Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Co się dzieje z tą Polska!? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=84113)

Vanhelsen 09-07-2006 21:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vandoz
Otoz, jak uwazacie: czy dobrze ze pan Giertych jest ministrem edukacji czy zle?
Jak oceniacie pomysl usuniecia W-F a wprowadzenia Histori Polski?

Jak myslicie, czy Pan Jaroslaw Kaczynski bedzie premierem?
Co myslicie o zdymisjowaniu pani Zyty Gilowskiej?
Co sadzicie o innych politykach?
Czy waszym zdaniem pan Lepper powinien byc wicepremierem?

ad1. tragedia... człowiek o faszystowskich pomysłach ma nas edukować?!
ad2. 3 zamiast 4? zmienić 1godz wf na hp, nie jest źle, ale pod warunkiem, że z normalnej historii wyleci to co o Polsce, bo po co uczyć się 2x tego samego.
ad3. kocham gry polityczne... -.-''
ad4. marcinkiewisz ok, braciszkowie sux, PiS sux, PO ok, SO sux, LPR SuX przez durze S i X...
ad5. człowiek karany który będzie wyprowadzany z posiedzeń tajnych?! A czy recydywista z więzienia powinien być sędzią?...

Ogólnie stan naszej polityki przedstawia dokładnie złotówka, w 4h poleciała o 4-5 gr...
W ogóle skoro Marcinkiewicz był cacy, good i piekny według PiSu to dlaczego go zmuszają do dymisji? (nie uwierze, że sam się podaje), by bliźniak objał stanowisko? B. ładnie podsumowała to pani Gronkiewicz-Waltz - premiera który zna obce języki zamieniamy na takiego, który nic nie umie, a pewnych rzeczy przez dłumacza załatwić się nie da. I to jest święta prawda...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez hakuoh
Jeśli będzie przedłużał czas wolny, tak. Jeśli włączy religie do matur, nie!

Genialne... Może odrazu Wrzesien-Paź szkoła, reszta wakacje... Człowieku, zauwarzysz to dopiero w Liceum, ale tam masz 24 miesiące (2 lata) na zrealizownie materiału, który robili kiedyś w 4!!! A ty chcesz jeszcze więcej wolnych dni....
Cytuj:

Wdepnęła w szambo to teraz ma.

ke? to raczej wina rządu nie jej, nie można obwiniać kogoś, kto dobrze zajmuje sie tym co robi za czyny ludzi na górze...
Cytuj:

Dali i słusznie. Przecież każdy wie co się dzieje na igrzyskach letnich i zimowych oraz na mundialach.

A polski Prezydent ma problemy z wymową... Więcej j.polskiego plx!...

Badzo 09-07-2006 21:33

Affffffffff... Bliźniacy rządzący krajem. Lech i jego brat Jarosław Zawsze Dziewica.
Gorzej być nie mogło.

Pozdro

Lasooch 09-07-2006 23:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Badzo
Affffffffff... Bliźniacy rządzący krajem. Lech i jego brat Jarosław Zawsze Dziewica.
Gorzej być nie mogło.

Pozdro

Raczej Jarosław Zawsze Prawicowy Prawiczek, Były Szef Partii, Która Weszła W Koalicję Ze Skrajnie Prawicową Partią.

Plx nie reportować za all wyrazy z dużej, to nazwa własna jest.

Vandoz 09-07-2006 23:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Angel of Death
J. Kaczyński premierem .. omg najgorsze co może byc ;/ dwaj beznadziejni bracia będą rządzić państwem i w tym premier nie umie hymnu polskiego .. żenada. A i IMO to Marcinkiewicz nie odszedł sam "ktoś" mu "zasugerował" :<

No to co?
Czekamy na sezon polowan na Kaczki??? (<--- Joke Ofkorz)

A tak na marginesie.
Izrael skrytykowal LPR!
Niech sie za nasz rzad wezma z UE plx,plx,plx!

Protar 10-07-2006 01:14

Mozna to krotko skomentowac. Doooooooooooool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przypomnijcie sobie wszystkie obietnice PiS-u. Co to bylo? A tak, pamietam
"zadnych koalicji z przestepcami"(to o samoobronie), krytyka LPR. Jak tak patrze na ludzi ktorzy teraz zadza krajem to zdaje sobie sprawe ze karzdy polityk jest dziwka, kwestia jest tylko cena.

Ashlon 10-07-2006 02:03

A mnie zastanawia, ktorzy idioci dali sie nabrac na "wybudujemy 3 miliony mieszkan komunalnych" :D

Chessterr 10-07-2006 10:10

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
A mnie zastanawia, ktorzy idioci dali sie nabrac na "wybudujemy 3 miliony mieszkan komunalnych" :D

Naprzykład Ty?
Jak wy dojdziecie do władzy to będzie koniec świata, w cały nasz kraj walnie meteoryt i rozwali sejm itp itd. Nie sądzicie, że to śmieszne jak wy niby do władzy dojdziecie? Wiem, że to żarty, ale mnie już strach bierze jak pomyślę co to będzie...

Badzo 10-07-2006 10:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Chessterr
Naprzykład Ty?
Jak wy dojdziecie do władzy to będzie koniec świata, w cały nasz kraj walnie meteoryt i rozwali sejm itp itd. Nie sądzicie, że to śmieszne jak wy niby do władzy dojdziecie? Wiem, że to żarty, ale mnie już strach bierze jak pomyślę co to będzie...

Ojj, coś Ty bardzo strachliwy jesteś.

PiXik 10-07-2006 11:16

Nekro a mieli nabrać się na zmianę pokoleniową w SLD.czy może obiecanki byłego Awsu-będzie dobrze??no no szeroki wybór...ktokolwiek by nie rządził będą narzekania

Lasooch 10-07-2006 11:26

Chessterr - zapewniam, że gdybym ja doszedł do władzy, tzn. byłbym prezydentem i mój brat byłby szefem partii, to z pewnością jako-tako dotrzymałbym słowa - może nie w każdym przypadku, bo to nie zawsze możliwe, ale na pewno przynajmniej w sporej części, nie tak, jak PiS. Na przykład na samym początku obaj główni kandydaci (Tusk i Kaczyński ofc) zarzekali się, że na pewno odmówią propozycji Leppera, że on za posadę wicepremiera powie ludziom, którzy na niego mieli głosować, żeby głosowali na jednego z nich. I co? Lepper jest wicepremierem...

Hakuoh 10-07-2006 12:34

Zauważyliście może od jakiego momentu zaczęła się ta afera?
Poszło dokładnie o siedzenie marszałka Sejmu. Jurek z PiSu zdenerwował się bo zajął jego miejsce Komorowski z PO. I poszedł naskarżyć się Kaczyńskiemu i ten pomyślał o rozwiązaniu Sejmu (prezydent rzecz jasna). Jarek pojechał do braciszka przekonać go żeby tego nie robił. Wielkie orędzie. Lechu odwołuje rozwiązanie Sejmu.
Nagle po ok. miesiącu PiS domaga się samorozwiązania Sejmu. (dalszych szczegółów tej sceny nie znam) Aby do tego nie doszło PiS, Samoobora i LPR podpisują pakt stabilizacyjny...ale na antenie Telewizji Trwam (ja na to mówie TV Sram). Następnie na innych mediach, którzy wyczekiwali na ten moment. Ale pojawia się tu pytanie: skoro podpisywali 2x pakt, to czy czasem nie mogło być tam co innego?
Następna sprawa. W rządzie Marcinkiewicza zaczyna się robić totalny bałagan. Odwołania, dymisje itp. Dlatego żeby PiS miał lepsze poparcie powołał na stanowiska Ministra Edukacji Giertycha i Ministra Rolnictwa Leppera.
I możliwe, że tu sie znajduje odpowiedź na moje pytanie. Że ten dokument co podpisywali na TV Sram było coś innego, bo jedna osoba + kamerzysta niczego nie zauważy, a dziesiątki kamer to zobaczą. (moja wersja)
Następnie zaczęly się ataki na polityków w sprawie teczek tzw. lustracja. Jarek Kaczyński pokazał te "słynne" 2 sfałszowane dokumenty...a Gilowska nie chce być lustrowana.
I tu niespodzianka. Gilowska podała się do dymisji. Już nie da się opanować rządu, więc tu Marcinkiewicz także podaję sie do dymisji i podaje posade szefa rządu Jarkowi Kaczyńskiemu.
Wracając do wyborów parlamentarnych, można było przypuszczać, że to Jarek będzie premierem, a powołał kogo innego.

I to by było na tyle. Jeśli napisałem z błędami to sorka, ale taka scena polityczna, że pogubić sie idzie ;)

Chessterr 10-07-2006 12:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch
Chessterr - zapewniam, że gdybym ja doszedł do władzy, tzn. byłbym prezydentem i mój brat byłby szefem partii, to z pewnością jako-tako dotrzymałbym słowa - może nie w każdym przypadku, bo to nie zawsze możliwe, ale na pewno przynajmniej w sporej części, nie tak, jak PiS. Na przykład na samym początku obaj główni kandydaci (Tusk i Kaczyński ofc) zarzekali się, że na pewno odmówią propozycji Leppera, że on za posadę wicepremiera powie ludziom, którzy na niego mieli głosować, żeby głosowali na jednego z nich. I co? Lepper jest wicepremierem...

A posiadasz wogle jakąs wiedze, żeby tego dotrzymać i orientować się w polityce?

Matek 10-07-2006 12:57

Wiecie co mnie najbardzie wkurza? Bezczelne robienie wala z nieswiadomych ludzi.

Spoty reklamowe mowia "bezrobocie spada!". Jasne, kurde, ze spada: przeciez teraz jest MNOSTWO prac sezonowych, MNOSTWO ludzi wyjezdza na wakacje i musi sie wyrejestrowac. Po wakacjach bezrobocie znowu wzrosnie do poziomu wyjsciowego i co? Wtedy o tym nie wspomna?

Druga sprawa: populizm. Jak mozna dobrze rzadzic panstwem stawiajac na partie populistyczne? JAK! Czy my chcemy zrobic z Polski druga Argentyne?

Trzecia sprawa: kiedy wybory?

Vandoz 10-07-2006 12:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
Wiecie co mnie najbardzie wkurza? Bezczelne robienie wala z nieswiadomych ludzi.

Spoty reklamowe mowia "bezrobocie spada!". Jasne, kurde, ze spada: przeciez teraz jest MNOSTWO prac sezonowych, MNOSTWO ludzi wyjezdza na wakacje i musi sie wyrejestrowac. Po wakacjach bezrobocie znowu wzrosnie do poziomu wyjsciowego i co? Wtedy o tym nie wspomna?

Druga sprawa: populizm. Jak mozna dobrze rzadzic panstwem stawiajac na partie populistyczne? JAK! Czy my chcemy zrobic z Polski druga Argentyne?

Bezrobocie spada poniewaz wiele bezrobotnych wyjezdza zagranice.

A TO ZASLUGA NASZEGO RZADU!!!
...

Ashlon 10-07-2006 13:33

Cytuj:

Naprzykład Ty?

Oj, czyzbys ty sie dal na to nabrac? Nadepnalem na odcisk, kotek? Po drugie, ja nie moge brac udzialu w glosowaniu, skarbie, wiec nawet gdybym sie na takie proste klamstwo nabral - nie moglbym zaglosowac.
Cytuj:

Conajmniej bede mial honor i nie bede wspolrzadzil z przestepca, ktorego objezdzalem jakis czas wczesniej. Nie wspominajac o tym, ze gorszego dna, niz jest teraz, byc nie moze.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiXik
Nekro a mieli nabrać się na zmianę pokoleniową w SLD.czy może obiecanki byłego Awsu-będzie dobrze??no no szeroki wybór...ktokolwiek by nie rządził będą narzekania

Juz lepiej nabrac sie na "bedzie dobrze", niz na JAWNE klamstwo dotyczace 3 milionow mieszkan. Przeciez kazdy idiota widzi, ze u nas kasy na wszystko brak, a zeby spelnic taka obiecanke, to chyba cale Pomorze musielibysmy Niemcom w dzierzawe oddac :/ No ale czego oczekiwac po rzadzie, skoro narod taki ciemny...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek

Raz - bezrobotni wyjezdzaja za granice.
Dwa - prace sezonowe.
Trzy - inwestorzy otwieraja u nas firmy (tania ziemia, tania sila robocza - prawie jak Tajwan :D) co tez dobrze robi.
Ah, warto jeszcze pamietac o 'szarej strefie'. Ludzi pracujacych na czarno - oficjalnie jest bezrobotnym, a jednak pracuje. Ostatnio czytalem felieton w Angorze wlasnie o tym wspominajacy, gdzie wedlug szacowan ta szara strefa zajmuje 3-4% rynku.
Cytuj:

Wtedy, kiedy rozpoczyna sie sezon polowan na kaczki ;)

Chessterr 10-07-2006 13:41

Cytuj:

Conajmniej bede mial honor i nie bede wspolrzadzil z przestepca, ktorego objezdzalem jakis czas wczesniej. Nie wspominajac o tym, ze gorszego dna, niz jest teraz, byc nie moze.

Hola hola... nie rozpędzaj się... Zacznijmy od tego, że do władzy i tak nie dojdziesz, więc po co sobie robić nadzieje?

Lasooch 10-07-2006 14:17

Cytuj:

A posiadasz wogle jakąs wiedze, żeby tego dotrzymać i orientować się w polityce?

Przecież bez wiedzy bym się za to nie zabierał. Więc nie mówię, że się za to zabiorę. Ale jakbym już tą wiedzę miał i bym się za to zabierał, nie obiecywałbym rzeczy, których i tak nie zrobię.

Cytuj:

Będzie gorzej... jak się znajdzie zaginiony brat Kaczyńskich (nie bliźniak, ale i tak brachol).

Cytuj:

Hola hola... nie rozpędzaj się... Zacznijmy od tego, że do władzy i tak nie dojdziesz, więc po co sobie robić nadzieje?

Skąd wiesz, że nie dojdzie? Myślisz, że kiedy bracia K. grali w tamtym filmie o księżycowych złodziejach myśleli już, że oni dojdą do władzy? Że ktokolwiek wtedy tak myślał? A nuż Nekromanta będzie prezydentem. Nigdy nic nie wiadomo.

Protar 10-07-2006 14:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vandoz
Bezrobocie spada poniewaz wiele bezrobotnych wyjezdza zagranice.

A TO ZASLUGA NASZEGO RZADU!!!
...

Powiec mi drogi Watsonie jaka jest w tym zasluga naszego zadu? Jest to zasluga(chyba jednyna pozytywna) skompromitowanego i zrzartego przez korupcje i kolesiostwo zadu SLD-UP.

@Nekromanta
Racja ludzie wyjezdzaja za granice i... spora ich czesc decyduje sie tam zostac poniewarz po powrocie do polski beda musieli zaplacic jeszcze raz podatek co w innych krajach jest wlasciwie niedopuszczalne.Jesli taki stan zeczy sie utrzyma(a narazie sporo na to wskazuje) to za kilka(nascie) lat zabraknie nam specjalistow ktorych brakuje juz teraz i rak do pracy. Rezultatem tego bedzie podniesie wieku emerytalnego i obnizenie rent oraz emerytur.

Nekromanta: "Ah, warto jeszcze pamietac o 'szarej strefie'. Ludzi pracujacych na czarno - oficjalnie jest bezrobotnym, a jednak pracuje. Ostatnio czytalem felieton w Angorze wlasnie o tym wspominajacy, gdzie wedlug szacowan ta szara strefa zajmuje 3-4% rynku."

Istotnie szara strefa obejmuje bardzo duza czesc rynku. Jest to spowodowane kosmicznymi kosztami pracy w polsce(skladki emerytalno-rentowe, podatek dochodowy, zdrowotny). Pieniadze z tych skladek przechodza przez mnostwo resortow ktorych namnozylo sie za zadow PiS-u, poniewarz brakowalo stolkow dla koalicjantow (a obiecywali ich zmniejszenie).

Warto rownierz wspomniec o zatrudnianiu ludzi na umowe-zlecenie, znam bardzo duzo osob ktore pracuje w ten sposub za naprawde smieszne pieniadze.

No i co do tych 3 milionow mieszkan-smiech na sali. Prezydent zatwierzdzil ustawe ktora nie byla zgodna z konstytucja, wynikiem tego bedzie kolosalna dziura budrzetowa w najblizszych latach, strajki innych grup pracowniczych(pielegniarki ktore juz mielismy oraz lekarze). Co ciekawsze gornicy przepchneli ta ustawe na sile grozac demolowaniem stolicy. Czy w demokratycznym panstwie cos takiego powinno byc tolerowane?

PS. A angory nie czytam(i wszystkim odradzam) gdyz jest to polityczny szmatlawiec(przeczytalem kiedys artykol o tym ze Kuklinski byl.... zdrajca. Dla mnie to jest popierdolon*)

Vandoz 10-07-2006 15:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Protar
Powiec mi drogi Watsonie jaka jest w tym zasluga naszego zadu? Jest to zasluga(chyba jednyna pozytywna) skompromitowanego i zrzartego przez korupcje i kolesiostwo zadu SLD-UP.

Nie zrozumielismy sie.
Chodzilo mi o to, ze NASZ rzad przywlaszcza sobie wiele sukscesow, ktorych np. nie zrobili albo ktore nie sa dokonczone.

DDoS 10-07-2006 15:10

Jak dla mnie ten Rząd zamiast polepszyć sytuację w Polsce nam ją chce obrzydzić:

1) Dymisja Marcinkiewicza, zaczął występować podział PiS na grupę Kaczyńskiego i Marcinkiewicza, Kaczyński zauważając zbyt dobrą sytuację Premiera zareagował.

2) Cudowne plany ustaw (niektóre nie aktualne mogą już być, ale liczy się fakt ich wymyślenia):

- kara więzienia dla osób posiadających w domu, firmie nagrywarkę płyt cd, dvd
- monitoring szkół = 0 prywatności
- wprowadzenie przymusowego wojska - osoba będąca na studiach (zaoczne, dzienne, itd) może w czasie roku studenckiego zostać powołana do wojska na 4 miesiące

3) Giertych na stanowisku Ministra Edukacji to niepoważna decyzja

4) Kolejna wysoka pozycja w państwie zajęta przez Kaczyńskich

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:21.