Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Ogólna sytuacja na świecie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=112141)

9-NINE 20-01-2007 10:35

@up,
Popieram.

Polska się zawsze uczepi jakiegoś mocarstwa i uważa że samo to wystarczy do wszystkiego.Powinniśmy się usamodzielnić, w dzisiejszych czasach trzeba radzić sobie samemu, być twardym, robić to co jest najważniejsze dla nas a nie dla np. Amerykanów. Robimy sobie, (albo mamy?) reputacje służalczych idiotów którym wystarcza słowo honoru. Historia już nam pokazała że nie powinniśmy wierzyć nikomu, a my dalej to samo…

De'sH 20-01-2007 10:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1209352)
Trzymając z Ruskimi będziemy narażeni na bombę lub pociski atomowe. Trzymając zaś z Amerykaszkami (mniejwięcej wymowa fonetyczna z jez. ros.) będziemy narażeni na ataki SCUD'ami. Co to SCUD? Poczytajcie na wikipedia.pl, bo jego historia i wersje są tak długie, że nie ma sensu tu tego pisać ;p.

Biorąc pod uwagę moc i zasięg tych obu ładunków, od razu mówię, że wolę dostać SCUD'em ;p

@down,
Ale wtedy mieli dostęp do mieczy i łuków, a teraz mają broń masowego rażenia.

miszczu prosze... przestan pieprzyc, robisz z siebie k... proroka - .- ale ci to nie wychodzi, denerwuje mnie takie gadanie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez 9-NINE (Post 1209405)
@up,
Popieram.

Polska się zawsze uczepi jakiegoś mocarstwa i uważa że samo to wystarczy do wszystkiego.Powinniśmy się usamodzielnić, w dzisiejszych czasach trzeba radzić sobie samemu, być twardym, robić to co jest najważniejsze dla nas a nie dla np. Amerykanów. Robimy sobie, (albo mamy?) reputacje służalczych idiotów którym wystarcza słowo honoru. Historia już nam pokazała że nie powinniśmy wierzyć nikomu, a my dalej to samo…

Piesn Kochanowskiego, o najezdzie tatarow na podole.

"Przed szkoda i po szkodzie polak glupi"

czy jakos tak : ]

spider-bialystok 20-01-2007 10:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor
@up,
Jeden muzułmanin... A ile jes tysięcy wariatów? Wysadzają się wszędzie gdzie mogą i gdzie jest dużo ludzi. Wcześniej krzyczą jak opętani "za Allacha!".

A ile jest milionow normalnych? Poza tym problem nie tkwi w panstwach arabskich, a w ludnosci imigranckiej w Europie, bo to wsrod nich jest coraz wiecej radykalow. Nie asymiluja sie z miejscowa ludnoscia, zyja w biednych dzielnicach. Tutaj dobrym rozwiazaniem byloby ich przejscie na chrzescijanstwo dzieki czemu lepiej asymilowaliby sie z ludnoscia europejska.
Cytuj:

USA jest lepszym rozwiązaniem niż Rosja. Mogę to poprzeć chociażby tym, że jakbyśmy na nowo stali się kumplami Ruskich, wtedy komuna mogłaby wrócić. Mamy wyrobioną opinię na świecie, że to my jesteśmy pierwszymi wrogami Rosji, po co to niszczyć? USA faktycznie trzyma nas wizami. Na ich miejscu też bym tak robił. Przecież to przepuściłoby masę imigrantów, którzy powoli by rozpieprzyli gospodarkę Stanów.

A po jaka cholere narazac sie Rosji? I co nam to da? Amerykanie dalej beda miec Polske gdzies i tez im sie nie dziwie, ale dziwie sie ze Polska mimo to dalej chce ich wspierac. Poza tym Amerykanie nie mieli jakos problemow oddac Polske dla ZSRR po II wojnie swiatowej. ;]
Cytuj:

Jeśli zaś chodzi o Europę, to jest wspaniałe miejsce dla osadzenia swoich wojsk przez Amerykę. Jest to jedyny ląd, na którym Amerykańce mogą siedzieć bez obaw i skutecznie atakować Ruskich. W takim wypadku jesteśmy praktycznie chronieni.

W razie ataku Rosji nie jestesmy praktycznie chronieni a praktycznie bezbronni.
Cytuj:

Ropę możemy ciągnąć nie tylko z Rosji, więc to nie jest powód żeby się z nimi trzymać.

Ale dobrym powodem sa duze mozliwosci handlowe z Rosja, ktore moga dac nam wymierne korzysci.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez matiii
Wiara, w którą wierzą Arabowie - Islam jest (chyba) najbardziej tolerancyjną religią na świecie. A wiecie dlaczego oni robią te wszystkie ataki? Bo się boją że ich religia jest na "wymarciu" i dlatego chcą ja podtrzymać. Przecież Chrześcijaństwo i Żydów "popierają". Takie jest moje zdanie.

Islam najbardziej tolerancyjny? Nie zgadzam sie. Ataki sa z powodow politycznych zabarwionych aspektami religijnymi. Ich religia obecnie zdobywa bardzo duzo nowych wiernych i na pewno nie jest na wymarciu.

Adolphus Elbragol 20-01-2007 10:46

Jejku, fajny thread. Milo zobaczyc, ze czesc ludkow tez zyje na innym swiecie. ; o

Chessterr 20-01-2007 12:05

Co do sojuszu z USA...

Za czasów trudnych dla Polski otrzymywaliśmy pomoc od USA, w potrzebie na pewno by pomogła.

Co do sojuszu z Rosją...

Z historii widać, że na takim sojuszu Polska dobrze nie wychodziła.

Badzo 20-01-2007 12:41

Sytuacja z Rosją jest tak bardzo napięta, żeby mieli nas atakować?

Pramus 20-01-2007 13:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chessterr (Post 1209604)
Za czasów trudnych dla Polski otrzymywaliśmy pomoc od USA, w potrzebie na pewno by pomogła.

Mylisz się. Dlaczego?
  • Polska ma jeden z największych kontyngentów w Iraku, a nie dostała nic. Jak wcześniej napisałem, ropa zostala rozdzielona pomiedzy 2 amerykanskie koncerny i 1 brytyjski
  • Gdzie są od dawien dawna obiecane wizy?
  • Te F-16, które przyleciały do Polski (ledwo, bo sie rozsypywaly-jeden nawet musial wrocic do USA z powodow technicznych) sa chyba nieudanymi efektami prob ulepszenia F-16 lub niedorobionymi egzemplarzami

Chessterr 20-01-2007 14:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pramus (Post 1209817)
Mylisz się. Dlaczego?
  • Polska ma jeden z największych kontyngentów w Iraku, a nie dostała nic. Jak wcześniej napisałem, ropa zostala rozdzielona pomiedzy 2 amerykanskie koncerny i 1 brytyjski
  • Gdzie są od dawien dawna obiecane wizy?
  • Te F-16, które przyleciały do Polski (ledwo, bo sie rozsypywaly-jeden nawet musial wrocic do USA z powodow technicznych) sa chyba nieudanymi efektami prob ulepszenia F-16 lub niedorobionymi egzemplarzami

A czy ty byś chciał aby w Twoim kraju byli sami emigranci? I tak wszyscy z Polski wyjeżdżają...
Sugerujesz, że stare MIGI są lepsze?

Za czasów PRL było miliony paczek do Polski, więc nie mów, że nam nie pomagali.

Lasooch 20-01-2007 16:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor (Post 1209330)
@up,
Jeden muzułmanin... A ile jes tysięcy wariatów? Wysadzają się wszędzie gdzie mogą i gdzie jest dużo ludzi. Wcześniej krzyczą jak opętani "za Allacha!".

A ile jest tysięcy NORMALNYCH muzułmaninów (muzułman? ;>)? Islam nie nawołuje ich do dżihadu, jedynie do szerzenia wiary, ale nie wspomina o tym, że trza wszystkich innych pozabijać. Poza tym, przypomnij sobie średniowiecze i krucjaty.

Tak na marginesie, ów mieszkaniec Maroka wręcz twierdził, że nie uważa ich za muzułman(inów? xD), jedynie za jakiś fanatyczny odłam trv-muzułmanin-wannabe.

janek@ 20-01-2007 16:19

Pfff Ja tam wole trzymac sie z Europa. (najbliszsi sasiedzi)
Ameryka, Ameryka hmmm. Lepiej nie trzymac sie z nia.

Rosja? OMG Jak znowu beda dzielic polske w 3 rozbiorach to ja dziekuje -.-. Z reszta to hamskie nerwusy. Miala byc "podobno" organizacja RWPG w 1948.r, ktora zapowiadala pomoc gospodarza od ZSSR. A g0wno tylko wyssali surowce i cala produkcje Polski. Jezeli tak ma byc to wole dostac od nich brudna bomba -.-.
Bierzmy przyklad z Norwegi.

Co do krajow bliskiego wschodu... Idioci? Zeby nawalac sie o wiare i krzyczec "Allah!" trzeba miec ADHD. Nie wiem jak sie wypowiedziec w tej sprawie. Duzo to ja nie wiem o ich sytuacji wewnetrznej i szczerze watpie by tam nastala demokracja.

@up
Poprawka. Wiara muzulmanska nawoluje do walki z "Niewiernymi", ktorymi jestesmy my ^^.
Krucjaty sie odbywaly lecz sama wiara (chrzescijanstwo) nie nawolywala do wojen. To kosciol nawolywal i nieograniczona wladza papiestwa. -.- (a przeciez kazdy wie, ze kosciol to nie wiara)
Oczywiscie wszystko to jest zle ;p.

Dkull 20-01-2007 16:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 1210210)
Pfff Ja tam wole trzymac sie z Europa. (najbliszsi sasiedzi)
Ameryka, Ameryka hmmm. Lepiej nie trzymac sie z nia.

Oczywiście, ale w takim razie od kogo weźmiesz rope/gaz jak nie od innych państw z innych kontynentów? Cała ta sprawa z Irakiem, Iranem i krajami Bliskiego Wschodu jest przez to bardzo delikatna, tak samo jak z Rosją.

spider-bialystok 20-01-2007 18:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chessterr (Post 1209905)
A czy ty byś chciał aby w Twoim kraju byli sami emigranci? I tak wszyscy z Polski wyjeżdżają...

USA to kraj zlozony z imigrantow. Amerykanie to nie narod, a spolecznosc.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chessterr
Sugerujesz, że stare MIGI są lepsze?

Gorsze by raczej nie byly, a tansze na pewno;]

@down
Gorszy zlom niz ten ktory dostalismy musialby sie chyba rozlatywac w powietrzu ;]
A to, ze sa tansze to chyba nic dziwnego.
@down
Korzystna dla Polski a nie dla interesow innych.

Chessterr 20-01-2007 18:59

@spider

Skąd taka pewność?

@up

A jaka powinna być polska polityka zagraniczna?

Elmer 21-01-2007 14:21

Polska od wieków miała i ma trudną pozycję geopolityczną. Leży pomiędzy dwoma, pozwolę sobie powiedzieć światami. Światem zachodu i wschodu.
Wszyscy chociaż troche zorientowani wiedzą, że w latach 1945-1989 Polska nie była suwerenna. Wszystkie decyzje na szczeblu centralnym były podejmowane w Moskwie. Po 89 roku dzięki ruchom niepodległościowym, udało się Polsce i innym krajom środkowej europy i nie tylko wywalczyć niepodległość. Późniejszym władzom Rosji się to nie podobało i do teraz nie podoba. Wszystko to, co działo się w tych latach skutkuje dziś. Rosjanie i ich urażona duma starają się jak najbardziej przeszkadzać Polsce. Nie mogą się pogodzić, że już nie mają wpływu na to co się dzieje w Polsce. Akcje z zakazem sprowadzania mięsa z Polski, czy udeżające w Polske wypowiedzi eminencji Rosyjskich są jawnymi objawami niechęci po Polaków.
Do czego dąże? Moim zdaniem to Rosja jest potencjalnym wrogiem Polski, nie kraje bliskiego wschodu. Rosja będzie ponownie dążyć do bycia supermocarstwem. Może ktoś z was pamięta, jak kilka lat temu Rosja zabiegała o utworzenie korytarza eksterytorialnego prowadzącego przez tereny Litwy i Polski do obwodu Kaliningradzkiego. Identycznie tak jak Hitler chciał przeprowadzić korytarz do Wolnego miasta Gdańsk. Ponadto Rosjanie Rozmieszczają bazy stacjonarne swojej armii nie gdzie indziej jak na zachód od Moskwy (można o tym przeczytać w ostatniej polityce). To były moje przemyślenia na temat potencjalnego (Podkreślając to słowo) wroga Polski.
Teraz coś o Stanach zjednoczonych. Mimo wszelkich krytyk USA, uważam, że jest to jedyny gwarant bezpieczeństwa na świecie. Naród Amerykański nie jest głupi i nigdy nie wybierze na prezydenta kogoś pokroju Fidela Castro, czy Kim Ir Sena. Puki co Stany Zjednoczone są jedynym supermocarstwem i każdy się z nimi liczy. Oczywiście każdy popełnia błędy i też potrzebna jest po pewnej części krytyka USA.

To były moje osobiste przemyślenia.

31337 21-01-2007 15:40

Ludziom należy się zagłada. Może nie wszystkim (żeby gatunek przetrwał), ale 99.999%

Dr.Unknown 21-01-2007 15:47

Cytuj:

Poprawka. Wiara muzulmanska nawoluje do walki z "Niewiernymi", ktorymi jestesmy my ^^.
Krucjaty sie odbywaly lecz sama wiara (chrzescijanstwo) nie nawolywala do wojen. To kosciol nawolywal i nieograniczona wladza papiestwa. -.- (a przeciez kazdy wie, ze kosciol to nie wiara)
Oczywiscie wszystko to jest zle ;p.
Dupa zbita. Islam NIE_NAWOŁUJE do walki z wyznawcami innych religii czy innych wojen. Termin Jihad'u odnosi się do rozsławiania i obrony piękna tej religii, a jak już wcześniej wspomniałem, niektórzy ekstremiści inaczej to sobie interpretują. Bacz na to, co mówisz.

De'sH 21-01-2007 15:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 1212791)
Dupa zbita. Islam NIE_NAWOŁUJE do walki z wyznawcami innych religii czy innych wojen. Termin Jihad'u odnosi się do rozsławiania i obrony piękna tej religii, a jak już wcześniej wspomniałem, niektórzy ekstremiści inaczej to sobie interpretują. Bacz na to, co mówisz.

ja dodalbym jeszcze ze <ironia> nasza religia narodowa... ekhm nie jest wrogiem islamu, gdyz J.C. jest jednym z prorokow isamistow i dlatego raczej powinni szanowac religie chrzescijanskie no ale sa ekstremisci... mimo ze stanowa oni niewielki % to jest ich tak duzo zeby namieszac...

Matek 21-01-2007 16:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 1212791)

pl.wikipedia.org:

Cytuj:

Kiedy więc spotkacie tych, którzy nie wierzą, to uderzcie ich mieczem po szyi; a kiedy ich całkiem rozbijecie, to mocno zaciśnijcie na nich pęta. A potem albo ich ułaskawicie, albo żądajcie okupu, aż wojna złoży swoje ciężary. Tak jest! Lecz jeśliby zechciał Bóg, to Sam zemściłby się na nich, lecz On chciał doświadczyć jednych przez drugich. A co do tych, którzy zostaną zabici na drodze Boga, to On nie uczyni ich uczynków daremnymi.(Koran 47:4)
NIe wazne co mowi religia, wzne jak jest interpretowana;] Islam nawoluje do przemocy.

Chessterr 21-01-2007 16:21

@elmer

Tak, ale warto zauważyć, że nie była suwerenna nawet przed II Wojną Światową.

Co do religii muzułmańskiej, podziwiam ich czasem. Na swój sposób interpretują religię ale są praktykujący naprawdę! U nich post, to naprawdę post, a nie to co u nas.

Ghost Nieudany 21-01-2007 16:21

@Matek
Do końca tak jak mówisz nie jest - pisma islamu są bardzo sprzeczne, bowiem jedne fragmenty głoszą, by nie obrażać i podchodzić z tolerancją do innowierców, inne zaś nakazują "przyłożyć nóż do gardła niewiernemu, gdy takiego spotkasz". Ale fakt faktem - wszystko zależy od interpretacji, jak zresztą w każdej religii.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:49.