Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Matura 2010 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=230072)

Necromantor 03-05-2010 10:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matheavyk (Post 2755988)
Muszę poprzeć Rybzora we wszystkim co pisał w tym temacie, chociaż moim zdaniem często było to chaotyczne.

Pisałem maturę rozszerzoną z WOSu, w ogóle się do niej nie przygotowywałem i zaliczyłem. A samo zaliczenie daje tyle punktów co max z podstawki o ile dobrze pamiętam, więc powiem tak: jak ktoś ma łeb na karku to bierze rozszerzone matury ze wszystkiego(brałem też z fizyki-tyle, że przeczytałem o dwóch działach wcześniej w książce;fizykę w mojej szkole skończyłem w pierwszej klasie z oceną 2;później już jej nie miałem). A wiecie dlaczego bierze się rozszerzone? Bo dla inteligentnego człowieka one są łatwiejsze niż podstawki.

To zes dowalil , czapki z glow

CytrynowySorbet 03-05-2010 11:34

A ja kurwa piszę podstawową bo nie jestem inteligentny i się odpierdolcie tępe dzidy!!!

Koniec tematu, nie żeby w jakikolwiek sposób mi na maturze zależało, lol.

Edit: Buahaha Polinik, wracaj lepiej na tą emeryturę albo rozluźnij trochę poślady i dojrzyj prawdziwego sensu tego posta.

Rybzor 03-05-2010 12:37

Kurde to już jutro ten dzień. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że potrafię przełożyć naukę z "od 1 kl" do weekendu przed maturą : D.

Dajcie znać jakby jakieś przecieki były!

@up
gupek gupek

ciunki 03-05-2010 15:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rybzor (Post 2756079)
Kurde to już jutro ten dzień. Teraz mogę śmiało powiedzieć, że potrafię przełożyć naukę z "od 1 kl" do weekendu przed maturą : D.

Dajcie znać jakby jakieś przecieki były!

@up
gupek gupek

Nie ma przecieków. Tylko się pociąć.
Ale obstawiam "Wesele" w zestawieniu z "Tangiem"

Lasooch 03-05-2010 16:04

W końcu się zmobilizowałem i zacząłem czytać streszczenia : D

Gorzej, że w piątek poparzyłem sobie wnętrze prawej dłoni i teraz są dwie opcje: albo podczas matury będzie gorszy okres i nie będę w stanie pisać w ogóle, albo lepszy (czyli mniej bolesny) i będę pisać mniej wyraźnie.

boBovita 04-05-2010 06:14

Życzę sobie i wszystkim innym zdającym powodzenia :)

Rzyttofrajer 04-05-2010 12:11

Świętoszek i zdążyć przed panem Bogiem mhm pychotka
CR na pewno nie był najłatwiejszy

Rybzor 04-05-2010 12:15

To co panowie stuwa letko?: d

Fajny temat z analizowania tekstu, Internet w sam raz dla mnie : P

boBovita 04-05-2010 12:27

Nie zapeszając, ale poszło całkiem nieźle ;)). Jeszcze jutro matma, a reszta już bez stresu ;)

Dilazax 04-05-2010 12:34

na moja przyszla uczelnie punkty z polskiego nie sa zaliczane wiec przyszedlem, napisalem wszystko w godzine i poszedlem. Test czytania ze zrozumieniem byl raczej ciekawy, a tematy wypracowania były banalne, wybrałem ten ze swiętoszkiem. Reasumując : trzeba byc idiota zeby nie zdac takiego egzaminu :D

CytrynowySorbet 04-05-2010 12:47

Buahaha, akurat wczoraj ostatnim streszczeniem jakie czytałem był Świętoszek i najbardziej w pamięci mi utkwił :D I jeszcze jak szliśmy na maturę i kumple gadają o jakiejś lalce i potopie to mówię, żeby się nie zdziwili bo jeszcze Świętoszka nam dowalą :D

A najlepsze były te głosy ulgi na sali po otwarciu arkuszy.
Co do czytania... mam coś do powiedzenia autorowi tego tekstu... Gości, wyluzuj trochę, get a life...

Rzyttofrajer 04-05-2010 13:38

Cytuj:

Fajny temat z analizowania tekstu, Internet w sam raz dla mnie : P
Sam temat Internet nie jest zly ale czytajac ten tekst myslalem ze koles jest lekko zacofany spogladam na date a tam 2001 r ;/

Ashlon 04-05-2010 13:39

Kurde, napisalbym sobie taka maturke jeszcze raz, chyba za rok sobie jakis WOS wybiore i angielski poprawie, mile wspomnienia :D

Mazur199 04-05-2010 13:39

Jak usłyszałem przed otworzeniem arkuszy, gdy inni jakos dojrzeli co jest w srodku to sie przeraziłem 0o ktos cos gadał o jakims kleancie i wojnie , no to mysle po mnie. Otwieram i patrze a tu swietoszek którego w ogole nie przerabialismy i nie czytałem o tym przed matura, poczułem sie troche lepiej gdy zobaczył ze 2 temat jest ze zdazyc przed panem bogiem, cos tam napisałem i mysle ze bedzie good.. nie jestem zbyt dobry z pisania wypowiedzi wiec całe wypr zajeło mi tylko jakies 2 i 1/3 strony gdy inni po wyjsciu mowili ze narzneli tekstu na 3-4 strony -.-. W dodatku jak na złosc, przez cały weekend czytałem o wszystkich innych lekturach,streszczenia etc a w ogole nie powtarzałem o zdazyc przed~ ale mysle ze jakos to bedzie, jutro matma i gacie pełne

Ashlon 04-05-2010 13:45

Hehe, skoro martwisz sie, ze napisales malo - trzeba bylo skrobac duzo i poruszac kazdy najmniejszy, a zwiazany z tematem wypracowania watek - to pomaga, tak na przyszlosc ;) Co wiecej, wiekszosc oceny wypracowania bierze sie za nawiazania do fragmentu, za znajomosc reszty lektury dostaje sie zdecydowanie mniej punktow, wiec nie ma obaw :)

Mazur199 04-05-2010 13:51

Wypracowanie mam głównie opisane na fragmencie, nie wiem czy widziałes juz moze arkusz ale zgodnie z tekstem w kolejnosci opisywałem kazdy fakt,czym zajmował sie Edelman,później o wypowiedzi tego amerykanskiego profesora, pozniej o stosunku edelmana do tej wypowiedzi, o zydzie napisałem ze obcinanie jego brody uwłaszczało jego godnosci(takie sa z tego co wiem przekonania zydów), a beczka była symboliczna gdyz ukazywała własnie ponizenie i atak na godnosc człowieka, pozniej napisałem o tym, ze wielu w tamtym okresie szukało sobie bliskiej osoby by nie czuc sie samotnym i nie stac biernie. Do całosci mam moze 2 bardzo krótkie odwołania jedno to np takie ze w getcie panowały trudne warunki, przez co ludzie czesto chorowali i umierali z wycienczenia bo o tym za bardzo nie było w tekscie.

Lasooch 04-05-2010 14:30

Pierwsze spojrzenie: Świętoszek i Zdążyć przed~, przerażenie w oczach: nie czytałem nawet streszczeń, nie wiem, o czym mowa.

Drugie spojrzenie: W poleceniu nie było ANI SŁOWA o znajomości lektury. TYLKO na podstawie fragmentu.

Efekt: 409 słów, chyba dłuższego wypracowania jeszcze nie napisałem (temat drugi). Zdane :D

Rzyttofrajer 04-05-2010 14:34

jakby ktos chcial zobaczyc jak mu poszlo TU sa odp na pytania od 1 do 8

CytrynowySorbet 04-05-2010 15:05

Czytanie... -.-

ciunki 04-05-2010 15:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 2756416)
Pierwsze spojrzenie: Świętoszek i Zdążyć przed~, przerażenie w oczach: nie czytałem nawet streszczeń, nie wiem, o czym mowa.

Drugie spojrzenie: W poleceniu nie było ANI SŁOWA o znajomości lektury. TYLKO na podstawie fragmentu.

Efekt: 409 słów, chyba dłuższego wypracowania jeszcze nie napisałem (temat drugi). Zdane :D

Jak nie będziesz miał błędu rzeczowego. O to łatwo. Ja np. napisałem ze pracował w szpitalu, ale potem się zastanawiałem, czy nie pomagał, a to różnica(chyba xd). Czytanie ze zrozumieniem może być trudne, bo zdjęli je z rozszerzonego. Nie wiem jak mi poszło do póki nie zobaczę wyników. Zresztą klucz odpowiedzi zmieni się w trakcie jak to bywa xd. Też nie przeczytałem żadnej lektury z wypracowania, a straciłem 3 dni na streszczenia.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:18.