Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly
(Post 2270083)
Bullshit. Ruscy dopłacali do nas, niech ktoś mi jeszcze napisze, że było na odwrót...
|
WOW! Na prawdę dopłacili i to jak dużo!
Gówno prawda, odbierali nam wszystko co było potrzebne do odbudowy kraju, materiały budowlane, stal, żywność itd itp, które miały "wesprzeć" inne kraje. Z resztą ta tak zwana "pomoc" oprócz pieniędzy dostaliśmy żądania przesyłki wcześniej wspomnianych towarów. Nie wspominając o tym że rozjebali nam rolnictwo na dobre 150lat. ;d
Gdyby nie ten kraj to Polska byłaby w tamtych czasach bogatszym krajem niż była i gdyby nie sprzeciw ZSRR w sprawie planu Marshala to Polska stałaby się o wiele większą potęgą niż cała zachodnia europa razem wzięta... na prawdę dziękujemy, że nas tak udupili...
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ashlon
(Post 2270083)
O dziwo Rosjanie po wojnie nie "wpadli tu, rozwalili nas", a jedynie narzucili system.
|
Tylko dlatego, że kilku patriotów "z góry"(+99% społeczeństwa) uniemożliwiło im to.
Cytuj:
(Post 2270083)
Haha, to zostawilem sobie na koniec. Vavi, wytlumacz mi, jak to jest - dlaczego wtedy dostalibysmy xx razy wiecej od Amerykanow, a teraz dostajemy guzik z pętelką - smieszne wynagrodzenie za tarcze antyrakietowa (bo nie wmowisz mi, ze 2 obiecane systemy rakiet Patriot, z czego jeden dla ochrony samej tarczy, to duzo), wizy, gdy praktycznie cala Europa swobodnie podrozuje do Stanow, brak zyskow z wojny z Iraku, brak off-setu po zakupie F-16 i praktycznie oddanie za bezcen naszego przemyslu zbrojeniowego? Przynajmniej nie jestesmy jedynym glupim narodem na swiecie, wierzacym w USA - tak samo wierzyli w sojusz Gruzini, ale po ostatniej prowokacji Rosji na zyczenie USA mozemy zostac osamotnieni.
|
Prawda, USA nie jest specjalnym sojusznikiem, ale imho i tak dostalibyśmy więcej czego nie można powiedzieć teraz.
Cytuj:
(Post 2270083)
Co do systemu - obecna demokracja niech idzie w cholere, kiedys byl dobry system - demokracja szlachecka, wystarczy umocnic wladze krola w tym systemie i Polska znow bedzie od morza do morza, bez Tuskow czy innych Kaczynskich.
|
Nooom i skończylibyśmy wszyscy na kopaniu ziemniaków, buraków na polu.
Cytuj:
(Post 2270083)
Co jak co, ale zbrojenia to my mielismy dobre, nieudolne bylo rozwijanie innych galezi przemyslu ciezkiego.
|
Tak zarąbiste, że połowa wozów nie działała, bo brakowało wykwalifikowanych mechaników(mój ojciec był w wojsku i czołgami jeździł, więc co nieco wie na ten temat). ;P
Komunizm byłby dobry gdyby nie głupota ludzka, która jak z zwykle jest przyczyną wszystkich zbrodni.
|