![]() |
Cytuj:
nie. poprostu chcialm zobaczyc co na ten temat sadzicie i moze sie ktoras odpowiedzia zaslugerowac. ale i tak pisze to co w pierwszym poscie tylkoo, ze bardziej po "polskiemu" i bardziej rrozwiniete. oryginalnalnym tematem jest : ""czy patriotyzm powinien byc istotny dla wspolczesnego nastolatka" pod tymi wszystkimi argumetnatami przeciwko patriotyzmowi chce napisac, ze wlasnie dlatego powinien byc istotny, aczkolwiek ja osobiscie niejestem patriota... (ech maslo masklane z tego wyszlo bo nie umiem przelewac swoich mysli na "papier") |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Wg. tematem dla Ciebie nie powinna być hipoteza tylko tez.
@Up A pojęciem jakim jest honor można sobie dupę wytrzeć nie? To można porównać do prostej sytuacji z ulicy. Idziesz z trzema kumplami i zaczepia Was 2 wyższych i lepiej zbudowanych typów. Po pewnym czasie zaczynają jednego bić. I co wtedy robisz? Uciekasz czy pomagasz kumplowi? |
Cytuj:
Imo, ciezko odniesc materialne korzysci z faktu bycia patriota, ale pieniadze nie sa w zyciu najwazniejsze, prawda? W sumie moglbym teraz wyjechac na zachod Europy i zarobic kupe kasy (tak, tak, zakladajac, ze mi sie uda), ale w imie czego? Nowego auta kupionego po przyjezdzcie do kraju? (o ile taki nastapi). |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Na początek proponuję obejrzeć to:
Ukryty tekst:
Czy gdyby nie tamte 63 dni chwały, żylibyśmy w wolnym kraju? Czy tamci ludzie mogli sobie zadawać pytanie, czy warto być patriotą? Przecież, Niemcy z jednej strony, Rosjanie z drugiej - jaka przyszłość nas czeka. Rząd się zmieni za kilka lat, a my będziemy żyli dalej. A z myśleniem, że teraz jest bagno w polityce i mam swój kraj w dupie to się daleko nie zajdzie. To od nas zależy przyszłość kraju. Bo za kilkanaście lat to nasze pokolenie będzie rządziło. Wtedy MY będziemy decydowali co dalej. A jak jeden przyjdzie i powie - Polske mam w dupię, inny - róbta co chceta to kraj na prawdę popadnie w kryzys. I na kogo wtedy zwalimy winę? Na siebie samych? |
Cytuj:
|
Te 63 dni naprawdę pokazały, że Polacy jako naród będą istnieć. Nieważne czy w wolnym kraju czy bez niego. Pokazaliśmy to wiele razy, ale to zostało najbardziej nagłośnione.
|
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
Jak mógł istnieć plan B, skoro Rosjanie lada chwila mogli wejść do Warszawy? |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Cytuj:
1. Nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi 2. "Toz to prawie jak za czasow komuny ! " < wielu ludzi tak mowi. zreszta zobacz sobie sytuacje innych krajow ktore maja ta "niepodleglosc" |
Cytuj:
|
PW było zaplanowane... tylko ruski nas wystawiły...
|
Cytuj:
"Posiadany stan uzbrojenia pozwalał sformować 70 plutonów zdolnych do prowadzenia działań przez 2 dni. Oznacza to, że w godzinie "W" (17:00) uzbrojonych było do 3 500 powstańców na 36 500 zmobilizowanych. W lipcu 1944 roku okupant zlikwidował magazyny z 78 000 szt. granatów ręcznych i 170 szt. miotaczy płomieni. Ponadto po fali aresztowań utracono kontakt z częścią konspiracyjnych magazynów broni, np. w 1947 roku w budynku przy ulicy Leszno z gruzów wydobyto 678 szt. stenów i błyskawic i ponad 60 000 tys. szt. amunicji do nich (należy jednak dodać, że w świetle ostatnich badań historyków informacja ta jest kwestionowana, przynajmniej co do ilości odnalezionej broni). Powodem nie wykorzystania reszty uzbrojenia był bardzo krótki czas mobilizacji - 12 godzin oraz trudności z przetransportowaniem broni w miejsca mobilizacji poprzez okupowane miasto." Tekst z Wikipedii |
Cytuj:
>Czesia Inni mają niepodległość taką, jaką mają. U nas nie ma totalitaryzmu i trzeba się cieszyć, że partyzanci nie próbują nas sprzedać na czarnym rynku. |
Nie rozumiesz mnie.
PW miało trwać do przybycia Rosjan do Warszawy. Rosjanie mieli wspomóc powstańców, ale jak się okazało zaczęli ich rozbrajać i cały plan poszedł f pistóó Pakt o nieagresji był przykrywką. Rosjanie i Niemcy podpisali pakt o podziale ziem polskich Ribentropp- Mołotow. W sumie to tajny pakt. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:37. |