Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Harry Potter- mania? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=42583)

Shanhaevel 18-07-2005 22:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rilo
ej ja tego nie czytam bo mi się ksiązka nie podoba przeczytalem pol ksaizki i zasnelem prawie mnie to nie robi ale jak komus sie podoba to dobrze przynajmiej nie bedzie mulic pod blokiem a moze mi ktos powiedziec dlaczego ludzi kosciola mowia ze hp to zlo?
@edit;
skoro mowicie ze hp jest nalogiem to czym jest tibia mam kumpla ktory robi wszystko dla tibi hp nie uzaleznia tozalerzy od odbiorcy czy jest normlany lub e ze tak powiem zyciowo glupi tibia z ludzi robi gorsze zeczy przynajmniej w moim otoczeniu

ktio mie powwie ossomuhozzi?

@topic
Hm, Harry'ego mam wszystkie tomy, przeczytałem... I podoba mi się. IMO książka ma taki rozgłos, bo Rowling podeszła do młodzieży jak do równych sobie, nie wysilała się na infantylizm i 'chronienie młodych umysłów od ZŁA!'. :P

Baron Kaldrick 18-07-2005 22:31

Cytuj:

HP jest tak wspanialu, bo jest INNY.
Ale przecież bajki i baśnie pisał już Andersen, Brzechwa, bracia Grimm. Czym różni się HP? Tym, że osadzony jest we współczesności? Tym, że podlany jest elementami kultury masowej? Tym, że jest kolorowy i kiczowaty?
Cytuj:

Nie kazdemu podoba sie przeciez stricte-fantasy (jesli mozna to tak okreslic).
Stricte-fantasy to są legendy i Tolkien. Sapkowski, ewenteualnie, ale też nie do końca. Trylogia Zimnego Ognia była bardzo oryginalna.
Cytuj:

Posune sie dalej - wg mnie ksiazka nie moze zamykac sie w jednych ramach. Powinna ewoluowac. Wnosci cos wlasnego, co niewatpliwie jest w HP.
A Friedman nie wniosła niczego nowego? No to spójrz - przedstawienie fantasy w dalekiej przyszłości - wszak tamci koloniści to 'nasi' potomkowie. Ciekawe przedstawienie nowej planety. Odmienny sposób przedstawienia magii - FAE! Tak genialny, a zarazem prosty. Już nie wspominając o pięknej złej postaci, Gerald Tarrant... Mugole z HP i Hogwart to przy tym ziarenko piasku. Błyszczące i wywyższane. Kiczowate.
Cytuj:

TO mimo tego, ze nie opdoba sie i mi i tobie jest dzielem sztuki.
Niektórzy mówią na kicz dzieło sztuki, inni na gówno papu. Wszystko zależy od punktu widzenia.
Cytuj:

Przepraszam, ale stwierdzenie, ze HP to kicz jest ignorancja talentu autorki
Ignorancja to nie to samo co ignorowanie, Matek. A ja nie ignoruje talentu autorki - bo IMHO, jest on u niej może i rozbudowany, ale nie w zadowalającą stronę...
Cytuj:

Tu tez popadasz w stwierdzenie, ze 'dobre jest tylko to co malo znane' Nie sadze, ze powiesc mozna porownywc do opowiadan.
Można. Uwierz.

M@rcin 18-07-2005 22:42

Mi ten cały szał na HP nie przeszkadza.Przeczytałem 3 części długo przed wydaniem 4 i jakoś tak wyszło ,że na tym saga się zakonczyła :D

Jestem ciekaw ile autorka zarobiła juz kasy z HP :P ??

Matek 19-07-2005 07:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
Ale przecież bajki i baśnie pisał już Andersen, Brzechwa, bracia Grimm. Czym różni się HP? Tym, że osadzony jest we współczesności?

No wlasnie moze chodzi o to Kald? Czlowiekowi chyba latwiej zidentyfikowac sie z bohaterami jak akcja dzieje sie na podobnej plaszczyznie w ktorej zyje? Tak jest ze mna przynajmniej:)

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick
A Friedman nie wniosła niczego nowego? No to spójrz - przedstawienie fantasy w dalekiej przyszłości - wszak tamci koloniści to 'nasi' potomkowie. Ciekawe przedstawienie nowej planety.

Ale przeciez nie chodzi o porownanie, ktora ksiazka jest lepsza. Tobie sie podoba to, innym to. Twierdze poprostu, ze HP nie ma nic z kiczu. Wrecz przeciwnie..

Cytuj:

Można. Uwierz.
ja bym sie jednak nie odwazyl:)

PS: Do czego doszlo... bronie ksiazki, ktora mi sie nie podoba;D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:54.