Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wasze fobie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=187968)

Zyziek 04-08-2008 23:49

Boję się pająków ; X.

Walekifa 04-08-2008 23:53

Wnioski z tematu? : P Ludzie dzisiaj to tchórze ; p (żeby ominąć słowo pi**dy) A taki Zawisza Czarny sam na Turków poszedł..

Thufir 05-08-2008 00:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gargoin_rtn (Post 2214216)
Boję się również swojej wyobraźni xD

wsensieże?
Cytuj:

Wnioski z tematu? : P Ludzie dzisiaj to tchórze ; p (żeby ominąć słowo pi**dy) A taki Zawisza Czarny sam na Turków poszedł..
Zdaję sobie sprawę, że ty to z humorem piszesz, jednak fobia a zwykłe tchórzostwo to jest co innego zupełnie. Można być odważnym i iść na jakiś tam turków czy ahoj wie gdzie a jednocześnie bać się panicznie zwykłego pająka.

GargoinX 05-08-2008 00:30

Wsensieże jak naoglądam się horrorów to moja wyobraźnia zaczyna tak działać, że co chwilę się czegoś przestraszę. No ale cóż, bywa. xd

Walekifa 05-08-2008 00:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thufir (Post 2214262)
Zdaję sobie sprawę, że ty to z humorem piszesz, jednak fobia a zwykłe tchórzostwo to jest co innego zupełnie. Można być odważnym i iść na jakiś tam turków czy ahoj wie gdzie a jednocześnie bać się panicznie zwykłego pająka.

Kumam to,kumam ; )

@ EMOK

Jak odsłoniłem ten obrazek to w 0.1 sekundy odwróciłem głowę na prawo zorany. To znaczy,że mam Arachnofobie? Tak,boje się pająków nawet na obrazkach. jak widzę w książce/tv gdzieś takie coś to od razu łeb w bok.

Emok 05-08-2008 00:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa (Post 2214277)

@ EMOK

Jak odsłoniłem ten obrazek to w 0.1 sekundy odwróciłem głowę na prawo zorany. To znaczy,że mam Arachnofobie? Tak,boje się pająków nawet na obrazkach. jak widzę w książce/tv gdzieś takie coś to od razu łeb w bok.

Pozwoliłem sobie na mały test. ;>
Tak, masz arachnofobię.

Nari 05-08-2008 01:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora (Post 2213972)
@Ci co pisali że mają tą fobie na owady.
Raczej się zastanówcie, to chyba wstręt albo strach. W wieku parunastu lat nie można się przecież bać pszczółki czy osy, dostanie to z ręki i już odlatuje, bardziej macie wstręt bo to coś ma czułki i skrzydełka. Kiedyś miałem sytuacje z dziewczyną, która ma arachnofobie. Siedzielismy obok siebie na łóżku, a po suficie chodziły takie pajączki 2, może o średnicy jakichś 4-5cm. Ktoś do nich podskoczył i pacnął klapkiem, tak, że jeden opuścił się na pajęczynie jakieś 15cm od twarzy tej dziewczyny. I to była arachnofobia, dostała takiego ataku paniki, była tak rozdygotana, o ile pamietam to pociągneła mnie za sobą żeby się zasłonić. Więc naprawdę wątpie, czy wy s*******acie na 100 metrów przed pszczółką, czy po prostu się brzydzicie.

Brzydzenie się czegoś a fobia to dwie różne sprawy. Brzydzenie się to uczucie, które wiąże się z wstrętem, a fobia ze strachem. Więc wygląda mi na to, że mierzysz ludzi swoją miarką.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ascaron (Post 2214204)
szerszeniami(o kuźwa to nawet może zabić nieuczulonego człowieka).

Racja- z tego co wiem po ok. 70 ukąszeniach. Mówię tu o szerszeniach europejskich ofc. I o nieuczulonych ludziach.

Szczerze to kiedyś miałem Entomofobia, lecz doszedłem do tego, że jest to zwykły, irracjonalny lęk. Jak? Miałem otwarte okno na noc i ok. 5.00 obudził/y mnie jeden duży szerszeń/ dwa średnie. W związku z tym, że obudziły mnie samym brzęczeniem skrzydeł mogę powiedzieć, że były już trochę u mnie- trudno mnie dobudzić. Podczas panicznej ucieczki nawet nie podleciał/y. Wniosek? Jednak da się z nimi żyć. O tamtego dnia potrafiłem podejść do szerszenia bliżej niż na 1 m. Raczej pozwolić mu na tyle podlecieć.

Hodal 05-08-2008 01:24

Entomofobia - głównie pszczoły, osy, i wszystko co gryzie poza komarami :P
Pozatym czuję wstręt do lekarzy i dentystów.

Oerciak 05-08-2008 01:30

Ja mam lęk przed dużymi wysokościami.

To chyba tyle, nie stwierdziłem więcej.

Donpeyot 05-08-2008 01:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hodal (Post 2214318)
Pozatym czuję wstręt do .... dentystów.

To samo, właściwie to nie do dentystów tylko do tego bólu. Od prawie roku chodzę z dziurą po plombie i nie pójdę do dentysty chyba, że nie będę mógł wytrzymać.

Bambuko 05-08-2008 02:09

Ja się boję wysokości. Nawet jak przechodzę pod wysokim budynkiem i spojrzę w górę, to się boję, że jest taki wysoki. Najgorsze wrażenie dał mi Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka (fotka. A taki Pałac Kultury, niby wysoki, a nie rusza. Boję się patrzeć w dół, ale nie czuję tego w górach - tylko wysokie budynki. Mam problemy np. z wejściem na jakąś wieżę, ale byłem ostatnio w Bazylice Mariackiej w Gdańsku i sprawnie dałem radę, chociaż poznać można było po mnie lęk.

Robin 05-08-2008 09:06

Tylko arachnofobia, ale jakoś se z tym radzę. Kiedyś też miałem klaustrofobie, ale mam już na nią sposób.

BTW
Powinieneś zrobić sondę.

Rethfing on Aldora 05-08-2008 09:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2214307)
Brzydzenie się czegoś a fobia to dwie różne sprawy. Brzydzenie się to uczucie, które wiąże się z wstrętem, a fobia ze strachem. Więc wygląda mi na to, że mierzysz ludzi swoją miarką.

Tak, bo czytam te posty: "Mam arachnofobie! ale nie, że s*******am na widok pająka, tylko się brzydzę jak jest obok mnie". A tak btw. jeśli chodzi o tą owadofobie. Pszczoły są niegroźnie i nie żądlą -.- to osy. Różnice między nimi? Osy są jaskrawo żółte, pszczoły ciemno-, szaro-żółte. Z tego co mi się wydaje. Co do ukąszeń szerszenia to się zgadzam, a normalny człowiek nie da się nawet raz użądlić.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Walekifa

Też odnosze to wrażenie, większości tych ludzi się wydaje, że mają fobie.

Pyzaland 05-08-2008 09:38

Nie za bardzo lubię pajączki biegające po domu, szczerze się ich brzydzę, choć taki większy udomowiony ptasznik mi nie wadzi.
btw jest taki ogromny pająk, który irackim żołnierzom potrafi w nocy wstrzyknąć jad znieczulający i zjeść kończynę. Tu macie mały artykulik (uwaga wrażliwi jest małe zdjęcie które można powiększyć) http://hotnews.pl/artswiat-194.html ale niech wam się nie wydaje że to bajanie żołnierzy nad jakimś mutantem, to po prostu większe okazy.
Wracając do tematu, nie mam żadnych fobii, choć trochę straszne są małe, zamknięte pomieszczenia i gdy moja wyobraźnia zaczyna pracować w absolutnych ciemnościach. Kiedyś się bałam dużych wysokości, ale teraz wręcz to lubię. Myślę że każdy irracjonalny strach da sie pokonać, trzeba myśleć trzeźwo. Co innego bać się czegoś realnego.

Erhion 05-08-2008 09:49

Emok jaki ładny. :D Łaki to gatunek (nie orientuje się)? Nazwałeś go jakoś?

Mi się tam podoba. ;]

Moje fobie? Chyba nie mam. Prędzej mam nerwice natręctw niż fobie. :P

Walekifa 05-08-2008 10:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pyzaland (Post 2214465)
Nie za bardzo lubię pajączki biegające po domu, szczerze się ich brzydzę, choć taki większy udomowiony ptasznik mi nie wadzi.
btw jest taki ogromny pająk, który irackim żołnierzom potrafi w nocy wstrzyknąć jad znieczulający i zjeść kończynę. Tu macie mały artykulik (uwaga wrażliwi jest małe zdjęcie które można powiększyć) http://hotnews.pl/artswiat-194.html ale niech wam się nie wydaje że to bajanie żołnierzy nad jakimś mutantem, to po prostu większe okazy.
Wracając do tematu, nie mam żadnych fobii, choć trochę straszne są małe, zamknięte pomieszczenia i gdy moja wyobraźnia zaczyna pracować w absolutnych ciemnościach. Kiedyś się bałam dużych wysokości, ale teraz wręcz to lubię. Myślę że każdy irracjonalny strach da sie pokonać, trzeba myśleć trzeźwo. Co innego bać się czegoś realnego.

To są trochę mity ponoć ; p

Sporo o nich czytałem. TO tzw. Camel Spiders. Były plotki że potrafiły wchodzić wielbłądom do żołądka i wychodzić przez niego na wierzch(jak obcy: P ) W rzeczywistości są małe, tylko to zdjęcie tak dziwnie wyszło. Na Paranormalne.pl Całą tą sprawę już wyjaśniono ; p Wcale nie są aż takim zagrożeniem,spoko.

A największy ptasznik na świecie <chyba> to theraposa blondi,czy jakoś tak ; p poszukajcie sobie zdjęć.

Tuhamiid 05-08-2008 10:19

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora (Post 2213972)
Z drugiej strony, komu serce nie przyspiesza jak jedzie sam starą windą, albo jest w ciemnym pomieszczeniu, chociażby mieszkaniu swoim.

Mi.

Poprostu nie ogladajcie tyle horrorów, a jak juz ogladacie to po filmie przeobrazajcie to w zart i bedzie dobrze o ile potraficie to w zart przeobrazic :)

@topic

Co do fobii to hmm nie mam, tyle ze sie brzydze tymi czarnymi, malymi wstretnymi pajakami...
Ptaszniki,tarantule to moga byc, albo te z dlugimi, chucymi nogami, ale takie co jak idziesz w lesie, i wpadasz twarza w pajeczyne a tam takie http://i37.tinypic.com/145ekk.jpg gówno...

Tovob Lard 05-08-2008 10:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Emok (Post 2214202)
UWAGA! xD

Mój pupilek :*

: P

Dawno temu miałem lęk wysokości, ale już minęło.

Ktora wylinka?
ja mam jednego na l7 drugiego na l8 :)
poczytalem na wikipedii i jedyne co by sie nadawalo to tafefobia

Pyzaland 05-08-2008 11:17

Walekifa>
Znajomy był w Iraku, sam opowiadał że kumplowi ładnie obgryzło nogę. Może to był kumpel kumpla i koloryzował, może nie, ale ja mam jeszcze trochę w głowie żeby nie do końca wierzyć takim serwisom ;P

Emok 05-08-2008 12:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tovob Lard (Post 2214559)
Ktora wylinka?
ja mam jednego na l7 drugiego na l8 :)
poczytalem na wikipedii i jedyne co by sie nadawalo to tafefobia

L9 ^_^

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2214480)
Emok jaki ładny. :D Łaki to gatunek (nie orientuje się)? Nazwałeś go jakoś?

Mi się tam podoba. ;]

Moje fobie? Chyba nie mam. Prędzej mam nerwice natręctw niż fobie. :P

Zuzia.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:29.