![]() |
kurde, ja kiedys zakupilem BG2 oryinal, po 2 dniach zalowalem zakupu... ale opowiadania Matheousa sklaniaja mnie do zainstalowania sobie bg2 i przekonania sie do tej gry :)
dzieki math ;) ide instalowac :) pozdrawiam |
Hej mam pytanie. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak WEJŚĆ do twierdzy gnolli w BG I ? Chodzi o to, że nie moge wykonać zadania z przetrzymywaną tam kumpelą Minsca, bo po prostu po wybiciu gnolli nie ma nigdzie wejścia (chyba, że 3 wejścia w górach na południu ale one nigdzie nie prowadzą) Help plz! ;(
|
Dobra a więc tak dochodzi do tej lokacji mijasz most(płacąc/zabijając dwóch gostków (lepiej zabić) ) potem idziesz prosto drogą (nie w dół a prosto) aż dojdziesz do schodów idziesz nimi mijasz dziure i są schody na pólnocy w twierdzy gdy wejdziesz na nie prosto a w ostaniej dziurze gdy do niej zejdziesz będzie jak określasz kumpelka Minsca i dołączy do drużyny (Mag specjlista to jej profesja) Jakby co moje gg 1103298 aaa na dole mapy w jasinach ukryty jest grimuar Charyzmy(+1 charyzmy na stałe)
BG rządzi :)) |
THX, problem pojawil sie gy chcialem ja wyrzucic z druzyny... Ale nie mozna miec wszystkiego. Zreszta jak bym jej nie uratowal to Minsc by sie "zdenerwowal". ;)
|
Nie bede duzo sie muwil Baldur's Gate roxxxxx
Druga czesc przeszedlem sobie z15 razy ^^ kilka razy magiem ,kilka razy wojem i po razie kazda inna profesja :D :D :D :D :D :D :D :D |
Ja też uwarzam że BG to codowna saga, najcudowniejsza jaką znam. Ten wspaniały świat w jakim ją osazono, ta fabua, każda postać ma tam swoją ciekawą i oryginalną(no może i nie każda :P ) osobowośc. każdy przedmiot i każde miejsce opis i historię. Muzyka wspaniała, grafika w takich grach nie jest najważniejszą częścią (a poza tym w tamtych czasach była na dobrym) poziomie, głosy postaci wspaniałe, pełne emocji, uczuć i werwy, a Piotr Fronczewski w roli narratora sprawdził się wspaniale.
Gra ma mnóstwo zadań a każde jest inne, ciekawe, i oryginalne. Dobra to było moje zdanie o grze a teraz pora na samochwalstwo :)) . Ja przeszedłem BG I 3 razy a BG II 4 razy, za każdym razem (porócz pierwszego) wyciskałem z gier wszystkie soki, przeszedłem każdą walkę i tylko 2 sprawiły mi trochę problemów (Demigorgon i Amelissana), pokój w z liszem Shangalarem (chyba tak się nazywał, nie pamiętam bo już dawno nie grałęm) i jego znajomymi przechodziłem bez najmniejszych problemów jeszcze przed podmrokiem. Dobra pora skończyc z tym samochwalstwem :rolleyes:. Teraz przedstawię mój "dream team" do BG II : 1 - Ja - Czarownik 2 - Imoen (ale lepszy był by Jan Jansen bo mag z imoen cienki a złodzieja lepszego niź jan nie ma [Yoshimo się nie liczy bo musi umrzeć]) 3 - Sarevok (cudowny wojownik, potrafi zadawać anstonomiczne obrażenia) 4 - Keldorn (z tym wspaniałym mieczem dla palladynów [zapomniałem nazwę :( pora chyba wrócić do BG kolejny raz :] ] i dopowiednią pomocą rozwala prawie każdego maga a jego zdolność prawdziwego widzenia jest nieoceniona - iluzje nie stanowią żadeego problemu) 5 - (Sir) Anomen - wcale nie jest gorszy od pozosatłych kapłanów w grze a te kilka poziomów wojownika otwiera mu wiele bardzo przydatnych morzliwości) 6 - Edwin (najlepszy mag w grze, ma bardzo fajny charakterek ;) , na wysokim poziomie razem z miom czarownikiem wymiatali prawie wszystko bez pomocy [a gdyby tylko dać mu wszystko co najlepsze to prawie wszędzie poradzi sobie bez żadniej pomocy]). W BG I nie starałem się opracować nalpotęzniejszego teamu bo mój nie miał z niczym żadnych problemów (no może kilka, ale przejściowych :] ) a składał się z : 1 - Ja - Palladyn 2 - Khalid 3 - Jaheira 4 - Imoen 5 - Minsc 6 - Edwin Te dwie sprzeczne sosbowości (Edwin i Minsc) można mieć w teamie za pomocą prostego zabiegu - wypełniamy zadanie Minsca a potem pozwalamy Dynaheir umżeć (gdy już jest w teamie) w jakiejś walce :rolleyes: (lub zabijamy ją samemu :evil: ), potem zagadujemy Edwina a ten wielce zadowolony z wykonanego "przez nas" zadania oferuje teamowi swoją pomoc. A gdy przechodziłem BG II któryś raz z rzędu to wolałem wziąść postacie z ciekawym charakterem, historią i pozwalające poznać ciekawe wątki (np. Jaheira, Nalia, Viconia, Valagar(chyba źle napisałem jego imię - pamięć szwankuje ;( ), Sarevok, Imoen). Gdy będe przechodzić BG II kolejny raz to skompletuję team z samych starych przyjaciół (Imoen, Jaheira, Viconia, Edwin i Minsc (później Sarevok - wprawdzie zły ale można go zmienić :] ). O rany ale się rozpisałem 8o :rolleyes:. |
...Cicho, gram w BG2 :P
Teraz tylko pozałatwiać wszystkie Questy za Athkatla i można płynąć ze Złodziejami Cienia. ;) Btw. Miał tu ktoś romans z Aerie ? :P |
Rafale ten miecz to Święty Mściciel (zostaje po czeronym smoku na Wzgórzu Wichrowej Włóczni)
hmm romans z Aerie spoko :) da się mieć romans jeszcze z Jaheirą ,Vcionią ,a z odpowidnim patchem nawet z Nalią W BG I raz grałem mając w drużynie Edwina, Minsca i Dynacheir Na niepotrzebnych postaci w BG I mam fajny sposób takiego delikwenta zostawia się sam na sam z bazyliszkiem :P i po problemie plusem tego jest że zawsze można go przyłączyć ponownie :) (gdy użyje się na nim zwoju zmiana kamienia w ciało) |
Alleluja, bracia!:)
Valygar, nie Valagar Miecz Karsomir, czyli Swiety Msciciel Najlepsze timy: BG2:Ja-Zlodziej Viconia-Kaplan Korgan-Woj Edwin-Mag W pelni zla druzyna, gre skonczylem z 18 reputacji;) Mialem fajne stresy jak mi niechcacy wzrosla:P Vici byla najlepszym kaplanem i miala wywalisty romans:P(nie wiem czemu ale nie kontynuowal mi sie w ToBie a slyszalemz e dalszy ciag jest jeszcze lepszy:() Korgan to chyba akzdy wie dlaczego-z Toporem Nieuleglosci i Mlotem Runow ty rozwalal wszystko jak leci:D EDWIN...Jeszcze pytacie??? Tylko nie udalo mi sie nigdzie kupic Zatrzymania Czasu wiec nie uzylem nawet polowy jego mocy:P Ale z Akceleracja i Szata Vekny to strzelal jak karabin maszynowy:P BG1:Ja-Woj Imoen-Zlodziejka(zginela w walce z Sarevokiem:P) Ajantis-Paladyn(odlaczyl sie jak zabilem kilku z Plomiuennej Piesci bo mnie scigali:/) Jaheira-Druid(bo chcialem miec Khalida, a zal mi jej bylo zabijac:D) Khalid-Woj(chyba najlepszy w BG) Kivan-Lowca(Snajper:P) Ajantis-jedyny Palcio-NPC(chyba) a chcialem jakiegos miec:P Imoen-przylaczyla sie na poczatku, zginela na koncu...To sie nazywa szczescie;P Przygarnalem ja, bo zlodziej zaraz na poczatq sie przydaje Jaheira-patrz wyzej... Khalid-mial tyle hp i taki damage ze...:D Kivan-jakby taki byl w Tibii, to by sie nazywal 'Elite Hunter':) po prostu wyjebany gostek:) BG przeszedlem 2 razy(raz solo;)-nie takie dobre jak... BG2 przeszedlem TYLKO 1 raz-gdy probowalem za nastepnymi, to nie starczalo mi czasu i z roznych powodow musialem, je zmazywac...Ale ja nie gralem po to, by to PRZEJSC. Ja gralem po to, by sie tym CIESZYC. To roznica. Wykonywalem kazdego subquesta, zwiedzalem kazda lokacje, wszystko ci sie dalo. I zalowalem, ze nie mam gdzies w piwnicy zawieszonej starej zbroi i jakiegos mlota:) |
Bg1 przeszedłem 3 razy a dwójke 6(hehe). W jedynce team trzymałem nie wiem po co(grając wojem przechodzisz całą gre sam z imoen). ALe w dójce taki nómer nie przejdzie więc zawsze robie taką dróżynke:
1.Ja-Wojownik/kensai z cepem bojowym wieków i jakimś innym. Nazwy nie pamiętam ale był +3 i zamrażał 2.Jan, ze swoją kusz i jako mag(super pułapki) 3.Saverok-dla obrzeń 4.Edwin-nie wymaga komętarza 5.Anomen-najleprzy kapłan(orginalnym bg2 dawałem mu tarcze Baldurana i sam rozwalał wszystkich obserwatorów w podmroku;p) wyposarzony oczywiście w Crom Fayer 6.Tu różnie, przeważnie Arie(romans) albo Keldorn(prawdziwe widzenie i KARSOMIR+6-tak +6 można go uleprzyć) Walka z demogorgonem-za 3 podejściem w walce sam na sam pokonał go mój woj(wtedy 28lv), Jak grałem magiem(teraz 29lv, mistrzu przywołania) to za 5 podejściem Amelisana-7 podejść, wkońcu się wkużyłem i zaczełem nawalać z oddechu smoka. A teraz mój najleprzy HEro czyli MISTRZ PRZYWOŁANIA: lv 29 Walki sam na sam golemy-żaden problem lisze-jednym czarem smoki-nieco dłuższa walka ogniste giganty- palec śmierci i po krzyku. Pozostali-plugawy uwiąd+zatrzymanie czasu rozwala wszyskich max obr-89 uwiądem min obr-1 magicznym pociskiem(na smoku :D ) |
Baldur's Gate to moja ukochana gra :D . To moja pierwsza gra RPG albo cRPG jak kto woli. Wszystkie części przedzedłem kilka razy. Gdyby nie BG 1 nie wiem co by było i w jakie gry bym później grał. Fabuła jest wspaniała (szczególnie w I części fajne rzeczy sie dzieja). Przez Tibie mam mniej czasu na BG. :(
|
Sorcerer Maciek-dont worry, za jakis czas tak ci Tibia zbrzydnie ze ja rzucisz i bedziesz mial czas na BG:D
Dwimenor-GRATZ tych rekordow!!!Edwin to nawala podobnie:) Z Oddechu... to wali blisko setki, z Abi-Dalzima to uuuuuuu:):):) Chyba ze 120 raz komus walnal:P Wiem ze goscia rozwalilo na kawaleczki(a to byl niezly gosc)... Jak przejde gre moim Fechmistrzem(chce miec teatr:P) to se zagram solo(Magiem chyba:P) i tu podam moje rekordy...He he heeeee:P A ten twoj cep to chyba Obronca Easthaven, ten do kupienia bodajze u Joluva w Miedzianym Diademie, tak? Bo nie jestem pewien(jedyny cep bojowy u mnie to byl CBW+5)... |
Dużo ludzi wspomina że spotkało Drizzta w 2 Bg, no to akurat normalne, ale czy znaleźliźcie go w 1, ja go znalazłem, bij z 8 Gnolli, i jak mu sie pomoże to dostaje sie ileź tam expa :D
|
Sorry za tego posta, bo wysłałem 2 razy przypadkiem, chciałem wziąć edytuj, a wcisnełem cytuj, i tak wyszło, a że skasować sie nie da, to tylko wyjaśnienie napisze
skleroza -.- |
Też go spotkałem i mu pomogłem. Potem próbowałem go zabić ale się nie udało.(miałem lv 3) Ciekawe czy wogule da się to zrobić i jeżeli tak to jaki będzie loot.
|
Ja go zabiłem, na 7 lvlu miałem każdą postać, i nawalałem z ognia, wszyscy padli prócz palka, mego, a loot był taki że straciłem profesje i pisało Upadły Paladyn, ale nie dalem save na szczescie, to samo pisze jak sie wybije kilka osób, albo zabije kapłana w światyni Helma
|
Upadlym Paladynem sie zostaje gdy ci reputacja spadnie ponizej osmiu...A reputacja spada gdy sie zabija niewinnych-w tym i Drizzta(on niewinny???A to dobre:P)...Gdy sie go zabije to masz 10 reputacji w plecy.
Loot:Jego 2 palasze(bodajze najlepsze bronie w BG1) i mithrilowa kolczuga +4, 12000 exp. W jedynce to on jest strasznie pakerny i najlatwiej to go obstawic przyzwancami i zostawic im brudna robote(co najwyzej pomoc strzalami przebicia-trako +4), lub gonic sie z Drizztem postacia z butami szybkosciu, a reszta gosci z druzyny walic dop niego z luku. Sa to 2 najlatwiejsze i najpopularniejsze sposoby. Na klate sie go wziasc nie da bo moze ci zabrac 50 hp jednym ciosem. To chyba wszystko:P W dwojce to go sie nie oplaca zabijac bo jego equipa i tak ci wezmie niejaki Harnell, a i tak ten jego eq w 2 juz nie robi takiego wrazenia...A 10 repa w plecy to 10 repa w plecy. I nic tego nie zmieni:P Poza tym w dwojce Drizzt ci moze pomoc(I TO NIEZLE POMOC) w walce z Bodhi...Ale co ja wam podpowiadac bede:) |
słyszałem że drizzt ma 2 scimitary i kolczuge od Bruenora, ale ja go zabiłem i mi tylko reputacja spadła, a nic w nim nie było, a sie pytasz czemu spadła, Drizzt to przecież bohater :D, i jest z tych dobrych, chociaz jest mrocznym elfem, poczytaj biografie, to sie wszystkiego dowiesz, a no i tak wogóle, dobrze jest mieć kilku elfów w drużynie, których wrogiem rasowym są pająki, bo na quescie na miecz(Zguba Pająka) jest troche ciężko, a tam wyskakuje upiorów kilka, także polecam z 2 elfów takich mieć, ja oróbowale solować kilka razy Drizzta palkiem (głównym Bohaterem) bo miałem w nim hełm taki żółty ze skrzydełkami, z jakiegoś questa, i pierścien do szybkości, ale nawet z tym mu nie dałem rady, padłem po 3-4 hitach, ale raz mało bym go nie zabił hehe, bo zaczoł coś mówić o śmierci, właściwie on nonstop gada o śmierci, ale w tedy mówil ze sam zginie, więc prawie mi sie go udało zabic :D no ale niestety to ja pierwszy spac poszedłem
|
1.LOWCY maja wroga rasowego, nie elfy...
2.Znam biografie Drizzta(mniej wiecej-czytalem na jakiejs stronce), ale drow to drow :evil: co nie zmienia faktu ze Viconia to moj ulubiony NPC:D(w dwojce) 3.Jakim cudem nic ci nie wypadlo???Moze nie poszukales dokladnie?:P 4.Pajaki to pikus-ja tego questa wykonalem bez zadnego problemu... 5.O ile MI wiadomo, to nie ma pierscienia szybkosci-co najwyzej swobody ruchow:P A jak ma sie pierscionek swobody i buty przyspieszenia to niestety te butki nie dzialaja:/ 6.Slowko dla palka-wez se Karsomira z dwojki to dopiero zobaczysz co to jest PALADYN:) |
Cytuj:
2.Drow może i drow, ale jakby to powiedział hip-hopowiec cool, właśnie dziś może jutro sobie zamówie z Isa 3 książki... bardziej wtajemniczeni powinni wiedzieć jakie :D 3 sprawdzalem ciało, i było puste, albo nie wcisnełem ciała Drizzta, a Gnolla i myślałem że to Drizzt... 4. Pająki to nie taki do końca pikuś, bo są takie które zastawiają pułapki, i ni można sie ruszać, a wtedy przybiegają takie inne gnoje, których jest tam pełno, no i kilka upiorów sie zbiega, ja na pająkach nie padłem, ale sie troche wkurzałem bo sie nie mogłem ruszać 5. Tak o ten pierścien mi chodzi, który blokuje buty szybkości, ale jak sie ma pierscionek to koles szybciej nogami przebiera, a z butami to tak jakby szybko szedl 6. nie martw sie, wiem co to jest Paladyn :D A tak pozatym przeszedłem Baldursy swoim teamem, cały czas, a mój kolega z klasy, przeszedł z cheatami, i chcem w Necie sie znim zmierzyć, moja drózyna, na jego, czy da sie tak grać w necie ? |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:37. |