Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Irlandia (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=99414)

Parys 23-10-2006 17:59

Cytuj:

Górnicy typowi ludzie komunizmu?głodno gadasz,czy wszystkim innym musi żal dupe ściskać ,tylko dlatego,że górnicy potrafią walczyć o swoje?
Ano potrafią, przyjeżdżają nawaleni do Wawy i rozwalają wszystko co popadnie. Tak to każdy może. -.-

Dark Sven 23-10-2006 18:02

Tak się wetne nie na temat.

Mianowicie dyskusja o komuniźmie:
Bo wszyscy dyskutują, kłócą się czy lepiej czy gorzej ale... Może 1 osoba na forum może na prawde pamiętać te czasy. Bo to co wy znacie to opowieści brata/siostry/dziadka/babci/taty/mamy/wuja/cioci/stryja etc.

<Niepotrzebne skreślić>

Dziękuje...

Vil 23-10-2006 19:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek (Post 1044435)
500 zlotych to nie duzo?

500 zlotych to troche powyzej kosztu miesiecznego utrzymania studenta ( wliczajac zakwaterowanie i wyzywienie ) w akademiku. Cale szczescie ze media za darmo ..

PiXik 23-10-2006 22:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Parys (Post 1044475)
Ano potrafią, przyjeżdżają nawaleni do Wawy i rozwalają wszystko co popadnie. Tak to każdy może. -.-

jakby Ci do 65roku kazali pracowac w kopalni ,to pierwszy byś się wysadził w tłumie ludzi w warszawie-.-ale dyskusja na ten temat nie ma sensu,bo brak tutaj obiektywności

Dan the Automator 24-10-2006 08:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiXik (Post 1045038)
jakby Ci do 65roku kazali pracowac w kopalni ,to pierwszy byś się wysadził w tłumie ludzi w warszawie-.-ale dyskusja na ten temat nie ma sensu,bo brak tutaj obiektywności

No tak, bo konstruktywna dyskusja nigdy do niczego nie prowadzi, najlepiej rozwalić Warszawe.

Karlos 24-10-2006 10:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rohen (Post 1042763)
bo w tym pie*lonym kraju nic nie zarobisz

moze nie zarobisz, ale mieszkania sa - po tych co wyjechali XD*

* z basza

Jerkov Thundersword 24-10-2006 13:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sebaus (Post 1042924)
Na pewno znajdziesz jakieś płotki.

A jeśli chodzi o to:
Poukładaj sobie co nieco w tej twojej pustej główce. Zarobić można, o ile człowiek się stara. Zresztą pieniądze nie są najważniejsze w życiu i na pewno z tego powodu nie można mowić źle o swoim kraju.

No, jeżeli w wieku 14 lat (tyle ma autor w profilu zapisane) wyjeżdża się za granicę za zarobkiem, zamiast zdobywać kwalifikacje, to na pewno niewiele w Polsce (jak i tam z resztą) osiągnie. W Polsce jest jak jest, ale jeżeli masz skończoną szkołę średnią, to i nawet bez studiów gdzieś się załapiesz. Ciężko znaleźć dobrą pracę, ale u siebie to zawsze u siebie.

Pieniądze to nie wszystko, ale pieniądze są dla ludzi, dlatego są potrzebne do życia powszedniego i codziennego.

Kiedyś ci, co wyjechali za granicę wrócą tu i zaczną zakładać firmy, prowadzić interesy itp., więc w niedalekiej przyszłości o pracę będzie łatwiej, ale w wieku 14 lat myśli sę o nauce. A poziom kształcenia w Polsce jest bardzo wysoki, o ile nie najwyższy w Europie. Trzeba tylko chcieć.

Z resztą, kolo pytał o park our a nie o zarobki itp, więc o co ten dym?

Myślę, że w Irlandii jest sporo nawet i specjalnych parków do parkour, a jeżeli nie, to nawet zabudowa miejska w brytyjskim stylu stwarza takie warunki.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rohen (Post 1043184)
wiesz ile zarabiamy? (woda+prąd+jedzenie+internet+zwierzeta) zarabiamy okolo 3.5 tys zl z czego odejmujemy to wsyzstko i wychodzi nam 1.5 tys zl i jak ku*wa zyc w tym kraju?

Jak żyć? A wyobraź sobie rodzinę: trójka dzieci, ojciec bezrobotny bez prawa do zasiłku, matka sprzątaczka, 400 złotych miesięcznie, masa kredytów do spłacenia, podręczniki dla dzieci? Brakuje na wyżywienie i na ciepłą wodę. Więc nie narzekaj. Są ludzie, którzy mają gorzej i jakoś nie narzekają. Oni nie marzą o kumputerze, czy o internecie, nawet nie o TV, tylko o godnych warunkach życia.

Ja akurat nie mam takiej sytuacji, bo mój tata zarabia 3 000 na rękę, a mama 700 (u prywaciarzy), także nie jest źle, a mają na utrzymaniu tylko mnie, ale potrafię to docenić i szanuję ich pieniądze. Jak zostaje 1.5 tys zł, to chyba na jedzenie starczy? No chyba, że co miesiąc kupujesz nowe ciuchy, gry komputerowe, pacc itp...

Ghost Nieudany 24-10-2006 14:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiXik (Post 1045038)

Ta, szkoda tylko, że protestowali nie tylko ludzie z wysokim stażem pod ziemią, ale jeszcze elektrycy i młode chłopy.

Karrith 24-10-2006 17:13

kichakichakicha

Bambuko 24-10-2006 17:25

Hmm, wysoki poziom w Polsce jest tańszy, niż np. w starych krajach UE. Więc można mniej zarabiać, a mieć podobnie. Europejczycy także to zauważyli.

spider-bialystok 24-10-2006 19:01

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jerkov Thundersword (Post 1045363)
Kiedyś ci, co wyjechali za granicę wrócą tu i zaczną zakładać firmy, prowadzić interesy itp., więc w niedalekiej przyszłości o pracę będzie łatwiej, ale w wieku 14 lat myśli sę o nauce. A poziom kształcenia w Polsce jest bardzo wysoki, o ile nie najwyższy w Europie. Trzeba tylko chcieć.

Naprawde watpliwe, ze ci ludzie zaczna wracac. Polacy raczej szybko asymiluja sie z brytyjska spolecznoscia, zakladaja tam rodziny. Po co maja wracac skoro tam jest im dobrze?
Zreszta, nikt nie zauwazyl jeszcze, ze Polacy wyjezdzaja nie tylko z przyczyn materialnych, ale uciekaja tez przed sytuacja polityczna i spoleczna w Polsce.

janek@ 24-10-2006 19:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1045807)
Więc można mniej zarabiać, a mieć podobnie. Europejczycy także to zauważyli.

Podobnie? OOO troche sie zagalopowales... Moj ojciec opracuje w anglii i wystarczy mu tydzien pracy na miesiac zycia... Tak samo w irlandi. Moj kuzyn tam pracuje z siostra. Ba mieszkaja razem, ale to nie zmienia faktu, ze moze kupic sobie nowy komp(sredniawy, ale jest) po wyplacie..(z wyplacieniem podatkow) -.- Pracuje jako barman, a moj starszy jako oprawiacz ryb ^^.

Hmm Jezeli chodzi tu o warunki zycia obywatela polskiego.. To odpowiem tak:
No tak warunki zycia sa slabe, ale to nieznaczy, ze musze opuszczac ten kraj!
Ile mielismy czasu na jego odbudowanie? tak z 9-13 lat, a spojzcie na Ameryke lub Anglie tam to maja dobrze bo budowali ten kraj setki lat. A my? My to mamy szczatki po komunizmie co i tak wychodzi 0 ^^. Wole zostac i odbudowywac niz byc "lee zle odejde bo jestem antypatriota" . Oczywiscie odbudemy go jak kaczory i farmerzy odejda z tego kraju;/.

esli chodzi o parkour to powiem, ze sa tam sa XD. Bylem u kuzuna tam raz i naprawde byly.

@edit do bambuko down
Wiem, ze ma komputer ;p. Ale chodzi mi oto, ze odrazu po wyplacie moj kuzyn moze sobie kupic.

@editospider
NO troche przekrecilem ;p. Ale zgadzam sie z matkiem. Poprostu tacy ludzie zostali z komuny ;p i nie istnieje tak wspaniala receptura na uleczenie gospodarki krau z 0% na 100% XD.

spider-bialystok 24-10-2006 20:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@
Ile mielismy czasu na jego odbudowanie? tak z 9-13 lat, a spojzcie na Ameryke lub Anglie tam to maja dobrze bo budowali ten kraj setki lat. A my? My to mamy szczatki po komunizmie co i tak wychodzi 0 ^^. Wole zostac i odbudowywac niz byc "lee zle odejde bo jestem antypatriota" . Oczywiscie odbudemy go jak kaczory i farmerzy odejda z tego kraju;/. .

Glupie tlumaczenie. Jak juz pisalem wystarczy spojrzec na taka Estonie (byla republika radziecka) czy Czechy (tez kraj postkomunistyczny). Oni wyszli z komunizmu i teraz sa nowoczesnymi i calkiem bogatymi krajami. W Polsce nie jest tak dobrze, a ma najwiekszy potencjal z krajow postkomunistycznych.

Matek 24-10-2006 20:28

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 1046126)
Glupie tlumaczenie. Jak juz pisalem wystarczy spojrzec na taka Estonie (byla republika radziecka) czy Czechy (tez kraj postkomunistyczny). Oni wyszli z komunizmu i teraz sa nowoczesnymi i calkiem bogatymi krajami. W Polsce nie jest tak dobrze, a ma najwiekszy potencjal z krajow postkomunistycznych.

Glupie porownywanie. Inna mentalnosc, inne okolicznosci, inne czynniki. Gdyby recepta na sukces byla stala kazde panstwo rozwijaloby sie tak ja Estonia czy Indie.

Ville 24-10-2006 20:33

Haha... to forum rzadzi :P
chwilka klocicie sie o poziom zycia w Polsce i innych krajach UE w temacie o parkourze?
Ah to forum jest strasznie agresyffne

Ashlon 24-10-2006 21:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ville (Post 1046185)
Haha... to forum rzadzi :P
chwilka klocicie sie o poziom zycia w Polsce i innych krajach UE w temacie o parkourze?
Ah to forum jest strasznie agresyffne

A bo cos ostatnie to wiekszosc tematow schodzi na polityke i wytwarzaja sie 2 obozy - anty- i prouciekinierow ;)

Bambuko 24-10-2006 23:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 1046028)
Podobnie? OOO troche sie zagalopowales... Moj ojciec opracuje w anglii i wystarczy mu tydzien pracy na miesiac zycia... Tak samo w irlandi. Moj kuzyn tam pracuje z siostra. Ba mieszkaja razem, ale to nie zmienia faktu, ze moze kupic sobie nowy komp(sredniawy, ale jest) po wyplacie..(z wyplacieniem podatkow) -.- Pracuje jako barman, a moj starszy jako oprawiacz ryb ^^.

Jakoś mój brat mieszka w Polsce i też ma komputer?

Vil 25-10-2006 00:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1045807)
Hmm, wysoki poziom w Polsce jest tańszy, niż np. w starych krajach UE. Więc można mniej zarabiać, a mieć podobnie. Europejczycy także to zauważyli.

lol ?

porownaj moc nabywcza polskiej pensji z dowolna zachodnioeuropejska, nie wspominajac o amerykanskiej.

w skrocie mozna powiedziec, ze ( przykladowo ) nawet jesli gdzies tam maja 2x wieksze ceny i 3x wieksze podatki, to stac ich na to bo zarabiaja w przeliczeniu 6-8x wiecej.

Badzo 25-10-2006 14:18

Ja mam takie normalnie offtopowe pytanie!
Czy dla Amerykanow dolar to tyle samo co dla nas zlotowka? Na przyklad jesli w Polsce czipsy kosztuja np. zlotowke, to czy w ameryce takie same czipsy kosztuja 1 dolara?

Vil 25-10-2006 14:53

Nie, ceny w dolarach sa z tego co wiem troche wyzsze, przynajmniej wiekszosci produktow. Benzyna natomiast w stosunku do podstawy walutowej jest kilkanascie razy tansza niz u nas.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:26.