Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Zagłada ludzkości (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=119869)

Duch Niespokojny 11-03-2007 23:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MiodUs (Post 1312230)
UP; no to dużo nie wiesz ^^ Discovery rox.

Satelity na orbicie zasuwają z prędkością 24 000 km/h. Taki asteroid'a może dowalać spokojnie 80 000. Kto ogląda ten wie ^^

Hm... Nie wiem, czy dobrze policzyłem, ale wyszło mi, że ciało niebieskie o wadze 10000 ton (chociaż nie mam pojęcia ile waży ww. asteroida) poruszające się z taką prędkością (80000 km/h) miałoby energię kinetyczną równą około 0,59 megatony. Dla porównania energia najsilniejszej bomby termojądrowej, jaką kiedykolwiek zdetonowano wynosiła niemal sto razy tyle - 58 megaton (wg Wikipedii). Tak czy inaczej, asteroida tej wielkości nie ma szans zniszczyć Ziemi.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spectro (Post 1312288)
wystarczy 2km żeby zniszczyć wszelkie życie na planecie, ale nie żeby ją doszczętnie rozwalić. \ Żeby rozwalić polske wystarczyłoby jakieś 200m średnicy

Mówiłem o całkowitym zniszczeniu całej planety, tak jak to opisał Gangrel.

Bambuko 11-03-2007 23:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MiodUs (Post 1312230)
UP; no to dużo nie wiesz ^^ Discovery rox.

Satelity na orbicie zasuwają z prędkością 24 000 km/h. Taki asteroid'a może dowalać spokojnie 80 000. Kto ogląda ten wie ^^

To są fakty z Discovery, jak rozumiem? Next, please.

Lasooch 11-03-2007 23:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 1312449)
Jedynym rozwiazaniem jest wystrzelenie wszystkich glowic w kierunku tej ateroidy. (rozsypnie sie na kawaleczko o srednicy 2m)

Jakby odpalić wszystkie głowice naraz w jednym miejscu ulokowanym odpowiednio głęboko (jeśli chodzi o głowice atomowe ofc...) to z tej asteroidy czy czegośtam nie byłoby czego zbierać.

@down: Huh?

Bambuko 11-03-2007 23:53

Tak, wyślemy Bruce'a.

Bastash 12-03-2007 00:04

Wg mnie na zniszczenie Polski wystarczyłoby ~189,2312356456788903m średnicowego kamyczka. Uderzyłby idealnie w środek kina Pokój, co spowodowałoby rozszczep widowni na 7 sektorów.
By Codzienny miesięcznik małego znawcy asteroid.

Pie*dolicie od rzeczy. Skąd My możemy niby wiedzieć, co by zniszczyło Ziemię/Polskę? Ot wielcy znawcy..Idźcie z tym do NASA, z pewnością wezmą Wasze zdanie pod uwagę.

Oczywiście czysto hipotetyczna sytuacja.

Cytuj:

Tak, wyślemy Bruce'a.
Na hvj tam Bruce? Mój szampon sobie poradzi.

Anpy 12-03-2007 00:11

Jest to asteroid o średnicy 2 km, a więc został, by zniszczony przez NASA, która wystrzeliłaby jakąś rakietkę małą. Zresztą już tych końców świata miało być kilkanaście. Jeden ma być podobno w 2012 czy tam 2013, miała być też znowu epoka lodowcowa itd. Już mnie to trochę nudzi.

Myszoon 12-03-2007 09:19

Wszyscy zgniniemy ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Chesterkaa 12-03-2007 12:43

@up

Ty zginiesz jako pierwszy ];->

Kloco 12-03-2007 14:27

Tak czy siak to ziemia nie bedzie trwała wiecznie :( Jak za pewne wiecie to gwiazdy rosną i wybuchają, a nasze Słoneczko jest gwiazdą wiec za jakieś 2.5 mld lat bedzie tak duże, że wchłonie ziemie i wybuchnie zamieniając sie w czarną
DZIURE! ;( ;(

Rosi 12-03-2007 14:55

No to ten.. Wita nie?
Spotkamy się w niebie na kafejce internetowej.
:D

Lasooch 12-03-2007 17:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kloco (Post 1312931)
Tak czy siak to ziemia nie bedzie trwała wiecznie :( Jak za pewne wiecie to gwiazdy rosną i wybuchają, a nasze Słoneczko jest gwiazdą wiec za jakieś 2.5 mld lat bedzie tak duże, że wchłonie ziemie i wybuchnie zamieniając sie w czarną
DZIURE! ;( ;(

Żeby powstała czarna dziura gwiazda musi być o naprawdę dużej masie. Nie sądzę, żeby taka dziura ze słońca powstać mogła, bo to malutka gwiazdka.

Czarna_Mamba 12-03-2007 17:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bastash (Post 1312550)
Wg mnie na zniszczenie Polski wystarczyłoby ~189,2312356456788903m średnicowego kamyczka. Uderzyłby idealnie w środek kina Pokój, co spowodowałoby rozszczep widowni na 7 sektorów.
By Codzienny miesięcznik małego znawcy asteroid.

Niech ten kamyczek wali wszędzie, ale nie w moje kino Pokój!

Vil 12-03-2007 19:10

Ja mysle ze MDW z Taifunem jako jedyni przezyja ( mana shield ftw ) i zapoczatkuja nowe zycie na zniszczonej planecie.

Czarna_Mamba 12-03-2007 19:36

@up

A który z nich to kobieta?

Capality 12-03-2007 19:49

Ale za 22 lata któraś planeta może stanąć na torze tej asteroidy i walnąć w taką wenus np ;p

Offtop:
<AdQ> No bo w kreskówkach jest dużo przemocy co źle wpływa na psychikę dzieci. Trzeba położyć temu kres.
<Ronaldinho> No ale jak to chcesz zrobić?
<AdQ>Trzeba zacząć od zlikwidowania zakazu importu ukraińskiej wódki do Polski a potem sie pomyśli.
www.bash.org.pl

WŁAŚNIE, ŻEBY NIE WALNĘŁO W ZIEMIE TRZEBA ZACZĄĆ OD ZLIKWIDOWANIA IMPORTU UKRAIŃSKIEJ WÓDKI DO POLSKI, A POTEM SIE POMYŚLI

Duch Niespokojny 12-03-2007 20:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Capality (Post 1313469)
Ale za 22 lata ktoras planeta moze stanoc na torze tej asteroidy i walnac w takiego plutona np ;p

Nom, szanse są spore (btw, Pluton został niedawno oficjalnie zdegradowany i nie jest już planetą)
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Capality (Post 1313469)
WŁAŚNIE, ŻEBY NIE WALNĘŁO W ZIEMIE TRZEBA ZACZĄĆ OD ZLIKWIDOWANIA IMPORTU UKRAIŃSKIEJ WÓDKI DO POLSKI

Co racja to racja.

Hansu 12-03-2007 21:27

Niech sie dzieje co chce. Jak walnie to znow bedzie trza zaczynac wszystko od zera... Siedzienie w jaskiniach, malowanie mamutow, polowanie na wypłosze, gwalcenie kobiet i czczenie ich jak boginie bo rodza dzieci. Potem opuszczenie jaskin, tworzenie pierwszych narzedzi, pierwsze wojny, zatruwanie nowej ziemi, golenie sie. Nastepnie konstrukcja nowej broni, urzadzen. Kolejno powstanie samochodu, kalkulatora, grzebienia, wyrywaczki wlosow z nosa, kondomow. Potem komputer i internet, wojny, nowe technologie. Powstanie mp3, kijow do bejsbola, kijow do golfa, boisk, kiboli, blockersow, przystankersow. Napadnie staruszek, niszczenie autobusow. Na koniec grupa internautow rozkminiajacych czy asteroid pizgnie w ziemie, po to by za kilka lat znow mogli wylazic z jaskini nowi ludzie....

Bastash 12-03-2007 21:39

Znając moje szczęście, na ziemi przeżyją 2 osoby: ja i Ksienrzniczka z tego forum. I będę musiał gatunek ludzki od nowa zaczynać..

Czarna Mamba, proszę, chowaj się jak najgłębiej! Ja nie chcę z nią zostać! :'(

Marian Moczymorda 12-03-2007 22:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1313404)
Ja mysle ze MDW z Taifunem jako jedyni przezyja ( mana shield ftw ) i zapoczatkuja nowe zycie na zniszczonej planecie.

Pączkowanie ftw! \,,/

Czarna_Mamba 12-03-2007 22:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bastash (Post 1313689)
Czarna Mamba, proszę, chowaj się jak najgłębiej! Ja nie chcę z nią zostać! :'(

Im głębiej się schowam, tym większa szansa, że przeżyję.

MATI9630 13-03-2007 00:44

@mamba
No to mu właśnie o to chodzi. Nie chce mieć seksu z kimśtam, tylko z tobą! Czuj się zaszczycona! Btw. co ty tu robisz? Nie powinnaś się uczyć? :P

Hm, zakładając, że technologia posunie się do przodu i się meteorytt rozpryśnie na kawałki o średnicy 2m... Będzie tego dużo, większość pewnie do wody wpadnie... załóżmy, że jeden trafi człowieka. Ludzi jest 6 mld. Do tego czasu zapewne narodzi się więcej, ale też dużo zginie. Szansa, że meteoryt trafi Ciebie, tak, właśnie Ciebie, Ty w czerwonym swetrze, jest 1:6 000 000 000.(o ile czegos nie sknocilem :P)

Wniosek: Dupa. Mamba najprawdopodobniej przezyżje(chociaż jest grubsza dziesięciokrotnie od normalnego człowieka, więc szanse ma większe niż zwykły wieśniok. Jest nadzieja.) No i za 22 lata ;(... Kaczyńscy pewnie już dawno będą smażyć się w piekle...

Czarna_Mamba 13-03-2007 01:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez MATI9630 (Post 1313986)
@mamba
No to mu właśnie o to chodzi. Nie chce mieć seksu z kimśtam, tylko z tobą! Czuj się zaszczycona! Btw. co ty tu robisz? Nie powinnaś się uczyć? :P

Bo zostanę dziewicą konsekrowaną przez ciebie, nubie.

Ale jak znam życie, to ja się zakopię pod kinem Pokój z szalikiem Jagiellonii, a meteoryt trzaśnie prosto w Matiego. I życie stanie się piękniejsze.

Thimburd 14-03-2007 14:53

Phew, jestem w 100% przekonany, że koniec świata nastąpi wcześniej, tzn. w 2012 roku. Każdy kto myśli racjonalnie i zostaną mu przedstawione na to dowody w to uwierzy (aktywność słońca; starożytni Majowie, Egipcjanie, Chińczycy; zapowiedzi astrofizyków i astronomów; przepowiednie autentycznych i wiarygodnych współczesnych proroków etc.).

Oczywiście jeśli wcześniej sami ludzie się nie wykończą.

Vansider 14-03-2007 15:15

@Up przestań gadac takie żeczy ... mówili że 06.06.06 miał byc koniec świata bo same 6 a jakoś dalej żyjemy...
Ja bym zrobił cos krępującego,coś co zawsze bałem sie zrobic...
...otrzorzyć nowy słoik musztardy! Zawsze bałem się tego zrobić ponieważ musztarda może cie zaatakować skacząc ci prosto w twarz i może ci wyżreć włosy urzywając krwiożerczego szamponu!

Ja myślę że koniec swiata nadejdzie wtedy gdy słońce wypali swoje "Paliwo" i zmieni sie w czerwonego olbrzyma i.... pochłonie ziemie.

Dartra_rokstayrers 14-03-2007 16:31

Cytuj:

Ja myślę że koniec swiata nadejdzie wtedy gdy słońce wypali swoje "Paliwo" i zmieni sie w czerwonego olbrzyma i.... pochłonie ziemie.
Ale to nastąpi za jakieś tysiące, miliony lat to i tak pukniemy w kalendarz ;p.

A jak meteoryt by miał naprawde walnąć nic bym nie zrobił :p a nuż może walnie w wode gdzieś daleko? :)

Vansider 14-03-2007 16:41

UP raczej nie walnie albo by się spalił w atmosferze ziemskiej albo ludzie by go rozwalili jakims laserem albo cos. pozatym jak by walna w wode daleko ty wywolal by wielkie tsunami które na 100% dotarło by do europy

Spectro 14-03-2007 16:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vansider (Post 1315810)
@Up przestań gadac takie żeczy ... mówili że 06.06.06 miał byc koniec świata bo same 6 a jakoś dalej żyjemy...
Ja bym zrobił cos krępującego,coś co zawsze bałem sie zrobic...
...otrzorzyć nowy słoik musztardy! Zawsze bałem się tego zrobić ponieważ musztarda może cie zaatakować skacząc ci prosto w twarz i może ci wyżreć włosy urzywając krwiożerczego szamponu!

i tu sie właśnie kłania inteligencja bo trzeba wiedzieć komu wierzyć a komu nie. 2012 nie tylko prorocy przepowiadali, lecz są na to dowody, a na wcześniejsze 'końce świata' nie było żadnych dowodów. Majowie przez 5000 lat w obliczeniach astronomicznych pomylili się o 15 sekund. Jakieś pytania? A co do asterodiy i fali tsunami to na Discovery oglądałem jak naukowcy obliczyli że za czasów dinozaurów były fale na 2000 km i NIE, nie przesadzam z ta wielkością.

Yoh Asakura 14-03-2007 17:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spectro (Post 1315925)
i tu sie właśnie kłania inteligencja bo trzeba wiedzieć komu wierzyć a komu nie. 2012 nie tylko prorocy przepowiadali, lecz są na to dowody, a na wcześniejsze 'końce świata' nie było żadnych dowodów. Majowie przez 5000 lat w obliczeniach astronomicznych pomylili się o 15 sekund.

Ja tylko przypomnę, że ci sami Majowie robili w gacie podczas zaćmień słońca...

Bambuko 14-03-2007 17:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vansider (Post 1315923)
pozatym jak by walna w wode daleko ty wywolal by wielkie tsunami które na 100% dotarło by do europy

Jak coś wpada do wody, to powstaje fala. Tsunami działa trochę inaczej, niż fala i dlatego jest niebezpieczne.
Cytuj:

A co do asterodiy i fali tsunami to na Discovery oglądałem jak naukowcy obliczyli że za czasów dinozaurów były fale na 2000 km i NIE, nie przesadzam z ta wielkością.

Widziałem Discovery, jestem biegły.

Parys 14-03-2007 17:57

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vansider (Post 1315923)
UP raczej nie walnie albo by się spalił w atmosferze ziemskiej albo ludzie by go rozwalili jakims laserem albo cos. pozatym jak by walna w wode daleko ty wywolal by wielkie tsunami które na 100% dotarło by do europy

Tsunami jest powodowane przez ruchy płyt skorupy ziemskiej i może pojawiać się kilkanaście kilometrów od miejsca trzęsienia. Dlatego nigdy nie wiadomo kiedy uderzy, chociaż są specjalistyczne laboratoria, które to badają.

Lasooch 14-03-2007 18:10

Cytuj:

były fale na 2000 km i NIE, nie przesadzam z ta wielkością.

Heheheh no i co jeszcze? 2000 km kochasiu to 1/6 średnicy naszego globu, taka fala unicestwiła by sporą część życia na powierzchni.

Ad. fali/tsunami od kamyka - 'spora' ta fala by była, takie 'plum' (jak na bombę do basenu).

Ad. końca świata w 2012 - słyszałem pogłoski, że allmighty pani Lucynka jak znajdzie prawdziwy grobowiec Cheopsa to nas ocali, bo wszystkie piramidy i cośtamy na Ziemi utworzą energetyczną sieć ochronną. Nie boję się, hehe, tu was mam.

Hansu 14-03-2007 19:28

Ja tylko przypomne ze ten temat dotyczy tego "co zrobisz przed koncem swiata" a nie tego czy takowy nastapi.

Spectro 14-03-2007 22:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lasooch (Post 1316087)
Heheheh no i co jeszcze? 2000 km kochasiu to 1/6 średnicy naszego globu, taka fala unicestwiła by sporą część życia na powierzchni.

Ad. fali/tsunami od kamyka - 'spora' ta fala by była, takie 'plum' (jak na bombę do basenu).

Ad. końca świata w 2012 - słyszałem pogłoski, że allmighty pani Lucynka jak znajdzie prawdziwy grobowiec Cheopsa to nas ocali, bo wszystkie piramidy i cośtamy na Ziemi utworzą energetyczną sieć ochronną. Nie boję się, hehe, tu was mam.

i unicestwiła ;] nawet więcej niż 1/6
no chyba że masz w szafie jakiegoś tyranozaura...

MiodUs 14-03-2007 22:16

UP; tyranozaura też by skosiło :D

Dratris 14-03-2007 22:22

A ja myślę że koniec świata nastąpi gdy rydzyk wypije mleko i pójdzie sie wysrać. Co za bezsens...

Lasooch 14-03-2007 22:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Spectro (Post 1316622)
i unicestwiła ;] nawet więcej niż 1/6
no chyba że masz w szafie jakiegoś tyranozaura...

No mam, nawet 3. A dinusiów nie unicestwiły fale (tzn. na pewno nie takie 'same z siebie').

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Hansu (Post 1316257)
Ja tylko przypomne ze ten temat dotyczy tego "co zrobisz przed koncem swiata" a nie tego czy takowy nastapi.

No to ja zamierzam FF VIII ukończyć wreszcie, bo trzeci raz się zabieram (i za każdym razem dochodzę nieco dalej ^^)

Bambuko 14-03-2007 22:39

Tylko nie zachoruj.

v0n_oswiec0ny_ 21-03-2007 16:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord Karrak (Post 1301198)
Ostatnio na Discovery Channel lecą w kółko programy o tym właśnie, co byśmy zrobili gdyby trajektoria jednego z wielu takich asteroidów miała się przeciąć z Ziemską orbitą, właśnie w miejscu, w którym Ziemia by się znajdowała. Jedna z waszych propozycji

Została od razu odrzucona. Dlaczego? Cóż, pogorszyłoby to tylko sprawę. Wybuch takowej bombki, owszem, rozwaliłby asteroidę... na miliardy mniejszych pędzących w kierunku ziemi. Rozumiecie o co chodzi? ;)

Na szczęście mądrzy ludzie pracują nad silnikiem, który mógłby być na tyle silny, że byłby w stanie zmienić trajektorie asteroidy, by ten ominął Ziemię. Chętni na taki lot JUŻ w tym momencie się zgłaszają.

Myślę, że wspólnymi siłami dadzą radę ;)

Pozdrawiam,
LK~

stary wiesz co ty za glupoty gadasz?? wiesz ze kamyk o srednicy 50-100 metrow, spala sie w atmosferze kuli ziemskiej?? ^.^

bomba wodorowa by rozwalila takie meteo na hmm... 2-3 miliardy kamykow o srednicy okolo 1-200 metrow wiec malo z tych kamyczkow moglo by cos zrobic ziemi 8o 8o 8o,

@od up do up20 razem wziete :P

40000 podzielic na 2000 wychodzi mi 20... wiec 1/20 naszego globu ^^ a po drugie fala 2000 km w gore napewny by nie powstala gora 2km-3km co innego by sie stalo... jakby takie asterodidek walnalby w ziemie to by wybil ja z pasma :( czyli innymi slowy, ziemia by se latala...

2000km tsunami... tia i co jeszcze?? chyba cie stary cos boli... 2000km tsunami... samolot pasazerski o ile mi wiadomo wzbiija sie na wysokosc okolo
1-2km w gore... wiec przelec sie samolet(ja lecialem :P) i usiadz kolo okna... i zobaczysz jak w pizdu wysoko jest... ;/

co do majow, to oni np. wyliczyli kiedy umra... i sie troche tam pomylili ale nie ratowali sie... wiedzieli ze maja zginac o godzinie 12 to o tej zgineli...(to jest przyklad...)

ja slyszalem jeszcze inna wersje jak ma swiat sie skonczyc, po bialym papiezu bedzie czarny, bialy(polak - bialy orzel w godle), czarny(niemiec - czarny orzel w godle), to taka mala ciekawostka :]

@topic
ja nic... ja nie boje sie smierci, zyje ciagle na biegu, czyli mam wiele rzeczy zrobionych malo zoastawionych, w sensie ze nie zrobionych... wiec jak umre to nie zostawie nie zalatwionych spraw... a tak po angielsku powiem, pzdroO for all on that forum :)

@Edit
@Up to Looch~

wiec sporo by nieunicestwila... unicestwila by wszystkich... poza... pieskiem leszkiem i kotem burkiem :D

Dr.Unknown 21-03-2007 17:08

Cytuj:

stary wiesz co ty za glupoty gadasz?? wiesz ze kamyk o srednicy 50-100 metrow, spala sie w atmosferze kuli ziemskiej?? ^.^
O kurczę, jak tym wahadłowcom USA udaje się wrócić?
Cytuj:

jakby takie asterodidek walnalby w ziemie to by wybil ja z pasma :( czyli innymi slowy, ziemia by se latala...
Oś obrotu mogłaby się zmienić, co wpłynęłoby na klimat/pory roku.

Cytuj:

były fale na 2000 km i NIE, nie przesadzam z ta wielkością.
Super, że 2000 km to koniec jonosfery, i otwarta przestrzeń kosmiczna ; ).

v0n_oswiec0ny_ 21-03-2007 17:13

udaje sie bo nie leca z taka predkoscia, przez co tarcie w atmosferze jest mniejsze, a i te steczki sa z metali...
-Planetoida (planeta + gr. eídos postać), asteroida (gr. asteroeidés – gwiaździsty), planetka (ang. minor planet) – ciało niebieskie o małych rozmiarach - od kilku metrów do czasem ponad 1000 km, obiegające gwiazdę centralną (w Układzie Słonecznym - Słońce), posiadające stałą powierzchnię skalną lub lodową, bardzo często – przede wszystkim w przypadku asteroid mniejszych i mało masywnych – o nieregularnym kształcie, często noszącym znamiona kolizji z innymi podobnymi obiektami
^^ po interesowalbys sie troche to bys wiedzial... a co do ziemi, moze by nie wypadla, ale napewno zycia przez najblizsze 400 lat, albo i wiecej, bys nie zobaczyl.

@edit, przesadzilem z gazami... nie jest w wiekszosci gazem, ale ma sklad gazow latwo palnych, dlatego pali sie w jonosferze

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:15.