Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura 2008 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=172326)

Marsseel 27-04-2008 14:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2026221)
W mojej szkole parę osób pisało to na próbnej - nikt nie zdał = )

Również słyszałem historię o tym, że ludzie sobie biorą WOK na maturze bo im sie wydaje, że to banał, a później się okazuje ze nie zdają ;).

Ja mam jeszcze 2 lata.
będę zdawać rozszerzoną biologię, fizykę i chemię, z podstaw polski, matma (jako pierwszy rocznik znowu mamy obowiązkową matmę) i angol.

Cytuj:

Proszę powiedz, że z tą fizyką to nieprawda... Jeśli miałbym zdawać fizykę, to chyba podziękuję ;s.
W tym roku na Akademię Medyczną w Poznaniu nie trzeba zdawać fizyki. Ale np. w Szczecinie lub Wrocławiu już tak. No ale kryteria się zmieniają z każdym rokiem.

Olorion. 27-04-2008 14:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wald_Kerius (Post 2021884)
Ja chcę. Choć mature pisałem już jakiś czas temu, ale rzuciłem Studiowanie na UMCS'sie w Lublinie właśnie dla wojska.

pewnie studiowanie okazalo sie za trudne dla ciebie ;\

Ashlon 27-04-2008 14:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Olorion. (Post 2026441)
pewnie studiowanie okazalo sie za trudne dla ciebie ;\

Tak, bo kazdy, ktory rezygnuje ze studiow/nie studiuje to matol i nieuk :D

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Davido

@edit

Aha, jeśli ktoś się przyczepi do wieku, to tera zaripostuje, że inne szkoły mnie nie interesują, oprócz medycyny, ew. weterynarii. Z reszty wyklucza mnie albo stan zdrowia, albo niechęć.

Oj, nie zdziw sie, jak ostatecznie trafisz na jakas historie czy cos podobnego :D

Slythia 27-04-2008 15:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Marsseel (Post 2026417)
W tym roku na Akademię Medyczną w Poznaniu nie trzeba zdawać fizyki. Ale np. w Szczecinie lub Wrocławiu już tak. No ale kryteria się zmieniają z każdym rokiem.

Jest tylko male "ale". Zdaza sie, iz latwiej dostac sie do np wroclawia bez fizyki niz do poznania...

Rincewind 27-04-2008 17:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Davido16 (Post 2026343)
Proszę powiedz, że z tą fizyką to nieprawda... Jeśli miałbym zdawać fizykę, to chyba podziękuję ;s.

Zeby napisac rozszerzona fizyke na ~60% wystarczy, ze sie zaczniesz w 3 klasie liceum uczyc i jesli dobrze pojdzie ci biologia i chemia to taki wynik powinien wystarczyc. W razie czego na weterynarie nie wymagaja fizyki.

gavreonien 28-04-2008 16:48

Jeśli chodzi o WOK, zdawałem rozszerzony z jedną koleżanką i uzbierałem prawie 60%, inni pisali podstawową i zdali spokojnie. Myślę, że to najbardziej zależy od szkoły, u mnie np. bardzo stawiano na ten przedmiot.

Sam teraz studiuje historię sztuki :)

Exodus 28-04-2008 19:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rincewind (Post 2026757)
Zeby napisac rozszerzona fizyke na ~60% wystarczy, ze sie zaczniesz w 3 klasie liceum uczyc i jesli dobrze pojdzie ci biologia i chemia to taki wynik powinien wystarczyc. W razie czego na weterynarie nie wymagaja fizyki.

Jesli poprzez 'uczenie sie' masz na mysli codzienne rycie po kilka h, korepetycje + ciagle robienie matur, to zgadzam sie.

Ashlon 28-04-2008 19:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus (Post 2028621)
Jesli poprzez 'uczenie sie' masz na mysli codzienne rycie po kilka h, korepetycje + ciagle robienie matur, to zgadzam sie.

Jesli ktos ryje codziennie po 4-5h, bierze korepetycje to musi sie niezle postarac, zeby napisac mature na mniej niz 75%. Oczywiscie rozszerzona.

Rincewind 28-04-2008 20:13

Cytuj:

Ja zaczalem uczyc sie fizyki od zera w polowie wakacji miedzy 2 a 3 klasa liceum, siedzialem nad nia 2 dni na tydzien po jakies 2-3 godziny i napisalem wlasnie na 60%. Jak widac wystarczy chciec. Akurat fizyka nie jest przedmiotem do ktorego trzeba zakuwac zeby w miare napisac.

Tompior 28-04-2008 20:47

Cytuj:

Siostra w 2 miesiace sama przerobila material z matmy rozszerzonej (a byla w biol-chemie) i miala 74%.
A z tym ryciem to przesadziles...
Po 1. Po co komu korki? :D Mozna sie samemu uczyc.
Po 2. Uczas sie od wrzesnia az do konca roku po ~~3h siostra miala 100% z podstawy chemii i 94% z roszerzenia, wiec teoria o tym, ze trzeba strasznie zakuwac na 70% juz upadla :)
@down: jak musisz :P
http://img139.imageshack.us/img139/9...omaturamc4.jpg

No to macie nowy cel w zyciu. Zdac lepiej od niej :D
Ale po co jej to bylo? Z takim wynikiem, na chemie na politechnike warszawska miala okolo 180pkt, a przyjmowali juz od 80 :D

Tovob Lard 28-04-2008 21:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2028803)
Siostra w 2 miesiace sama przerobila material z matmy rozszerzonej (a byla w biol-chemie) i miala 74%.
A z tym ryciem to przesadziles...
Po 1. Po co komu korki? :D Mozna sie samemu uczyc.
Po 2. Uczas sie od wrzesnia az do konca roku po ~~3h siostra miala 100% z podstawy chemii i 94% z roszerzenia, wiec teoria o tym, ze trzeba strasznie zakuwac na 70% juz upadla :)

:confused:
Pokaż skany świadectwa maturalnego siostry. To uwierze :-)

Exodus 28-04-2008 22:00

Rincewind:
Nie chce mi sie wierzyc, a nawet jesli dla ciebie to 6h~ tygodniowo fizyki to nic to jestem pewien, ze juz wczesniej troche fizyke umiales i LUBISZ(?) sie uczyc. Ja osobicie po pol godzinie nauki jakiegokolwiek przedmiotu juz wysiadam xdd

Tompior:
To jak mowisz, ze sie uczyla po 3h dziennie przez 8~ miesiecy czyli jakies 720h, wedlug mnie to sporo. I tak nawet na ten czas wyniki z matur wysmienite. A co do tej matmy to matma-chemia to bardzo zblizone przedmioty, tu i tu matury polegaja na wykonywaniu zadan, wiec uczac sie jednego szlifowala tez drugie.

Arnisan 28-04-2008 22:25

@Exodus

Jako, ze wlasnie zdaje matme i chemie na rozszerzonym poziomie powiem Ci, że sie mylisz ;P standardy matur troszke sie zmienily. Zadania w chemii polegajace na liczeniu zostaly zredukowane i coraz wiecej jest zadan wykazujacych znajomosc wiedzy chemicznej innej niz zadania. Oczywiscie matura z chemii bez zadania na stezenie to zadna matura.

Z matmy sprawa ma sie troche inaczej. Co prawda okrojono material, ale zadania zmienily swoja forme...juz nie zobacze latwej granicy ciagu i indukcji...

tu masz mature ktora pisala:
http://www.cke.edu.pl/images/stories...06/a2_chem.pdf

pare zadanek, a reszta to wiedza chemiczna

Rincewind 28-04-2008 22:47

@Exodus
Pisalem, ze od zera :p wczesniej z fizyki nie umialem doslownie nic. Na dodatek bylem w klasie mat-inf wiec fizyka w szkole byla podstawowa i tylko w pierwszej i drugiej klasie. Uczyc lubie sie tylko czasami jak cos jest ciekawe wiec nie zawsze wyrabialem te 4-6h tygodniowo no ale tyle na pewno wystarczy.

Tompior 04-05-2008 11:23

Jutro matura ;)
Nie uczcie sie dzisiaj juz ^^

Grocix 04-05-2008 11:38

Powodzenia wszystkim ;)

Smoly 04-05-2008 12:22

Proponuje posłuchać piosenki [najlepiej jutro!]

Farben Lehre - Matura :D

Powodzenia wszystkim.

Vanhelsen 04-05-2008 12:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2037950)
Jutro matura ;)

Już? Jakie już? Do matury 18godz, jeszcze jest czas, pouczymy się później 8o

Mumakil 04-05-2008 13:04

Polski - Podstawowy
Angielski - Pod.
WoS - Pod.
Geografia - Roz.

ogólnie , nic się nie uczyłem :| , mam plan poprawic mature za rok a do woja i tak nie pojde bo zapisze sie do szkoly policealnej , nie martwcie sie :P nie zdanie matury to nie koniec swiata ;p

Xendriel 04-05-2008 13:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2037950)
Jutro matura ;)

Ja dzisiaj to dopiero zaczynam się uczyć. Przeczytam streszczenia i powinno starczyć;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 03:08.