Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Loża Fantasy (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=171240)

Shanhaevel 05-05-2008 12:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Doi_Kurama (Post 2040077)
To ja tak może z trochę innej beczki.
Zna ktoś z was może jakiś w miarę dopracowany system autorski, najlepiej w klimatach Dark Fantasy ... ale i cala reszta bym nie pogardził. :)

Autorskiego nie znam, ale podobno mroczny jest Ravenloft.

Arcan 05-05-2008 12:33

Co do filmów to najlepsze wg mnie LOTR, Dragonheart, D&D.

Vanhelsen 05-05-2008 15:14

Co do filmów, to u mnie mają się gorzej, LOTR jest fajny, ale jednak jest to po części hollywoodzki sążniak na kasę. Narnia i niestety Złoty Kompas mi nie przypadły do gustu, o ile dziecinność Narni przezyję o tyle całkowicie nie mogę wybaczyć producentom upłaszczenie i zdziecinnienie powieści Pullmana, film jest gniotek w poruwnaniu z książką (trylogia Mroczne Materie).
A za najlepszy film fantasy uznaję... Labirynt Fauna, dla mnie arcydzieło nie tylko fantasy ale i kina. Z wielką niecierpliwością czekam na to co Del Toro pokaże przy Hobbicie :P

Bluray 05-05-2008 15:23

O właśnie wiedziałem że o czymś zapomniałem :p, Labirynt Fauna bardzo mi się podobał, Eragon... lepsza książka niż film, Narnia i Złoty kompas są rzeczywiście dosyć dziecinne :p

Leader Fox Dragstar 05-05-2008 15:57

czytam aktualnie wiedzmina, cos godnego polecenia dla amatora fantasy?

Bluray 05-05-2008 16:53

@up

Warcraft (ładnie i przejrzyście napisane), Dragonlance.

Argenpowraca 05-05-2008 17:12

@Bluray

Właściwie, to Eragon też jest 'dziecinny'. WarCraft fajne książki, tyko troche wieje kiczem :D

@down

Eee, z WC to się zgodze, ale jak DL jest dla ciebie fantastyką niskich lotów to...

Vanhelsen 05-05-2008 17:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2040627)
@up

Warcraft (ładnie i przejrzyście napisane), Dragonlance.

Ja bym jednak skłonił się ku fantastyce wyższych lotów ;)

@Leader: parę osób zadawało pytanie, trochę wyżej znajdziesz parę ciekawych propozycji ;)

Bambuko 06-05-2008 17:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Argenpowraca (Post 2040666)
@down

Eee, z WC to się zgodze, ale jak DL jest dla ciebie fantastyką niskich lotów to...

Obie serie czytają jedynie fani fantasy, a te wybitniejsze są dostrzegane również przez innych czytelników.

Gimlos 06-05-2008 18:34

Cytuj:

Nie jest to na pewno fantastyka lotów wysokich - po prostu seria którą czyta się z wielką przyjemnością ( sam jestem jej fanem ). Ot, cos na poziomie Harryego Pottera.

Vanhelsen 06-05-2008 18:53

Cytuj:

[...]
@down

By powiedzieć, że książka jest wysokich lotów potrzebuję nie tylko ciekawej historii ale i wciągającego mnie stylu pisania autora, przesłań, nastroju, a cała książka musi być taką, bym z przyjemnością do niej powracał bądz do jej fragmentów i też nie z powodu historii ale z konkretnego przesłania.
DL jest serią do poduszki, nie uważam, by była ona ciekawym podkładem do większej rozmowy na jakiś temat...

Bluray 06-05-2008 21:47

@Gimlos
Czy mógłbyś mi jaką nazwę ma pierwsza część DL? Bo widziałem tam kilka pierwszych wersji, i nie wiem od czego zacząć :P

Gimlos 07-05-2008 12:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2043338)
@Gimlos
Czy mógłbyś mi jaką nazwę ma pierwsza część DL? Bo widziałem tam kilka pierwszych wersji, i nie wiem od czego zacząć :P

Wydaje mi sie ze najlepiej zaczac od Smoków Jesiennego Zmierzchu, I częsci Kronik. Są książki które traktują o czasach wcześniejszych niż opisane w tym tomie, ale je IMO lepiej przeczytac, kiedy poznamy juz lepiej swiat DL.

Bluray 07-06-2008 20:26

Właśnie zacząłem swoją przygodę ze "Światem Dysku". Zacząłem od "Zbrojni"

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:44.