Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Wybacz kolega, ale ta kasiorka przez spora czesc czasu byla calkowicie bezwartosciowa. Jak nie kartki to inflacja. Myslisz, ze dlaczeto po obaleniu spolki rosyjskiej usunieto nam z pieniazkow 4 zera? Idac dalej: dzisiaj tez nikt ci sie nie kaze uczyc w LO czy na studiach. Mam kumpele, bardzo ambitna, oczytana i inteligetna, ktora poszla do zaowodowki... bo chciala byc fryzjerka. Traf chcial, ze zalatwila sobie praktyki u jednego z lepszych polskich fryzjerow - za same dostaje caly c***, ale po praktykach....
|
Tez myslalem, ze po gimnazjum mozna dac sobie spokoj z nauka, jednak w LO uswiadomili mnie - tak czy siak musze pojsc do LO/LP/technikum/zawodowki ;) Nie chodzi mi o to, ze mozna bylo kupowac gory w sklepach - ale po wyksztalceniu sie na poziomie zawodowym mozna bylo utrzymywac rodzine, a teraz trzeba konczyc LO...
Cytuj:
Druga sprawa: ciezko porownywac ustroj w ktorym gospodarka byla centralnie sterowana a ustroj, ktory proponuje konkurencje. W pierwszym ceniono 'norme dzienna' nad jakosc i indywidualizm co owocowalo tym, ze jednostki ambitne zarabialy tyle samo co jednostki o*******ajace sie (chyba, ze mialy znajomosci). Natomiast w tym drugim mamy wieksze pole do pomysłu. Mozemy wdrozyc co tylko nam sie podoba: oczywiscie, jezeli mamy ambicje i chęc do ostrego zapieprzania chociaz na poczatku. Bo jak chcesz miec kasy jak lodu bez pracy to idz do Ery.
|
Coz, kazdy chcialby zarabiac duzo, pracujac malo ;) Moze mi powiesz, ze ty nie?;)
I zeby nie bylo, ze popieram komune itd. Sam uwazam, ze obecny ustroj jest o wiele lepszy, ALE nie mozemy mowic, ze "komuna be, kapitalizm + demokracja swietna" - bo oba ustroje maja i plusy i minusy.
|