Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Konkursy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=111)
-   -   Komentarze do konkursu pt "Opowiadanie" (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=121730)

Oxygane 26-03-2007 11:59

Kurde, to ja mialem calkiem niezla opinie rippera =p

.Matrik. 26-03-2007 16:05

Teraz tylko czekać, aż Ripper wskaże kto zajął jakie miejsce :]

Gallar 26-03-2007 18:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oxygane (Post 1334851)
Kurde, to ja mialem calkiem niezla opinie rippera =p

To jak ja.
No, komentujcie, ja chce wiedźmina, bo mi mój komplecik ktoś zjadł.

zytus 26-03-2007 21:15

Ja też chyba w wezmę udział mimo że taka potężna konkurencja na miarę carrefoura jest tu niniejszym obecna. Prace nad opowieścią mą trwają i mają się dobrze. Ale nie wiem jak skończyć. Więc z nagrodami to poczekajcie na waszego mistrza :p

.Matrik. 26-03-2007 21:53

@Gallar
Ja to wiedźmina też chętnie przyjmę (nie czytałem :(), ale przy takiej konkurencji... Achaji też nie mam więc chętnie się zaopiekuję... A miejsce trzecie będzie wyróżnieniem :P Choć książka też się przyda...

Ziutek666 26-03-2007 22:11

Achaja jest IMHO największym syfem, jaki kiedykolwiek wyszedł spod pióra Ziemiańskiego*. Polecam(tego samego autora) Zapach Szkła - bodajże trzy nagrodzone Zajdlem opowiadania i kilka innych.

*Niemniej jednak, lepszy rydz niż nic :P

Belizariusz 27-03-2007 11:20

Moim skromnym zdaniem jako nagrodę, powinni dać coś twórczości Gemmella. A tak właściwie dlaczego już ustaliliście jakie miejsca zajeliście, przecierz to nie Riper będzie oceniać:p

smiechosz 27-03-2007 13:53

Jakby ktoś miał chwilkę czasu na poczytanie mojej pracy, chętnie posłucham krytyki. Nieważne czy pozytywnej, czy negatywnej, na tym polega krytyka -.^

Tom The Tanner 27-03-2007 17:40

O moim nawet nikt słowem nie wspomniał. ;< Buuu... (jak co, to dół pierwszej strony chyba :D).

Vial

Jezus 27-03-2007 19:12

smiechosz
jeżeli chodz o sposób napisania to podoba mi się, jednak dość oklepane - brak 'tego czegoś'
oxygane
puki co najciekawsza praca jaką dane mi było przeczytać - jednak sądzę że wygra jakaś fantastyka
pan yuzek
nic ciekawego mowiac delikatnie
gallar
ciekawe, wciągające... chyba mój faworyt

chciałem dodać że wymienione przeze mnie oceny Waszej
twórczości to tylko moje zdanie i nie chcę nikogo obrazić !
to by było na tyle :P

Oxygane 27-03-2007 19:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jezus (Post 1337130)
oxygane
puki co najciekawsza praca jaką dane mi było przeczytać - jednak sądzę że wygra jakaś fantastyka

Drogi krytyku literacki, pisze się "póki".

Jezus 27-03-2007 21:28

nie bądź taki kąśliwy
"drogi krytyk literacki" ma cały pakiet: dysleksja dysgrafia i dysortografia
z resztą wypowiedziałem tylko swoje zdanie :/

ripper 27-03-2007 22:15

Dysmózgowie najpewniej. Przed wysłaniem wrzucaj teksty do Worda albo używaj FF2.

Mathea 27-03-2007 22:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jezus (Post 1337421)
nie bądź taki kąśliwy
"drogi krytyk literacki" ma cały pakiet: dysleksja dysgrafia i dysortografia
z resztą wypowiedziałem tylko swoje zdanie :/

Lenistwo a nie pakiet. Taki pakiet to wymówka - chciałbyś - nauczyłbyś się.

Ignatius Fireblade 28-03-2007 11:53

Ło ciu... Dopiero teraz zobaczyłem temat... Trza będzie coś napisać. Nie ma sensu wstawiać nic starego... Co więcej, mam nawet pomysł :]

<Ignaś patrzy na kalendarz, zerka na termin> Pfff... Git, bez problemu się wyrobię :D

Co do poziomu prac... Jest kilka niezłych. Może być trudno, ale w końcu wyzwanie to wyzwanie :D Kurde, szkoda, że "Złomowisko" zarezerwowałem do innych celów, byłby gotowy horrorek.

Ciekawe, musiałbym zająć trzecie miejsce, bo zarówno Wiedźmaka, jak i trylogię Achajki mam :P

(tak naprawdę, to eerion wcześniej mi o tym pisał, ale wyleciało mi z głowy XD)

Jezus 28-03-2007 12:31

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mathea (Post 1337596)
Lenistwo a nie pakiet. Taki pakiet to wymówka - chciałbyś - nauczyłbyś się.

a co miałeś cokolwiek z tego co wymieniłem że sie wypowiadasz znawco?

a co do chciałbyś - wierz mi że bardzo chce i mnóstwo czasu poświęcam aby się pozbyć tych "dysów"
Możliwe że pewna (znaczna) grupa osób załatwia sobie papiery na "dyse" aby mieć pewne przywileje (tj więcej czasu na egzaminach i trochę inne zasady oceniania)
ale gdyby to była kwestia lenistwa to nikt by nie wymyślił żadnej dysgrafii dysortografii i dysleksji
a Twoją opinię na ten temat uważam za conajmniej krzywdzącą

Oxygane 28-03-2007 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Jezus (Post 1338070)

Mathea to kobieta, swiadczy o tym nick konczoncy sie samogłoską "a".

Mathea 28-03-2007 13:48

Cytuj:

a co do chciałbyś - wierz mi że bardzo chce i mnóstwo czasu poświęcam aby się pozbyć tych "dysów"
Możliwe że pewna (znaczna) grupa osób załatwia sobie papiery na "dyse" aby mieć pewne przywileje (tj więcej czasu na egzaminach i trochę inne zasady oceniania)
ale gdyby to była kwestia lenistwa to nikt by nie wymyślił żadnej dysgrafii dysortografii i dysleksji

Jak powiedział Oxygane - jestem kobietą, więc oh, skrzywdziłeś mnie, biorąc mnie za faceta! ;f

No cóż kolego, życie, nie wszyscy będą Ci na każdym kroku słodzić, a ja tylko i wyłącznie wyrażam swoją opinię na ten temat, którą popierają praktycznie wszyscy, których znam, więc proszę nie wyjeżdżaj mi tu z tekstem, że Cie krzywdzę.

Jezus 28-03-2007 13:54

nie oczekuje żeby mi ktokolwiek słodził
po prostu podważyłem jak to wyraziłeś "Twoją opinię" na temat o którym nie masz pojęcia

ja tu sie żreć z nikim nie chce ale jak ktoś gada takie bzdury "że wystarczy chcieć i dysleksja przejdzie" to po prostu niemogę się niekłócić

Mathea 28-03-2007 14:01

JESTEM KOBIETĄ!

Ktoś jeszcze nie zauważył?

A ja nadal stoję przy zdaniu, że jakbyś chciał to byś się nauczył - idealny przykład - mój ex, chciał i się nauczył.

Koniec tematu.

Dwimenor 28-03-2007 14:23

Cytuj:

Może Mathea nie, ale ja(i nie kryję się z tym) jestem dyslektykiem. I powiem tak: to można "wyleczyć", to można zwalczyć. Można pozbyć się nawyku pisania nieortograficznie. Wymaga to ciężkiej pracy i ciągłej samokontroli(której u ciebie nie widać). Mi zajęło 4 lata doprowadzenie mojej pisowni do stanu w którym cały tekst nie podkreślany jest na czerwono. Kiedy startowałem na forum to był jeszcze okres robienia wielu ortów(tak-u mnie to był poważny problem-około 3 błędów w 10 słowach, przy 100% znajomości zasad i regułek). Więc proszę nie pisz, że:
Cytuj:

"ja tu sie żreć z nikim nie chce ale jak ktoś gada takie bzdury "że wystarczy chcieć i dysleksja przejdzie" to po prostu niemogę się niekłócić"
bo jak widzę, to mnie coś zalewa. Naprawdę-wystarczy chcieć włączyć worda/OO writera/firefox'a 2 i nie będzie widać przynajmniej efektów.

Cytuj:

Powiem szczerze-nie widać abyś coś robił. Chyba, że przez "dużo czasu" rozumiesz cotygodniowe zajęcia z panią psycholog. Wiesz ile ja siedziałem w ciągu pierwszych 2 lat "terapii"? 3-4 godzinny dziennie spędzone nad pisaniem wypracowań(byle jaki temat, oby tylko pisać. Jak brak weny-rodzice dyktowali mi książki), wszystko w wordzie z wyłączoną autokorektą. Teksty po prostu roiły się od ortów, ale z czasem, z miesiąca na miesiąc było tego coraz mniej.
Cytuj:

Prawda boli.
Za parę lat (o ile naprawdę będziesz chciał nad dysekcją pracować) zrozumiesz.

A teraz-przepuszczaj wszystkie posty przez jakiś program. Posty powyżej ja ci odpuszczę, ale za kolejne tak kaleczące język polski już mogą posypać się ostrzeżenia.

Swoją drogą-wiesz ile błędów popełniłem w tym poście, przed ich sprawdzeniem? Zobacz sobie wersję oryginalną przed korektą

Ukryty tekst:

Cytuj:

Może ripper nie, ale ja(i nie kryję się ztym) jestem dyslektykiem. I powiem tak: to można "wyleczyć", to można zwalczyć. Można pozbyć się nawyku pisania nieortograficznie. Wymaga to ciężkiej pracy i ciągłeś samokontoli(której u ciebie nie widać). Mi zajeło 4 lata doprowadzenie mojej pisowni do stanu w którym cały tekst pokdreślany jest na czerwono. Kiedy startowałem na forum to był jeszcze okres robienia wielu ortów(tak-u mnie to był powarzny problem-około 3 błędów w 10 słowach, przy 100% znajomości zasad i regułek). Więc proszę nie pisz, że:
Cytuj:

"ja tu sie żreć z nikim nie chce ale jak ktoś gada takie bzdury "że wystarczy chcieć i dysleksja przejdzie" to po prostu niemogę się niekłócić"
bo jak widzę, to mnie coś zalewa. Naprawdę-wystarczy chcieć włączyć worda/OO writera/firefox'a 2 i nie będzie widać przynajmniej efektów.

Cytuj:

Powiem szczerze-nie widać abyś coś robił. Chyba, że przez "dużo czasu" rozumiesz cotygodniowe zajęcia z panią psycholog. Wiesz ile ja siedziałem w ciągu pierwszych 2 lat "terapii"? 3-4 godzinny dziennie spędzone nad pisaniem wypracowań(byle jaki temat, oby tylko pisać. Jak brak weny-rodzice dyktowali mi książki), wszystko w wordzie z wyłączoną autokorektą. Teksty po prostu roiły się od ortów, ale z czasem, z miesiąca na miesiąc było tego coraz mniej.
Cytuj:

Prawda boli.
Za parę lat (o ile naprawdę będziesz chciał nad dyslekcją pracować) zrozumiesz.

A teraz-przepuszczaj wszystkie posty przez jakiś program. Posty powyrzej ja ci odpuszczę, ale za kolejne tak kaleczące język polski już mogą posypać się ostrzeżenia.

Swoją drogą-skończmy temat dysleksji, bo robi się nieciekawie. Jak pan Jezus chce podyskutować o tym problemie-zapraszam na pw.

Jezus 28-03-2007 14:28

Mathea -> przepraszam za pomyłkę
i zakończmy ten temat bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi, a można by ją ciągnąc jeszcze bardzo długo

Felixis 28-03-2007 17:09

a jak ja mam końcówke "-is" to jestem mężczyzną czy kobietą? 8o :evul:

Hehe, sam zdecyduj ;)

chyba sama ;P bo jestem kobietą ;D

zytus 28-03-2007 20:51

Mam małe pytanko. Otóż mam opowiadanie bez zakończenia. I nie wiem czy mógłbym je wstawić, a kiedyś powstawiałbym kolejne części. Taka historia z napisem "ciąg dalszy nastąpi".

Wern 28-03-2007 22:32

Pytanko xD

Mam 1 Pytanie czy jak bd pisał te opowiadanie to mam uzywac słów "manafluid"<mf> czy "mikstura która dodaje mane" ?? Czy można pisać jak sie chce??

Z Góry THX!! = P

Gallar 28-03-2007 22:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wern (Post 1339139)
Mam 1 Pytanie czy jak bd pisał te opowiadanie to mam uzywac słów "manafluid"<mf> czy "mikstura która dodaje mane" ?? Czy można pisać jak sie chce??

Z Góry THX!! = P

O KUŹWA PADŁEM +D

Myślę, że manafluid będzie okej ( - ;

Thot 29-03-2007 00:22

Czasu niewiele, ale może i ja zdążę. . .

Tomu$13 29-03-2007 16:37

sd leee :D:D:D:

Don^Mokate 30-03-2007 00:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Oxygane (Post 1338110)
Mathea to kobieta, swiadczy o tym nick konczoncy sie samogłoską "a".

Kuba tez sie konczy na "a"

Jezus 30-03-2007 01:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Don^Mokate (Post 1340585)
Kuba tez sie konczy na "a"

"Kuba" to zdrobnienie od Jakub.

dambibi 31-03-2007 15:22

;/

oryginalnie napisane przez:Jezus
Cytuj:

"Kuba" to zdrobnienie od Jakub.
Pomyłka mój kolega niema na imię Jakub tylko Kuba.

PS:jest nawet taka piosenka-Pije Kuba do Jakuba............
w końcu to o czymś świadczy

Jezus 31-03-2007 18:23

to są to 2 różne imiona?
myślałem że "kuba" występuje tylko jako zdrobnienie :p

Nedomanus 31-03-2007 19:26

mogę prosić o jakieś opinie o mojej pracy ?^^

rananel 31-03-2007 20:46

cóż biore udział w konkursiku (Łowca Wilków), ale wątpie bym coś zdobył...

NA necie znaleść można nieskończenie wiele fanficków, fantasy i horrorów jest od ... bardzo dużo. Co to za sztuka np. zmienić trochę Liczmistrza, jeśli ktoś grał w WH? Komisja może nawet się nie zorientować...

Jeszcze jeden koment do mojej pracy - praca była dość często publikowana w necie (khaash to moja ksywa) oraz brała udział w kilku konkursach (została także opublikowana w zbiorkach konkursowych). Mam do niej pełne prawo - mogę potwierdzić to wysyłając do jury kserokopie dowodu osobistego, wersje roboczą opowiadania wraz z poprawkami lub kontaktując się osobiście.

Felixis 01-04-2007 11:18

sugerujesz że sam tak zrobiłeś? :P

U nas na infie gość to rozwiązał tak, że poscalał teksty i mieli przekopane bo pół klasy zrobiło "razem" zadanie, każdy po kawalku i sobie potem połączyli w jedno i każdy sam poprawiał błędy ;P

tyle że to było przepisywanie książki z historii...

rananel 01-04-2007 12:01

W sumie to nic nie sugeruje to moja praca i stoi na dość niskim poziomie. Jeśli miałbym coś kopiować to znalazłbym lepszą.

ripper 01-04-2007 16:35

Twój tekst czy nie - nie ma się o co kłócić, bo napisane wprost tragicznym językiem, a do tego jest przewidywalne i schematyczne.

FaFa 01-04-2007 19:33

Rananel - twoja praca strasznie zalatuje mi Mroczną Wieżą Kinga. Zapewne to zainspirowało cię do jej napisania co mnie szczerze mówiąc odrzuca. Nie jest to nic orginalnego.

\/ Borcio - Mnie jakoś ten tekst nie porywa. Raczej za krótki, stylistycznie nie najlepszy oraz fabuła kiepska.

Borcio88 01-04-2007 21:46

Mam prośbę, mógł by ktoś ocenić moje wypociny? nie jest tego dużo.

http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...3&postcount=51

Sebahej 02-04-2007 15:58

:)

Moje opowiadanie to te pierwsze na 7 stronie. Zmarnujcie troche swojego wspaniałego życia na przeczytanie go. Bardzo zależy mi na waszych opiniach i głosach (ale Szczerych!!) Napiszcie co wam się podobało i nie. Co można było dodać, a co wyciąć itd.
- Tytuł: "Bitwa o Thirane, bitwa o władzę..."
- Piszcie na forum lub odeślijcie e'mailem na [email protected]
- bardzo prosze, zależy mi na waszych ocenach.B)

Ukryty tekst:
nic tu nie ma - hehe:D 8o to takie spóźnione prima'aprilis!!

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 02:05.