![]() |
Cytuj:
Mimo to dalej uwazam, ze lo rox : P |
Ja (mimo, iż do szkoły ponadgimnazjalnej ide dopiero za rok) równiez mam dylemat. Jest w okolicy bardzo dobre liceum jednakże moi starzy nie są na tyle dziani by zapłacić mi za studia wiec musiałbym pomyslec o pracy dorywczej a o ta miałbym zdecydowanie łatwiej po technikum...
|
Ja może powiem tak w chwili obecnej uczęszczam do Technikum Gastronomicznego - Kucharz , wybrałem je , ponieważ jestem leniem , któremu uczyć się niechce , nie myślcie , że w Technikum możecie iść na łatwizne ; ) i zdać sobie , bo myślałem , że tu niższy poziom . Dla mnie jest to idealna szkoła po której będe miał jakiś zawód , oczywiście mature zamierzam zdać co daje mi kolejny plus , potem tylko wyszkolić jakiś język np . angielski , który jest moja mocną stroną : ) i fucha za granicą czeka , a także duuuża kasa . Technikum polecam osobom , którym nie za bardzo chce się uczyć , a tym z b.wysoką średnia w gimnazjum radze wybrać dobre LO , oczywiście kierunek w technikum kucharz :P . Jedynym minusem jest to , że technikum jest 4-letnie + matura + egzamin zawodowy , więc nie jest tak łatwo i czeka was więcej naukii i jeszcze jedno nie porównujcie LO do Technikum i nie mówicie , że to gorsze , tu łatwiej obie szkoły kończą sie maturą jednakową dla wszystkich , a technika jeszcze egzaminek zawodowy : )
|
Cytuj:
Cytuj:
@Korektor: Jesli ktos ma wybierac miedzy slabym technikum a slabym liceum ( czyli mozemy na wstepie zalozyc ze nie jest humanista, jesli wogole technikum bierze pod uwage ) to juz lepiej zeby wybral technikum, bedzie mu latwiej zapierdzielac. Podzial odnosnie autorytetu tez mozesz sobie w d*** wsadzic, bo praktycznie kazda uczelnia ksztalci wielotorowo, jedne przoduja w jednych kierunkach, drugie w innych i np. nie da sie mowic o przewadze UJ nad AGH a juz na pewno nie ze wzgledu na charakter uczelni ( polibuda/ uni ). To tak jakby powiedziec ze imiona na T sa bardziej dostojne lol ;o |
To czy technikum jest gorsze . W perspektywie przygotowania do matury/studiow na pewno. O ile sie nie myle to w technikach okolo 30% probojacych zdac , robi to . W liceach chyba 80% , bynajmniej w mojej szkole w tym roku zdalo 100% badz 1 osoba nie zdala.
Ale po technikum zawsze ma sie zawod i MOZNA sie dostac do dobrej pracy z niezla pensja (jesli sie ma szczescie) ; p |
@Vil,
Nom, wszyscy wiedzą, że imiona na "A" są bardziej dostojne. Właśnie napisałem, że słabe liceum albo technikum, to lepszym wyborem będzie technikum. BTW Chyba jednak wolałbyś uczyć się na jakimś uniwerku / polibudzie niż na zwykłej szkole wyższej. Wiem, że to nie powinno robić różnicy, ale jak powiesz, że studiowałeś na UJ'cie to od razu czują respekt ;p Min dlatego chodzę w mundurze po mieście aż prześmierdnie xP @down, Kto powiedział, że chcę robić "technika"? Osoby w liceach zazwyczaj mają aspiracje na studia. Inną sprawą jest to, że dużej części może to się nie udać. |
Matura to nie tragedia zawsze można zdać za rok, a tytułu technika tak o w liceum nie zrobisz..
|
A co powiecie na zdawalność matury w technikach (nie wiem jak się to odmienia) olsztyńskich gdzie słyszałem, że dopuszczają do matury 2 osoby z klasy no i 100% jupi cieszcie się bachorki i chodźcie do nas 100% to 100% a egzamin na technika zdało 5 osób z klasy jupi no po prostu bić brawa dlatego wybieram LO.(i koniec i kropka.).
|
Cytuj:
Cytuj:
|
pierdol****. to czy zdasz mature zależy w większej mierze od ciebie. nie ma znaczenia czy chodzisz do lp, lo czy technikum jak jesteś debilem to i tak matury nie zdasz. a co do tego zawodu po technikum to powodzenia... 70% punktów żeby zdać i dostać papierek to nie jest mało.
|
Ja na początku III klasy byłem na 99% pewny że pójdę do liceum bo w technikum nie widziałem dla siebie miejsca. Wyszło na to że zmieniłem zdanie i złożyłem papiery do technikum geodezyjnego ;]
|
Wybrałem liceum ogólnokształcące. Nie widzę siebie w technikum, zawodówka mnie raczej nie rajcuje... Poza tym, w liceum więcej fajnych dup jest ;>
|
Liceum > Profil językowy > Studia Lingwistyczne
Nie wiem ja tam poprostu chcę iść na studia... Nie chcę odrazu po szkole pracować... Bo po co? Mam zdeka większe ambicje ;p |
@up
Denerwuje mnie zawsze jak ktos mysli ze jak zrobi studia to jest lepszy od tych co ich nie maja etc. Rownie dobrze mozna byc debilem po studiach , ktory jedynie posiada wiedze ale jest glupi jak but.Wyksztalcenie niewiele ma wspolnego z "madroscia" i dla wielu ambitnych ludzi wazne jest co innego... |
Ale "mgr" / "inż." przed nazwiskiem wygląda lepiej niż "technik" ew. po prostu imię i nazwisko (po LO). Jak ktoś uważa, że jest mądrzejszy od tego co jest na studiach, to czemu na nie sam nie pójdzie?
|
Cytuj:
Rownie dobrze mozna pracowac/prowadzic firme i studiowac. |
@up
Żeby prowadzenie firmy bez wykształcenia było takie proste. Nie mówię, że niewykonalne, ale trzeba mieć talent, odrobinę żyłki hazardzisty i sporo szczęścia. No i kapitał. |
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
Raz musze sie zgodzic z Korektorem - czemu WY nie pojdziecie na studia? Tylko prosze, nie walcie argumentow w stylu "bo tam sie nic nie robi"/"nie chce zyc na koszt rodzicow"/"nie jestem leniem" - takie "dosc mocno" mijaja sie z prawda. Mowicie tak, jakby zycie studenta bylo wrecz wyslane rozami, wszyscy dawali mu kase,a w szkole to 5 sypaly sie garsciami. Jesli idziecie szukac roboty (zakladajac, ze nie macie wplywowych rodzicow/znajomosci itd) to gosciu ze studiami wyprzedza was o dwie dlugosci. Taka jest prawda i tego, niestety, nic nie zmieni, drodzy panowie.
|
Cytuj:
A po studiach... teraz studiuje mnóstwo ludzi i przez to jest dużo trudniej znaleźć robotę, chyba że ukończyłeś studia z naprawdę świetnymi wynikami. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:13. |