycia supermocarstwem. Może ktoś z was pamięta, jak kilka lat temu Rosja zabiegała o utworzenie korytarza eksterytorialnego prowadzącego przez tereny Litwy i Polski do obwodu Kaliningradzkiego. Identycznie tak jak Hitler chciał przeprowadzić korytarz do Wolnego miasta Gdańsk. Ponadto Rosjanie Rozmieszczają bazy stacjonarne swojej armii nie gdzie indziej jak na zachód od Moskwy (można o tym przeczytać w ostatniej polityce). To były moje przemyślenia na temat potencjalnego (Podkreślając to słowo) wroga Polski. Teraz coś o Stanach zjednoczonych. Mimo wszelkich krytyk USA, uważam, że jest to jedyny gwarant bezpieczeństwa na świecie. Naród Amerykański nie jest głupi i nigdy nie wybierze na prezydenta kogoś pokroju Fidela Castro, czy Kim Ir Sena. Puki co Stany Zjednoczone są jedynym supermocarstwem i każdy się z nimi liczy. Oczywiście każdy popełnia błędy i też potrzebna jest po pewnej części krytyka USA. To były moje osobiste przemyślenia. |
Ludziom należy się zagłada. Może nie wszystkim (żeby gatunek przetrwał), ale 99.999%
|
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
@elmer
Tak, ale warto zauważyć, że nie była suwerenna nawet przed II Wojną Światową. Co do religii muzułmańskiej, podziwiam ich czasem. Na swój sposób interpretują religię ale są praktykujący naprawdę! U nich post, to naprawdę post, a nie to co u nas. |
@Matek
Do końca tak jak mówisz nie jest - pisma islamu są bardzo sprzeczne, bowiem jedne fragmenty głoszą, by nie obrażać i podchodzić z tolerancją do innowierców, inne zaś nakazują "przyłożyć nóż do gardła niewiernemu, gdy takiego spotkasz". Ale fakt faktem - wszystko zależy od interpretacji, jak zresztą w każdej religii. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:49. |