![]() |
Oj niewiedziałem
Dzięki chłopaki że dodaliscie luki w mojej niewiedzy. No w sumie też prawda ale jak taki rycek miał zasłoniętą szyje to co mógł go po jajkach pogilgać. A taki sztylet to może i się wbijał tak jak pociski w King Tigera V na II Wojnie Światowej. Ja strzelam z łuku i nawet mi dobrze wychodzi> Posiadam łuk hmm hyba krótki tak ze 150cm ma. Gdybym był takim łucznikiem to bym wiał gdzie pieprz rośnie a nie bede sie bił ze sredniowiecznym czołgiem.
|
katan tak jak powinna byc
moim zdaniem katan jest taka siły jak powinna byc w tibji przypominema ze tibia jest swiatem średniowiecznej europy nie japoni a wiec taki rycerz śreniowieczny z eruropy jak by wzioł taką katane to by przegrał pewnie przegrywał z każdym innym rycerzem a najprawdopodobniej by połamał taką katane po jednym uderzeniu w tarcze przeciwnika. jak ktoś by chciłą grać w gre mmorpg w swiecie kultury japońskiej to prpouje nowy dodatek do ultimy online jest cos z samurajami. lub jakies gry chińskie i japońckie tam jest pare teakich gier w kóre gra po 5 mln ludzi. a swiat tibi jest swiatem sreniowiecznej europy bliskiego wschodu i tutaj rzaden rzycerz nie umie wywijac takim mieczem jka katana
|
Cytuj:
w/g mnie zalozenie tego tematu to byl swietny pomysl to mile ze sa ludzie ktorzy walcza jeszcze o to zeby starozytna (no moze nie taka stara) kultura nie zostala zapomniana odchodzac od topicu znacie taka ?sztuke walki? kendo?? uczy sie na niej poslugiwac bronia wschodnia od kijow(sorrrrrry ze nie wiem jak one sie nazywaja) po katany Pozdro dla wszystkich fanow kultury Japoni tej nowoczesnej jak i starozytnej PS orientalne miasto fajnie by pasowalo do tibi |
Macie bzika na punkcie Japonii :). Ale pomyslcie spokojnie i dojdzcie do jakichs wnioskow. Ja tak pomyslalem i oto tego rezultaty:P:
*Tibia to gra fantazy, czyli w ksiazkach, filmach fantazy niegdy nie bylo broni samurajow. A mam wrazenie ze Tibia na tego typu dzielach byla inspirowana i tworzona *Czy widziales kiedys knighta (rycerza) oprocz Japoni z Katana?? Ja tylko z normalnymi mieczami i toporami. |
nie z takimi normalnymie. Było od zaj*bania rodzajów mieczy. Tak samo jak toporków.
|
dzisiaj rozmyslajac nad tym wszystkim doszedlem do wniosku ze
ten kto stworzyl elfy(bo to od nich przypuszczam wszystko sie zaczelo wszystko czyli fantasy i tym czlowiekiem byl najprawdopodobniej Tolkien \i love u Tolien:D/) chyba wzial te cala kulture sposob walki tradycje PIEKNO wzial wlasnie od starozytnej Japoni zauwazcie ze samurajowie tak ja elfy: 1)sa bardziej zreczni i szybcy niz silni 2)wszystko "przyodziewaja" piekne ozdoby 3)lekkie pancerze ktore umozliwiaja szybsze poruszanie sie 4)w Japoni tez troche "magii" bylo np te biegania po scianach i skakanie na jakas "chora" wysokosc( to moze nie byla magia tylko wycwiczenie i odpowiedni sprzet ale jak sie tak na to patrzy to troche to po "magicznemu" wyglada:D) 5)wszystko bylo robione z honorem i najwiekszym oddaniem panu( w tym wypadku dla Japoni Szoguna Daimyo lub innego wladcy) 6)mieli swoje kodeksy ( w Japoni w tym wypadku samurajowie mieli Busido-"droge wojownika" 7)byli bardzo religijni 8)mieli rozwiniete zainteresowania i rozrywki(sztuka:muzyka teatr walki) 9)byli bezwzgledni 10)duzo czasu poswiecali na treningi ( najczesciej samotnie cwiczyli) jeszcze jest pare porownan ale tylko tego jestem pewien pozdro dla Khana i Limenu`a (sorki twoje imie sie odmienia??) i Togashi Yokuniego no i oczywiscie reszcie ktorzy interesuja sie fantsy i Japonia:D |
@re up
Sry za off topic ale Tolkien wziął pomysł na napisanie swoich dzieł z kultury celtyckiej.
|
ale przyznajcie ze te obie kultury sa bardzo do siebie podobne:)
dzieki Allatar :D |
Hmm.. Jakies porownanie moze i jest.
Ja wiem* tylko ze Krasnoludzi pochodzą od Wikingów i innych ludów polnocy. Co do elfów? hmm.. moze faktycznie cos tam jest wspolnego. Spojrz na to z tej strony - w tamtych czasach nie WYMYSLANO ras. Tylko przeksztalcano zaszlyszane legendy i opowiesci pijanych wędrowców, ktorzy odchodzą juz od zmyslow. *podreslam 'wiem' a nie 'wydaje mi sie'. |
@ to all
ktoś nie wiedział jak sie nazywa Japoński kij :) nic strasznego ::) juz mowie koj nazywa sie BO |
jemu chyba chodzilo o bokkena... (BO - kij, KEN - miecz)
|
to ja nie wiedzialem :)
dzieki za uzupelnienie mojej wiedzy :D |
A propos, mój qmpel ma Boken, trenuje kenjitsu:wiking:
|
To dobrze. Tez chcialem trenowac, ale blizny powojenne nie pozwalają na nadmierne przeciązanie nadgarstka, wiec moge tylko cwiczyc indywidualnie - amatorsko.
|
@up
a nie "Bokken" i "Kendo" ? |
$cor - nazw jes wiele. 'Kendo' to 'droga miecza' a 'Kenjitsu' - 'sztuka miecza'. Jeszcze jest Iaido i Iaijistu.
Co do Bokkena - fakt. Pisze sie przez 2 k. |
Apropo tematu
Jeśli macie jakiąś nową grafike stworzoną przez was to piszcie z chęcie wypróbuje ją.
|
dwa najlepsze filmy jakie obejrzalem to GLADIATOR i OSTATNI SAMURAJ
filmy o honorze smierci zaufaniu a nie jakis ***any dragon ball gdzie lataja na 8 metrow i strzelaja z jakiegos gowna dolaczam sie do KHANA khan wiesz cos na ten temat i ty sie udzielajk a nie jakis 8 letni dzieciak co w zyciu nie widzial katany na oczy mowi ze jest brzydka w tamtym roku widzialem katane z napiem na ostrzu "ZA OJCZYZNE" wiesz co khan niyby masz nick w stylu dragon balla (songoKHAN) ale rowny z cibie ziom P.S DAJ MI SWOJ NUMER GG |
@Jacoo
1) Nie SongoKHAN tylko SonGOHAN 2) Ile masz lat? 3) po bezmysnym stylu wypowiedzi, widac ze jestes jakims HH albo Drechem. |
Cytuj:
|
PRZEPRASZAM ZA TEN TEKST
jetem zalogowany z opcja ''zapamitaj mnie'' wszystko pisal moj 11 brat ja mam 13 i jeszce raz przepraszam |
Laaal, ales ty dorosły... Tylko nie zwróciłeś uwagi na jedną rzecz: ten post pięknie opisał ciebie jako gówniarza, który ma klapki na oczach, nie potrafi czytać ze zrozumieniem ani wyrażać swojego zdania nie posługując się wulgaryzmami.
Dobranoc dzieciaczku, już późno! |
@Jacoo
mmmm jaka kulturka osobista :) do szkoły czasem chodzisz? Bo wyrwazy jak "chcem" czy "zahwycony" poprostu dobijają :) I co ma do tego ile grasz w tibie? Chcesz poszpanować? hmm ale plx nie tu... idz na ulice i powoź się, a najlepiej krzycz : GRAM 3 lata w tibie!!! Ostatni raz zniżyłem się do twojego poziomu. Papa |
Cytuj:
@Jacoo: Khan - nie ma nic wspolnego z Gohanem... Ani z Trunksem, Vegetą, Bulmą czy kilkowiek innym z DBZ - powtarzam po raz enty!! @Yokuni: Wyluzuj. |
katana
@khan
to co pokazałeś to nie jest katana to raczej marna podróbka (ostatnie katany zostały zniszczone podczas 2 wojny światowej, wtedy poległ jeden z ostatnich samurajów i zarazem został zniszczony ostatni odział samurajów) tu macie rysunki by roland(wykonane ręcznie i zeskanowane) : KATANA http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/katana.jpg NAGINATA(kij zakończony ostrzem) http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/naginata.jpg Cytuj:
|
@up
1) to mi wygląda jak rysunki przeskanowane z L5K :)))))))) hmm własnie sprawdzam i patrze :) te same rysunki :) bardzo ciekawe przywłaszczasz sobie czyjąś prace. 2) Jak byś chciał wiedzieć Katany są dalej tworzone przez zachodnich mistrzów, a Klany samurajów nadal powstają i kontynuują tradycję... |
Do pANa JACOO (23)
ej gównia....ops..przeraszam. "Szanowny 23-letni wykształcony człowieku". "Chcem" Ci powiedzieć iż te całe Dragon Ball'e , Naruto , Evangelion to wcale nie jest rzecz dla 8 latków (Nie zaprzeczam że i Ciebie wlącznie...) Gdyby 8-latek zobaczył jak ktoś komu łamie kregosłup tą wątpie że chciałby dalej patrzeć się w telewizor. Wiesz co to Manga?...To właśnie jest to wszystko.Komisky, filmy, obrazki..Wszystko wymyślone przez japończyków. A wiesz co to kawaii?...To takie pismoMagazyn o mandze i anime. Żeby redagować jakąś gazete. Trzeba to naprawde kochać. (Spytaj Smugglera czy lubi swoją prace:P) A wątpie że taką gazetę....redagował 8 latek. PS. Gdybys znał fabułe drago balla to byswiedział czemu skaczą na 8 m+ |
eeee, Evangelion do lat 8 ??
12-latek by dostal przy tym pomieszania zmysłów... |
Ja powiem tyle. Powinni przy którymś z najbliższych updatów, dodać jakąś wyspę na wschodzie od Edron. Rządziły by tam wschodnie klimaty, katany, wszelki japoński osprzęt. No mamy już europe, egipt, arabię, czy nie czas na wschód???
W Magicu dodali japońskie klimaty i nie wyszło to aż tak źle. @EDIT: A tak przy okazji: www.goods.pl - mozna dla samych zdjęć zajrzeć, nikt nie mówi od razu o kupowaniu... |
:p
Cytuj:
|
eee chyba dawno nikt sie tu nie odzywal.....no dalej kontynuujcie ten temat fajnie sie go czyta:) nie znam sie co prawda na "klimatach wschodnich" ale jestem za :p no i co do tych anime i mangi to to jest naprawde ciekawa sprawa mimo ze to sa animowane filmy to nie sa one przeznaczone dla dzieci..... no moze dragon ball bo walka jest efektowna:p ja tam ogladam anime na hyperze o 22 i podoba mi sie naprawde:)
|
Katana według rolanda
no więc pierw jaco ze swoimi tekstami...
Cytuj:
Cytuj:
A co do mieczów samurajskich, w tamtych czasach miecza nie mozna było kupić , a za miecze mistrzów czasem oddawano całe wsie albo i nawet więcej,więc taki "orginalny" miecz jak to ktoś określił można kupić za uwaga:150 Dolców!!!!!!!!!!!!! W przeliczeniu na obowiązujące w japoni pieniądze było to około rocznej pensji chłopa, który jeśli zbierał by całe życie, żeby kupić miecz i tak by nie uzbierał, tyle zarabiał przeciętny urzędnik przez miesiąc, a na taki miecz kiepskiej jakości mógł sobie pozolić po około 50 latach... Samuraje sami wyrabiali swoje miecze, a miały tak ogromną wartość(pieniężną i emocjonalną), że samuraj był gotowy oddać życie za rodowy miecz... Sam w domqu mam katanę z 1821 roku, mój pradziadek kupił ją za :8,000 zetów... W przeliczeniu licząc, że 1 dolar=4 złote i tak tyle nie wychodzi... 150x4=600:/ A oto mój projekt katany(robiłem to 5 minut i na jutor albo poniedziałek powiększe, zrobie statsy i cały opis) http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/mieczkatana.jpg |
Cytuj:
fajna ta gzetka zbieram ja i bardzo lubie mangi a i czasem ogladam DB Z/GT pozdro dla fanow mangi i Japoni P.S.oprocz Japoni interesuje sie tez D&D i niedawno wyszla ksiazka(podrecznik)"Krainy Wschodu" :D:D hura |
Cytuj:
1. To nie jest marna podrobka robiona przez ruska w garazu, tylko profesjonalna replika broni z wysokowęglowej stali hartowanej. (tak btw - podobnej stali używano w związku radzieckim do produkcji narzędzi domowego użytku, jak siekiery do drewna) 2. Tyczy się to jedynie mieczy produkowanych fabrycznie z aluminium, ktore po wojnie zostały zakazane i masowo przetapiane. Miecz robiony ręcznie, niemogl by zostac zniszczony ze względu na znaczenie religijno kulturalne. ps. - nanigata to bardziej kosa, albo halabarda, a nie 'kij z ostrzem'. |
Cytuj:
|
Lol??
@Khan
Napisałeś :"profesionalna replika" to mnie zabiło replika, sam widizsz replika... Prawdziwą katanę robiono latami(około 10-15 lat), a każde pokolenie coś dodawało... @Shantirel Galaerivel A co do ciebie, to po pierwsze odnośnie twojego imienia: Jest ono zgapione z książki:Powrot do Świątyni złych żywiołów... Ten koleś ma i imię, i nik wiem, wiem czytanie jest trudne...I jeszcze coś mam wątpliwość na forum wyraźnie pisze, że masz 12 lat, a na gadu-gadu masz napisane jak byk 14 to pomyłka?? Bo naćiśnięcie klawisza 4 przypadkowo jest dośc trudne... A co do katany, oto jest(robiłem ją i pisałem opis 13 minut): Katana by roland http://members.lycos.co.uk/pclan/screny/mieczkatana.jpg Atak:39 Obrona:32 Waga:41 oz 2 ręczny Opis: "The great sword is shining by holy light, you can see that it is masterly maked." Legenda:"Miecz ten wykuli mieszkańcy tibi, którzy już dawno odpłynęli z kontynentu, było to kilka tysięcy lat temu" Bardzo dobry miecz, świetny na hunta Wypada: Z Hero (bardzo rzadko), Z Arcy trudnego questa(w sali z nagrodą trzeba zabic 4 herosy i 1 warlorda) Co myślicie o katanie?? |
@roland
Najpierw się spytaj, dopiero potem osądzaj. -_- Korzystam z gg brata. Zrobię swoje. A poza tym: Dobra, przyznaję. Wziąłem to z książki. Ale to CHYBA plagiat nie jest, bo plagiat to jest wykorzystywanie czegoś w celach komercyjnych bez zgody autora. :| P.S. W sumie zrobiłem to konto, ponieważ: Lubię elfy, magia mnie pasjonuje. Znalazła się mieszanka czyli Shanhaevel. Czyli oddałem hołd elfom i magii. :P No i w końcu fajna książka (według mnie)... TOPIC: Mnie to Katany nie przypomina... Gdzie zakrzywione ostrze? |
Cytuj:
Napisał: "Imię z książki " A co do katany a)to tylko szkic b)zrób lepszą to pogadamy c)pierw popatrz sam na siebie, potem krytykuj |
Cytuj:
Większość z tego procesu polegało na polerowaniu i ostrzeniu ostrza, przy pomocy specjalnych kamieni i płótna. Warto też dodać, że platnerzy robili to niewyobrazalnie powoli, gdyz zalezalo im na jakosci, nie na czasie. Do czego zmierzam? Otóż w dzisiejszych czasach mozna maszynowo wyszlifować stal i chemicznie uwęglić i wyhartowac. Mozna w ten sposob wykuc sredniej klasy mieczyk (taki, zeby przecinał gwozdzie) w kilka dni. Ba! Japonczycy podczas II wojny sami tworzyli miecze masowo i maszynowo, ale to podejrzewam tez juz wiesz. Jesli chodzi o twoją katankę. Legenda, statsy, opis itp ładne. Podobają mi się. Ale nad szatą graficzną bym troche popracował. Poza tym co to jest 'master maked' ? Moze chodzilo ci o 'masterly made'? |
Masz problemy z imieniem Shan'a?
"Pieśń o Rolandzie", w której jesteś klasie? Mówiliście już o tym? Wiesz Roland nie był by zadowolony;) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:03. |