Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Tajemnice Rookgaardu (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=13)
-   -   Usunąć rook stayerów? Co Wy na to? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=205152)

Avidek 30-01-2009 12:56

Cytuj:

@up Nie wiem czemu twórcy gry jeszcze nie zauważyli, że najlepszym sposobem na bottera jest GM a nie jakiś durny potworek co się go nie da zabić (albo da tylko, że trudno; poprawcie mnie)
Wydaje mi sie, ze to nie takie proste jak sie moze wydawac. Przeciez gdyby chcieli i mogli, to na pewno byloby wiecej GMow.

Cytuj:

Ja bym osobiście wprowadził profesję rookstayera, szło by się do oracle na 8 lvl i mówiło że chce się zostać tu ... i zrobiłbym nowe questy z bramką lvl, trochę nowych expisk za trudnych dla graczy którzy po prostu wychodzą sobie z rooka, dodał parę nowych potworków ze słabym lootem, ale z których wypadają rookowe rary (tak jak kiedyś był poison dagger, a teraz bronze amulet na przykład, rzadkości). Ale Cipowie raczej tak nie zrobią.
Wtedy z rooka zrobilby sie drugi main. Jestem przekonany (oczywiscie moge sie mylic) ze duzo "prawdziwych" rookstayerow zostalo na tej malej wysepce wlasnie dlatego, ze takich rzeczy na niej nie ma.

Cytuj:

Ja popieram usunięcie wszystkich powyżej 8 lvla, bez wyjątku.
Argumenty:
1. Duża ilość botterów, co utrudnia wydostanie się z Rookgardu normalnym graczom.
2. Zamiast pomagać nowym to jeszcze utrudniają im życie, mam na myśli idiotyczne trapowanie na expie przezco wiele osób ginie.
1. A jak nie bedzie boterow na rooku to co? "Wydostaniesz" sie z rooka w 2 godziny, a na mainie bedzie ich jeszcze wiecej. Cipy powinny zwalczac WSZYSTKICH boterow, a usuniecie roostayerow nie dosc ze niewiele by w tej kwesti zmienilo, to jeszcze wywolaloby fale niezadowolenia wsrod ludzi ktorzy na rooku "cos" osiagneli.
2.Jak wyzej, na rooku nikt cie nie trapnie, luzik. Wychodzi na main i co? Przeciez na mainie tez sa trapy, a na serwach pvp dochodzi jeszcze pk i wiele innych utrapien.

Miuek 30-01-2009 12:58

Czemu traktujecie każdego rookstayera, jak bota? Znam 100+ rookstayera i mam pewność, że nie używa bota, bo cały czas z Nim gadam ;p

Rocket Slayer 30-01-2009 13:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Miuek (Post 2442213)
Czemu traktujecie każdego rookstayera, jak bota? Znam 100+ rookstayera i mam pewność, że nie używa bota, bo cały czas z Nim gadam ;p

Aha, czyli siedzisz non stop w tych samych godzinach co on? (Jeśli znasz go w miarę dobrze w rl to co innego) Co z tego, że nie używa teraz, skoro mógł kiedyś używać, kiedy ty nie miałeś o tym zielonego pojęcia?

Brecht 30-01-2009 13:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Miuek (Post 2442213)

Sam sobie zadaję identyczne pytanie i nie mogę nadziwić się czasem ignorancji pozostałych graczy. Widocznie jest dla nich nie do pomyślenia, że ktoś może własnoręcznie sterować postacią aż godzinę, a czasem nawet dwie i trudzić się nad zdobyciem kolejnego poziomu dwa tygodnie. Pytanie tylko ile tibia bottów sprzedawanych aktualnie na allegro jest nabywanych do wykorzystania na Rookgaardzie? Obserwując ilość klientów widać, że rozchodzą się jak świeże bułeczki, aż żal patrzeć na zaangażowanie rodaków...
Nie sądzę, aby CIPSoft zrobił cokolwiek w celu ograniczenia rozwoju postaci na Rookgaardzie, w końcu gra tu bardzo wielu ludzi i płacą za taką możliwość. O "downgradzie" jakiejkolwiek postaci nie ma mowy, z prostej przyczyny - nieuzasadnione naruszenie czyjegoś dobra, nawet niematerialnego, osiągniętego przy nakładzie czasu i finansów, groziłoby koniecznością zwrotu poniesionych kosztów. Myślę, że jeden na "milion" graczy porwałby się na pozwanie za coś takiego CIPsoftu do sądu i miałby spore szanse na wygraną. ;) Poza tym byłaby to zła reklama dla produktu takiego, jakim jest Tibia, a producent zrobi wszystko, aby wydusić te parę groszy od graczy.

Shantirell 30-01-2009 13:53

Wręcz wspaniały pomysł. Czemu ja na takie coś nie wpadłem? ;)
To jest jedna z najlepszych propozycji jaka się ostatnio pojawiła. Rookgaard upadł. Teraz dla "normalnego" Rookstayera liczy się tylko poziom, liczba zabitych osób i wielkość kolekcji. Skasowanie Rookstayerów i uniemożliwienie bicia dalszego dośw. po osiągnieciu 8 lvla jest świetnym rozwiązaniem. To by była odnowa dla Rookgaardu, jego nowe narodziny, nowa epoka. Powrót tzw. Rookgaardianów, tych dla których nie liczy się lvl, tych dla których liczy się także sama wyspa. Wyobraźcie sobie Rook bez botterów (no może boty dla wbicia największego skilla) i "dzisiejszych" Rookstayerów. Rook, dla którego na każdym serverze przypada dwóch, czterech Rookgaardianów z 8lvlem, nic by nie było tak łatwe jak jest teraz. Botterzy, traperzy i bezmózdzy "no-liferzy" itp. straciliby sens dalszej "gry". Coś pięknego. Niestety, coś całkowicie niemożliwego do osiągnięcia.

Kawalerzysta 30-01-2009 14:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shantirell (Post 2442287)
Wręcz wspaniały pomysł. Czemu ja na takie coś nie wpadłem? ;)
To jest jedna z najlepszych propozycji jaka się ostatnio pojawiła. Rookgaard upadł. Teraz dla "normalnego" Rookstayera liczy się tylko poziom, liczba zabitych osób i wielkość kolekcji.

To zaskakujące jak bardzo Twój podpis pasuje do mojego odczucia na temat treści Twojego postu.

Tak jak napisałem, sprawę załatwiłoby więcej GMów. Ale CipSoft musiałby ich albo zatrudnić (na to im szkoda kasy) albo wziąć z tutków (no i wtedy byśmy mieli więcej takich Dokeinów). Dla CipSoft liczy się kasa dlatego z Rookstayerów nie zrezygnują bo także są źródłem dochodów i dlatego i im umilają czasem życie (bank, bossy, addony. Myślicie że takie addony np citizen są dla normalnego newbie, który chce tylko Rook przejść szybko na main?). Bardziej mnie martwi ludzka głupota i mentalność w tej kwestii.

piramjida 30-01-2009 14:15

Zostawic tych co sa, reszte wywalic na maina i eliminowac tych co zostali zeby bocic - przykladowo ban rownoznaczny z teleportowaniem na IoD. Oprocz tego level downgroad(e?) tez by sie przydal.

Shantirell 30-01-2009 14:19

@Kawalerzysta

Mi nie chodzi o botterów, bo ich byśmy się pozbyli przy okazji, tylko głównie o "dzisiejszych Rookstayerów", których opisałem wyżej. Rzeczywiście dokładnie się nie wyraziłem i bardzo za to przepraszam.
I ostatnia sprawa, co takiego głupiego napisałem? Głupotą jest poprawne określenie współczesnego Rookstayera i opisanie jak, dla mnie, Rookgaard po takiej zmianie by wyglądał?

<hmm> 30-01-2009 14:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rocket Slayer (Post 2442206)
Jak już wygłaszasz jakąś opinię to się zastanów nad argumentami ZA i PRZECIW zanim takie coś napiszesz. Popatrz na post ze zdjęciem Ciufci to zrozumiesz dlaczego nie ma szans by to weszło w życie.
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...77&postcount=2

No właśnie zastanów się... 1000 kont PACC nie oznacza 1000 rookstayerów którzy kupili PACC dlatego że mogą grać na rooku. Połowa z nich ma <30lvl, czyli pograli zapewne tydzień na roooku, a reszta i tak gra głównie dla korzyści na mainie.

@topic
Niech wam dadzą spoile do SS, SoF, MM, BA, Chain Legs, Iron Helmet.. i po tygodniu skasują Rookgaard, będzie przynajmniej fun na koniec;)
Całe szczęście dla Normalnych Graczy, wasze durne propozycje bardzo rzadko trafiają do realizacji, ba jestem nawet przekonany że nie są nawet przedyskutowywane...

Niech robią co chcą, to ich gra :>
Normalni gracze będą potrafili się przystosować do dowolnych warunków.

Snick 30-01-2009 14:25

No i zauważcie cały czas mówicie o tych levelach a nie o to chodzi prawdziwym rookstayerom.
Wszystkie rankingi opierają się na lvlach (O, ten jest najlepszy bo ma X lvl!).
To chyba nie o to w tym chodzi.
Moim własnym zdaniem zablokowanie expienia nie było by straszną karą.
Może wręcz przeciwnie. :)

Kawalerzysta 30-01-2009 14:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shantirell (Post 2442324)
Mi nie chodzi o botterów, bo ich byśmy się pozbyli przy okazji, tylko głównie o "dzisiejszych Rookstayerów", których opisałem wyżej. Rzeczywiście dokładnie się nie wyraziłem i bardzo za to przepraszam.

Skoro się nie dokładnie wyraziłeś to i ja przepraszam za interpretację, która wynikła ze zrozumienia niedokładnego wyrażenia zdania. Czy jakoś tak :P

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Shantirell (Post 2442324)
I ostatnia sprawa, co takiego głupiego napisałem? Głupotą jest poprawne określenie współczesnego Rookstayera i opisanie jak, dla mnie, Rookgaard po takiej zmianie by wyglądał?

Raczej segregowanie. Większość ludzi w tym i Ty niestety segreguje Rookstayerów do jednej grupy. Że najważniejszy lvl, itd. A przecież nie każdy Rookstayer taki jest. Fakt że może 20%, może mniej, może więcej ludzi jest innych. Ale wydaje mi się że jak wśród 1000 grzeszników znajdziesz 1 dobrą osobę, to nie warto jej ciągnąć do odpowiedzialności za pozostałych 999.

Żeby to było jasne, sam na Rookgardzie nie gram i siedzę tam tylko jak muszę wyjść na maina. Nieraz spotkałem Rookstayerów i nie mogłem skorzystać ze spawna.. ale tacy sami ludzie są na mainie i takie same sytuacje. I po prostu wewnętrzne wyczucie przyzwoitości nie podsunęłoby mi takich bzdur żeby karać Rookstayerów bo czerpią swoją przyjemność z gry. To samo na mainie. Po prostu idę na inny spawn..

Prezydent_czuwa 30-01-2009 15:00

popieram, rookstayerzy smierdzą czadem i bocą

Robin 30-01-2009 15:14

Zamiast usuwania może założyć blokadę na rooka, że nie można wbić większego lvl niż 10. Kiedyś jak się robiło carlin sworda/katana questa były emocje jak na anhi (bynajmniej ja takie miałem) a teraz tylko idziesz i bierzesz nagrody bo ciągle rookstayerzy expią/botują.

Snick 30-01-2009 15:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kawalerzysta (Post 2442391)
Raczej segregowanie. Większość ludzi w tym i Ty niestety segreguje Rookstayerów do jednej grupy. Że najważniejszy lvl, itd. A przecież nie każdy Rookstayer taki jest. Fakt że może 20%, może mniej, może więcej ludzi jest innych. Ale wydaje mi się że jak wśród 1000 grzeszników znajdziesz 1 dobrą osobę, to nie warto jej ciągnąć do odpowiedzialności za pozostałych 999.

To tak jak w klasie. Jak nauczyciel opierdziela za zachowania to całą klasę.
Cała klasa ponosi odpowiedzialności. Nawet osoba która była grzeczna.
Wszyscy ponoszą konsekwencje. :)

MasterTusk 30-01-2009 15:42

News z tibia.com

Cytuj:

Today, we have punished 4959 Tibia accounts for using unofficial software to play in the last couple of weeks. These accounts have been identified by an automatic tool with complete accuracy, therefore any complaints about these punishments are in vain. They are final and complaints will be ignored. We will neither reveal our criteria for these punishments, nor will we hand out any proofs.

For those of you who consider the number of punished accounts to be too low, please note that we will only punish an account if we have solid proof for a rule violation. We know about more cheaters, however, the proof we have gathered so far was not quite enough for a punishment this time. They remain on our list, though.

Rest assured this was not a one time action. The best way to avoid a punishment in the future, is to stop cheating!

As was already stated in January's featured article, we do not want cheating in Tibia and we will continue to develop and improve our automatic detection tool to punish cheaters. We will also work hard on preventing cheating in general.

Play fairly, then the game is more fun for everyone!
Your Community Managers
http://www.tibia.com/community/?subt...e=Jefix%27rook
http://www.tibia.com/community/?subt...e=Darq+de+Rook
http://www.tibia.com/community/?subt...ailing+Warrior
http://www.tibia.com/community/?subt...me=Rook%27Lulo

Drugie tyle z ukrytym profilem, kilkanaście(minimum) mniejszych lvli, już pare expowisk macie wolnych.

#Rapek
Możliwe, nie wnikam - nie znam ich, przeglądałem tylko 1,5 strony rookstatu

Old_Game 30-01-2009 15:46

Up.

i Tak zaraz znajdą sie nowi

Rapek 30-01-2009 16:24

@Master Tusk

Ja znam jeszcze jednego +70lvl ale nie powiem kto
btw. Wypisałeś 4 nicki ale 3 graczy :-)

Pozdrawiam, Rapek.

Pan Klocek 30-01-2009 16:59

Ja tam popieram to co ten typ tam pisze na tibia.com. Zablokować możliwość expienia teraz, albo obniżyć staminę do 10 minut MAX. Brak możliwości sprzedawania itemów NPCom i będzie git majonez :)

Pewnie tak nie zrobią, ale pomarzyć można.

XozzQ 30-01-2009 17:11

lol

Zacznę od tego, że dziwię się wypowiedzi Pana klocka

Cytuj:

Ja tam popieram to co ten typ tam pisze na tibia.com. Zablokować możliwość expienia teraz, albo obniżyć staminę do 10 minut MAX. Brak możliwości sprzedawania itemów NPCom i będzie git majonez

Pewnie tak nie zrobią, ale pomarzyć można.
Sam jest/był RookStayerem ... dziwne, bardzo dziwne

Ok, usuniecie rookstayerów, usuniecie także pewną kulture tibii.
Lecz wedlug mnie dobry rookstayer ustapi expa, pomoze innym.
Wasz problem polega na BotStayerom, nie rookstayerom ! ;/
Pomyślcie nad tym dopiero kierujcie swoje sugestie ... X(

@Edit

Po 1. nie jestem prymitywny.
Po 2. nazywasz mnie pseudo stayerem ?
Po3. wiem co pisze, pewnie usuncie rookstayerów, wogóle zniszczcie cały klimat.
Rookstayerzy byli prawie od początku, ale pewnie wy jedziecie po prostej lini oporu....

@2edit

Panie Klocek, przepraszam jeżeli Cię uraziłem ale zdziwiła mnie twoja wypowiedz.

Rocket Slayer 30-01-2009 17:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez XozzQ (Post 2442940)
Zacznę od tego, że dziwię się wypowiedzi Pana klocka

Sam jest/był RookStayerem ... dziwne, bardzo dziwne

Czemu się dziwisz? Ma dosyć pseudo rookstayerów, jemu zależy na klimacie a nie na lvlu, prymitywna istotko ;xne

Cytuj:

Wasz problem polega na BotStayerom, nie rookstayerom ! ;/
Że co????

Cytuj:

Pomyślcie nad tym dopiero kierujcie swoje sugestie ... X(
Pomyśl nad tym co napisałeś, zanim naciśniesz "wyślij odpowiedź"

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:32.