Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy policjant musi byc patriotą? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=206785)

spider-bialystok 17-02-2009 15:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2467594)
Kto normalny będzie się poświęcał narodowi mając go gdzieś? Zwykła k. goniąca za kasą.

Inaczej bedziesz spiewal jak rodzice przestana cie utrzymywac i sam bedziesz musial utrzymac siebie i swoja przyszla rodzine.

Zreszta istnieje prywatne wojsko, Blackwater. Tam nie ma miejsca na patriotyzm, bronisz tego kto zaplaci.

Barbar 17-02-2009 15:58

Powiem szczerze, nie dziwię ci się. Prawdopodobnie żyjesz w czasach w których o tym co było kiedyś dowiadujesz się tylko na lekcji historii, nie przeżyłeś tego co starsze pokolenia.
Może twój dziadek, pradziadek walczył za naszą ojczyznę, jeśli tak to proszę Cię nie mów tego co powiedziałeś tutaj przy nim.

Ale jeśli jesteś trochę starszy to naprawdę zestanów sie nad tym co piszesz.

Bardziej na temat:
W sumie nei jest to wojsko, tutaj bronisz porządku więc wydaje mi się że nie musi :P

Dr.Unknown 17-02-2009 16:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Barbar (Post 2467722)
Powiem szczerze, nie dziwię ci się. Prawdopodobnie żyjesz w czasach w których o tym co było kiedyś dowiadujesz się tylko na lekcji historii, nie przeżyłeś tego co starsze pokolenia.
Może twój dziadek, pradziadek walczył za naszą ojczyznę, jeśli tak to proszę Cię nie mów tego co powiedziałeś tutaj przy nim.

Ale jeśli jesteś trochę starszy to naprawdę zestanów sie nad tym co piszesz.

Bardziej na temat:
W sumie nei jest to wojsko, tutaj bronisz porządku więc wydaje mi się że nie musi :P

Gadka-szmatka. Myślę, że miał dość lat, żeby się zastanowić i wyrobić sobie opinię na różne tematy. Mój stopień związania z krajem jest podobny, a jeżeli by doszło do naruszenia granicy przez wrogą siłę, to mój zapał płynąłby raczej z tego, że rutyna została przerwana i można sobie postrzelać. Takie zachowanie istniało zawsze, a ludzie tak myślący zasługi różne na swych kontach niemniej posiadali. Osobiście chętnie bym zaciągnął się na zawodowego, gdyż to dobry zarobek i ciekawe życie, ale jestem przewlekle chorym flakiem bez formy.
Na dodatek całe te wzmianki o historii, czy też jakieś próby wywołania skruchy u założyciela tematu, mają znikomy związek z wątkiem - nikt nie chce, żeby on walczył za ojczyznę, ma tylko pilnować przestrzegania prawa, które jest w większości uniwersalne

Exodus 17-02-2009 16:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zalgadis (Post 2467413)
Serio masz 20 lat?
W sumie sami sobie na to zapracowali te elo ziomy, żeby policjanci ich tak traktowali.

Kazdemu sie moze zdarzyc blad, szczegolnie przed snem, panie nieomylny.

Erhion 17-02-2009 17:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Milan ognia (Post 2467594)
Kto normalny będzie się poświęcał narodowi mając go gdzieś? Zwykła k. goniąca za kasą.

No nie. A kto powiedział, że będąc w wojsku poświęcasz się dla kraju? Póki co wojen nie ma, i się nie zapowiada by Polska się w jakąś uwiązała. Wiec jakie tu poświęcenie? Zwykła robota dla kasy.

Ale jak dobrze napisał spider - będziesz miał rodzinne to inaczej będziesz gadał.

Ja na przykład idę do wojska, bo jestem nie tylko patriotą (tak jeśli trzeba zgine za swój kraj) ale też dlatego, że to praca pełna przygód, adrenaliny i emocji.

Barbar 17-02-2009 17:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 2467753)
Gadka-szmatka. Myślę, że miał dość lat, żeby się zastanowić i wyrobić sobie opinię na różne tematy. Mój stopień związania z krajem jest podobny, a jeżeli by doszło do naruszenia granicy przez wrogą siłę, to mój zapał płynąłby raczej z tego, że rutyna została przerwana i można sobie postrzelać. Takie zachowanie istniało zawsze, a ludzie tak myślący zasługi różne na swych kontach niemniej posiadali. Osobiście chętnie bym zaciągnął się na zawodowego, gdyż to dobry zarobek i ciekawe życie, ale jestem przewlekle chorym flakiem bez formy.
Na dodatek całe te wzmianki o historii, czy też jakieś próby wywołania skruchy u założyciela tematu, mają znikomy związek z wątkiem - nikt nie chce, żeby on walczył za ojczyznę, ma tylko pilnować przestrzegania prawa, które jest w większości uniwersalne

Tak tak wiem napisałem nie na temat.
Ale pomyśl jak by było gdyby Polska nie odzyskała wtedy niepodległości, czy dalej mówił byś że cię to jebie.

@2down
Jaki by nie był to twój kraj, chociaż nie wiadomo bo na Polaka to nie wyglądasz.

@down
Przeczytaj co napisałem 2 raz

Nari 17-02-2009 17:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Barbar (Post 2467879)
Ale pomyśl jak by było gdyby Polska nie odzyskała wtedy niepodległości, czy dalej mówił byś że cię to jebie.

Skoro chwalisz tak przodków to racz spojrzeć na to, że nie tak wiele pokoleń przed I WŚ przez nich straciliśmy nasz kraj. Kłania się XVIII w., o ile się nie mylę.

Dr.Unknown 17-02-2009 17:19

Cytuj:

Przestań, bo się rozmarzę... Ach, życie w wielkim, silnym kraju...

Cytuj:

Jaki by nie był to twój kraj, chociaż nie wiadomo bo na Polaka to nie wyglądasz.
Tej aluzji już nie rozumiem. Chyba zbyt subtelna.

Erhion 17-02-2009 17:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2467892)
Skoro chwalisz tak przodków to racz spojrzeć na to, że nie tak wiele pokoleń przed I WŚ przez nich straciliśmy nasz kraj. Kłania się XVIII w., o ile się nie mylę.

A czy on chwali tych przez których ten kraj utraciliśmy czy tych dzięki którym go odzyskaliśmy. Raczej to drugie nie?

Kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Nari 17-02-2009 17:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bloodwin (Post 2467903)
A czy on chwali tych przez których ten kraj utraciliśmy czy tych dzięki którym go odzyskaliśmy. Raczej to drugie nie?

Kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Tak, przydałoby Ci się. W żaden sposób nie zaprzeczyłem żadnemu z tych twierdzeń, jedynie wyróżniłem to, że ktoś musiał również ten kraj stracić, co miało być swoistą aluzją wobec tego, że wypominanie nieważne jakich przodków i ich wyczynów moim zdaniem mija się z celem. Niestety jest to najwidoczniej wyższa jazda, niż ten szczyt czytania ze zrozumieniem, który najprawdopodobniej prezentujesz swoją osobą.

Voon 17-02-2009 18:01

Cytuj:

Wtedy to już wygodnictwo. Zawsze lepsze jest małe i brudne a własne niżeli złote a czyjeś.

A wojsko/policja to dobra rzecz - dużo płacą i robota pewna. Polecałbym Ci wydział kryminalny, albo jeszcze lepiej - technik policyjny. Nawet w mundurze nie musisz chodzić a masz dodatki + 13stki + emeryturę po 15 latach.

Exodus 17-02-2009 18:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dr.Unknown (Post 2467899)
Przestań, bo się rozmarzę... Ach, życie w wielkim, silnym kraju...

Tej aluzji już nie rozumiem. Chyba zbyt subtelna.

Powiedzmy w Rosji, ach te marzenia <33

@down
Mialem na mysli, ze mieszkalbys gdzie teraz, tylko gdyby nie niedpodleglosc, to bylaby to Rosja. Nie wnikajmy, ktora czesc kraju byla pod jakim panstwem. ;p

Barbar 17-02-2009 21:43

@up
Zimmnooo tam ;(

Myślę że dostał już odpowiedź, close topic zanim sie flame zacznie.

Dark Sven 17-02-2009 22:08

Swoją drogą. Fantastyczny wybór forum, żeby zadać takie pytanie...

Robson235 17-02-2009 22:16

Co ty mówisz!! Spłoniesz w piekle...Szatan pochłonął twoją dusze X(

Piotrek Marycha 18-02-2009 00:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Barbar (Post 2467722)
Może twój dziadek, pradziadek walczył za naszą ojczyznę

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2467892)

Fail...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nari (Post 2467917)
Tak, przydałoby Ci się. W żaden sposób nie zaprzeczyłem żadnemu z tych twierdzeń, jedynie wyróżniłem to, że ktoś musiał również ten kraj stracić, co miało być swoistą aluzją wobec tego, że wypominanie nieważne jakich przodków i ich wyczynów moim zdaniem mija się z celem. Niestety jest to najwidoczniej wyższa jazda, niż ten szczyt czytania ze zrozumieniem, który najprawdopodobniej prezentujesz swoją osobą.

chyba jednak mówił o konkretnych przodkach, i konkretnych "wyczynach"... Double fail...

Zabanicjowany 18-02-2009 03:45

Ale chwila. Autorze chcesz iść na zwykłego ulicznego pachołka który będzie spisywał lumpów lub młodzież za piwko czy może wyższe szczeble gdzie praca jest ciekawa ale i dostać się nie jest łatwo. Mówicie tutaj o pionkach, a żeby na takich iść wystarczy matura, a nie mówicie o lepszej pracy w policji. Ojciec mojego kolegi pracuje właśnie na wysokim szczeblu i dobrze zarabia ale studia w jego przypadku trwały 7 lat, wchodzą w to 5 letnie magisterskie z danej dziedziny i jeszcze robił 2 letnie psychologiczne coś takiego jak odpowiednia rozmowa z ludźmi, odpowiednie podejście, "łamanie" ludzi itp.

Jeśli zależy Ci na tych wyższych to trzeba mieć łeb i wykształcenie (sam papier gówno daje), a jak chcesz latać w mundurze i jeździć na awantury to dużo nie potrzeba. Wymogi to matura i mile widziane prawo jazdy kat. B.

Więc o jaki rodzaj chodzi?

Mi się osobiście podoba coś jak MI5, ale nie wiem jak ta praca naprawdę wygląda i czy po zapoznaniu chciałbym tam rzeczywiście pracować.

btw W tym roku zdaję maturę i nawet nie wiem gdzie iść na uczelnię, przeważa u mnie informatyka, matematyka i fizyka, a co dopiero praca. Nie myślałem bo studia to conajmniej 5 lat więc wtedy pomyślę, mgr informatyki zawsze się przyda w róznych zawodach, chyba, że nie uda się go zdobyć :evul: jak coś to zawsze można później 2 letnie robić w innym kierunku, a do pracy mi się nie śpieszy :)

Arrivald 18-02-2009 12:45

Hardkor JP, Ogień JP!

Owned 18-02-2009 13:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez __DARK_SVEN__ (Post 2468363)
Swoją drogą. Fantastyczny wybór forum, żeby zadać takie pytanie...

Taa... Kiedy szukalem jakiegos forum aby zapytac o te kwestie zapytalem znajomego [Kuraja - moze ktos kojarzy] gdzie bym mogl napisac. Polecil mi wlasnie Tibie.pl "OWiON" ;) No i w sumie co za roznica jakie forum? Uwazasz, ze tutaj sa gorsze osoby niz na innych forach? Mylisz sie, sa tu tak samo powazne i niepowazne osoby jak na kazdym innym forum, a OWiON chyba jest właśnie do takich pytan/tematow, pozdrawiam :)

A temat mozna zamknac, juz wszystko wiem, a nie chce zeby sie zrobil flame war ;P, dzieki.

Exodus 18-02-2009 13:18

"Ja, obywatel Rzeczypospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków Policjanta, ślubuję: służyć wiernie Narodowi, chronić ustanowiony Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej porządek prawny, strzec bezpieczeństwa Państwa i jego obywateli, nawet z narażeniem życia. Wykonując powierzone mi zadania, ślubuję pilnie przestrzegać prawa, dochować wierności konstytucyjnym organom Rzeczypospolitej Polskiej, przestrzegać dyscypliny służbowej oraz wykonywać rozkazy i polecenia przełożonych. Ślubuję strzec tajemnicy państwowej i służbowej, a także honoru, godności i dobrego imienia służby oraz przestrzegać zasad etyki zawodowej".

Ustawa z 6 kwietnia 1990 r. o Policji

Musi byc patriota, a jak nie przestrzega przysiegi, to nie jest takim polcjantem jakim powinien. Wkoncu bycie policjantem to wybor, tak jak i bycie zolnierzem. Nie jest to zwykla praca, spoleczenstwo ich moze oceniac, wiec ocenia jesli sie zle wywiazuja z powierzonych im zadan. Dlatego nie rozumiem, czemu sie tak oburzacie jak ktos skrytykuje policje.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:55.