Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Umrze bez prądu ! (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=193273)

Alanus Lutinum 22-09-2008 17:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Merin (Post 2275409)
Nie chodzi o to, że boli mnie strata tej złotówki. Ja jestem przeciwny wszelkiej pomocy ludziom, jeśli to idzie za zaspokojenie bieżących potrzeb. Nie mam nic przeciwko dawaniu kasy na szkoły w afryce, ale jak słyszę, że ileś tam kasy idzie dla nich na jedzenie to aż mnie w sercu ściska. Jak mu kupią urządzenie do tworzenia energii z wody, to mogę nawet tą złotówkę dorzucić :)

Teraz już zaczynasz za przeproszeniem pierdolić. Nie będę uzasadniać czemu, bo to będzie już śmieszne, jak ta dyskusja do której nie mam zamiaru się włączać.

Merin 22-09-2008 17:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Alanus Lutinum (Post 2275430)
Teraz już zaczynasz za przeproszeniem pierdolić. Nie będę uzasadniać czemu, bo to będzie już śmieszne, jak ta dyskusja do której nie mam zamiaru się włączać.

Do dyskusji już się dołączyłeś. A skoro uważasz, że pierdole, to powiedz mi co jest takiego złego w mojej wypowiedzi, bo naprawdę nie wiem.

Avallach 22-09-2008 17:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez xoz (Post 2274701)
zeby umrzec? po co innego sie żyje? smierc jest celem zycia kazdego z nas

Celem? mi sie zdaje, że śmierć to raczej koniec życia a nie jego cel...

Cheapest 22-09-2008 17:54

Jeśli chcecie pomóc to idźcie oddać krew bo tej ciągle wszędzie brakuje.

ja pomagam wysyłając smsy bo mam nolimit :D

@down
Kościół ma inne podejście do HIV, Twój błąd bo zezwala w takich przypadkach, a z resztą kto trzyma się tam kościoła? Nie będzie to ryba dlatego bo będzie zwalczanie dzieci które się rodzą i mają całe życie zjebane.

A co do faceta w temacie to ja nic nie mam. Uważam, że każdy ma prawo umieścić w Internecie wiadomość o potrzebie i kto chce niech wpłaca.

Slythia 22-09-2008 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cheapest (Post 2275438)
Jeśli chcecie pomóc to idźcie oddać krew bo tej ciągle wszędzie brakuje.

To powiedz gdzie w Grudziądzu można, a pójdę. Jeśli mnie zechcą...

Ja już nie rozumiem. Czy niektórzy pisząc tutaj, że nie ma sensu pomagać, czują się przez to fajni? Wiadomo, istnieje zasada ryby i wędki, lecz nie należy jej się ślepo trzymać. Ktoś jest w naprawdę ciężkiej sytuacji i ma umrzeć, bo... tak? Czy naprawdę tak ciężko jest przelać chociażby te 2 zł? Nawet wbrew swoim zasadom?

Wracając do Afryki:
Przekonajcie najpierw kościół do stosowania prezerwatyw jako środka zabezpieczającego przed HIV i AIDS, bo jak na razie przecież to wielki grzech... Inaczej taka pomoc do Afryki nie zostanie wysłana. Poza tym, to też będzie ryba, nieprawdaż?

Erhion 22-09-2008 18:06

Pomoc afryce to też straszna głupota. Pompujemy tam kasy więcej niż lodu jest na świecie i co? I gówno. Bo albo to żarcie trafia do dyktatora, albo do ludzi, którzy w jeden dzień wpiepszają wszystko zamiast racjonalnie rozłożyć w racje.

Rybzor 22-09-2008 18:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Slythia (Post 2275445)
To powiedz gdzie w Grudziądzu można, a pójdę. Jeśli mnie zechcą...

Szpital Specjalistyczny
ul. Sikorskiego 32
śr. i pt.- w godz. 7.00 - 11.30

O ile mi wiadomo nie ma zbyt wygórowanych wymagań więc nie wiem, skąd twoje obawy, raczej powinnaś spełniać wymogi. No chyba, że ćpasz czy coś w tym stylu.

Cytuj:

Aha czyli jak mu nie pomogę to nie jestem dojrzały psychicznie - społecznie tak?

Gratuluje inteligencji.
Podpisuję się pod tym! Nikt z nas nie ma obowiązku pomagać w tej sytuacji. Nie każdy ma możliwość, środki itp. Gadanie w ten sposób, panie Gonzo, rozdzielanie społeczności userów na tych co są fajni i pomagają i tych co są niedorozwinięci psychiczno-społecznie (czy jak to tam było) to totalna głupota.

Merin 22-09-2008 18:13

Cytuj:

Ja już nie rozumiem. Czy niektórzy pisząc tutaj, że nie ma sensu pomagać, czują się przez to fajni? Wiadomo, istnieje zasada ryby i wędki, lecz nie należy jej się ślepo trzymać. Ktoś jest w naprawdę ciężkiej sytuacji i ma umrzeć, bo... tak? Czy naprawdę tak ciężko jest przelać chociażby te 2 zł? Nawet wbrew swoim zasadom?

Tu właśnie chodzi o zasadę. Ktoś pracuje, zarabia, stara się, a inny człowiek całe życie nic nie robił, nie dał od siebie, a nagle wielka ofiara z niego i potrzebuje pomocy? Jak dasz takiemu 2 zł, z tobą inni dadzą mu pieniądze, to w końcu się nauczy, że mu się należy, co jest nieprawdą. Spójrzcie tylko ile się teraz tych puszek namnożyło w marketach. Ile jest programów typu interwencja gdzie pokazują jak Dominiczek(czy inne w kretyński sposób zdrobnione imię) potrzebuje X tysięcy miesięcznie na rehabilitacje. Ja na niego spojrzę i już wiem, że inwestować się nie opłaca. Sparta miała dobry sposób na chore dzieci.

Vasudanin 22-09-2008 18:19

Cytuj:

Czy niektórzy pisząc tutaj, że nie ma sensu pomagać, czują się przez to fajni? Ktoś jest w naprawdę ciężkiej sytuacji i ma umrzeć, bo... tak?

Nie, bo... wielu ludzi jest w dużo gorszej sytuacji, i ratują się w każdy możliwy sposób, a ten Pan tutaj jeszcze wybrzydza. O to tutaj chodzi.

@
Zamiast przyjąc pomoc woli żebrać o pieniądze, ciekawe postępowanie, nie ma co.

Smoly 22-09-2008 18:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Merin (Post 2275466)
Tu właśnie chodzi o zasadę. Ktoś pracuje, zarabia, stara się, a inny człowiek całe życie nic nie robił, nie dał od siebie, a nagle wielka ofiara z niego i potrzebuje pomocy? Jak dasz takiemu 2 zł, z tobą inni dadzą mu pieniądze, to w końcu się nauczy, że mu się należy, co jest nieprawdą. Spójrzcie tylko ile się teraz tych puszek namnożyło w marketach. Ile jest programów typu interwencja gdzie pokazują jak Dominiczek(czy inne w kretyński sposób zdrobnione imię) potrzebuje X tysięcy miesięcznie na rehabilitacje. Ja na niego spojrzę i już wiem, że inwestować się nie opłaca. Sparta miała dobry sposób na chore dzieci.

To, że ty masz kamień zamiast serca, wcale nie oznacza, że wszyscy mają mieć.Nie wiem dlaczego taki jesteś, może ci 'zasłużeni rodzice' cie w tyłek jechali i sam potrzebowałeś pomocy, po czym nikt ci nie pomógł i teraz masz wstręt do pomocy? ;s

Cheapest 22-09-2008 18:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smoly (Post 2275496)
To, że ty masz kamień zamiast serca, wcale nie oznacza, że wszyscy mają mieć.Nie wiem dlaczego taki jesteś, może ci 'zasłużeni rodzice' cie w tyłek jechali i sam potrzebowałeś pomocy, po czym nikt ci nie pomógł i teraz masz wstręt do pomocy? ;s

On nie ma kamienia i pewnie nie jednemu by pomógł, poprostu niektórzy nie rozumieją o co mu chodzi. Przecież facet dostaje pomoc, a jej niechce więc jego problem, jak chcesz to wpłacaj ale niektórzy nie wpłacą i ich nie przekonacie. Facet nie chce pomocy tylko woli pieniądze za które można uratować życie komuś innemu na przykład jakiemuś dziecku które wymaga kosztownej operacji.

Są strony typu kliknij i buduj domek i wiecie co? Kiedyś jak wybudowano taki domek to ludzie klnęli, że skończył się spokój, powstała patologia, alkoholizm i nawet dzieci normalnych ludzi nie czują się bezpiecznie bo wszędzie wymuszenia itp. Wszyscy piszą kliknij to nic nie kosztuje ale to kosztuje uczciwych ludzi koło których takie domy/bloki powstają. Wszyscy klikają ale organizują protesty jak ktoś chce wybudować te domy koło nich.

Lechista 22-09-2008 19:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Martka (Post 2275399)
@Merin
Pomagać każdemu w miarę możliwości. Zamiast kupić sobie czipsy, możesz przeznaczyć tę złotówkę na pomoc potrzebującemu, czy to aż tak wiele?

A może ja mam ochotę na te chipy?? Zastanówcie się ludzie!! Na świecie są miliony ludzi potrzebujących pomocy bo umierają. Mam teraz kazdemu dawac po złotówce?? Zbankrutował bym odrazu-,-. Gadacie bzdury. Można pomóc komuś od czasy do czasu, ale ludziom naprawdę potrzebujacym pomocy. Skoro on odrzucił pomoc hospicjum bo chce ostatnie chwile życia przeżyć w domu to jak dla mnie nie powinniśmy wysyłac mu zadnej kasy, tylko wysłac ja innym którzy nie odrzucają pomocy ^^

Scream 22-09-2008 19:39

Cytuj:

Inaczej patrzyl bys na to gdybys to ty urodzil sie chory i potrzebowal rehabilitacji.

No i celem zycia nie jest smierc. Glownym celem jest raczej reprodukcja i przedluzanie gatunku(z biologicznego punktu widzenia).

Osoby piszace "kazdemu trzeba pomoc", "co ci szkodzi" itp nie maja niestety racji. Na ziemi jest conajmniej tyle potrzebujacych, ile osob ktore pomocy nie potrzebuja. Aby pomoc im, trzeba bylo by calkowicie zrezygnowac z przemyslu rozrywkowego, drogich ciuchow, oraz wszystkiego, co posiada przedewszystkim walory estetyczne i rozrywkowe. Tzn, moze i jest to wlasciwe podejscie - ale jesli juz mowicie "trzeba pomagac" itp, wiedzcie przynajmniej o czym tak naprawde mowicie.

Paciuch 22-09-2008 22:02

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gonzo (Post 2274929)
Przelałem 100 złotych.

Ta jasne
@topic Miał iść do hospicjum a jak mu sie nie podoba to raczej mu sie niechce żyć! X(

Yoh Asakura 22-09-2008 22:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Martka (Post 2275399)
@Merin
Pomagać każdemu w miarę możliwości. Zamiast kupić sobie czipsy, możesz przeznaczyć tę złotówkę na pomoc potrzebującemu, czy to aż tak wiele?

Ale dlaczego ? Czy sam fakt, że ktoś potrzebuje pomocy, oznacza to, że muszę rezygnować ze wszystkich przyjemności, bo jak nie to będę niedojrzałym i nieczułym skurtyzanysynem ?

xoz 22-09-2008 22:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2275457)
Pomoc afryce to też straszna głupota. Pompujemy tam kasy więcej niż lodu jest na świecie i co? I gówno. Bo albo to żarcie trafia do dyktatora, albo do ludzi, którzy w jeden dzień wpiepszają wszystko zamiast racjonalnie rozłożyć w racje.

tacy sa juz czarni, widziales kiedys jakiegos uczciwie pracujacego? troche jezdzilem, nie widzialem. oni sie do niczego prawie nie nadaja, rzadzic to gorzej niz polacy, pracowac nie bo lepiej ukrasc. niedlugo to caly swiat bedzie w czarnych. ih ze nie dozyje

Misza 22-09-2008 22:54

@up: heh, ja też prawie tak myślę. Prawie, bo jednak zdarzają się wyjątki. Ale mnie ta Szwecja i zderzenie z afrykańskimi imigrantami zmieniło, oj.
Cytuj:

Sparta miała dobry sposób na chore dzieci.

Ostro, ostro, nieco za ostro. ;p

A poza tym, to w artykule o niepełnosprawnych dzieciach, do którego link dał Cheapest, było kilka bardzo interesujących i bardzo dobrych zdań:
Cytuj:

Kobieta nie chce ujawniać swojego nazwiska, bo jak mówi, nie chce zbijać kapitału na tragedii swojego dziecka. - Takich historii, jak moja jest wiele i każda będzie poruszająca, bo opowie o zmaganiach z chorobą i przeciwnościami. Nie chcemy tylko wzruszać na chwilę - mówi pani S. i dodaje, że zależy jej jedynie na tym, aby głos rodziców dzieci niepełnosprawnych przebił się w końcu do polityków, którzy pracują nad zapisami ustawowymi.
Imo IDEALNIE pasuje to do konwersacji tutaj.

Poza tym niektórzy już pisali 'postaw się na miejscu kogoś, kto potrzebuje drogiej aparatury do przeżycia' 'czy ty byś nie chciał przeżyć' itp. Do mnie nie były kierowane, ale sam uważam, że tylko słabi wolą przeżyć 50 lat w bólu i widząc tylko sufit swojego pokoju, niż umrzeć. Ja bym w takiej sytuacji raczej wydał kasę (i pewnie dużo mniejszą) na jakieś pozwolenie/sprawę o pozwolenie eutanazji. Czy jak to się nazywa. Serio.

A pan Henryk nie jest nawet jakimś starym, opuszczonym i biednym weteranem, więc nie należy mu się takie nagłośnienie. Bo pewno niektórzy weterani, którzy zasłużyli się dla kraju, gdzieś nie mają na własny czynsz ze swojej marnej renty.
I żeby mnie ludzie nie złapali za słówka, bo np. weterani dostają dodatkową kasę, czy coś, bo nie chodzi mi o to konkretnie. Ogółem, ktoś, kto coś wniósł, komu się za coś, co kiedyś osiągnął należy. Henryk nawet nie wydaje się mieć przyjaciół, bo przyjaciele by mu pomogli. Nawet pewnie sąsiedzi.

Lechista 22-09-2008 23:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba (Post 2275462)
Szpital Specjalistyczny
ul. Sikorskiego 32
śr. i pt.- w godz. 7.00 - 11.30

O ile mi wiadomo nie ma zbyt wygórowanych wymagań więc nie wiem, skąd twoje obawy, raczej powinnaś spełniać wymogi. No chyba, że ćpasz czy coś w tym stylu.

No nie całkiem ;) Jeśli je za mało owoców, warzyw, nie ma jakiś tam krwinek za mało hemoglobiny czy innego gówna to sie nie nadaje xD

Virusmaxi 23-09-2008 08:15

Ludzie, te wszystkie akcje o pomoc, nie biorą, a właściwie DAJĄ! A co? DOBRY UCZYNEK oraz SZCZĘŚCIE!

Dr.Unknown 23-09-2008 10:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Virusmaxi (Post 2276028)
Ludzie, te wszystkie akcje o pomoc, nie biorą, a właściwie DAJĄ! A co? DOBRY UCZYNEK oraz SZCZĘŚCIE!

To "szczęście" to egoistyczna myśl "dobra, dałem te parę groszy, jestem lepszy od innych, niedobrych ludzi". Człowiek jest tak skonstruowany, że potrzebuje takiego myślenia do prawidłowego funkcjonowania - prawdopodobnie to jakiś hormon, jak ten odpowiedzialny ze chęć bliskości i bycia kochanym. Chciałbym, żeby ktoś mógł je wyizolować i zahamować ich wydzielanie ;>.

A co do tematu, nie wiem i nie obchodzi mnie to - dyskusja, która się tu zrodziła jest ciekawsza.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:58.