Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   historia- komu dalibyście 1 miejsce jako człowieka patrioty... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=29516)

M@NieK 18-03-2005 22:58

Ja nie grzesze patriotyzmem ;]

$corcerer 19-03-2005 11:27

Chciałem też zauważyć, że pytanie jest źle sformułowane, bo nie wiadomo o które wyzwolenie chodzi - spod ręki komuchów czy po 123 latach niewoli?

djkuter 19-03-2005 11:34

Roman Dmowski. Dzięki niemu Polska odzyskała niepodległość, niestety, w Polsce nigdy nie został doceniony, tlyko przez kilka miechów był ministrem SZ w rządzie Witowa. Po dojście Józia (piłsudskiego)do władzy był opluwany, szydzony.To niemu Polska zawdzuięcza korzystmny dla nas traktat wersalski. Piłsudki nigdsy nie doszedł w Polsce do czegoś, gdyby go nie internowali w Magdeburgu. Dla Polaków (a byli to prości ludzie) każdy więziony przez obcych był dobry. Prze tym nie miał poparcia w narodzie.Ludzie szli na SL i ND.

PS. W sondzie nie głosowałem bo nie ma tam ludzi którym można było nadać ten. tytuł.Gierek to jest taki zonk jak nie wiem.

SAKU 19-03-2005 12:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Meroslaw

Edit - co do tej sondy, zaznaczyłem Gierka. W końcu odbudował Polskę... A że nazaciągał długów to trudno. To by się dało z uczciwymi politykami naprawić, niestety że takowych u nas nie ma - tylko się pogłębia.

zirytowala mie twoja wypowiedz.
teraz musimy wlasnie spalcac te dlugi i ty myslisz ze z wczesniej nie kradli gowno prawda wtedy mieli jeszcze wieksze mozliwosci. Ech... wiadomo jak to bylo za tamtych czasow...

Meroslaw 19-03-2005 12:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez SAKU
zirytowala mie twoja wypowiedz.
teraz musimy wlasnie spalcac te dlugi i ty myslisz ze z wczesniej nie kradli gowno prawda wtedy mieli jeszcze wieksze mozliwosci. Ech... wiadomo jak to bylo za tamtych czasow...

A nie pomyślałeś o tym, że gdyby nie nazaciągał długów, to nie odbudowałby Polski? Straty powojenne były znaczne, czymś trzeba było pokryć ich niwelowanie. Nie wiem jak Ty, ale ja wolę dziurę budżetową niż państwo w gruzach. A co do tego że wcześniej kradli - czy temu zaprzeczyłem? Nie...

djkuter 19-03-2005 16:15

Werd
Wiedz o tym, że jeśli "studjujesz" historię, nie upoważniacię to do dawania ostatcznych sądów, jaki człowiek odegra rolę w historii, wielu historyków (mądrzejszych od ciebie) nie wie, jak rolę odegrali noiektrzy ludzie. Teraz to rzeczy
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Werd
hehe, ja studjuje historie, ty raczej mało wiesz -.-
A co miał innego zrobić???? w innym razie Polska by stoczyła sie poraz kolejny w otchłanie historii!!!!!

To wiedz o tym, że "dzięki Piłsudskiemu, który popierał Państwa Centralne (niektórzy też popierali, ale na POCZĄTKU) i jako pierwszego ambasadora, ustawił Niemca, więc "Wielka czwórka" (Anglia,Francja, Włochy, USA) zaczęły się zastaniawiać gdzie umieścić Polskę, wśród przegranych, czy wygranych. Więc pewnie dostalibyśmy jakąś cząstkę Polski. Na szczęścię Roman Dmowski nie spał i szybko dzięki zabiegom politycznym (przy pomocy ludzi), wymógł na Piłsudskim wycofanie ambasadora do Niemiec.

Cytuj:

A i niewiesz nawet jaka była wtedy sytuacja idt. i niewiesz co wogóle zrobił ten wielki Polski patriota !

A ty może, wiesz, żyjęś w tamtych czasach. Może z opowieści pra/dziadka jak by dzieckiem. CO zrobił, nie miał nigdy poparcia Polaków. Jednak miał szczęście jak mało kto. Kiedy chciał dostać kasę od Niemców, ci go w nagrodę (wtedy nie uśmiechało mu sie to, ale później [dla niego] okazało się zbawienne) internowali w Magdeburgu. Kiedy wrócił na początku lispopada (niemieckim opancerzonym pociągiem) obiecał im Wielkopolskę i Śląsk (ustnie nie formalnie, na szczęście) , od razu poddała mu się Rada Regencyjna i Polnische Wehtmacht. A z "Cudem nad Wisła" to tylko nieprawdziwa legenda. Bitwa (część decydująca) oddbyła się 15-16 sierpnia, a Piłsudski złożył na ręcę W. Witosa rezygnację z funkcji Naczelnika Państwa i pojecha do rodziny koło Nowego Sącza. Witos nie podał do publicznehj wiadomości tego faktu, bo ba sięspadku morali u żołnierzy. Zaś J. Piłsudski gdy tylko usyszał, że Polacy wygrali, rzucił się w pogoń za bolszewikami (17. sierpień) i odwołał wcześniejszą decyzję.

Cytuj:

PIŁSUDSKI JEST DLA MNIE WIELKIM CZŁOWIEKIEM I NIKT NIE MA PRAWO MÓWIC O NIM ZE ZACHOWAL SIE HANIEBNIE, BO JEST TO POPROSTU WBREW HISTORII

Mam prawo mieć wasną opinię, mógłbyś mi jej zabronić gdymym zakłaadal tematy "Hitler żyje", "Narodowy Socjalizm zawsze zwycięża" "tylko Nazizm, ponieważ zabrania tego Konstytucja RP. TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym

Pogromca pk 19-03-2005 23:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez she_devil
Co papież zrobił dla Polski? (Nie świata)

Moze sie myle, nie krytykowac mnie za to tylko poprawic.
Po pierwszej pielgrzymce papieza do Polski narod poczul sie jakby zjednoczony, zrozumial ze jest jakis cel, dzieki temu ludzie mieli odwage sprzeciwic sie systemowi jakim byl komunizm.
moim zdaniem zaslugi papieza (dla swiata tez) sa nieocenione.

Co do patriotow:
Pilsudski albo Walesa.
Zaglosowalem na Walese, jakby nie bylo ryzykowal swoje zycie, sam fakt ze odwarzyl sie walczyc z Bezpieka i innymi aparatami panstwa komunistycznego budzi podziw, a walczyl od poczatku do konca.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez djkuter
TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym

Moze sie myle, ale kampania wrzesniowa miala miejsce w 1939 r., a pilsudski zmarl w 1935 r.
Poza tym, jak polska miala wygrac z niemcami (zadladam ze chodzi o ta kampanie wrzesniowa, bo o innych nie slyszalem). Wehrmacht to byla potezna armia, Luftwaffe (lotnictwo) w kampanii wrzesniowej uzylo 1540 samolotow, polacy 544. Nie bede sie rozpisywal o Kriegsmarine, polska flota byla tak slaba ze na kilka dni przed wojna wszystkie polskie okrety wplynely do portow brytyjskich.
17 wrzesnia zaatakowala nas rosja, alianci zdecydowali ze polsce pomoc nie zostanie udzielona (pomimo wczesniejszych zapewnieniach o sojuszu), a nasze panstwo musi zostac poswiecone ze wzgledow strategicznych. I jak tu wygrac z III Rzesza?

djkuter 20-03-2005 13:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pogromca pk
Cytuj:

TO przed Piłsudskiego Polska przegraa druzgocąco Kapmanię Wrześniopwą (przyna to nawet Rydz-Śmigły - jeden z bnajwiększych propagatorów JP).Wbrew historii jest wiele rzeczy. Pamietaj o tym

Moze sie myle, ale kampania wrzesniowa miala miejsce w 1939 r., a pilsudski zmarl w 1935 r.
Poza tym, jak polska miala wygrac z niemcami (zadladam ze chodzi o ta kampanie wrzesniowa, bo o innych nie slyszalem). Wehrmacht to byla potezna armia, Luftwaffe (lotnictwo) w kampanii wrzesniowej uzylo 1540 samolotow, polacy 544. Nie bede sie rozpisywal o Kriegsmarine, polska flota byla tak slaba ze na kilka dni przed wojna wszystkie polskie okrety wplynely do portow brytyjskich.
17 wrzesnia zaatakowala nas rosja, alianci zdecydowali ze polsce pomoc nie zostanie udzielona (pomimo wczesniejszych zapewnieniach o sojuszu), a nasze panstwo musi zostac poswiecone ze wzgledow strategicznych. I jak tu wygrac z III Rzesza?

Może byśmy i tak przegrali, ale na pewnonei padli tak szybko, na wojnie arbicja i wola zwycięztwa jest ważna, ale teraz bardziej sprzęt decuduje o tym, która z walczących stron wygra. Natomiast nasz "wielki patriota" J Piłsudski mimo, że przeznaczał dużą część część na zbrojenia, były to pieniądze wyrzuconrew błoto (jak wiemy dziś), JP nie widział potrzeby budoy silnej marynarki i artylerii. Polegał na piechocie (wtedy chyba żadno z państw europejskich nie lekceważyło sprzętu oprócz Polski sanacyjnej), a co zrobi sama piechota i kawaleria. W tamtychrealiach już nie miała tak wielkiego wpływu niż za czasów I WŚ. Gdybyśmy inwestowali dobrze te pieniądze, na pewno nie padlibyśmy już pod koniec września. Możnabyłoby jeszcze błagać (inaczej nie byłobuy mażna) Franców i Angolów by nam pomogli. I jeszcze trzeci błąd polityki zagr. JP. Widzisał zagrożenie tylko w ZSRR, Niemców traktował jako państwo nautralne a nawet sojusznicze (w wonie z komunizmem), ukoronowaniem jego polityki był przecież traktak o nieagresji mięszy III Rzęszą a II Rzeczypospolitą w 1934r.

Werd 20-03-2005 20:10

-.-

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Gdzie ty ''studjujesz'', ze cie z taka ortografia przepuszczaja? W wieku ~20+ lat robic TAKIE bledy? To juz moja siostra (10lat) takich nie robi...
Boze, polskie szkolnictwo stacza sie...
I "wbrew historii" wcale nie jest uwazanie czyjegos konca za haniebne itp. Wbrew historii jest podawanie NIEPRAWDZIWYCH faktow, GLUPOT. A nie swoich wlasnych mysli i ocen sytuacji.

Tak w ogole, ta lista to jakas uboga jest. Gdzie jest, miedzy innymi, papiez?

do papieża przepraszam wymień mi rzeczy które on zrobił dla POLSKI chba tylko się na niej wzbogacił tak wogle jestem ateistą (wiesz kto to?) i dla mnie papiez nie zrobil nic wielkiego -.-
Upps "studiuje" srry z łaciny
A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza). Zajmuje sie Pyrrusem (pewnie taki jak ty nawet nie wie kto to Mościcki a co dopiero Pyrrus -.-) więc sie tu ... nie wymądrzaj -.-

$corcerer 20-03-2005 22:08

>>do papieża przepraszam wymień mi rzeczy które on zrobił dla POLSKI

Pomógł nam obalić komunizm.

>>chba tylko się na niej wzbogacił

A gdzie jakieś dowody?

>>tak wogle jestem ateistą(wiesz kto to?)

No i? Czujesz się lepszy?

>>i dla mnie papiez nie zrobil nic wielkiego -.-

To zamiast studiowania historii antycznej powinieneś pomyśleć też o czasach współczesnych.

>>A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza).

Łaaaaał dżast czruli impresiv... ble..

>>Zajmuje sie Pyrrusem (pewnie taki jak ty nawet nie wie kto to Mościcki a co dopiero Pyrrus -.-) więc sie tu ... nie wymądrzaj -.-

Cytuj:

Ignacy Mościcki (ur. 1 grudnia 1867 r. w Mierzanowie w powiecie ciechanowskim - zm. 2 października 1946 r. w Versoix pod Genewą) - polski polityk i chemik. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej w latach 1926-1939. Syn jednego z uczestników powstania styczniowego, naukowiec-chemik, wynalazca, budowniczy przemysłu chemicznego.

Prezydent

Od 1 czerwca 1926 do 30 września 1939 sprawował urząd Prezydenta RP. 30 września 1939 roku Mościcki przekazał urząd prezydenta najpierw ambasadorowi RP w Rzymie, generałowi Bolesławowi Wieniawie-Długoszowskiemu (które pełnił formalnie ten najwyższy urząd w państwie jeden dzień) a następnie po jego rezygnacji Władysławowi Raczkiewiczowi. W grudniu 1939 roku Mościcki, powołując się na obywatelstwo szwajcarskie, wraz z rodziną przeniósł się do Szwajcarii.

Naukowiec

W 1891 ukończył chemię na politechnice w Rydze. Podczas studiów został członkiem Korporacji Akademickiej Welecja. W 1897 roku został asystentem na Uniwersytecie we Fryburgu (Szwajcaria). Nieco później pracował w przemyśle - dokonał wielu odkryć naukowych w dziedzinie elektrochemii i elektrofizyki. Od 1920 do 1926 pracował na Politechnice Lwowskiej: był profesorem chemii fizycznej i elektrochemii technicznej oraz w roku akademickim 1925/1926 jej rektorem. Jako pierwszy zastosował metodę uzyskiwania azotu z powietrza na skalę przemysłową, który był przeznaczony do produkcji kwasu azotowego.

Cytuj:

Pyrrus (Pyrrhis, greckie Πυρρος, ognisty, rudy), król Epiru, (318-272 p.n.e.), wyparty przez Lizymacha z Macedonii, skorzystał z wezwania Tarentejczyków, myśląc o stworzeniu potężnego państwa na zachodzie. Tarentejczycy popadli w konflikt z Rzymem. Pyrrus pobił wojska rzymskie pod Herakleą (280 p.n.e.) i pod Ausculum (279 p.n.e.), ale poniósł ogromne straty (stąd pyrrusowe zwycięstwo). Później pomagał Syrakuzanom w walce z Kartaginą i zdobył większą część Sycylii (278 p.n.e.). Wezwany na pomoc przez swoich sprzymierzeńcow italskich wrócił do Italii. Został przez Kuriusza Dentata pod Benewentem pobity (275 p.n.e.). Powrócił do Epiru. Zginął w walkach ulicznych w Argos, gdy chciał opanować Peloponez. Pisał pamiętniki, które nie zachowały się. Plutarch napisał jego biografię.
Pozostawie to bez komentarza. Jak chcesz sobie ze mną pogadać, to zapraszam na PW albo na IRC (jak będę). Koniec z offtopami n.t. wymądrzania się, jedziemy dalej z ludźmi...

Matek 20-03-2005 22:15

Cytuj:

A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza).

Wspolczujemy warszawie studentow.
A wogole to mam wrazenie, ze jednak nie jestes studetem (tak jakos mi sie wydaje po twoich wypowiedziach... strasznie... niestudenckje, zeby nie napisac dziecinne)

Hmm... no tak... aa co mialby dla ciebie zrobic?? Sniadanie codziennie rano?? Pranie, prasowanie??

Pogromca pk 20-03-2005 22:56

Cytuj:

do papieża przepraszam wymień mi rzeczy które on zrobił dla POLSKI chba tylko się na niej wzbogacił tak wogle jestem ateistą (wiesz kto to?) i dla mnie papiez nie zrobil nic wielkiego -.-

A co maja zaslugi papieza dla polski do tego ze ty jestes ateista?
Zaslugi sa wielkie i nieocenione, wystarczajace do tego stopnia, ze tlumaczenie zaslug tegoz Wielkiego Polaka jest wstydem dla tego, ktory wytlumaczenia potrzebuje.

djkuter 21-03-2005 10:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek Uciekaido
Wspolczujemy warszawie studentow.
A wogole to mam wrazenie, ze jednak nie jestes studetem (tak jakos mi sie wydaje po twoich wypowiedziach... strasznie... niestudenckje, zeby nie napisac dziecinne)

Hmm... no tak... aa co mialby dla ciebie zrobic?? Sniadanie codziennie rano?? Pranie, prasowanie??

Nie współczuj, my brat tam studiuje (ale nie histę), ma najlepszą średnią na roku, a z histy to jest lajtowy.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez WerD

Dzięki jego pielgrzymce z 1978r. (ciekawe jaki forumowicz wtedy żył) naród polski poczuł swą siłę. Zaczął się ten wielki, piękny ruch społeczny "Solidarność", gdyby papieża nie była. Jestem przekonany, że nie byłoby zrywu spoleczeństwa na początku 80. lat. A co z tego, że jesteś ateistą, tylko współczuję, jeśłi czujesz się z tego powodu lepszy. To nie czasy, że za religię zabijano (przynajmniej u nas) ludzi. Przecież jest zagwarantowana Konstytucją RP wolność wyznania, więc czemu się afiszować. Chcesz pokazać swą inność, proszę bardzo mikrofony czekają... Jeśli wg.ciebie papież nie zrobił nic wielkiego, towspółczuję, może dlatego, bo pewnie czujesz odrazę do księzy i w ogóle religii.

Matek 21-03-2005 10:30

@djkuter: Ale ja do Werda:) Bo w sumie on napisal, ze studjuje na UW. Chyba ze ja zle zrozumialem przebieg dyskusji... wtedy sorka;)

A wogole to co, ze twoj brat ma najlepsza srednia z hiry na UW:)

djkuter 21-03-2005 10:55

Cytuj:

@djkuter: Ale ja do Werda:) Bo w sumie on napisal, ze studjuje na UW. Chyba ze ja zle zrozumialem przebieg dyskusji... wtedy sorka;)

A wogole to co, ze twoj brat ma najlepsza srednia z hiry na UW:)

Dobrze zrozumiałeś, że studoiuje na UW, ale ty napisałeś, że wspoółczujesz stolicy studentów, więc musiałem jakoś zareagować.(choć i tak w Krakowie są lepsi)

Shanhaevel 21-03-2005 12:17

Cytuj:

A sie tak nie wymądrzaj studiuje na UW a na 2 roku Istytut Historii ul. Szewska bodaj 32 heh (skleroza).
I co? To znaczy, że automatycznie możesz wszystkimi rządzić i się wywyższać?... Nam wystarczy twoje IQ, a nie gdzie studiujesz... -.-

Matek 21-03-2005 12:21

Cytuj:

Dobrze zrozumiałeś, że studoiuje na UW, ale ty napisałeś, że wspoółczujesz stolicy studentów, więc musiałem jakoś zareagować.(choć i tak w Krakowie są lepsi)

Chodzilo mi o to, ze strasznie ciezko uwierzyc w to, ze Werd studjuje na UW, bo tam strasznie duzo wymagaja:) Nie chcialem zjechac calego UW:)

djkuter 22-03-2005 08:10

Cytuj:

Chodzilo mi o to, ze strasznie ciezko uwierzyc w to, ze Werd studjuje na UW, bo tam strasznie duzo wymagaja:) Nie chcialem zjechac calego UW:)

To chyba mało znasz studentów. Są takie przekręty, którym dałbym ledwo ukończoną podstawówę, a studiują. Niekiedu zaleźży od wiedzy, nie kiedy od ściag (sic!).

Ale moze skończmy tematerda, przecież temat traktuje o czym innym

Matek 22-03-2005 08:20

@up: Dobrze znam studetow - sam jestem jedny z nich:) I wiem, ze debil dlugo nie utrzyma sie:] Moze oszukiwac na pierwszym roku, na drugim... Studia to nie gim ani szkola srednia - przekrety przekretami (zalezy od psora), ale tam jak nie chcesz sie uczyc to wyper*****. Taka prawda... ale chodzilo mi jeszcze o to, ze Werd gada jak dzieciak nie jak student:) I to jego stwierdzenie, ze uczy sie na UW to wg mnie falsz:)

Odnosnie tematu - 1 miejsce dalbym jegomosciowi Mieszko I. i to nie sa jaja. Gdyby nie on nie byloby tej paplaniny, wybierania pseudo bohaterow narodu polskiego. Od niego wszystko sie zaczelo. Zapewne przewraca sie w grobie widzac dzisiejsza Polske:)

she_devil 22-03-2005 08:33

[quote=Matek UW, bo tam strasznie duzo wymagaja:) Nie chcialem zjechac calego UW:)[/QUOTE]

O UW jest najlepsza opinia, a tam sie tez najbardziej obijają. :D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:09.