Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Ogólna dyskusja informatyczna (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=166260)

Wipigi 23-03-2008 12:27

Mam pewien problem, i musze was spytac o rade. Zaczalem stawiac pierwsze kroki w object pascalu, ale musialem zrobic format. Po formacie , gdy napisze cokolwiek w kodzie zrodlowym i nacisne F9 (tj. sprawdza czy w kodzie nie ma bledow) wyskakuje

http://img518.imageshack.us/img518/383/uo0127eq0.jpg
http://img518.imageshack.us/img518/3...2e5b306abd.jpg

Gdy nic nie wpisze, nacisne f9 tez wyskakuje ten sam blad, a reinstalacja kompilatora nie pomaga. Macie jakies pomysly? :confused:

ari2423 23-03-2008 17:06

Wipigi, teraz to sobie chyba jaja robisz. Pytanie z programowania zadac na takim forum :). Sam narazie nie znam sie na programowaniu, ale wpisz ten błąd w googlach i napewno bedzie on gdzies na jakims forum.

Rothes 23-03-2008 17:27

F9 to skrót klawiszowy kompilacji, a nie "sprawdzania czy nie ma błędów" (aczkolwiek przy okazji zostaje to wykonane). Błąd taki, a nie inny, bo niepoprawny kod masz. Pokaż, co tam zmajstrowałeś to odpowiem dokładniej.

Btw. jak nie wpiszesz nic to oczywiste, że nie zadziała, bo pewne nagłówki po prostą są konieczne i nie można ich pominąć.

File -> Close All
File -> New -> Application

I jeśli nic nie ruszysz to na pewno się odpali.

Wipigi 23-03-2008 19:59

Rothes, dzięki za pomoc

program wipigoMetr // nazwa dla jaj

uses //nie zabardzo wiem ocb, autor mówi ze później o tym napisze
Windows;

var //deklaracja zmiennych
Tabliczka : array[0..2] of byte;

begin

end.

Narazie to nie żaden program, ale chce nauczyć się robić te tabliczki. Komentarze dodałem pisząc posta, w samym kodzie ich nie ma. Przy kompliacji wyskakuje ten błąd co poprzednio.

Rybzor 23-03-2008 20:37

Uses to tryb jaki będziesz używał w programie, np graph, crt, dos, itp.
Tablice dwuwymiarowe są akurat łatwe :x

Rethfing on Aldora 23-03-2008 22:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kele (Post 1933832)
To już zależy od tego co chcesz robić. Ja do dzisiaj flasha nie dotknąłem, a jakoś mam satysfakcje z małych programików, które pisze :->. W sumie to sam język ma małe znaczenie, bo to tylko narzędzie w ręku programisty, ale na pewno jakoś ukierunkowuje. Fajnie byłoby najpierw zapoznać się z takimi podstawowymi pojęciami jak kompilacja, zmienna, tablica czy pętla.

Akurat zmienna to najprostsza rzecz. Po prostu nazywasz ją jakkolwiek a potem gdzieś wrzucasz. Pętla to też w miarę proste. Zawiera bodajże 3 wartości, są to napewno ilość i jakieś ograniczenie, niestety trzeciej nie pamiętam :P Tablica... To by mi się naprawde przydało.. A niestety jak mi już brat dziś powiedział jest to dość trudne. Ogólnie wystarczy najpierw nauczyć sie jednego prostszego języku, żeby mieć łatwiej z następnymi. Nie ma co się od początku raczej brać za C++ czy inne...

Rothes 23-03-2008 22:25

@Up
Tablice też są łatwe, tylko nie trzeba ślepo słuchać innych, a najpierw spróbować samemu. :)

@Wipigi
Nie wiem z jakiego kursu/książki się uczysz, ale autor raczej zamieścił ten kod w celu pokazania i wytłumaczenia działania poszczególnych elementów, bo sam program tyle co by się odpalił i automatycznie zakończył, więc nie ma sensu go nawet kompilować.

Jeśli jednak koniecznie chcesz, aby zadziałał, wybierz kolejno:

File -> New -> Other -> Console Application

I zawsze wybieraj to tak długo jak nie pojawi się w kodzie wzmianka o formach (TForm, itp.).

@Rybka
Ta, z tym, że to co on tu wkleił to tablica jednowymiarowa - wektor. ;)

Wipigi 24-03-2008 07:43

Uczę się z kompedium delphi znalezionym na 4programmers.net
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium

Lord_Piterek 24-03-2008 09:14

A: 001001010111000011010111

B: BUAHAHAHA dobre!

.Matrik. 24-03-2008 10:38

IMO informatyka = kompy, więc zapytam tu.

Jak komputer ma procesor nazywany (w zakładce system) AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor 5200+ 2.61Ghz, to jeden rdzeń ma 2.6 Ghz?

@Down:

Ironia czy poważnie? ; p

zoliax 24-03-2008 17:27

Nooo taaakkk...

Rybzor 24-03-2008 18:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rothes (Post 1967955)
@Rybka
Ta, z tym, że to co on tu wkleił to tablica jednowymiarowa - wektor. ;)

[0..2], fakt :<. Żem się przewidział :P

Wipigi 24-03-2008 21:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez .Matrik. (Post 1968443)

Jak komputer ma procesor nazywany (w zakładce system) AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor 5200+ 2.61Ghz, to jeden rdzeń ma 2.6 Ghz?

@Down:

Ironia czy poważnie? ; p

Niemal jestem pewien ze ma dwa rdzenie. Najlepiej nacisnij ALT + CTRL + DEL i tam w zakladce wydajnosc, powinienes miec dwie kratki co do historii uzycia procesora CPU. Moge cos pomylic, bo pisze z pamieci a sam mam jednordzeniowy proc ;p

Rethfing on Aldora 24-03-2008 22:12

Cytuj:

@Down:

Ironia czy poważnie? ; p

X2 - 2 razy rdzeń, czyli dwa rdzenie (dual core tez na to wskazuje chyba) i tak, każdy rdzeń ma 2.6GHz.

ari2423 25-03-2008 01:55

Cytuj:

@Down:

Ironia czy poważnie? ; p

twoj procesor razem ma te 2,61 ghz :) czyli okolo 1,3 ghz na rdzen, tak powinno byc. Ja mam proc z intela i tez w zakladce pisze, ze mam 2 ghz, ale jak wlacze program diagnostyczny to mi dokladnie pisze ile mam mocy na kazdym rdzeniu.

zoliax 25-03-2008 09:30

Ari, schowaj się, nie znasz się. :P Jak są procesory Quad, Phenomy 2,4GHz itp to myślisz, że tam wsadzili 4 rdzenie po 800Mhz? Toż tam nic bardziej wymagającego, ale niepotrafiącego używać kilku rdzeni na raz by nie poszło.

ari2423 25-03-2008 18:29

zoliax, moze tak jest mi tak zostalo w pamieci ze podana czestotliwosc to czestotliwosc zsumowana....

ja mam procek intel core 2 duo e4400 2 GHz i jakos mi sie nie chce wierzyc, ze mam w kompie te 4 GHz

Kele 25-03-2008 21:40

Tego się po prostu nie sumuje.

Arcan 25-03-2008 22:33

Właśnie z ciekawości sprawdziłem, to prawda, że dwurdzeniowy procesor przykładowo 2GHz ma w sumie 4GHz (każdy rdzeń 2GHz).

Wipigi 26-03-2008 08:13

Mam jeszcze jeden problem z delphi. Robie właśnie coś w rodzaju wywiadu, przeprowadzonego w dos'ie. Chce aby program pytał "Czy lubisz mdw? Tak/Nie". Przy odpowiedzi ''tak'' program ma odpisywać "Super", a przy odpowiedzi "nie" ma odpisywac "Szkoda". Lecz gdy włączę klawisz kompilacji przy odpowiedzi ''tak'' program odpisuje ''szkoda'', podobnie jak przy odpowiedzi "nie". Kod wygląda tak :

Cytuj:

program emdewu;

{$APPTYPE CONSOLE}

var
Odp1 : String;

begin
Writeln('Lubisz Mdw?');
Readln(Odp1);

if Odp1 = 'Tak' then
Writeln('Super');

if Odp1 = 'Nie' then
Writeln('Szkoda');

Readln;
end.
Pytania i odp. to tylko przykład ;p

Edit; zauważyłem błąd i go poprawiłem ;d

Rybzor 26-03-2008 21:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wipigi (Post 1972566)
Mam jeszcze jeden problem z delphi. Robie właśnie coś w rodzaju wywiadu, przeprowadzonego w dos'ie. Chce aby program pytał "Czy lubisz mdw? Tak/Nie". Przy odpowiedzi ''tak'' program ma odpisywać "Super", a przy odpowiedzi "nie" ma odpisywac "Szkoda". Lecz gdy włączę klawisz kompilacji przy odpowiedzi ''tak'' program odpisuje ''szkoda'', podobnie jak przy odpowiedzi "nie". Kod wygląda tak :

Pytania i odp. to tylko przykład ;p

Edit; zauważyłem błąd i go poprawiłem ;d

Ja to tak napisałem:x
Ukryty tekst:

program emdewu;

{$APPTYPE CONSOLE}

var
Odp1 : String;

begin
clrscr
Writeln('Lubisz Mdw?');
Readln(Odp1);

if Odp1 = 'Tak' then
begin
Writeln('Super');
end;
if Odp1 = 'Nie' then
begin
Writeln('Szkoda');
end;
repeat until keypressed;
end.

Aaa i tak na przyszłość to dobrze jest zabezpieczyć się na odpowiedzi inne niż: Tak, tak, Nie, nie.

Kajulec 27-03-2008 23:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Arcan (Post 1972303)
Właśnie z ciekawości sprawdziłem, to prawda, że dwurdzeniowy procesor przykładowo 2GHz ma w sumie 4GHz (każdy rdzeń 2GHz).

Nieprawda, czestotliwosci sie nie sumuje w tym przypadku.

Kele 28-03-2008 07:52

@Rybzor i Wipigi
Nie piszę co prawda w Delphi, ale po cholerę te begin i end przy pojedynczej instrukcji? :)

bim 28-03-2008 18:33

Dla czytelności kodu. :)

Tak jak w php nie dajesz {} to ciężko zkimić co i jak :P

Misza 28-03-2008 23:57

Jak zmieniać kolor tekstu w jednej linijce (Pascal)?

Jak np. mam już trochę kodu, nagle wybijam z linijką
Kod:

writeln('ja mam ',wiek,' lat'); //wiek to przykładowa zmienna ;p
i chcę, żeby właśnie zmienna 'wiek' miała inny kolor. Albo dowolny inny wyraz, chociażby i 'lat'. Jak to zrobić?

@edit: ok, udało mi się to zrobić dzieląc linijkę.
Wyszło mi coś takiego:
Kod:

textcolor(yellow); //to wkleiłem, żeby pokazać kolor startowy ;p
write('ja mam ');
textcolor(lightred);
write(wiek);
textcolor(yellow);
writeln(' lat');

Zna ktoś może mniej bolesny (czyt. szybszy ;p) sposób? ;p

I co zrobić, by po wpisywaniu odpowiedzi (read/readln) nie pokazywało jej na ekranie?

@down: zrobiłem tamtego edita po tym, jak napisałeś posta, ale posta nie widziałem. ;[
Brak odświeżania przy edytowaniu by t.pl.

Rybzor 29-03-2008 00:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Misza (Post 1976905)
Jak zmieniać kolor tekstu w jednej linijce (Pascal)?

Jak np. mam już trochę kodu, nagle wybijam z linijką
Kod:

writeln('ja mam ',wiek,' lat'); // wiek to przykładowa zmienna ;p
i chcę, żeby właśnie zmienna 'wiek' miała inny kolor. Albo dowolny inny wyraz, chociażby i 'lat'. Jak to zrobić?

write('ja mam ');
textcolor(red);
write(wiek);
textcolor(white);
write(' lat');

Nie jestem pewny czy zadziała, nie sprawdzałem : P

Problem jedynie w tym, że zmienna leży sobie po środku zdania i trzeba ją osobno pokolorować i potem od nowa ustawić biały. Inaczej by było;
textcolor(xxx);
writeln('ryba to pro w csa \o/');
textcolor(white); {opcjonalnie}

@up
No, w sumie to samo ;)

Donas 29-03-2008 20:52

A tak swoją drogą to jest tu jakiś kozak bawiący się w C++? Albo ktoś kto się męczy w czystym WinApi? Coś czuję, że pisanie z każdym pierdołem na forach programistycznych mija się z celem, wolę kogoś zapytać ;)

zoliax 30-03-2008 10:35

Ja się męczę. Nie w ale z WinApi, jak nieraz coś przez Wine'a nie chce chodzić. Ale chyba nie to Cię interesuje. :P

Serious Sam 05-04-2008 16:05

Mam takie pytanie.Dzisiaj zgrałem sobie kilka filmów od kolegi na płytę DVD , kiedy przyszedłem do domu, włożyłem płytę do napędu, okazuje się, że jest pusta, nic na niej nie ma.Na 100% dobrze zgraliśmy, nie wiecie czemu nie czyta mi tych filmów?

Rybzor 05-04-2008 16:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Serious Sam (Post 1986595)
Mam takie pytanie.Dzisiaj zgrałem sobie kilka filmów od kolegi na płytę DVD , kiedy przyszedłem do domu, włożyłem płytę do napędu, okazuje się, że jest pusta, nic na niej nie ma.Na 100% dobrze zgraliśmy, nie wiecie czemu nie czyta mi tych filmów?

Takie coś dzieje się w przypadku uszkodzenia cd romu, bądź kiedy wypalasz płytkę z prędkością x20, a nagrywarka która ją wypala obsługuje max x10.

zoliax 05-04-2008 19:54

Albo odtwarzacz DVD nie pierwszej już młodości i nie pasuje mu płytka. Mam na myśli to całe "DVD-R" a "DVD+R"... Nie wiem czym się różnią, nie wiem co było pierwsze, ale może czytnik obsługuje tylko jeden z formatów. No i też nie wiem czy wtedy płytka faktycznie jako pusta byłaby widoczna. ;p

Vasudanin 19-04-2008 20:25

[PYTANIE]Zmiana muzyki przy starcie systemu.

Witam wszystkich. Mam pytanie ponieważ znudziła mi się już ta standardowa muzyczka przy starcie systemu postanowiłem, że wreszcie ją zmienię. I tutaj właśnie problem, jak? Ja przy takich duperelach to "Ani Me, Ani be, Ani kukuryku". Sam bym poszukał w panelu sterowania, ale boję się że cos popsuję. Szukałem w guglach i nic kompletnie nie znalazłem. Więc czy ktoś mógłby mi pomóc? Albo przynajmniej linka do jakiegoś forum o komputerach. Jakby co, mam Windowsa XP. Z góry dziękuję.

Capality 19-04-2008 21:05

no więc: Panel sterowania>dźwięk i urządzenia audio>zakładka dźwięki i na dole masz listę, poszukaj "Uruchomienie systemu Windows" i zmień na co chcesz

@Down:
Czy mi się zdaję czy ja napisałem krok po kroku co zrobić?

zoliax 19-04-2008 21:22

Spoko, Panel Sterowania jest całkiem idiot friendly, więc można kombinować. ;]

Smoly 19-04-2008 22:23

Potrzebuje programu Borland/Turbo Pascal . Tylko free - nie mam zamiaru płacić za takie programy.Bardzo mi potrzebne.Z góry dziękuje za link

PS.Może mało związane z dyskusją informatyczną ale potrzebne mi bardzo potrzebne i szybko piszę tego posta.

Thomisson 22-04-2008 14:15

Wie ktoś może dlaczego jak zgrałem na płytę pewien film, to kiedy odtwarzam go na DVD to nie mam dźwięku, mimo, że kiedy odtwarzam na kompie to jest wszystko ok?

Grindenhald 26-04-2008 22:23

Co do tej gry Flight Simulator 2004, to mam orginalna wersje 4 plytową, od wujka kiedys dostalem z 3,4 lata temu i po zaistalowaniu tego kompletnie niewiedzialem co i jak, nawet nie potrafilem wlaczyc silnika, ale teraz mnie zachecilem do dalszego odkrywania tej gry...:D

Pozdrawiam

Davido16 26-04-2008 22:58

@up

Jak jesteś wytrwały, to Ci się uda. Bo to co najmniej jest parę tygodni nauki i praktyki. Ja utknąłem między końcem nauki a dobrą praktyką.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:52.