Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Profesje (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=21)
-   -   Jaka jest waszym zdaniem najsłabsza profesja w Tibii? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=121432)

zoliax 26-03-2007 22:09

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Doom Terror (Post 1334934)
nie bede sie smial glosno ... na 25 lvl knight ma skille 70+,5 mlvl i przynajmniej 2 bp uh wiec z 19 lvl sorca by nie zostalo wiele, zarowno jaki z sorca na 20,21,22,23,24 (25 nie bo biegaja tak samo szybko,nie liczac boh/t ring :P)

Szkoda tylo, że te 70+ wbije w czasie przynajmniej kilka razy dłuższym, niż ten sorc 19 czy 24 level. ;(
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez http://www.pskonejott.com/calc_melee.php
Knight to raise melee from 10, 100% to 70 = 84h, 17m, 2s

Który poziom wbijesz w 80 godzin z "ruszczką"?

RaHak 26-03-2007 22:28

Druid - upośledzone pvp (ilość hp), brak dobrych czarów off., nie robi sobie sd.

Doom Terror 26-03-2007 23:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Cadonis (Post 1335026)
Na 25 lvlu knight ma takie skille i mlvl jakie sobie wytrenuje i tyle UH ile na siebie założy.

heh dzieki za dostrzezenie bledu logicznego, chodzilo mi o to ze takie przynajmniej powinien miec :P

NiePrzecietny 26-03-2007 23:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez RaHak (Post 1336005)
Druid - upośledzone pvp (ilość hp), brak dobrych czarów off., nie robi sobie sd.

Druid = pieniadze
mozliwosc robienia uhow tanie leczenie <na wiekszych lvl bardzooooooo przydatne nawet na 50 + lvl juz mozna expic na dragach drutem a sorcem 65 +za wzgledu na pieniadze>
energetyczna rozga (przydatna np na dragi )
Najczesciej brany na hunty
najciekawsza gra ze wzgledu na questy hunty

Misza 27-03-2007 17:55

GM - nikomu nie udało się nim jeszcze zaatakować, nikt nie wbił wysokiego lvlu (zazwyczaj ludzie dochodzą tylko do drugiego). Dobry jedynie na noobchary.

A tak na serio to chyba paladyn jest mocno upośledzony. Trudny trening, brak czarów ofensywnych, nie może używać tarczy (idealny cel dla knightów... którzy do niego zdołają dobiec), wymaga dobrego łącza.

@down: teoretycznie może, ale nie razem z kuszem/łukią. ;) Spiry są za ciężkie, a shurikeny i noże za drogie, żeby je nosić do expienia.

Ciufcia 27-03-2007 18:10

@up

Niby czemu nie może używać tarczy?

Liper 27-03-2007 18:15

Ciekawe kto zagłosował na sorca w tej ankiecie??:)
Wg najslabszy jest paladin bo taki knight ma nawet bogate zycie w stosunku do niego.

dogmeat 27-03-2007 20:17

Najsłabszą profesją jest zdecydowanie rookstayer i co do tego się chyba wszyscy zgodzimy:D

zoliax 27-03-2007 23:10

Ale należy pamiętać, że rookstayer nie jest "oficjalną" profesją. :P

sat 27-03-2007 23:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Misza (Post 1336952)
A tak na serio to chyba paladyn jest mocno upośledzony. Trudny trening, brak czarów ofensywnych, nie może używać tarczy (idealny cel dla knightów... którzy do niego zdołają dobiec), wymaga dobrego łącza.

@down: teoretycznie może, ale nie razem z kuszem/łukią. ;) Spiry są za ciężkie, a shurikeny i noże za drogie, żeby je nosić do expienia.

z dsow sporo leci throwing starow. noze do rzucania mozna zlootowac chociazby z liderow i stalkerow

Vil 27-03-2007 23:43

Nie ma najslabszej profesji, sa tylko ludzie nie potrafiacy wykorzystac potencjalu danej klasy.

strugmajster 28-03-2007 00:55

Wg mnie najsłabszy jest Knight

Pisze pierwszy raz na tym forum i od razu mówię że chce tu wyrazić swoje zdanie a nie urazić nikogo.Więc wg mnie najsłabszą profesja jest Knight ze względu na upośledzenie magiczne które jednak powyżej 60 lvla jest bardziej istotne niż skille i atak meele bo kiedy najt zada sorkowi atak za przypuśćmy 150 ten walnie mu z sd czy ue kilka razy i najt leży inne profesje (poza) najtem mogą korzystać z potężnych czarów runicznych a najt jedynie może się leczyć a nie walczyć.Zgarnia on potężne hity z run a sam oddać nie może bo nie ma jak sork włączy sobie strong haste i najt go nie dogoni więc walka w zwarciu nie ma tu sensu zresztą powiedzcie mi czy poza wojnami gildii wywoływanymi przez to że jednemu się nie spodoba ubiór drugiego ma jakikolwiek sens walka 100+ postaci jeżeli mają one i tak AOL i nic nie zyskają na zabiciu drugiego jedyne co mogą robić to mieć nadzieje że nie wywołają wojny gildii.Takie porównania są bez sensu.Tibia polega na grze zespołowej SORK wali z ofensywnych czarów KNIGHT blokuje DRUID leczy a PALADYN wali z dystansu takie jest moje zdanie jak ktoś się nie zgadza niech napisze nie boje się słów krytyki czy innych zdań

Fagaro 28-03-2007 01:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez strugmajster (Post 1337824)
Pisze pierwszy raz na tym forum i od razu mówię że chce tu wyrazić swoje zdanie a nie urazić nikogo.

Czesc goburu :)

// Na prv przyjmuje zaklady kiedy Vil go zbanuje.

Vil 28-03-2007 03:11

Hahaha, nie trafiles ! ;p

Lisu 28-03-2007 06:24

Ciekawe kiedy ludzie zrozumieja, ze Tibia to nie jest jest z zalozenia gra PvP.
Chcecie zabijac caly czas, servery csa Tibia.pl czekaja.

Btw... Podziwiam modkow, ze czytaja takie tematy... To naprawde trzeba miec zaciecie.

strugmajster 28-03-2007 20:34

Jacyś dziwni są tu ludzie

Nie wiem co w tym takiego że napisałem że pisze tu pierwszy raz.Jestem zarejestrowany na wielu forach i nigdy nikt mi nie mówił że mogę być za to zbanowany jeżeli to jakieś inne forum i ludzie czują tu się jacyś lepsi to niech mówią.Rozumiem że Tibia to nie tylko pvp ale też Tibia jak już napisałem to wg mnie gra zespołowa gdzie każda profesja ma jakieś zadanie do wykonania po to są właśnie profesje i nic tego nie zmieni bo nie wyobrażam sobie żeby Knight na 100 lvlu solował Orshaballa bez 30 bp'ow uhow a Sorka czy Druta sobie wyobrażam z 3 bp'mi sd i kilkoma z manasami wiec jest to jednak różnica a Pal może walić z burstow zadając naprawdę duże hity większe na pewno niż najt.Jeżeli uważacie że to czy jest to świat pvp czy non-pvp będzie zależeć od tego jakie hity walnie najt to głupie mi się to wydaje.Bo wszędzie na każdym świecie zobaczycie że rządzą Druty albo Sorki potem najty najrzadziej palle ale to dlatego że pal jest dobry ale niektórym nie chce się potrenować trochę spearami tylko wolą walić z różdżki czy miecza żeby nie wydawać na bolce czy speary i w dodatku jest to łatwiejsze.

Ciufcia 28-03-2007 22:00

@up

A ja sobie nie wyobrażam żadnej profesji, która soluje Orshaabaal'a.
Nawet 300 sorca/druta...

achstor 28-03-2007 23:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ciufcia (Post 1339068)
@up

A ja sobie nie wyobrażam żadnej profesji, która soluje Orshaabaal'a.
Nawet 300 sorca/druta...

Moim zdaniem MDW na luzie zabije orshabaala.

P0nury 29-03-2007 00:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez achstor (Post 1339282)
Moim zdaniem MDW na luzie zabije orshabaala.

Moim zdaniem tracisz czas na tworzenie co kilka chwil nowych kont, dear goburu , skoro i tak za chwile zostanie skasowane, podobnie jak i kolejne.

Vil 29-03-2007 00:25

P0nury 1:0 Fagaro.

NiePrzecietny 29-03-2007 00:47

goboru dobry ziom co sie czepiacie ile juz mial kont strzelam z 20?

btw zeby nie robic oftopa to powiem ze knight wcale nie jest najgorszy bo ma kase na co chce (na wyzszych lvl mozna np pare dni na dragach posiedziec i isc sobie na wrl wastowac to co zarobil na dragach)wiec w czyms jest gorszy a w czyms lepszy .

strugmajster 29-03-2007 02:00

Poruszyliście ciekawy temat wy myślicie (zapewne wielu z was) że Orshaballa nie da się solować dlaczego tak sądzicie?? Bo nikomu z waszych znajomych się nie udało czy nie ma filmu w necie jak ktoś soluje Orshaballa jestem pewien że komuś się udało dlaczego tak sądze? Bóg dał nam kilka rzeczy które odróżniają nas od zwierząt tą cechą o której teraz mówie jest spryt napewno są ludzie na tyle sprytni że solują najsilniejsze potwory w grze różnymi profesjami nie tylko Sorkiem taka jest moja opinia

Vil 29-03-2007 02:52

Orshaballa nikt na razie nie zsolowal, dokonanie tego jest bardzo watpliwe, ale biorac pod uwage aktualny stan mojej wiedzy ( ograniczony ), mysle ze wykonalne.

Gorzej z Morgarothem.

#
edit: no dobra, moze i zsolowal ..

P0nury 29-03-2007 03:05

A teraz wyobraź sobie, że więcej osób na serwerze chce sobie "zsolować" tego orshabaala. Dolicz też ludzi, którzy liczą na jakiś rare-loot, noobchary etc. I wyjdzie, że w normalnych warunkach właściwie nie ma szans na orsha solo.

Piterownik 29-03-2007 08:13

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil (Post 1339402)
Orshaballa nikt na razie nie zsolowal, dokonanie tego jest bardzo watpliwe, ale biorac pod uwage aktualny stan mojej wiedzy ( ograniczony ), mysle ze wykonalne.

Wykonał, wykonał - Yoozek z Celesty ;]
Na celesta.pl były kiedyś screeny jak soluje orsha...

Raditz Saiya-jin 29-03-2007 12:18

Bajeczki :)

asilowerona 29-03-2007 14:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piterownik (Post 1339438)
Wykonał, wykonał - Yoozek z Celesty ;]
Na celesta.pl były kiedyś screeny jak soluje orsha...

Yoozek jest 150 lvl elite knightem. Pytam się więc jaką taktykę należy zastosować aby zabić orsha na tym lvlu knightem?

Piterownik 29-03-2007 16:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Raditz Saiya-jin (Post 1339538)
Bajeczki :)

Fakt, mój błąd temat ma już 18 stron, a to zdarzenie było na 3 więc trochę mi się zapomniało - wydawało mi się że soluje, ale był tylko blokerem...

http://www.celesta.pl/forum/viewtopi...r=asc&start=30

strugmajster 30-03-2007 01:28

Ostatnio zmieniłem zdanie co do Knightów niektórzy potrafią naprawdę dobrze grać najtami jak nie wierzycie oglądnijcie ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=jrTf5...id%3D29108%260
po tym filmie zmieniłem zdanie co do Rycerzów.

goburu 30-03-2007 16:35

Ja czekam z niecierpliwościa na orshabaal solo knightem bo ze 300 lvl sorcem/drutem/palem jest to mozliwe jestem pewny w 100%.

Demon juz sie przejadl, kazdy 50+ dowolną profesją go soluje bez problemu...

Wedlug mnie wskaźnikiem potencjału (mozliwosci) profesji jest to jak radzi sobie na orshabaalu SOLO w RL TIBII. (bo na otsie to wiadomo ze mozna zabic juz na 50 lvl) To jest tylko moje zdanie i nie bede sie z nikim klocil bo kazdy ma prawo miec inne zdania niz ja. Po prostu ja akurat tak widze sile profesji. Ale przeciez i tak wszystko zalezy w 90% od gracza. :)

Kimo36 30-03-2007 18:50

Knight jest w tyle :(

Moim zdaniem knight jest najslabsza profesją. Na hunty to tylko na bloka , expic na demonach jak sorc czy drut ( z sd) nie moze a co do palka to pallek jest uniwersalny.Dobrze parska z beltuw z sd tez sypie. A taki knight to co? Z explo sobie posypie ok tyle ze explo nie ma stabilnych obrazen. :(
Taki sorc to sd siupie jak glupi , druid o tyle slabszy ze ue nie ma.

Okrutny 30-03-2007 19:41

O Boże Goburu wrócił.. I znowu zaczyna nawijać w każdym poście coś o tym jaki to knight jest be.

Najsłabszy moim zdaniem jest i knight.. i paladyn, te dwie profesje powinni uleprzyć, chodź bardziej tą pierwszą.

Ps. Nie ma to jak styl pisowni :))

NiePrzecietny 30-03-2007 21:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Okrutny (Post 1341421)
O Boże Goburu wrócił.. I znowu zaczyna nawijać w każdym poście coś o tym jaki to knight jest be.

Najsłabszy moim zdaniem jest i knight.. i paladyn, te dwie profesje powinni uleprzyć, chodź bardziej tą pierwszą.

Ps. Nie ma to jak styl pisowni :))

I co ci przeszkadza goburu? tylko se opinie wyrobil i nie potrzebnie narobil tyle kont bo zrobil z siebie debila ale ze jest tutaj to nie znaczy ze mamy go odrazu wyzywac lub nie wiem co ...
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kimo36
Moim zdaniem knight jest najslabsza profesją. Na hunty to tylko na bloka , expic na demonach jak sorc czy drut ( z sd) nie moze a co do palka to pallek jest uniwersalny.Dobrze parska z beltuw z sd tez sypie. A taki knight to co? Z explo sobie posypie ok tyle ze explo nie ma stabilnych obrazen.
Taki sorc to sd siupie jak glupi , druid o tyle slabszy ze ue nie ma.

Ale debilizm od kiedy sie expi z sd na demonach?(mdw to juz jest ots ), Tylko na bloka? tylko ze ten TYLKO blok to jest kazdy hunt bez komentarza, kazdy pallek non stop uzywa sd, 200 knight potrafi za 500 jebnac z explo, tak kazdy sorc tylko bierze sd idze na cyclopolis i nawala sdekami, druid slabszy?<lol2> druid ma tanie leczenie i do naprawde wysokich lvl sie to przydaje a M hur UE tlyko na pg sie przydaja czyli bez porownanie do sio czy mass heala ktorych ise uzywa na kazdym huncie

goburu 30-03-2007 22:04

Cytuj:

(mdw to juz jest ots )
Niestety, real tibia.

A to nie koniec bo bedzie coraz wiecej magow 300+ jesli cipsoft nie pojdzie w końcu po rozum do glowy i nie zmniejszy ich potencjalu (ktory jest zdecydowanie za wysoki wiec co sprytniejsi potrafia to wykorzystac i osiagnac bardzo wiele)... :p

ripper 30-03-2007 22:12

Jeśli CipSoft coś zrobi, to raczej doda paladynom i knightom, zamiast odebrac profesjom magicznym. Byłoby to w pewnym sensie krzywdzące, poza tym - co np. zrobić z 3 bp woi, które ktoś ma w domu, JEŚLI (potencjalnie ofc) usunęliby różdżki? Troszkę za dużo pieprzyć by się musieli z odejmowaniem sorcom/druidom.

Wiechoss 30-03-2007 23:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Raditz Saiya-jin (Post 1322728)
Moim zdaniem najsłabszą profesją jest sorcerer. Zadaje najsłabsze hity w potwory, expi najwolniej, jest najsłabszy w pvp, nikt nie chce go brać na hunty :/ To tylko moje osobiste zdanie!

Tak , to jeden z pierwszych postow tego tematu , a zarazem najglupszy...
Gdy nie bylo wandow/rodow magiczne profesje niezadawaly najwiekszych obrazen ale jak juz sie mialo wiekszy lvl lub m lvl to mozna bylo ladnie powalczyc i niech nikt nie mowi ze sorc/druid najslabszy w PvP , magiczne profesje zawsze rzadzily na wojnach (najwieksze obrazenia)

X(

Fagaro 30-03-2007 23:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 1341770)
Jeśli CipSoft coś zrobi, to raczej doda paladynom i knightom, zamiast odebrac profesjom magicznym. Byłoby to w pewnym sensie krzywdzące, poza tym - co np. zrobić z 3 bp woi, które ktoś ma w domu, JEŚLI (potencjalnie ofc) usunęliby różdżki? Troszkę za dużo pieprzyć by się musieli z odejmowaniem sorcom/druidom.

Moim zdaniem za 1-2 lata postac 300+ nie bedzie niczym nadzwyczajnym, bedzie ich tak jak teraz leveli 200+ czyli blisko 100. I to nie poprzez upor graczy. ale przez wieszkenie mozliwsosci klepania expa.

Marciniek 30-03-2007 23:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez goburu (Post 1341752)
A to nie koniec bo bedzie coraz wiecej magow 300+ jesli cipsoft nie pojdzie w końcu po rozum do glowy i nie zmniejszy ich potencjalu (ktory jest zdecydowanie za wysoki wiec co sprytniejsi potrafia to wykorzystac i osiagnac bardzo wiele)... :p

1. Nie (tylko) magów - graczy.
2. Zawsze tak pieprzyłeś o tym, że knight nie ma możliwości - polecam odwiedzenie statystyk Seromontisa na erigu. Do tego zapewniam, że expi taniej niż sorc expiący z sd + mniejsze ryzyko zgonu, który jest możliwy tylko w przypadku kicka, mega freeza, ew. jak sie sam podłoży.

@topic
Zagłosowałem na sorca, moim zdaniem jest najgorszy, ponieważ gra nim jest liniowa, polega na wyrobieniu odpowiednich odruchów rękami (żeby sprawnie używać hotkeyów) i obserwowaniu statystyk. Paladynem i knightem można chodzić w wielu miejscach samemu, zwiedzać na "kocią łape" czy czerpać przyjemność z zabijania silnych potworków, nie wspominając o blokowaniu we wspólnych huntach (gdzie chodzi o zabawe a nie o expienie...). Druid ma przewage nad sorcem, ponieważ ma przydatne czary leczące, dzięki którym może sobie urozmaicać czas spędzany w Tibii.

goburu 31-03-2007 00:05

Cytuj:

2. Zawsze tak pieprzyłeś o tym, że knight nie ma możliwości - polecam odwiedzenie statystyk Seromontisa na erigu. Do tego zapewniam, że expi taniej niż sorc expiący z sd + mniejsze ryzyko zgonu, który jest możliwy tylko w przypadku kicka, mega freeza, ew. jak sie sam podłoży.
Erig dzisiaj nie działa, jak będzie działał to wejde i sprawdze i zwroce honor jesli rzeczywiscie expi szybciej niz sorce.
Cytuj:

Paladynem i knightem można chodzić w wielu miejscach samemu, zwiedzać na "kocią łape" czy czerpać przyjemność z zabijania silnych potworków
No tak przeciez sorc/drut nie jest w stanie zabijac silniejszych potworkow. ;)

goburu 31-03-2007 09:16

Cytuj:

A ja mysle ze najlepszym wskaznikiem inteligencji wsrod ludzi jest wyliczanie w pamieci orbitalnego przelotu miedzyplanetarnego.
1. 99.999999% populacji nie ma szans tego rozwiazac - tak samo jak zabic solo Orshbaale.
2. 99% populacji jest to na kija potrzebne poniewaz ani nie beda wyliczac takiej trajektori (a juz na pewno nie w pamieci) ani nie beda walczyc z Orshbaala (a juz na pewno nie solo.
3. To jest tylko jedno pojedyncze zagadnienie i ciezko oceniac caloksztalt na jego podstawie.
Wy oceniacie przydatność profesji 'knight' na podstawie żółwi, ja oceniam na podstawie orshabaala. Tak naprawde na każdym jednym potworze ranking profesji będzie się różnił ale jako że orshabaal jest obecnie najlepszym w miare regularnym potworem w Tibii (bo ten morgaroth to się pojawia raz na rok a ja nie miałem okazji z nim walczyć) dlatego też porównuję potencjał profesji na jego podstawie. Dlaczego tak robię? - bo jak już ktoś wbije ten 300 lvl sorcem/drutem/palem (każdego z was na to stać bo to tylko 2 lata expienia po 5 godzin dziennie) to, w przeciwieństwie do knighta, nie będzie żałował wyboru profesji i narzekał na słabość swojej klasy. Założe się, że chcielibyście pokonać w życiu orshabaala solo a grając knightem jest to niemożliwe.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:51.