Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Tibia = Rasizm? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=173741)

El Papier 06-05-2008 16:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2042426)
Tibia = antysemityzm.
Spójrz na ikonkę - blondyn, błękitne włosy i glany. W tle brakuje tylko swastyki i napisu "Jude Raus!".

Dodaj do tego potwora Smugglera.
Polskie barwy w outficie + samo tłumaczenie nazwy owej kreatury.

sphinx123 07-05-2008 14:49

Cytuj:

... A to, że nie przepadam za Żydkami, bo robią z siebie męczenników XX wieku, prześladowanych przez hitlerowców, sowietów a i samych Polaków to tylko ich zasługa. Zresztą - Żydzi nie byli mile widziani już od średniowiecza. Czarna legenda, ich lichwa etc. To tylko Polska była taka tolerancyjna. Aż nadto chyba.

Mam takie samo zdanie ; )

Vanhelsen 07-05-2008 16:19

Cytuj:

[...]A to, że nie przepadam za Żydkami, bo robią z siebie męczenników XX wieku, prześladowanych przez hitlerowców, sowietów a i samych Polaków to tylko ich zasługa. Zresztą - Żydzi nie byli mile widziani już od średniowiecza. Czarna legenda, ich lichwa etc. To tylko Polska była taka tolerancyjna. Aż nadto chyba.

A ilu prawdziwych Żydów znasz w realu? W takim stopniu, że spędziłeś z nimi parę godzin przy piwie?
Bo ja znam paru i powiem Ci, że nigdy nie miałem się o co do nich uczepić, nawet o stereotypowe skąpstwo...

Milan ognia 07-05-2008 18:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok (Post 2044399)
A ilu prawdziwych Żydów znasz w realu? W takim stopniu, że spędziłeś z nimi parę godzin przy piwie?
Bo ja znam paru i powiem Ci, że nigdy nie miałem się o co do nich uczepić, nawet o stereotypowe skąpstwo...

Trzech. Dwóch chłopaków i jedna dziewczyna. Dziewczyna - spoko. Można z nią pogadać, pośmiać się itp itd. Chłopacy - tylko była lekcja historii - od razu ile to nie wycierpieli, jacy to oni są nieszczęśliwi (ich rodziny przeżyły... w końcu są na tym świecie, no nie?) i obaj podpadli pod idealny stereotyp "żydka".

Valard 07-05-2008 18:29

Hm...czy Wy wiecie czym jest rasizm? Oczywiście antysemityzm można pod to podpiąć, ale tu chodzi raczej o podział "czarny-biały"...zresztą czemu w demokratycznym gdy ktoś powie "nie lubię żydów, niemców, rosjan...." to robi się wielkie "halo". Ja np. nie przepadam za czarnymi po tym jak zaczepiali moją dziewczynę na dworcu w Londynie....

Vanhelsen 07-05-2008 18:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Valard (Post 2044702)
Hm...czy Wy wiecie czym jest rasizm? Oczywiście antysemityzm można pod to podpiąć, ale tu chodzi raczej o podział "czarny-biały"...zresztą czemu w demokratycznym gdy ktoś powie "nie lubię żydów, niemców, rosjan...." to robi się wielkie "halo". Ja np. nie przepadam za czarnymi po tym jak zaczepiali moją dziewczynę na dworcu w Londynie....

Słowa zmieniają definicje... teraz łatwiej się te wszystkie anty narodowości podciąga pod rasizm...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:36.