Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   80 Pytań, Które Zrobią Z Ciebie Ateistę (rzekomo) (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=200364)

Bluray 09-12-2008 22:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin
To już rozumiem, dlaczego to katolicy mają zbawienie zaklepane. Bo ich jest najwięcej!

To jakby było więcej ateistów to oni właśnie byliby zbawieni ? o.O

Sam pomyśl, dlaczego jest więcej katolików, o tych wszystkich cudach itp...

Kshaq 09-12-2008 22:37

Bloodwin, obecnie muzułmanów jest najwięcej na świecie.

Erhion 09-12-2008 22:38

Cytuj:

Sam pomyśl, dlaczego jest więcej katolików, o tych wszystkich cudach itp...
A no widzisz. Cuda. Czyli jak religia ma cuda to znaczy, że to "pewniak"?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kshaq (Post 2369893)
Bloodwin, obecnie muzułmanów jest najwięcej na świecie.

No pomyliłem się. I będzie ich więcej. Jeszcze więcej. Tam gdzie jest więcej to z reguły lepiej (bo miliony much się nie mylą :D) i coraz więcej osób będzie tam przechodzić.

Fred_Flintston 09-12-2008 22:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369878)
Czekaj, czekaj. Trudniejsze? O tym nie było mowy w Biblii. Nie ma trudniejszej drogi do zbawienia. Albo tak albo nie.

Sprecyzuj. Bo na razie wygląda to tak, jakbyś próbował interpretować po swojemu Biblię. Tylko, że katolików nie obowiązuje interpretacja Biblii dokonana przez Bloodwina :)

Cytuj:

A widzisz. Czyli by moja religa mogła choć dostąpić "pobocznej" drogi zbawienia potrzebuje uznania, wielkości i wielu wyznawców tak?

Bingo :) Dlaczego katolicyzm jest "prawdziwą wiarą"? Bo w przeciwieństwie do np. pogaństwa, w dużym stopniu też do islamu, udało mu się stworzyć całą współczesną cywilizację. A za tym coś się musi kryć, prawda? ;)

Cytuj:

To już rozumiem, dlaczego to katolicy mają zbawienie zaklepane. Bo ich jest najwięcej!

Najwięcej jest muzułmanów.

Bluray 09-12-2008 22:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369896)
A no widzisz. Cuda. Czyli jak religia ma cuda to znaczy, że to "pewniak"?

No nie, ale to coś jednak znaczy.

Alanus Lutinum 09-12-2008 22:40

Ateistę to zrobią na chwilę i człowieka takiego który jest pseudo-katolikiem. Kiedyś (rofl) modliłem się do Boga o jakiś znak, no i doszedłem do wniosku, że skoro są ludzie niewierzący to Bóg umiałby ich przekonać do siebie, a nawet jeśli to wszystko okaże się prawdą (czego nie wykluczam) to ta nieskończenie miłosierna siła na pewno wybaczy mi moje postępowanie, które nawet złe nie jest.

Vil 09-12-2008 22:42

Cytuj:

to znaczy ze ma latwowiernych wiernych.

Erhion 09-12-2008 22:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bluray (Post 2369900)

Sugerujesz, że inne religie nie mają cudów? Jak znam życie to mają, ale tak samo trudno je udowodnić jak cuda katolickie.

Cytuj:

Bingo Dlaczego katolicyzm jest "prawdziwą wiarą"? Bo w przeciwieństwie do np. pogaństwa, w dużym stopniu też do islamu, udało mu się stworzyć całą współczesną cywilizację. A za tym coś się musi kryć, prawda?
A rozumiem. Czyli jak jakaś religia ukształtowała świat to znaczy, że jest prawdziwa? Hmm daj mi 10 lat i moja religia stworzy lepszy świat i będzie ja wyznawać większość ludzi świata. Zmienisz wtedy wyznanie jak mi się uda?;)

Cytuj:

Sprecyzuj. Bo na razie wygląda to tak, jakbyś próbował interpretować po swojemu Biblię. Tylko, że katolików nie obowiązuje interpretacja Biblii dokonana przez Bloodwina
Fajnie brzmi. :D Chodzi mi o to, że zbawienie ma "zapewnione" katolicka religa. OCzywiście katolicy grzesznicy idą do piekła. Ale inne religie i odłamy nie mają jego zapewnionego.

Cytuj:

Najwięcej jest muzułmanów.
To mają przechlapane. Tyle dusz nie będzie zbawionych.:(

Vil 09-12-2008 22:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Fred_Flintston (Post 2369897)
Bingo :) Dlaczego katolicyzm jest "prawdziwą wiarą"? Bo w przeciwieństwie do np. pogaństwa, w dużym stopniu też do islamu, udało mu się stworzyć całą współczesną cywilizację. A za tym coś się musi kryć, prawda? ;)

Religie z czasow antycznych ksztaltowaly cala owczesna cywilizacje przez okresy raptem kilku do kilkunastu wiekow, porownywalnie z chrzescijanstwem, na relatywnie podobna skale. A potem upadly.

Lechista 09-12-2008 22:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369863)
Nie nie nie. Pomyśl. Bóg ma się pojawić w CHMURACH. Jakby było, że pokaże się każdemu z osobna to ok. Ale pojawi się w CHMURACH, niebie - zwał jak zwał. Wiec jak ludzie pracujący w kopalniach mają go widzieć?

Nie przekreślaj Boga z góry, zresztą wg. mnie te chmury to taka przenośnia...
Ps. Pamiętaj, że to Bóg decyduje o tym czy będziemy zbawieni, sa różne Religie, ale 3 podstawowe mają jedynego Boga, wszystkie tego samego co Katolicyzm, reszta to są jakieś odłamy
Pogadajcie z księdzem, on zna odpowiedzi na takie pytanie xS :>
Cytuj:

26. Skoro Bóg jest wszechwiedzący i `jest miłością', dlaczego doprowadził do stworzenia dziecka [człowieka], gdy wiedział, że to dziecko pewnego dnia się go wyprze i będzie musiało spędzić wieczność płonąć w jeziorze ognia? Gdybym był Bogiem nie zrobiłbym tego; mam więcej miłości do ludzi niż On. - TiredTurkeyProd
Dał nam wybór :> Albo pójdziesz za mną albo się odwrócisz
Cytuj:

28. Objawienia mają miejsce na Ziemi. A co gdy skolonizujemy Księżyc, Marsa lub zasiedlimy trwale stację kosmiczną? Czy uciekniemy od `wyroku'? - Ray Sommers - ODPOWIEDŹ: Bóg pojawi się i tam. - Jim
Nie zapominajmy, że Bóg stworzył wszechświat :>
Cytuj:

31. Czemu dano nam wolną wolę, kiedy obowiązkiem w naszym życiu jest podążanie zgodnie z tym, co nam kazano? Musimy przestrzegać zasad pod groźbą kary. Czy to jest wolna wola? - Gandalfs Nephew
Tak dokładnie, mamy wybór albo pójść za Bogiem i po smierci być zbawionym albo odwrócić się od Boga i być potępionym, to jest wolna wola
Cytuj:

34. Czy Adam i Ewa mieli pępki?
A co to za pytanie?
Cytuj:

35. Konserwatywni Żydzi używają imienia Jahwe jako imienia Boga, gdyż jego prawdziwe imię jest przypuszczalnie niewymawialne. Moje pytani brzmi: Jak ludzie mogą wzywać imię Pana na daremnie, kiedy nikt w rzeczywistości nie zna jego imienia?
Bóg ??
Cytuj:

38. Planeta Ziemia, jak jesteśmy wiarygodnie poinformowani ma kilkanaście miliardów lat [ok. 4,5 mld lat - przyp. tłum.]. Ostatnie dinozaury wymarły jakieś 70 milionów lat temu. Homo sapiens, jedyna forma życia według chrześcijańskiej doktryny, która jest jedynym obiektem zainteresowań Boga wg. ich poglądów nie jest starsza niż 100 000 lat. W jaki sposób w świetle tych faktów judeo-chrześcijański Bóg spędzał te miliardy lat, póki nie stworzył ludzi, którzy sprawili, że stał się taki zajęty? - Trish Huesken/John Perkins
Ciekawe pytanie :> Sam się go o to zapytaj jak pójdziesz do nieba :PP zresztą skąd ludzie mają to wiedzieć ??

Dj Fara0n 09-12-2008 22:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369768)
Czego zakłamanie? Katolicyzmu

Masło maslane. Katolicyzm = zaklamanie. Czyli zakłamianie zaklamania? Wychodzi wiec prawda czy zakłamanie do potegi?

Jesli ktos jeszcze wierzy w boga to znaczy ze sie nad tym nie zastanawia, albo w dzieciństwie zostało mu to tak mocno wpojone ze teraz nie widzi innej mozliwosci. Co wiecej, dyskusja z taka osoba nie ma sensu poniewaz chocbys nie wiem jak mocno przygniatajace argumenty przytaczał ta osoba znajdzie zawsze jakies kontrargumenty.

Bluray 09-12-2008 22:54

Cytuj:

To mają przechlapane. Tyle dusz nie będzie zbawionych.
Spytaj się o to księdza/katechetę bo to bardzo dobre pytanie by było : o
W sumie większość religii wierzy w jednego Boga co sprowadza się do samego Boga, tyle że u nich się inaczej nazywa itp.

Dr.Unknown 09-12-2008 22:58

Szukanie dosłownego sensu w słowach, które dawno go straciły, albo nigdy nie miały, to raczej strata czasu. Biblia to zbiór metafor.

Fred_Flintston 09-12-2008 23:02

Ostatni post na dzisiaj:

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369911)
A rozumiem. Czyli jak jakaś religia ukształtowała świat to znaczy, że jest prawdziwa?

Można tak powiedzieć, z Bożą pomocą stworzyła cywilizację, może po prostu Bóg chciał, żeby to katolicyzm był dominujący?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369911)
Hmm daj mi 10 lat i moja religia stworzy lepszy świat i będzie ja wyznawać większość ludzi świata. Zmienisz wtedy wyznanie jak mi się uda?;)

Obecnie następuje islamizacja Europy (i nie tylko), właściwie to już teraz islam ma więcej wyznawców - czy to ma obrazować "prawdziwość" danej religii? Bóg wie :)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 2369924)
Religie z czasow antycznych ksztaltowaly cala owczesna cywilizacje przez okresy raptem kilku do kilkunastu wiekow, porownywalnie z chrzescijanstwem, na relatywnie podobna skale. A potem upadly.

A na rzecz czego upadły? Chrześcijaństwa.
I zdecydowanie antyk rozwijał się słabiej od chrześcijaństwa. Zresztą, są tu porównywane różne kultury z różnych lat, dane nie mogą być miarodajne. Bardziej wolałbym porównywanie Christianitas - średniowieczny islam.

PS Mniej więcej podobny do mojego punkt widzenia co do doktryny Krk prezentuje Nari (polecam przejrzeć jego post na pierwszej stronie tematu). Niestety, jak 90% polskich katolików wierzy w opętania i szatany...:(

Cytuj:

Hehe, wiec odłamy są gorsze? Religie z jednym bogiem wyglądającym inaczej niż bóg chrześcijański lub allach są gorsze?
Tak, bo czczą jakieś duszki czy drzewka (pogaństwo) lub też w ogóle nikogo nie czczą (buddyzm).

Erhion 09-12-2008 23:03

Cytuj:

Ps. Pamiętaj, że to Bóg decyduje o tym czy będziemy zbawieni, sa różne Religie, ale 3 podstawowe mają jedynego Boga, wszystkie tego samego co Katolicyzm, reszta to są jakieś odłamy
Hehe, wiec odłamy są gorsze? ;) Religie z jednym bogiem wyglądającym inaczej niż bóg chrześcijański lub allach są gorsze? :)

Cytuj:

Spytaj się o to księdza/katechetę bo to bardzo dobre pytanie by było : o
Wiesz co odpowiedział mi ksiądz na pytanie czy inne wyznania zostaną zbawione? Nie potrafił udzielić dokładnej odpowiedzi wiec nie wie.

Cytuj:

Można tak powiedzieć, z Bożą pomocą stworzyła cywilizację, może po prostu Bóg chciał, żeby to katolicyzm był dominujący?
Może i chciał. Ale jakby tego chciał to nie powstałyby inne religie. :P

Cytuj:

Obecnie następuje islamizacja Europy (i nie tylko), właściwie to już teraz islam ma więcej wyznawców - czy to ma obrazować "prawdziwość" danej religii? Bóg wie
Nie nie może to obrazować prawdziwości. Tak jak cuda nie mogą obrazować prawdziwości Katolicyzmu. Tak samo to, że katolicyzm kształtował kiedyś Europe również NIE może obrazować prawdziwości Katolicyzmu. ;)

Cytuj:

A na rzecz czego upadły? Chrześcijaństwa.
I zdecydowanie antyk rozwijał się słabiej od chrześcijaństwa. Zresztą, są tu porównywane różne kultury z różnych lat, dane nie mogą być miarodajne. Bardziej wolałbym porównywanie Christianitas - średniowieczny islam.
Chrześcijaństwo też upadnie. Gdy ktoś stworzy religie lepszą niż chrześcijaństwo to ono upadnie. Śmiem wątpić, że może to być albo Islam albo NEW AGE.

Antyk rozwijaj się słabiej? Wątpie. Poza tym zauważ jedną rzecz. Religie antyczne nie miały kompromisów. Musiałeś wierzyć, a za nie wiare byłeś tępiony. A dziś masz wybór. Jaka religia jest silniejsza? ;)

Lechista 09-12-2008 23:08

A mój odpowiedział, nie przetoczę wam tego bo nie potrafię, szczerze to albo teraz zmyślasz albo masz słabego księdza :> Moim zdaniem te odłamy to jakby odwrócenie się od Boga.

Glamri 09-12-2008 23:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2369863)
Można wiedzieć jaką?;)

Jasne. Przestałem wierzyć w Absolut - zacząłem w Człowieka. ; )

Vavi 09-12-2008 23:13

Bach. Nie jestem katolikiem, ale wierzę w istotę wyższą.
Biblia, to żaden zbiór metafor, tylko historia narodu Żydowskiego i ich sposób na życie + kilka wybranych 'oświeconych' zdań ludzi po Chrystusie.
W Grecji wierzyli, że bogowie mieszkają na Olimpie. Ktoś w końcu na ten Olimp wszedł i religia upadła. Chrześcijanie byli ciut mądrzejsi- wymyślili metafory i znaczenie przenośnie.
W kościele zjawiam się tylko na pogrzebach. Unikam tej wiary jak ognia- z szacunku do pogańskich Słowian, amerykańskich Indian, arabów, żydów, homoseksualistów, naukowców, 'heretyków' i wszystkich innych ludzi.
Sztuczny podział świata na religie jest największym grzechem ludzkości.

I cholernie boli mnie to, że człowiek woli poświęcać życie czemuś, co być może nie istnieje, zamiast dbać o dobro tych na Ziemi...

Erhion 09-12-2008 23:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lechista (Post 2369974)
A mój odpowiedział, nie przetoczę wam tego bo nie potrafię, szczerze to albo teraz zmyślasz albo masz słabego księdza :>

No mam słabego księdza, ale nie o to chodzi. :) Po prostu KK nigdy nie ustalił dokładnie czy inne religie zostaną zbawione.:)

Cytuj:

Moim zdaniem te odłamy to jakby odwrócenie się od Boga.
Przyznam ci Lechisto, że ciekawy pogląd. Przecież oni wierzą w naszego Boga, ale nie uznają np. Maryji. A Bóg ten sam, wiec w gruncie rzeczy ta sama religia prawda? ;)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Glamri (Post 2369978)
Jasne. Przestałem wierzyć w Absolut - zacząłem w Człowieka. ; )

Aha. ;)

Dr.Unknown 09-12-2008 23:13

Co do postawy kleru - ludzie się różnią. W gimnazjum miałem świetnego księdza, z którym można było porozmawiać na różne tematy. Niestety wspomnienia związane z liceum nie są takie piękne. Waldemar był najgorszym typem nauczyciela religii, jakiego można sobie wyobrazić - na wszystkie pytania wyrażające wątpliwości co do nauczanych treści, odpowiadał tak samo: "Jak ty mało wiesz...", "Nie znasz się.", "Czytałeś Biblię? A ja tak", "A ty jak zwykle swoje."

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:12.