![]() |
Sam obecnie używam Auroksa, a w weekend się przesiadam na FC 6. Już płytka leży wypalona. (-: Aurox jest moim pierwszym systemem innym niż Windows i widzę, że mnie wkręcił. U mnie Windows zajmuje dysk 4gb, a Linux 80gb.
|
Ja osobiscie mam ochotę na Gentoo, ale zdaje sobie sprawę, że nie podołam, więc narazie zostaje Ubuntu ;)
|
Stricte linuxa nie używam, natomiast korzystam z FreeBSD, który jest dość podobnym systemem - rodzina unixów.
Wszystkim go serdecznie polecam. :) |
Witam!
Zamierzam sobie kupić Linuxa SuSE 10.2. Czy to jest dobry system? Chodzi mi o stabilność, łatwość obsługi, ładny interfejs i żeby chodził na słabszym sprzęcie tj. Celeron 800mhz, 448ram, Riva tnt 2 m32. Poza tym żeby szło zainstalować linuxa i winde naraz. |
Na SuSe wszystko wyklikasz ;) moze dla całkiem zielonego to dobry linuks, ale jednak radziłbym Ubuntu, pozatym, ubuntu ma taka fajna opcje* w konsoli dzieki ktorej mozesz scignac z internaetu potrzebne biblioteki bez szukania, wystarczy tylko nazwa.
* - Ostatni raz siedzialem na linuksie 4 miesiace temu, juz nie pamietam tych pr0 wyrażen ;-) |
Kupowanie linuksa jest wg. mnie czymś na prawdę śmiesznym :) Przecież samo założenie tego systemu jest takie, aby to było otwarte i za darmo.
|
@up
No tak, ale nie każdy dysponuje łączem internetowym i co wtedy? Albo jeżeli dysponuje się słabym łączem? Albo inna sytuacja: mamy limity ściągania np. 4gb na miesiąc, a Linux ma prawie 19gb (Debian) to co wtedy, 5 miesięcy będziemy ściągali ? Jeżeli ci się nie podoba sprzedawanie linuxów to ich nie kupuj. Proste? @edit Wlasnie pisze z Fedora Core 6 LiveCd. B. Fajny, ladny interfejs, dosc szybko chodzi, ale jednak chyba sobie kupie SuSka. *- sorka ze bez sajgonkow, ale tu nie ma polskiego ukladu klawiatury |
@up
A wiesz ze Windows wraz z calym oprogramowaniem dostepnym na swiecie wazylby tyle, ze nie potrafisz do tylu liczyc? Ten twoj 19GB Debian to jest system + prawie cale dostepne oprogramowanie, zaskoczony? Linux, prosze ja Ciebie to moze byc nawet dyskieteczka, ale juz taki ktory bylby w miare user friendly - 400mb, mianowicie Ubuntu Server. Jeszcze jedno, wiesz ze SuSe wlasciwie przyznalo sie do lamania praw autorskich MS, więc troche zeszło poniżej poziomu ;-) |
Tak, wiem że bez softu ważyłby o wiele mniej, ale po co mi system operacyjny bez oprogramowania ? I niema mniejszych wersji. O linuxach na dyskietce wiem bo mam jednego. Kiedyś używałem go do prowadzenia serwera B) . Mam też Knopixa, na live cd i Fedorę Core 6 live cd A jakbyś nie wiedzial, to ostatnio Novel podpisał umowę z mikro oprogramowaniem(Microsoft).
|
heh ... aktualnie korzystam z hakin9.live ;dd
|
Cytuj:
|
nie uzywam linuxa bo kojarzy mi sie z dawnymi czasami jak jeszcze atari krolowalo i dlatego Windows rlz ! :P
|
Ostatnio przniosłem się z Fedora Core 6 na Ubuntu. Na początku Ubuntu bardzo mi sie nie podobal. Przede wszystkim - nie miał yuma. A do apt-get nie moglem sie przyzwyczaic. Ale z czasem mi przeszło i okazało sie, ze Ubuntu jest bardzo fajne!
Pozdro. |
Cytuj:
|
Hej Ludziska!
Którego Ubuntu mam najlepiej ściągnąć ? |
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Slackware11.0.
Ubuntu też fajny- wielki plus dla apt-get'a. |
Cytuj:
YUM is teh 1337 Mimo ze uzywam Ubuntu. |
W tej chwili siedzę na Kubuntu, bardzo fajny system :>. Co nie zmienia faktu, że jestem dupa Linuxowa.
BTW moi kuzyni mieli też Kubuntu. Jak wyłączali, to sie komputer nie wylaczal. Zacinal sie, Kubuntu sie wylaczylo - sam komputer dalej chodził. Ściągneli poprawki - wszystko zaczęło chodzić normalnie. U mnie na Kubuntu był ten sam błąd - podlaczylem sie w koncu za pomocą Ubuneo, sciagnalem wszystkie poprawki i... dalej sie skubaniec nie chce poprawnie wylaczyc. :< Ktos wie jak temu zaradzić? //tak, zdaje sobie sprawę, że tym postem się bardzo ośmieszam... a co tam ;p |
Poszukaj na forum.ubuntu.pl, tylko ze tam napisz jaką dokładnie masz dystrybucje i opisz dokladniej program, w sensie kiedy sie zacina.
|
Cytuj:
|
@Verlian
6.10 @Kele Na tym forum też można zgłaszać problemy z Kubuntu? |
Co do zglaszania problemow, Kubuntu to jest Ubuntu z innym srodowiskiem graficznym, wiec tak.
Wersja 6.10 jest uwazana za wersje pseudo-stabilna, sproboj 6.06 LTS. |
A mi ostatnio Azureus(program p2p) przestał działać. Znaczy ładuje sie, załaduje, włączy, po 2 sek sie wyłącza. Wczesniej działał ok. log z konsoli:
Cytuj:
Ubuntu 6.10 P.S. W Ubuntu da sie zainstalowac XGL/Compiz ? |
Synaptica nie umiesz odpalić? Rotfl! C:\Program Files\Synaptic\game*****
Azureus ssie, ze wzgledu na pamieciozernosc, poszukaj sobie czegos lzejszego lepiej. Tak, da sie XGL zainstalowac, tyle ze lepszym wyjsciem jest AIGLX + Beryl ;-) |
Cytuj:
Moj blad. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 04:00. |