Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Książki Fantasy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=138558)

Arrivald 23-07-2007 13:36

Heh, jesli chodzi o Jacka Piekare to zawiodlem sie strasznie po przeczytaniu wszedzie zachwalanego "Mlota na Czarownice". Strasznie suche, ubogie i bez polotu :/ W porownaniu np. z Sapkowskim po prostu wymieka.

Slay 23-07-2007 13:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arrivald (Post 1564301)
Heh, jesli chodzi o Jacka Piekare to zawiodlem sie strasznie po przeczytaniu wszedzie zachwalanego "Mlota na Czarownice". Strasznie suche, ubogie i bez polotu :/ W porownaniu np. z Sapkowskim po prostu wymieka.

I jeden, i drugi nie umie pisac. =/

Radarowiwi 23-07-2007 14:38

Polecam książki od blizarda mi się naprawdę podobają :D „Władca klanów” , „Dziedzictwo krwi” i „Krucjata libertyn”ego” Bomba ;]

ripper 23-07-2007 20:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1564342)

Bluźnisz = p Piekara mi się podobał.

Kraon 23-07-2007 22:22

Jeżeli znasz i lubisz klimaty Forgotten Realms , zdecydowanie polecam R.A.Salvatore, tak jak ktoś tam przede mną.
Mnie szczególnie wciągnęły "Legenda Drizzta" (Choć po którymś tomie już miałem dosyć Drizzta, za mało drowowaty jest :P ) i "Wojna Pajęczej Królowej".

Ragap Wir 25-07-2007 23:52

Kraon nie znasz się, najlepszym cyklem jaki napisał salvatore to pięcioksiąg caderrlego chociaż i ten pozostawia sporo do życzenia ale z jego książek z tej serii były najciekawsze. A wiem co muwię bo zaczynałem dawno już temu czytanie fantastyki i mam na koncie 16 jego książek, dzieki bogu nie poszłem za komercjią i ani jedej jego książki nie kupiłem :P

Slay 29-07-2007 11:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ragap Wir (Post 1569491)
dzieki bogu nie poszłem za komercjią i ani jedej jego książki nie kupiłem :P

Slownika chyba tez.

Arrivald 01-08-2007 02:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1564342)

Hyh, ja czytajac Sapkowskiego odnosze wrazenie, ze na pisaniu zna sie calkiem dobrze. Co Ci w jego stylu nie pasuje?

Slay 01-08-2007 17:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arrivald (Post 1579969)
Co Ci w jego stylu nie pasuje?

Zapytaj co pasuje - bedzie szybciej.
Przede wszystkim nie pasuje mi komercha, jaka uprawia.

Pablofrs 01-08-2007 22:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1580776)
Zapytaj co pasuje - bedzie szybciej.
Przede wszystkim nie pasuje mi komercha, jaka uprawia.

Jesteś tylko jednostką, która tak uważa, dlatego twoje zdanie co do tego świetnego pisarza za bardzo się nie liczy.

Ajco 02-08-2007 14:42

Jestem wielkim fanem Sapkowskiego i nie widze żadnej komerchy ;] Właśnie czytam Bożych bojowników tego pisarza i nie narzekam na nic. Ale każdy ma prawo na swoje zdanie ;]

Piatu 02-08-2007 23:10

Fajną książke napisał Ken Follet - Filary Ziemi. Nie jest to nic o magii, ale za to akcja dzieje się w średniowieczu. Książki raczej nie będzie w bibliotece, chyba że w jakiejś dużej.
Fajną książka fantasy jest też "Biblia".

ripper 03-08-2007 01:06

Cytuj:

Jesteś tylko jednostką, która tak uważa, dlatego twoje zdanie co do tego świetnego pisarza za bardzo się nie liczy.
To mniej więcej jak każdego, kto nie jest poważanym krytykiem. Rotfl.

Aversin 03-08-2007 01:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Krystek (Post 1540486)
Witam , mam taki problem poniewaz lubie czytac ksiazki fantasy lecz nie wiem jakie sa jescze fajne. Jutro wybieram sie do bilbioteki lecz nie za bardzo mam pomysl co wyporzyczyc. Mial bym do was prosbe czy mogl by mi ktos polecic jakas fajne ksiazke. Czytalem do tej pory
-hp ( harry potter dla niekumatych )
-wladce pierscieni ( trylogia + hobbit )
-ergorna ( tzn all dostepne czesci )
-sage wiedzmina ( Sapkowski )
-Narrentrium i kolejne czesci ( <-- to tez xD -| |- )
-Achaja ( 3 tomy )

Chyba narrenturm :P
Polecam sagę Roberta Jordana "Koło Czasu"

Valas Hune 03-08-2007 05:15

Apropo świata Forgotten Realms to ja również polecam Wojnę Pajęczej Królowej, choć to jeśli ktoś bardziej się drowami interesuje

Ragap Wir 14-05-2008 11:08

W wstępie chciałbym napisać ... w końcu zakupiłem słownik i dobrze mi służy :P
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slay (Post 1555746)
Trzy slowa: Philip Kindred Dick.

A ja dodam od siebie "Ubik" ... dla nie kuma tych to jest tytuł książki.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez raven (Post 1554538)
Ja bym polecał :
Andrzej Sapkowski : Narrenturm , Bozy Bojownicy , Lux Perpetua

4 części DIABLO :P Niby na podstawie gry ale książki super :)

i oczywiscie Stephen King : Mroczna wieza

Sapkowkieto trylogia husycka to jest albo dla jego wiernych fanów albo dla historyków. Bo inaczej nie sądzę żeby się spodobało. Diablo to kpina jeśli ktoś poleca. Mroczna wieża ... trochę opisów ale jeśli ktoś do nich nic nie ma to bardzo fajna seria :)

Nic tu nie dzieje się tak patrzę ogólnie.
Co tu mogę powiedzieć, ostatnie odkrycia literackie: Piotr Rogoża, jeśli podobał się wam wędrowicz pilipiuka to jest o wiele fajniejsze i w podobnej tonacji jeśli idzie o "Rock'n roll bejb". W końcu się przekonałem do Lema "Powrót z Gwiazd" był świetną ciężką SF w której bym o dziwo nic nie zmieniał, a opisy w książce aż tak mocno mnie nie przygwoździły :) co tu jeszcze z ciekawszych pozycji. "Zdrowe Zwłoki" eriksona narobiły mi wiele smaku, niezwykle ciekawi bohaterowie, aż się chce zainwestować po przeczytaniu tego w malzańską księgę poległych autora. Opowiadanie Wita Szostaka z antologii "księga strachu" lekko mnie zatkało, autor zaskoczył mnie bardziej niż sam myślałem. Ale zamiłowanie do Xanth, Amberu i Świata dysku cały czas zostało :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:05.