Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Papież (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=30881)

Kubek 01-04-2005 17:53

@up
To niech będzie zielony... ;P
@topic
Nie przesadzajmy <tzn. ja>, to poważny temat, ale ludzie naprawde przesadzają, a może to prima aprilis, a papież ma sie w porzo (JP2 zawsze miał poczucie hoomoru)
Ja se słucham radyjka (internetowego), gdzie 24h leci muza, a teraz jakaś baba mówi o papierzu... Omg! ile można. Ja papieża lubie, to jedyny jakiego widziałem od urodzenia i jak będzie jakiś nowy, to będzie trudno się przyzwyczaić, będe się za niego modlił, ale bez przesady. Papież też człowiek i umżeć musi...
"...z prochu powstałeś, w proch się obrócisz..."

Polinik 01-04-2005 17:57

Nie ma kultu papieza w polsce?
A te setki pomnikow? (stawiane ZYJACEJ OSOBIE!)
Ulice, place, skrzyzowania nazywane jego imieniem?
I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").
A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).

To nie jest kult jednostki?
Jesli nie to, co jest?

Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.

Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.
A to wszystko sprawia, ze Polska jest postrzegana w Europie jako 'europejski iran'.

PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...

I nie. Nie jestem antykatolikiem - jestem zwyczajnym ateista, a papiez to dla mnie taka sama osoba, jak krolowa angielska, Sun Myung Moon, Dalaj Lama czy dowolna inna glowa jakiegos kosciola.

Sharp 01-04-2005 18:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Polin
A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).

Omg, zaczynam się obawiać że mam tylko matke... :(

Kubek 01-04-2005 18:02

@up
O lol....
...Mów stary, tatuś, sponsor... -.-

Fakolpet 01-04-2005 18:08

Cytuj:

I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").

To nie jest kult jednostki?
Jesli nie to, co jest?

Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.

Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.
A to wszystko sprawia, ze Polska jest postrzegana w Europie jako 'europejski iran'.

PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...

I nie. Nie jestem antykatolikiem - jestem zwyczajnym ateista, a papiez to dla mnie taka sama osoba, jak krolowa angielska, Sun Myung Moon, Dalaj Lama czy dowolna inna glowa jakiegos kosciola.

moglbys w skorcie powiedziec o co chodzi w tym tekscie?? bo czyta mi sie nie chce :P

Koronowany rycek II 01-04-2005 18:18

No cóż kazdy umiera Jan Paweł II ma juz 80+ lat mało ludzi dozywa do takiego.
Jezeli umrze to przykro jezeli nie to wesoło.

Sorcerer Maciek 01-04-2005 18:19

Cytuj:

Swietnie, jakby to ode mnie zalezalo to sam wystawil bym mu pomnik i nazwal wiecej ulic jego imieniem.
poza tym, dobrze ze zwracasz uwagi na "wady" ktore rzekomo sa na stronie ktora podales, ale z drugiej strony zapominasz o zaletach, ktorych jest NIEPOROWNYWALNIE wiecej.

btw ateisci nie istnieja - oni tak tylko mowia. Prawda jest taka ze kazdy w cos wierzy, czasem sie nie przyznaje, czasem nie zdaje sobie sprawy.

Polinik 01-04-2005 18:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sorcerer Maciek
Swietnie, jakby to ode mnie zalezalo to sam wystawil bym mu pomnik i nazwal wiecej ulic jego imieniem.
poza tym, dobrze ze zwracasz uwagi na "wady" ktore rzekomo sa na stronie ktora podales, ale z drugiej strony zapominasz o zaletach, ktorych jest NIEPOROWNYWALNIE wiecej.

A potrafisz wymienic chociaz 15 z nich?
I czy znasz ten cytat?

"Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili prorokom.
(...)
Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom (Łk 6, 20–26)."

U nas Wojtyle sie tylko chwali, chcesz, zeby podpadl pod ten drugi warunek? :)

Siergiey 01-04-2005 18:41

@polin
jestes ateista, a do Biblii siegasz...
pozatym nie wszyscy chwala papieza, np ty, ale moglbys sie wstrzymac od tego na forum, niby jest wolnosc slowa, ale zatrzymaj to dla siebie. mowienie o tym w takiej chwilii jest nie na miejscu.

Cisak 01-04-2005 18:54

Jak Papież umrze to polską znowu bedą pomiatać tak jak za czasów wojny.. a może wyzdrowieje ale mało prawdopodobne..W TV mówią że jego stan się pogorszył :(

$corcerer 01-04-2005 18:55

>>Nie ma kultu papieza w polsce?

Stare babcie to co innego.

>>A te setki pomnikow? (stawiane ZYJACEJ OSOBIE!)

No i?

>>Ulice, place, skrzyzowania nazywane jego imieniem?

Boli Cie to?

>>I co najwazniejsze - nazywanie go SWIETYM? (PS. Tylko mnie ubawil transparent pokazany w czasie jednej z pielgrzymek? "Tatusiu Święty - kochamy Cię").

To ze ktoś jest debilem, to nie znaczy ze papiez jest temu winny, co nie? BTW: to chyba miało być zdrobnienie od "Ojcze Święty"

>>A to znacie? "Nikogo też na ziemi nie nazywajcie ojcem swoim; jeden bowiem jest Ojciec, Ten jest w niebie" (Mt 23, 9).

Przewrotność w twych słowach czuję.

>>To nie jest kult jednostki?
>>Jesli nie to, co jest?

Ja bym to nazwał autorytetem, ale jak chcesz.

>>Mam sie wrazenie, ogladajac papieskie wizyty w Polsce, ze Bog jest tutaj najmniej wazny i obchodzi katolikow mniej niz ateistow. Papiez kichnal, ziewnal, pomachal ręka, wyjrzal przez okno, zazartowal - to rozpala JEGO wiernych do białosci i staje siz wiadomosciami dnia.

Ale czemu ja ciągle mam wrażenie że mówisz o starych babciach? Czemu do cholery ciągle uogólniasz? To jakby ktoś się źle poczuł to nie można z tego nic zrobić? Papież jest osobą publiczną, a to raczej nie nasza wina że w TV robią z Niego temat dnia. Jego raczej też nie. Więc czemu ciągle wciskasz mi kit że to przezemnie jesteś narażony na wysłuchiwanie wiadomości o Papieżu? Podobno mamy wolność, a Ty na siłę chcesz go zjechać, zmieszać z błotem itd... Och, pardon, powinienem powiedzieć "otworzyć nam oczy", czyż nie?? żałosne.
A tak bajdełej, tak bardzo Cię boli to, że Polacy są głęboko związani z religią? To kończ waść naukę i spierniczaj z tego kraju jeżeli tu jest tak źle.

>>Co ciekawe - sam papiez przeciwko takiemu wywyzszeniu nie protestowal.

Czyli mamy być nijacy, a najlepiej to wogóle zapomnijmy o własnej polityce wewnątrzpaństwowej, stańmy się laiccy.. itd, itp... Tylko że potem to wygląda tak jak we Francji: religiofobia.

>PS. Dla tych dla ktorych Wojtyla to krysztalowa ikona, ktorej nie ma nic do zarzucenie, polecam lekture:
>> http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,325
>>Pewnie malo kto sie skusi, bo dlugie, ale coz...

Skuszę się. A potem się pośmieję.
Z tego co przeglądałem na szybko zauważyłem jedno: serwis sam się napęda, tzn wszystkie linki więcej dodatkowe info itp są w tym samym serwisie...

[EDIT]
Długo mi zeszło, a tu posty lecą...

Cytuj:

"Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili prorokom.
(...)
Biada wam, gdy wszyscy ludzie chwalić was będą. Tak samo bowiem przodkowie ich czynili fałszywym prorokom (Łk 6, 20–26)."
I znów jesteś przewrotny.

>U nas Wojtyle sie tylko chwali, chcesz, zeby podpadl pod ten drugi warunek?

I co, teraz niby ty jesteś dobry a my źli, tak? phi.

Polinik 01-04-2005 18:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Siergiey
@polin
jestes ateista, a do Biblii siegasz...
pozatym nie wszyscy chwala papieza, np ty, ale moglbys sie wstrzymac od tego na forum, niby jest wolnosc slowa, ale zatrzymaj to dla siebie. mowienie o tym w takiej chwilii jest nie na miejscu.

A co? Do Biblii tylko katolicy moga siegac? Ksiazka jak ksiazka.
A wytykanie wad "Tatusiowi Swietemu" zawsze bedzie uznane za "nie na miejscu". :)

Sorka Polin, te przyciski są tak blisko, Przepraszam

$corcerer 01-04-2005 19:09

Cytuj:

A co? Do Biblii tylko katolicy moga siegac? Ksiazka jak ksiazka.

Jednym z podstawowych warunków dobrego zrozumienia Pisma jest Modlitwa do Ducha Świętego. Nie można wziąści Biblii jak normalnej książki i ot, tak, zacząć czytać.

Cytuj:

A wytykanie wad "Tatusiowi Swietemu" zawsze bedzie uznane za "nie na miejscu". :)

Jeżeli za głupotę ludzi mamy winić papieża, to rzeczywiście coś tu jest nie tak.

Cisak 01-04-2005 19:24

Aha no tak..Ale już chyba umrze serce nerki coraz gorsze a więc czekajmy na nieoficjalne potwierdzenie

$corcerer 01-04-2005 19:35

"Stan zdrowia papieża pogorszył się"
To raczej śmierci nie oznacza...

Sharp 01-04-2005 19:36

@edit

$scor, ty uprzedzaczu!!!

Zródło Onet.pl

Stan zdrowia papieża pogorszył się

Stan ogólny Jana Pawła II pogarsza się, upośledzeniu uległo funkcjonowanie głównych narządów wewnętrznych - wynika z komunikatu opublikowanego w Watykanie.

"Stan ogólny oraz stan układu sercowo-krążeniowego jeszcze bardziej się pogorszyły. Stwierdzono dalszy spadek ciśnienia oraz spłycenie oddechu. Papież świadomie uczestniczy w modlitwie, którą odmawiają towarzyszące mu osoby. Ponadto wystąpiła niewydolność serca, krążenia i nerek" - poinformował Navarro-Valls.

Jednocześnie włoskie agencje podały po godzinie 19.00, że Jan Paweł II stracił przytomność. Tej wiadomości nie potwierdzono.

Dziennikarze zauważyli, że około 18.00 watykański rzecznik wybiegł z biura prasowego Stolicy Apostolskiej. Teraz wiadomo, że został wezwany w związku z dalszym pogorszeniem się stanu zdrowia papieża.

Po godzinie 19 stracił przytomnośc ale jeszcze nie umarł.

Fakolpet 01-04-2005 19:40

Kurcze Papież jusz dlugo nie pociuagnie. Mam nadzieje ze to jednak nie prawda. Jak widze te wspommnienia to zal sciska mi gardlo

Jowisz 01-04-2005 19:49

Cytuj:

Jak Wojtyla przekreci sie akurat dzisiaj to i tak nikt nie uwierzy. Pewnie podlacza go do maszynerii i przetrzymaja do jutra.
Im dluzej papiez umiera - tym wiecej kasy te dziesiatki tysiecy ludzi, co koczuja na Placu Swietego Piotra, zostawia w Watykanie i okolicach. Jesc, pic, wydalac, spac musza - a to wszystko kosztuje. Ze nie wspomne o "pamiatkach", flagach, modlitewnikach itp.
Jak juz chcecie sie modlic, to modlcie sie, zeby media nie odstawily takiej dwutygodniowej szopki, jaka byla z Terri Schiavo, bo wlasnie na to sie zanosi.
Papiez-warzywo chyba nie jest tym co wyznawcy jego osoby by chcialy?

Jesteś Głupi i tyle możesz mnie za te słowa zbanować a i tak bede miał cie wdupie.... Gadasz głupoty a przekręci się to możesz tak powiedzieć jak ktoś z twojej rodziny umrze... !!! Jak czytam twoje posty to sie wstydze że ktoś z Polski jest taki głupi.... I co dasz bana, ostrzeżenie ??!! Bo tylko to w rzyciu potrafisz...

By$iu 01-04-2005 19:50

Wg. mnie JP II przezywa to samo co jezus, teraz jest jego droga krzyzowa, nameczy sie strasznie, by za pare godzin umrzeć ( moze dni), ale zrobil to dla nas, dla naszej wiary, to on nas nauczyl jak wierzyc. To on jest, byl i bedzie glowa kosciola, ktorej polska tak wiele zawdziecza.

Amen.

Edit:

Polin bez przesady, z smierci wielkiego czlowieka, chcesz robic biznes, oczywiscie sa kretyni ktorzy nawet na rtym chca zarobic, ale zrozum, ze to nie jego wina. A jesli ty nie wierzyrz to twoja sprawa, ty nie osmieszaj wiary katolickiej.

Rankor 01-04-2005 19:50

Tak... papiez umiera... ludzie wzieli sie za modlitwe a media zrobily z tego sensacje.....
On juz dlugo nie pozyje... Serce, pluca, nerki.... Smierc jest juz tylko kwestai czasu. Kiedys tak musialo byc predzej czy pozniej.
Mimo wszystko zyl (zyje nadal...) cholernie dlugo....

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:48.