Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Świadomy Sen - Twój własny wyimaginowany świat... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=171202)

Shiray 15-04-2008 22:34

Witam.
Ktoś tam wcześniej napisał, że boi się próbować ze względu na paraliż nasenny i halucynacje.
Raz przeżyłem coś takiego (przynajmniej wydaje mi się, że to właśnie to).
Miałem sen, który był nieświadomy, a jednak wszystko pamiętam.
Była noc, stał sobie ciemny dom z otwartymi drzwiami. Ze środka nic nie było widać, było kompletnie ciemno. Stałem przed tą chatą z kumplem, nie wiedząc czemu mieliśmy z czegoś zwałę. Odwróciłem się na chwile i w pewnym momencie kumpel zawołał mnie po imieniu. Okazało sie ze wszedł do tych otwartych drzwi. Wszystko pamiętam jakby działo się naprawdę, pamiętam jego przerażony głos, gdy mnie wołał - nigdy w prawdziwym życiu nie słyszałem go mówiącego takim tonem. Wbiegłem za nim do ciemnej chaty, całe pomieszczenie było czarne. Ujrzałem na końcu okno, z którego padało trochę światła. Podbiegłem do niego i ustałem w miejscu. Nagle odwróciłem się i zobaczyłem stojącą nade mną wysoką czarną postać (jakiegoś dziada), który miał w ręku chyba nóż. Zabił mnie jednym ruchem i w ułamku sekundy się obudziłem (i tego do końca nie jestem pewien). Leżę w łóżku, w swoim pokoju wystraszony lekko snem, nie mogłem się poruszyć. Nagle zobaczyłem tą samą postać nad moim łóżkiem. Stała odwrócona w moją stronę. Byłem w szoku xD. Zamknąłem oczy i otworzyłem po sekundzie. Facet jakby przekształcił się w firankę, która wisi w pokoju przy oknie akurat naprzeciwko łóżka. Poprostu zmienił kształt i wszystko wydawało się normalne. To nie był już sen, pamiętam wszystko, nie da sie tego zapomnieć xD

Virusmaxi 16-04-2008 06:52

Ja jak zacząłem zapamiętywać swoje sny, to naprawdę jestem nienormalny :/

Athelas 16-04-2008 14:26

@Shiray wiesz, ja też tak miałem, ale nawet nie usnąłem. Leżałem wtedy na materacu na podłodze (łóżka zajęte), zasypiam. Hipnagogi już się zaczęły, i nagle coś mną wzdrygnęło. To chyba każdy przeżył, więc opisywać nie trzeba. Widzę jakąś czarną skuloną sylwetkę, przez pół minuty źrenice rozszerzone na maxa... I po tym czasie skapłem się, że to jest krzesło od kompa :D Btw. ćwiczenia są o tyle dobre, że nie marnujesz czasu w rl, tylko przed i po śnie.

Davido16 16-04-2008 15:37

Dzisiaj rano zapisałem swój pierwszy sen w "dzienniku". Zdziwiło mnie, że przez całą noc nie odnotowałem snu, a rano przebudziłem się, by znowu zasnąć na 15 minut, a w tym czasie wejść w fazę REM i śnić.

Athelas 16-04-2008 19:14

Acha, i polecam jeszcze zapisać w dzienniku co trzeba zrobić przed snem i w czasie snu ;) Może zadziała...

Dark Horseman 16-04-2008 19:50

Godzina pojscia spac, godzina pobudki, data i tytul snu tez by byly przydatne ;].

zoliax 16-04-2008 20:27

Próbowałem, ale weź człowieku pamiętaj, że śniąc masz gapić się na te ręce! :P

Dark Horseman 16-04-2008 20:37

Po jakims czasie to bedzie odruch :)

Virusmaxi 16-04-2008 20:47

Ale właśnie to ma być twój nawyk- w śnie przypadkowo to zrobisz, i uświadomisz sobie że jesteś w śnie :P

Athelas 16-04-2008 21:01

Ja najpierw chce poznać swój znak senny. Po tym nabiorę nawyku robienia TRa po zobaczeniu tego znaku. Bo nie mam innej koncepcji.

Dark Horseman 16-04-2008 21:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Athelas (Post 2005267)
Ja najpierw chce poznać swój znak senny. Po tym nabiorę nawyku robienia TRa po zobaczeniu tego znaku. Bo nie mam innej koncepcji.

Rob TR (lol co za nazwa, ja uzywam RC lub RT xd), bardzo czesto, przy roznych okazjach. Rob je dokladnie, a nie odruchowo. A znakow snu moze byc kilka, sa to rzeczy, ktore najczesciej pojawiaja sie w Twoich snach.

Chcesz na hardkor? Ja na poczatek polecalbym robienie TR co 5 minut. To duzo, i trzeba pamietac, ale dziala skutecznie+ TR na rozne sytuacje losowe, np czerwony samochod, przeklniecie itp.

Polecam rowniez laczenie metod MILD i WBTB, najlepiej stosowac w weekend. Do tego Dziennik snow i TRy, afirmacje, a to jak szybko dojdziesz do LD przekroczy Twoje najsmielsze oczekiwania.

Pzdr.

Tom The Tanner 18-04-2008 18:23

Nie wiem, czy zauważyliście, ale cały ten temat stworzyłem po to, by więcej myśleć o LD (dużo na głowie i za bardzo czasu nie mam na ręce patrzeć). Dzięki wielkie wszystkim wypowiadającym się i życzę wysoko świadomych snów, a nawet - kto wie - jakiegoś małego obee. :)

Zauważyłem, że w Lucid Dream wbrew pozorom nie ma czegoś takiego jak forma. Jak podniesiemy się na taki i taki poziom, to już nie ma hua, żeby było gorzej. Tylko lepiej.

Wjal

Snick 18-04-2008 20:03

Mam zamiar to dziś wypróbować. ;) Już ćwiczę. ;)

Glacial 18-04-2008 20:30

Ten cały temat i to co piszecie jest dla mnie troche dziwne, bo ja od zawsze zapamiętywałem większość swoich snów i robilem w nich co chcialem. Zawsze też wiedziałem kiedy byłem w śnie, bo cały obraz, postacie, czy rzeczy był niewyraźne, zamglone, albo falowały. Ale nie o tym chcialem pisać. Może was zaciekawi to.

Gdy byłem małym gnojkiem bardzo czesto śniły mi się koszmary, nie będe opisywał jakie, bo to nie ważne. Nie lubiłem ich na tyle, że zdołałem stworzyć w swojej głowie "wyjście bezpieczeństwa" ze snu. Mianowicie kiedy stwierdzałem, ze miałem dość zamykałem oczy, zaciskałem powieki bardzo mocno, a kiedy je otwierałem, to otwierałem je już w rzeczywistości. To było takie natychmiastowe przebudzenie. Po prostu w jednej chwili byłem we śnie, spałem, a za sekunde byłem przebudzony. Już od dawna tego nie robie, bo odkąd chodze do liceum nic mi się nie śni, więc też nie moge tego wypróbować. Zresztą teraz jestem dorosłym gnojkiem i byle koszmar mnie nie przestraszy.
No, chyba że śniła by mi się szkoła, to może faktycznie warto by było.....

zawsze uważałem, że szkoła niszczy psyhike czlowieka.... Ale nikt mi nie wierzy =/

Grocix 18-04-2008 21:33

@Up
Widac po tej Twojej "psyhice" :<

@LD
Czasu nie mam, a chetnie bym sprobowal. Moze w wakacje sie uda.

Athelas 18-04-2008 22:12

@up na co czasu nie masz? na afirmacje i autosugestie PRZED SNEM? Jedyne co trzeba za dnia robić, to RT (Racja - lepsza nazwa niż tr), a to jest mniej niż 1 sec.

Misza 18-04-2008 22:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ten co wie (Post 2008217)
Gdy byłem małym gnojkiem bardzo czesto śniły mi się koszmary, nie będe opisywał jakie, bo to nie ważne. Nie lubiłem ich na tyle, że zdołałem stworzyć w swojej głowie "wyjście bezpieczeństwa" ze snu. Mianowicie kiedy stwierdzałem, ze miałem dość zamykałem oczy, zaciskałem powieki bardzo mocno, a kiedy je otwierałem, to otwierałem je już w rzeczywistości. To było takie natychmiastowe przebudzenie. Po prostu w jednej chwili byłem we śnie, spałem, a za sekunde byłem przebudzony. Już od dawna tego nie robie, bo odkąd chodze do liceum nic mi się nie śni, więc też nie moge tego wypróbować. Zresztą teraz jestem dorosłym gnojkiem i byle koszmar mnie nie przestraszy.

Hah, mam podobnie. Jak mam jakiś niezbyt miły sen, np. goni mnie coś niebezpiecznego (a mam tak dość często, ogółem wiele moich snów kończy się sekundę przed tym, jak mam umrzeć ;p), to nagle wiem, że to sen. Ale mimo wszystko, nie mogę go kontrolować. I wiem, że przeżyję, że sytuacja się sama rozwiąże. I najczęściej kończy się tym, że świadomie otwieram oczy. Tak jakby zmuszam mózg, by użył oczu spoza snu, przynajmniej tak się to czuje. ;p
Czasami, jak sen jest bardzo mocny, muszę otwierać oczy ze trzy razy - najpierw we śnie, później we śnie jeszcze raz, dopiero normalnie. I nie zamykam w przerwach. Fajne uczucie, jakby powieki okręcało.

Athelas 19-04-2008 08:35

@up i po to jest LD (no, w jakimś tam stopniu) ;) zwalczasz to.

@topic A dziś mi się prawie udało. W szkole nic nie było normalne (choć to są szczegóły; bez przyjrzenia się nie zobaczę), więc robie RT. I tu sen ;) Ale wtedy mnie już wysysało ze snu... Więc "Ostrość x 1000!!!", pomogło na chwilę, ale potem się obudziłem (Już miałem polatać w stołówce szkolnej :(). Ale fajne uczucie było, jak oddychałeś przez nos ;)I rozśmieszyło mnie ta "ostrość". Polecam nadal. Dodam, że to 3 dzień odkąd próbuje :o

Vasudanin 19-04-2008 09:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123 (Post 2003639)
Nie no spoko, ja też powiedziałbym "tibia i komputer". To w końcu lepsze niż naga, rozje*ana Rhianna czy możliwość latania...

Wiesz mnie jakoś ta "idea" latania wcale nie podnieca, nie raz leciałem samolotem czy helikopterem więc wiem jak to jest jak sie lata. Poza tym nie lubie Rihanny.=]

Kimo36 19-04-2008 12:57

Wczoraj oglądnałem caly kurs i afirmacje zrobilem przed snem. Zapamietalem 4 sny a dodatkowo w penwym momencie zdalem sobie sprawe ze "snie" (dokladniej to bylo "kurde, szkoda ze to tylko sen") ale i tak tylko na ulamek sekundy mialem opanowanie snu ;s. Rano zapamietalem 4 sny, choc wiem ze bylo ich napewno wiecej. I mam pytanie odnosnie postaci snu:
- widok snu, np. ja mam widok z trzeciej osoby, tak jakbym byl jakas kamera, czy obrazem zawieszonym w powietrzu, czy to moze przeszkodzic w robieniu tr'ów?
-jak zmusic te pieprzone dlonie do wyskoczenia przed moje "senne" oczy xD?

Athelas 19-04-2008 13:14

lepiej popatrz na zegarek, ale jeśli masz widok "z trzeciej osoby" to może być problem... Ja mam zawsze sny z pierwszej osoby. Ale mam dla ciebie radę. Przed snem, jak się afirmujesz, dodaj jeszcze kwestie "Będę widział sen z moich oczu". Może pomoże. Ciekawe co dzisiejszej nocy mi się przyśni...

Davido16 19-04-2008 15:08

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Kimo36 (Post 2009244)
Wczoraj oglądnałem caly kurs i afirmacje zrobilem przed snem. Zapamietalem 4 sny a dodatkowo w penwym momencie zdalem sobie sprawe ze "snie" (dokladniej to bylo "kurde, szkoda ze to tylko sen") ale i tak tylko na ulamek sekundy mialem opanowanie snu ;s. Rano zapamietalem 4 sny, choc wiem ze bylo ich napewno wiecej. I mam pytanie odnosnie postaci snu:
- widok snu, np. ja mam widok z trzeciej osoby, tak jakbym byl jakas kamera, czy obrazem zawieszonym w powietrzu, czy to moze przeszkodzic w robieniu tr'ów?
-jak zmusic te pieprzone dlonie do wyskoczenia przed moje "senne" oczy xD?

Wyrób sobie nawyk i tyle, np. po każdym przekleństwie patrz na dłonie.

Donatz 19-04-2008 15:56

A jest wogole szansa na swiadome sny jesli nie prowadze dziennika ale codziennie rano staram sie przypomniec sny?? (zeby pisac pamietnik musialbym wczesniej wstac, a jesli wstane wczesniej to znowu bede prawie nieprzytomny :) )

Athelas 19-04-2008 18:01

@up To co? wystarczy, że godziną wstania utrafisz akurat na koniec fazy REM, czyli płytki sen. Bo bez dziennika będzie problem...

Kimo36 19-04-2008 19:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Davido16 (Post 2009573)
Wyrób sobie nawyk i tyle, np. po każdym przekleństwie patrz na dłonie.

Jestem w trzeciej osobie ; o, tzn. widze np. kumpla i obok siebie i ja widziany przez... siebie(XD) rozmawiajacego z kumplem, to jak moge przed ten widok(?) wyciagnac rece?

Wyobraz sobie ze wchodzisz do jakiegos sklepu gdzie sa kamery. Snisz ze jestes kamera no i widzisz siebie jak kradnie batoniki (XD), to jak ty bys zmusil rece aby wyskoczyly przed ta "kamere"?

Davido16 19-04-2008 19:24

Przed snem afirmuj się, że w śnie chcesz być "sobą" i na pewno pomoże.

Tompior 19-04-2008 19:37

Nie wiem do konca co dzisiaj sie w nocy ze mna dzialo, tzn. we snie.
Najpierw mialem jakis dlugi sen, ktorego nie pamietam. Okolo 7-8 rano sie obudzilem.
Po chwili zasnalem dalej. No i teraz przypominam sobie, ze gdzies spadalem, a w czasie lotu we snie pomyslalem: "to musi byc sen". Po tej mysli sie obudzilem.
Czy to byl juz zalazek LD? ;>

raziel1992 19-04-2008 19:43

ja jak byłem mały coś około 7-8 lat,to bardzo często miałem LD. Tzn wiedziałem,że to sen i to bez żadnych Testów rzeczywistości. Poprostu to wiedziałem i tak samo jak niektórzy poprzednicy mogłem otworzyć oczy kiedy chciałem. A musiałem je otwierać prawie zawsze,bo nie wiedziałem,że moge mieć kontrole nad snem,a za młodu śniły mi się same koszmary ;p A teraz jak jestem starszy to nie wiem czemu te LD wogle mi nie wychodzi :/

Dark Horseman 19-04-2008 20:35

Trenujcie uczciwie, a zaplata bedzie wysoka ^^.
Jak widzicie juz po paru dniach widac efekty. A pozniej bedzie tylko lepiej :).

Jeszcze raz polecam wszystkim oneironautom http://www.ld4all.com

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez raziel1992 (Post 2010188)
A teraz jak jestem starszy to nie wiem czemu te LD wogle mi nie wychodzi :/

Tez tak mi sie wydawalo. Ale wystarczy chwila cierpliwosci, a zobaczysz, ze NIE MOZE nie wyjsc ;]

Pzdr.

Misza 19-04-2008 22:19

Szczerze, afirmowałem się tylko raz, a teraz za każdym razem pamiętam przynajmniej jeden sen. Nie chce mi się próbować dalej, z czasem może to przyjdzie. ;p

Zonta 20-04-2008 08:16

dzis znowu udalo mi sie miec swiadomy sen lecz zapomnialem isc do WC przed spaniem. Wszystko kontrolowalem tylko najgorsze bylo to ze ile razy bym sie nie zalatwil w ciagu snu to i tak ciagle bylo malo co psulo cala zabawe bo uczucie pelnego pecherza jest mocniejsze niz w rl. TAK WIEC JAK CHCECIE MIEC SWIADOMY SEN LEPIEJ NIE PIJCIE DUZO NA NOC I IDZCIE PRZED SNEM DO WC xD ( jak by co nie czytalem poradnika jak miec swiadomy sen moze jest to tam opisane ale ja to umiem wiec po co ? xD )

Kimo36 20-04-2008 10:23

Dzisiaj zapamietalem tylko 2 sny ale byly one "bardziej dopracowane" tzn. byly one bardziej realne, rzeczywiste, mialy wiecej szczegolow i udala sie sztuczka z afirmowaniem sie odnosnie pierwszej osoby ^^ Dzieki Athelas ^.-

Dark Horseman 20-04-2008 10:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Zonta (Post 2010971)
TAK WIEC JAK CHCECIE MIEC SWIADOMY SEN LEPIEJ NIE PIJCIE DUZO NA NOC I IDZCIE PRZED SNEM DO WC xD

Jest specjalna technika wykorzystujaca to :D
"Technika UILD (Urinate Induced Lucid Dream) - "metoda uryny" Jest to technika trochę ryzykowna, ze względu na pęcherz moczywy, ale jest. Polega na wypiciu dużej ilości wody przed snem i pamiętaniu o zrobieniu testów rzeczywistości, za każdym razem gdy jesteśmy w ubikacji. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że właśnie o tym będziemy śnić i co najważniejsze przeprowadzimy test rzeczywistości."

Dzisiejszy LD mialem dzieki polaczeniu metod MILD,WBTB(4+1)

^^

Athelas 20-04-2008 11:14

Dzisiaj nie pamiętam snu... Byłem śpiący, i nie afirmowałem się. Ale trudno, jak się będę afirmować, to luz. Przecież może być już tylko lepiej ;)

Donatz 20-04-2008 16:47

Ja jade dopiero od 2 dni afirmacje troche nie wierzylem ale dziala (afirmacja. ld jeszcze nie bylo).

Mam pytanie: czy pisanie dziennika ma na celu tylko przypomnienie sobie snu??

Kiedy moge liczyc na pierwsze ld?? jak to bylo z wami??

Dark Horseman 20-04-2008 17:18

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Donatz (Post 2012100)
Ja jade dopiero od 2 dni afirmacje troche nie wierzylem ale dziala (afirmacja. ld jeszcze nie bylo).

Mam pytanie: czy pisanie dziennika ma na celu tylko przypomnienie sobie snu??

Kiedy moge liczyc na pierwsze ld?? jak to bylo z wami??

Dziennik pomaga zapamietywac sny, a pozniej wylapywac znaki snu, tak wiec warto ;].

Pierwsze LD? Jesli pracujesz na nie uczciwie to szybciej niz moglo by sie wydawac... Gwarantuje wszystkim, pierwsze porzadne LD bedzie niezapomniane do konca zycia :)...

Xendriel 20-04-2008 17:43

Mam takie pytanie, czy jak położe sie spać głodny lub najedzony to będzie to miało jakiś wpływ na LD?

Dark Horseman 20-04-2008 18:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Xendriel (Post 2012236)
Mam takie pytanie, czy jak położe sie spać głodny lub najedzony to będzie to miało jakiś wpływ na LD?

To zalezy... Jezli glodny to moze Ci sie przysnic, ze jesz i jak zrobisz RT, to uzyskasz swiaomosc. Ale ogolnie to nie ma jakiegos wiekszego wplywu. Jedz normalnie :D xD

Tompior 20-04-2008 18:16

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dark Horseman (Post 2012283)
To zalezy... Jezli glodny to moze Ci sie przysnic, ze jesz i jak zrobisz RT, to uzyskasz swiaomosc. Ale ogolnie to nie ma jakiegos wiekszego wplywu. Jedz normalnie :D xD

No nie do konca :P
Juz wyjasniam: po zjedzeniu czegos, nasz zoladek zaczyna pracowac, przez co mozg rowniez musi zwiekszyc swoje obroty. Jezeli polozysz sie spac glodny to mozg bedzie mial mniej do roboty, przez co mozesz nie zapamietac snu (bo zawsze nam sie cos sni).
Tak samo jest z nauka. Jezeli sie pouczymy, potem cos zjemy i pojdziemy spac to mozg bedzie sobie sprawniej ukladal nowo nabyte informacje :)

Dlatego ludzie, jedzmy przed snem! :D

@down: to nie teoria, tylko fakt, ze mozg mocniej pracuje po posilku. Teoria dotyczyla tylko zapamietywania snu ;>

Slythia 20-04-2008 18:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tompior (Post 2012316)
No nie do konca :P
Juz wyjasniam: po zjedzeniu czegos, nasz zoladek zaczyna pracowac, przez co mozg rowniez musi zwiekszyc swoje obroty. Jezeli polozysz sie spac glodny to mozg bedzie mial mniej do roboty, przez co mozesz nie zapamietac snu (bo zawsze nam sie cos sni).
Tak samo jest z nauka. Jezeli sie pouczymy, potem cos zjemy i pojdziemy spac to mozg bedzie sobie sprawniej ukladal nowo nabyte informacje :)

Dlatego ludzie, jedzmy przed snem! :D

Obiad jem o 23, ide spac.. I tak nie pamietam snu. Cos na mnie twa teoria nie dziala..

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.