Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Polska - kraj demokratyczny czy teokratyczny? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=159789)

spider-bialystok 02-01-2008 17:58

@up
Jak juz pisalem - rzady madrego dyktatora
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1822848)
W dyktaturze głos tego przedsiębiorcy nie liczyłby się wcale...

Dobry dyktator dba o rozwoj kraju, czyli jednostki przedsiebiorcze, ktore napedzaja gospodarke nie musialyby placic podatkow na utrzymanie elementu ciagnacego kraj w dol (zasilki itp.) typu takie bezrobotne pijaczki. I ci albo znalezliby sobie prace, albo jakiegos dobroczynce albo zdechliby z glodu :)

Vil 02-01-2008 18:02

bogaci musza sie bogacic kosztem kogos, wiec zaglada pijaczkow i innego drobnego elementu nie jest wcale tak pozytywna jak sie wydaje ;p

Eivrel 02-01-2008 18:20

Cytuj:

Bóg jest jeden, to filozofia rozumienia Boga jest inna dla poszczególnych religi różna.
No właśnie nie wiadomo czy jest.

Duch Niespokojny 02-01-2008 18:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1822880)
@up
Jak juz pisalem - rzady madrego dyktatora

Dobry dyktator dba o rozwoj kraju, czyli jednostki przedsiebiorcze, ktore napedzaja gospodarke nie musialyby placic podatkow na utrzymanie elementu ciagnacego kraj w dol (zasilki itp.) typu takie bezrobotne pijaczki. I ci albo znalezliby sobie prace, albo jakiegos dobroczynce albo zdechliby z glodu :)

Dobrze, powiedz jeszcze skąd takiego mądrego dyktatora wytrzasnąć ;)

spider-bialystok 02-01-2008 18:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1823001)
Dobrze, powiedz jeszcze skąd takiego mądrego dyktatora wytrzasnąć ;)

Wbrew pozorom znalazloby sie kilka takich osob. Przykladow na razie nie bede podawal, bo nie ma sensu gdybac, narazie spoleczenstwo jest zaslepione demokracja.

Vil 02-01-2008 18:48

zgaduje ze Janusz ?

Gtyk 02-01-2008 18:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Papa_Smerf (Post 1821871)
Inspirację do napisania tego tematu stanowi coraz większe mieszanie się kościoła chrześcijańskiego w sprawy naszego kraju.

Doszło w naszym kraju do pewnego rodzaju groteski. Kościół, organizacja religijna decyduje o tym czego mają uczyć się polskie dzieci i młodzież :confused:. Jakim prawem?! Dlaczego rząd nie zapyta Żydów, protestantów i przedstawicieli innych religii o program nauczania w szkole, jeżeli już pyta się Kardynałów i inny wysoko postawionych w kościele? Dlaczego w szkole uczą na religii o Bogu chrześcijańskim, dlaczego polskie dzieci w szkole modlą się do Boga chrześcijanów? Skandal kolejny, jak ocena z Religii może być wliczana do średniej. Równie dobrze moglibyśmy się uczyć modlitw żydów, zamiast udawać się na wycieczkę szkolną na Jasną górę zwiedzić Synagogę. Jako uczeń i obywatel czuję się dyskryminowany przez moje państwo. Wysłałem list (nie, nie mail) do MENu, chciałem spotkać się z Rzecznikiem praw obywatelskich - 0 odzewu.

Kolejną sprawą którą chciałbym poruszyć są święta Bożego Narodzenia. Świąt nie obchodzę, jestem nie wierzący - dlaczego nie mogę się uczyć w szkole w dni powszednie? Dlaczego market jest zamknięty? Dlaczego sejm nie pracuje tylko posłowie nabijają kolejne kilogramy przy stołach? W konstytucji zapisany jest kraj demokratyczny, religia nie ma najmniejszego znaczenia tutaj, święta chrześcijan mogą być tylko niech mi nie wchodzą w paradę. To samo się tyczy Wielkanocy.

Smieszny jestes ;) uslyszales kilka haselek, popatrzyles po wiki... no coz, to najwidoczniej nie wystarczy do zrozumienia niektorych spraw ;)

W Polsce Kosciol ma najwiecej do powiedzenia z bardzo prostego powodu- kazdy ochrzczony czlowiek, jezeli sie nie wypisze z tej organizacji jest jej czlonkiem. Nie mowimy tu o kategorii wiary, czy Ty sam wierzysz, uczestniczysz w zyciu religijnym itd bo to jest sprawa malo wazna... A skoro ochrzona jest miazdzaca wiekszosc obywateli, ktorzy maja czynne i bierne prawo wyborcze to nie ma innej mozliwosci jak to, ze to kosciol decyduje o sprawach kraju ;) Bo nie wiem czy wiesz, ale kosciol to nie tylko ksieza ;)

reszty komentowac mi sie nie chce bo same pierdoly ;)

Voon 02-01-2008 18:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1822835)
Istnieja tez wierzenia politeistyczne. Dla mnie wiara w jednego boga jest nielogiczna.

Może i to nielogiczne ale kiedy ktoś z ludzi wierzących w politeizm zrobi coś wbrew jednemu bogu a jeśli uzyska niepowodzenia z innej 'dziedziny' to czy nie będzie kontemplował dlaczego?

Cytuj:

Rzeczywiscie, demokracja jest fajna =]
Z profilu widze że wyżyłeś już w niej 17 lat, wytrzymasz jeszcze i te 5-7 (potem irlandia/anglia, jak większość młodych).

Cytuj:

Dobrze, powiedz jeszcze skąd takiego mądrego dyktatora wytrzasnąć
Dla niektórych mądry dyktator to właśnie umiłowany ojciec Rydz. xd

#Edit:
Wg. mnie pogwałceniem praw jest brak możliwości wyboru języka w szkole. To jest szczyt beszczelności na siłe bełkotać po niemiecku.

Duch Niespokojny 02-01-2008 19:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1823010)
Wbrew pozorom znalazloby sie kilka takich osob. Przykladow na razie nie bede podawal, bo nie ma sensu gdybac, narazie spoleczenstwo jest zaslepione demokracja.

Chodziło mi nie tyle o to kto, ale w jaki sposób ma być wybrany. No bo przecież nie poprzez demokratyczne głosowanie?

spider-bialystok 02-01-2008 19:07

@up
W obecnej sytuacji musialby przejac wladze z pomoca wojska.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Voon Arculin (Post 1823036)
Z profilu widze że wyżyłeś już w niej 17 lat, wytrzymasz jeszcze i te 5-7 (potem irlandia/anglia, jak większość młodych).

Zostaje w Polsce i tu rozkrecam interes z nadzieja, ze kiedys beda rzadzic ludzie, ktorzy nie beda krasc moich pieniedzy by dac je nierobom.

Duch Niespokojny 02-01-2008 19:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1823072)
@up

Czyli równie dobrze zamiast na mądrego dyktatora moglibyśmy trafić na żądnego władzy sukinsyna. I nie muszę chyba dodawać, która opcja jest bardziej prawdopodobna...

Vil 02-01-2008 19:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny (Post 1823052)
Chodziło mi nie tyle o to kto, ale w jaki sposób ma być wybrany. No bo przecież nie poprzez demokratyczne głosowanie?

Teoretycznie wzmocnienie wladzy i kompetencji prezydenta, tak aby stworzyc pozor dyktatury, jednoczesnie z wybieraniem go demokratycznie to jest calkiem niezla opcja. Tyle ze wyglada to dosc utopijnie a poza tym nie mam pojecia jaka droga dojsc do odpowiednich zmian w konstytucji. No i wypadaloby stworzyc jakis "zawor bezpieczenstwa" na wypadek gdyby prezydent okazal sie niekompetentny i zaszlaby potrzeba jego odwolania.

Voon 02-01-2008 19:19

Cytuj:

@up

A komuż to bądzie służyć wojsko? Skorumpowanemu generałowi lub prezydentowi (naszemu raczej nie x.x)
Cytuj:

Zostaje w Polsce i tu rozkrecam interes z nadzieja, ze kiedys beda rzadzic ludzie, ktorzy nie beda krasc moich pieniedzy by dac je nierobom.

Moge jedynie powodzenia życzyć ;d Co masz na myśli z tymi ludźmi którzy nie będą kraść i rozdawać nierobom? Z tego co kojarze to minimum socjalne jest bardzo niskie a i duża część ludzi żyje na społecznym uboczu - ulicy. Mimo to uważam iż państwo powinno dać sie sprywatyzować a podatek powinien być jak abonament za tv - płaci kto chce, ale nie wymaga kokosów (których nawet obecnie nie ma).

Shanhaevel 02-01-2008 19:23

W sumie monarchia z konstytucją trzymającą monarchę za pysk byłaby niezła.

Cytuj:

a podatek powinien być jak abonament za tv - płaci kto chce, ale nie wymaga kokosów (których nawet obecnie nie ma).
Podatki powinny być, ale tylko na policję, wojsko i administrację. Resztę sprywatyzować.

Korektor 02-01-2008 19:28

Nie łatwiej zamiast wprowadzania dyktatury, rozpierdolić ZUS i PZU? Po cholerę mam całe życie płacić składkę, jak pieniądze, które w nich wpompuję przez całe życie są kilkaset razy większe od tego, co od nich dostanę za jakieś złamania itp. Czemu nie mogę się ubezpieczać tylko tam gdzie chcę, a nie tam gdzie mi ktoś każe? To jest popieprzone. A nie ustrój.

A jakieś monarchie itp. dawno się spaliły. Jedynie demokracja jest w stanie przetrwać. A nie chcę powrotu do PRL, albo stworzenia nowej Korei. Zdajecie sobie w ogóle sprawę co proponujecie?

@down,
Trv, chociaż w moim przypadku to akurat całkiem ładne odszkodowanie dostałem za tą akcję parę miesięcy temu : P Ale nie wracajmy do tego.

Voon 02-01-2008 19:32

@Korek:
Zapomniałeś dodać że pieniądze są niższe o ile je dostaniesz (można tak czekać do usranej śmierci a można i odmowe dostać)

spider-bialystok 02-01-2008 19:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 1823116)
Podatki powinny być, ale tylko na policję, wojsko i administrację. Resztę sprywatyzować.

Dokladnie :)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Korektor
A jakieś monarchie itp. dawno się spaliły. Jedynie demokracja jest w stanie przetrwać. A nie chcę powrotu do PRL, albo stworzenia nowej Korei. Zdajecie sobie w ogóle sprawę co proponujecie?

Demokracja upadnie, predzej czy pozniej. Dyktatura wcale nie musi oznaczac ograniczenia swobod obywatelskich, moze je poszerzyc. Malo tego, na demokratycznym zachodze wprowadza sie zakaz palenia w restauracjach, pubach itp. Tez mi wolnosc, czlowiek nawet nie moze zadecydowac czy jego wlasny lokal bedzie dla niepalacych, czy dla wszystkich ;]

Kojotes 02-01-2008 19:45

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1823097)
No i wypadaloby stworzyc jakis "zawor bezpieczenstwa" na wypadek gdyby prezydent okazal sie niekompetentny i zaszlaby potrzeba jego odwolania.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shanhaevel (Post 1823116)
W sumie monarchia z konstytucją trzymającą monarchę za pysk byłaby niezła.

W sumie sa dwie takie możliwości, żeby w miarę kontrolować takiego osobnika, ale nie ograniczać go za bardzo:

a) odpowiedzialność polityczna- w koncepcji 'mądrego dyktatora' nie przejdzie, bo musi być jakiś organ kontrolujący takowego- np. sejm. Oparty na subiektywnej ocenie organu kontrolującego, że organ kontrolowany nie spełnia dobrze swojej funkcji (wtedy taki organ kontrolujący miałby prawdziwą władzę i mógłby ograniczać dobrego dyktatora, samemu zyskując zbyt wiele). W wypadku pociągnięcia do takiej odpowiedzialności możliwe jest w zasadzie tylko odwołanie danego organu.

b) odpowiedzialność konstytucyjna- większe szanse realizacji, ale musi mieć silne oparcie w Konstytucji. Pociągnięcie do takiej odpowiedzialności może sie wydarzyć tylko, gdy nastąpi wyraźne i świadome naruszenie prawa i Konstytucji w wyniku pełnienia danej funkcji. W tym wypadku nie musi być organu kontrolującego, wystarczy organ równorzędny, spełniający rolę obiektywnego sędziego (np. parlament dwuizbowy- Izba Niższa pociąga do odpowiedzialności, Izba Wyższa pełni rolę sądu- np. w GBR). Wszystko jest jasno określone w Konstytucji- także konkretne sankcje, więc nie ma samowolki organu kontrolującego.

Sposób drugi jest o tyle lepszy, że ogranicza takiego władcę autorytarnego tylko w wypadku, gdy chce ktoś coś namieszać. Pierwszy za to dużo bardziej nadaje się do systemu rządów parlamentarnych, jako sposób kontroli egzekutywy.

EDIT:

Temat bardzo ciekawy, szkoda że nie mam czasu odpowiedzieć na wszystkie wątki, mam nadzieje że nie zniknie z forum do piątku...

Korektor 02-01-2008 19:46

@up,
Tylko, że jak napisze, że nie wolno palić, to gówno może. To nie ma mocy prawnej, a przebywać tam mogę, bo to lokal publiczny. Nawet jeśli mam papierosa w buzi, to nie może mi nic zrobić.

Jeśli chodzi o wprowadzenie takiego przepisu, to trzeba się do niego stosować, bo ten zaś ma moc prawną. Owy jest dobry, bo przecież palacz może palić w domu, na balkonie, a nie zatruwać powietrze w parku miejskim.

Chesterkaa 02-01-2008 21:12

Rzeklabym, iz Polska jest krajem dosyc specyficznym. Dla mnie do panstwo koscielne, moze za rzadow PO cos sie zmieni (nie jestem za polityka, aczkolwiek juz wole zyc w kraju, w ktorym rzadzi partia pana Donalda, niz pana Kaczynskiego [trzeba wybrac mniejsze zlo ];->)anarchia plx i niech te ludzkie kurwy sie zmienia : (
No w kazdym badz razie w*****a mnie to, ze ludzie sie dziwnie na mnie patrza jak mowie, ze jestem ateistka. Kiedys spotkalam babke na przystanku- studentka chemii. Zaczepil mnie kolega z klasy i powiedzial, ze dziewczyna ma problem, bo szuka stancji we Wroclawiu, a rozladowal sie jej telefon. No to dalam jej zazdzwonic ze swojego. W koncu znalezlismy jakies mieszkanko i babka poprosila nas o to zebysmy z nia poczekali na autobus. No i zaczela sie nawijla, o kosciele, o tym co kolega widzi w rocku, metalu i punku. No i jak wczesniej wspomnaialam zeszlo na temat kosciola... Kolega zaczal mowic, ze jest ateista i zaczeli sie klocic [ja zreszta tez] i babka powiedziala : "Gdyby Twoja matka bardzo zachorowala, nie modlil bys sie do Boga zeby ja uzdrowil?" kolege zatkalo. Po dluzszej chwili powiedzial, ze podala zbyt drastyczny przyklad i nie jest pewny. No oczywisice ja tez sie zaczelam zastanawiac nad tym pytaniem, doszlam do wniosku, ze jednak nikogo ponad mna nie ma i nie zaczelabym sie modlic. Najlepsze jest to, ze ludzie, ktorzy ida do bierzmowania ( u nas w tym roku sie zaczely przygotowania do bierzmowania [ludzie z lo i gimnazjum]) nie wiedza po co tam ida. Zapytalam kolegi w autobusie: "wiesz po co idziesz do bierzmowania ?" a on mi na to "no nie". To bylo zalosne, ja ktora nie bylam bierzmowana, i nie zamirzam byc wiedzialam z czym sie wiaze ten sakrament. Wkurwa mnie to, ze kazdy kto sie podaje za katolika gowno o tym wie. Zreszta, kazda religia zatruwa wszystko.
No tak moze troche zboczylam z tematu, ale wnioski nasuwaja sie same. Tu rzadzi(l) Rydzyk. Szanowny ojciec dyrektor, ktory jezdzi maybachem i ogolem zyje sobie calkiem milutko. Propaganda zwiazana z Pisem w radiu PODOBNO KATOLICKIM - Radio maryja. Od kiedy to kosciol powinien sie mieszac w polityke ?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:51.