Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Podróże w czasie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=32685)

Bambuko 21-04-2005 17:03

Jasne, ale jeśli zabijemy swoje drugie ja w przeszłości, to oczywiście my z przeszłości wiemy, że umarliśmy, ale trudno będzie nam się cofnąć w czasie po paru latach.

Liado 22-04-2005 15:07

@up Ale przecież cofnęliśmy się w czasie więc nie zginęliśmy. Mówimy tu o absurdach jednak ten z zabiciem siebie w przeszłości nie jest absurdem, ponieważ jeśli cofnęliśmy się w czasie to znaczy że przeżyliśmy ten zamach na siebie.
@down WWWOOOOOWW!! Naprawdę?? Nikt w tym temacie jeszczze o tym nie mówił. A co to ma wspólnego z podróżowaniem w czasie?? Może ludzie wymyślą inną metodę.

Tomek Damcirade 22-04-2005 15:12

żadna materia nie moze sie poruszac z wieksz predkoscia niz swiatlo

ponczus 22-04-2005 15:32

up

Może :P Promieniowanie Czeremkowa (albo Czermkowa). Jest to takie promieniowanie które powstaje w momencie gdy w przewodniku elektrony poruszają się szybciej niż światło.

Teos 23-04-2005 00:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Louner
To jest niemożliwe. Ja tak sądzę, a przekonał mnie do tego argument Waldemara Łysiaka 'Gdyby podróże w szasie były możliwe, to ktoś już dawno przybyłby do nas z przyszłości'

Pozwolicie to oki

interesuję sie fizyką bardzo (tak jak chemią) (kujon jestem nie?) ;P.

Moim zdaniem w łasnie w tej chwii ludzie za 100-1000 lat pzredostaja się w pzreszłość czemu to wiem patrzcie:

Pamietacie Azteków? którzy rysowali na kamieniach/jaskiniach jakieś pojazdy i jakieś oboy/zwierżeta pomyślcie czy własnie tam nei wysałano pierwsze zwierzę w przeszłośc? A po kilku latach znowu Aztekowie narysowali jakieś staki pomyślcie cyz np. to nie byli ludzie z pzryszłosci?

PLS CYTNIJCIE MNIE BO HCCE ZNAC WASZĄ WIADOMOŚĆ O TEJ WIADOMOŚCI ^.

S.P.M 23-04-2005 08:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Teos
Pozwolicie to oki

interesuję sie fizyką bardzo (tak jak chemią) (kujon jestem nie?) ;P.

Moim zdaniem w łasnie w tej chwii ludzie za 100-1000 lat pzredostaja się w pzreszłość czemu to wiem patrzcie:

Pamietacie Azteków? którzy rysowali na kamieniach/jaskiniach jakieś pojazdy i jakieś oboy/zwierżeta pomyślcie czy własnie tam nei wysałano pierwsze zwierzę w przeszłośc? A po kilku latach znowu Aztekowie narysowali jakieś staki pomyślcie cyz np. to nie byli ludzie z pzryszłosci?

PLS CYTNIJCIE MNIE BO HCCE ZNAC WASZĄ WIADOMOŚĆ O TEJ WIADOMOŚCI ^.

eee? "Alien versus Predator", right?
Jeżeli tak bardzo interesujesz się fizyką, to musisz wiedzieć, że ŻADNEJ cząsteczki, nawet elementarnej (atomu) nie rozpędzi się do prędkości światła. Jest to maksymalna szybkość, którą osiąga TYLKO fala elektromagnetyczna. Żeby przenieść się w czasie, musiałbyś zamienić się w promieniowanie. :] Tak jak mówiłem, jeżeli chcesz podróżować w czasie, to polecam prochy. ;)

Tomek Damcirade 23-04-2005 08:41

e tam od razu prochy popros kolege by ci spuscil na glowe kowadlo,po chwili sie obudzisz kilka dniu pozniej do dopiero podroz w czasie

Jacko 23-04-2005 16:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mejlun
eee? "Alien versus Predator", right?
Jeżeli tak bardzo interesujesz się fizyką, to musisz wiedzieć, że ŻADNEJ cząsteczki, nawet elementarnej (atomu) nie rozpędzi się do prędkości światła. Jest to maksymalna szybkość, którą osiąga TYLKO fala elektromagnetyczna. Żeby przenieść się w czasie, musiałbyś zamienić się w promieniowanie. :] Tak jak mówiłem, jeżeli chcesz podróżować w czasie, to polecam prochy. ;)

No ale moze ktos cos wymysli ze nie trzeba bedzie pokonywac tej predkosci tylko cos innego zrobic, bo to jest przeciez niemozliwe...

Po za tym zainteresowal mnie ten post z wychodzeniem z ciala telekineza itd
:o

S.P.M 23-04-2005 16:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jacko
No ale moze ktos cos wymysli ze nie trzeba bedzie pokonywac tej predkosci tylko cos innego zrobic, bo to jest przeciez niemozliwe...

Po za tym zainteresowal mnie ten post z wychodzeniem z ciala telekineza itd
:o

Erkhm... Masz jakikolwiek pomysł ZGODNY Z PRAWAMI FIZYKI ? Nie? To dziękujemy.... :] Takie życie....

$corcerer 23-04-2005 20:59

@up

http://en.wikipedia.org/wiki/Tachyon

Po angielsku, bo po angielsku, ale chyba sobie poradzisz.

gorgi 23-04-2005 22:26

dla kopernika tez nie wierzyli, że ziema się kręci...

$corcerer 23-04-2005 23:58

@up

Przyspieszanie cząstek zostało sprawdzone doświadczalnie. nie osiągnięco c jedynie 0,99999(9)c

lewy/fallen 24-04-2005 00:39

heh ciekawy / bezsensowny temat ? :confused:
świadomość , logika ludzka , czy też umysł ludzki jest zbyt "słaby" .
Teorie albo są sprzeczne ze sobą albo są absurdem. Podobny absurd mamy przy śmierci. Tak samo traktować można reinkarnacje i B(b)oga , pozostaje wierzyć lub zajać się bardziej "przyziemnymi sprawami". ;) :confused:

Liado 24-04-2005 08:33

Chciałbym zauważyć że ludzie wykorzystują chyba 3% powierzchni mózgu czy coś takiego, Einstein wykorzystywał chyba 18%. Więc jeśli człowiek odkrył by sposób na "odblokowanie" tej reszty to wtedy człowiek byłby geniuszem i odkrył by wiele rzeczy, i kto wie czy nie miałby zdolności telekinezy, telepatii itp.
PS: A czytał któs o deszczach np. dojrzałych orzeczhów w marcu albo żab, ryb, i aligatorów(!!!) ??

S.P.M 24-04-2005 10:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kolutib/liado
Chciałbym zauważyć że ludzie wykorzystują chyba 3% powierzchni mózgu czy coś takiego, Einstein wykorzystywał chyba 18%. Więc jeśli człowiek odkrył by sposób na "odblokowanie" tej reszty to wtedy człowiek byłby geniuszem i odkrył by wiele rzeczy, i kto wie czy nie miałby zdolności telekinezy, telepatii itp.
PS: A czytał któs o deszczach np. dojrzałych orzeczhów w marcu albo żab, ryb, i aligatorów(!!!) ??

Tja, czytałem. Spowodowane huraganami :) O innych jeszcze nie słyszałem.

Liado 24-04-2005 19:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez mejlun
Tja, czytałem. Spowodowane huraganami :) O innych jeszcze nie słyszałem.

Te dziwne opady NIe były powodowane huraganami bo wtedy niebo było czyste i żadnych huraganów nie było.
Polecam lekturę książki "Tajemniczy Świat Arthura C. Clarke'a"w której rzeczy o których mówię są opisane a poza tym opisanych jest jeszcze wiele ciekawych i niezwykłych zjawisk.

Matheous 24-04-2005 20:06

Owszem, spowodowane huraganami-niekoniecznie w tym samym miejscu i czasie. Miesiac wczesniej w Pekinie mogl byc huragan, ktory wyniosl orzechy ponad chmury i po mieisacu zaczely spadac w Nowym Jorku, wczesniej np. zalegajac ponad chmurami czy cus. Nie szukaj sensacji, zreszta, sadzisz ze to ingerencja UFO? Albo ze w niebiosach promieniowanie zmienilo krople wody w zaby? Eee tam...
No i pozostaje czekac, az uda sie nam osiagnac te 1c, a nie 0,(9)c;) Ale kiedy to bedzie...
No a jak bedzie, to 1,0000000000000000000000000000000000001 c jest tylko kwestia czasu;)

Sozemego 24-04-2005 20:51

No zalozmy ze wynaleziono machine ktora potrafi sie przenosic w czasie i co dalej ? Skad ta maszyna bedzie wiedziec, ze chcemy sie przeniesc o rok, 5 dni czy tydzien. Pierw musielibysmy cos cofnąc w czasie o 1s, zeby dowiedziec sie ile energi potrzeba do takiej podrozy a potem uzywac jej odpowiednio razy wiecej zeby przeniesc sie o rok itp.

Poza tym.. pozyjemy zobaczymy, jak nie my to nasi wnuczkowie albo ich wnuczkowie wpadną jak to wykonac :>

$corcerer 24-04-2005 21:17

@Matheous

Proponuję wstawić to do wzoru na dylatację czasu:

t=t'/(1-(v^2/c^2))^(1/2)

Przy v=c mamy dzielenie przez 0
Przy v>c mamy pierwiastek z liczby ujemnej (do studentów: liczby urojone nie wchodzą w rachubę.)

Coś dodać?

Slajt 24-04-2005 22:10

http://www.sci-trek.w-wa.pl/forum/re...=1&i=306&t=306
ciekawa teoria

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 01:34.