Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Maturka (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=236364)

Tompior 08-05-2011 00:17

Ja sobie wybrałem temacik o felietonach - omawiałem 3 ciekawe, krótkie teksty (wszystko razem miało z półtorej strony). Też się trochę zestresowałem, zapomniałem o czym mówić, to po prostu mówiłem to co wiedziałem i nie było źle :P

Lasooch 08-05-2011 08:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2808554)
Ja sobie wybrałem temacik o felietonach - omawiałem 3 ciekawe, krótkie teksty (wszystko razem miało z półtorej strony). Też się trochę zestresowałem, zapomniałem o czym mówić, to po prostu mówiłem to co wiedziałem i nie było źle :P

Ja miałem analizę i interpretację tekstów Perfectu (też trzy) - temat niezły, ale w dniu matury i tak nerwosraki dostałem ; ) do tego po wejściu do sali okazało się, że pendrive z prezentacją odmówił posłuszeństwa i musiałem improwizować, dobrze mi się ręce trzęsły ; )

Thero 08-05-2011 09:29

Mam za 10 dni ustną. Wchodzę, przyjmuję wiwaty, przybijam piątki z komisją i wychodzę.

Tylko, cholera jeszcze nie przeczytałem żadnej lektury.

kołbaś 08-05-2011 10:21

ja myslalem nad przyniesieniem wodki i tak upic komisje zeby wszysco co bym powiedzial uwazala za madre, swiatle na temat xD

ruszek 08-05-2011 15:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2808575)
ja myslalem nad przyniesieniem wodki i tak upic komisje zeby wszysco co bym powiedzial uwazala za madre, swiatle na temat xD

Przecież tak każdy robi :confused: Myślisz że oni by na żywca tych waszych głupot słuchali ?

kołbaś 08-05-2011 21:31

ja nie mowie o podpiciu zeby sluchac z luzem tych bzdur, ja mowie o schlaniu jak swienie zeby nie wiedzieli co sie z nimi wogole dzieje.

ruszek 08-05-2011 23:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2808661)
ja nie mowie o podpiciu zeby sluchac z luzem tych bzdur, ja mowie o schlaniu jak swienie zeby nie wiedzieli co sie z nimi wogole dzieje.

Niegłupie ;)

Erverse 08-05-2011 23:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez kołbaś (Post 2808661)

hehehehehhehee dobry plan obmyśliłeś, now let's get back to reality.

Argen 09-05-2011 00:20

Apropo prezentacji, to mam swoją za 4 dni, właśnie gapie się w monitor próbując nakreślić jakąś rozsądną tezę i rocznikom '93 w dół dam jedną dobrą radę. Dokładnie wczytajcie się w temat : ) Ja wybrałem "Człowiek a władza." Spodobał mi sie odrazu, taki wątek psychologiczny, pozatym Makbet i Balladyna to jedne z moich ulubionych lektur. Jeden tylko drobny problem. Temat brzmi w całości "Człowiek a władza. Przedstaw sposoby ujęcia tematu." Super, czeka mnie nudna w chuy analiza tekstu. So dumb.

kołbaś 09-05-2011 11:36

oj tam oj tam,ja swoja mam jutro i nawet nie wiem na ktora, i nic jeszcze nie napisalem. Chyba trzeba bedzie zaczac do tego siadac. Jakies ksiazki przeczytac na szybko =P

sphinx123 09-05-2011 12:42

Ja mam ustny polak dopiero 16. Bardziej się nim przejmowałem miesiąc temu niż teraz, a nadal prawie nic nie mam napisane xd

Rozszerzona biologia jutro, hell yeah. Mało botaniki plx.

milano8 10-05-2011 03:10

65% z ustnego polaka. pozostal ustny inglisz.

kołbaś 10-05-2011 07:47

ja mam dzisiaj o 10.30. Wlasnie pisze prace xD

kołbaś 10-05-2011 14:36

nie napisalem pracy, napisalem tylko konspekt =P tylko 18/20 xD kocham chodzic na takie egzaminy na spontana xD

Mojżesz 10-05-2011 18:48

Biologia generalnie nie trudna. Mogło być z 90%+, a będzie pewnie z 70%, bo nie czytałem dokładnie poleceń i parę rzeczy niedoczytanych spieprzyłem. W zeszłym roku egzamin był o wiele trudniejszy.

Litawor 10-05-2011 19:04

W "Polityce" właśnie pojawiła się bardzo słuszna krytyka matury i innych egzaminów: http://www.polityka.pl/kraj/analizy/...nieprawdy.read Z tym że wcale nie jest tak, jak piszą, że problem ogranicza się do przemiotów humanistyczno-społecznych. Większość zarzutów w takim samym stopniu pasowałaby np. do matury z biologii, którą pisałem w 2009 r. Nie sądzę, żeby wiele się zmieniło przez te dwa lata. Chociaż z chemii faktycznie wyglądało to już lepiej.

Tompior 10-05-2011 19:20

W ogóle system nauczania jest głupi. Podam na przykładzie chemii.
Dlaczego na studiach dowiadujemy się, że wszystko to, czego się uczyliśmy w gimnazjum i liceum jest już nieaktualne od ~30-40 lat? Dlaczego nauczyciele są zmuszeni do nauczania błędnych rzeczy, a na maturze trzeba te błędy powtarzać?
Ciekawe co by się stało, gdyby jakiś profesor Chemii napisał obecną maturę...

Ashlon 10-05-2011 21:35

No dobra, kazdy narzeka na klucz, ale co w zamian? Jesli chcemy, by ocenianie w calym kraju bylo praktycznie jednakowe, taki klucz musi istniec, nic sie na to nie poradzi. W przeciwnym wypadku pojawi sie sytuacja, ze np. jedna praca przez nauczyciela X zostanie oceniona dosc slabo, natomiast nauczyciel Y sprawdzajacy podobna prace do tej pierwszej doceni jakies walory i oceni zdecydowanie lepiej. I co wtedy?

Nie zgodze sie tez z twierdzeniami :
Cytuj:

Coraz bardziej narzekają wyższe uczelnie, które przyjmują kandydatów na podstawie liczby uzyskanych na maturze punktów. Młodzi ludzie mają skłonność do schematycznego myślenia i trzymania się jednej interpretacji, bo tego nauczyły ich klucze.
Bzdura totalna. Schematyczne myslenie nie jest wynikiem rozwiazywania testow "pod klucz", tylko zabijaniem tworczosci przez niedouczonych polonistow, dla ktorych jedyna sluszna interpretacja jest ich interpretacja, oraz wbijaniem suchych dat do glow przez historykow. Zamiast dyskusji na jakies ciekawe tematy, trzeba pisac kartkowki, jak to Kmicic wysadzil kolubryne w Potopie. Na matematyce, gdzie liczy sie wynik, a nie sposob dojscia do niego, schematycznosci jest zdecydowanie mniej.

Cytuj:

Wykładowcy alarmują, że nastąpiło tragiczne załamanie poziomu wiedzy ogólnej. I to też może być efekt testomanii.
Kolejny wniosek wyciagniety z kapelusza. Zalamanie poziomu wiedzy nastepuje z powodu postepujacej komputeryzacji wsrod mlodziezy, ktora coraz rzadziej czyta ksiazki, czy nawet glupie gazety. Zreszta, wystarczy popatrzec na takie placowki, jak Krajowa Szkola Administracji Publicznej czy Akademia Dyplomatyczna, gdzie zakres wiedzy ogolnej sprawdzany jest wlasnie przez testy, w ktorych pytania dotycza praktycznie wszystkiego.

A ja dalej, z oporem, bede powtarzal - powodem spadajacej wiedzy wsrod uczniow jest zbyt mala trudnosc egzaminow maturalnych. Niegdys matura byla naprawde czyms. Teraz nie zdac mature potrafia tylko nieliczni.

Litawor 10-05-2011 22:35

Dla mnie większym problemem niż takie czy inne ocenianie na samym egzaminie jest to, że cały tok nauczania na wszystkich niemal szczeblach jest podporządkowany tym egzaminom. Tak jak pisze autor tekstu, uczniowie nie uczą się historii czy biologii, tylko uczą się do matury z historii lub biologii.

Ja osobiście przychylam się do oparcia naszego systemu nauczania na maturze międzynarodowej ( IB ).

cocojumbo 10-05-2011 23:17

Ludzie dajcie jakies rady w zwiazku z matura ustna z polskiego? Jak to zdac itp. Bo tego boje sie najbardziej :(

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:47.