Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czasy komunizmu w Polsce (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=192820)

Gangrel 20-09-2008 00:45

@FINTEX

Ta, nie wolno było wyrażać myśli nie zgodnych z komunizmem. Ciekawe jak Bareja kręcił swoje filmy w takim razie.

@Gimlos

Nie mam siły, czasu i ochoty polemizować z frontem, które przedstawiają nasze media, politycy i podręczniki w szkołach. Zechcesz spojrzeć obiektywnie, to zauważysz czy te plusy rzeczywiście tam są, a jeśli nie zechcesz, będziesz żył spokojnie dalej, nic to nie zmieni. Nie wygram z opinią którą wbija nam się do głów od 89 roku. Nie ma nawet o co walczyć, bo primo i tak nie wygram, secundo, nawet jeśli, to i tak niczego to nie zmieni. Historia została już napisana.

Nie wiem jak mocne musiałbym mieć dowody, żeby Cie przekonac. Chciales żeby podać chociaz jeden plus. Zrobilem to, to chcesz calej listy. Nie wygram, nie chce mi sie nawet probowac.

Czuje sie, jakby ktos kazal mi wmowic moherowi ze Rydzyk nie jest swietoscia. W porownaniu ze swietym przekonaniem ze PRL bylo straszne jakikolwiek argument nie wygra. Ale wyjdz kiedys porozmawiac z ludzmi starszymi od nas, zapytaj czy naprawde nie bylo plusow tej epoki, moze znajdziesz ludzi ktorym tych czasow brakuje, a wcale do partii nie nalezeli. Moze to Cie zastanowi. Ja ich juz spotkalem, i przekonali mnie. Czy zechcesz dac sie przekonac, to juz twoja sprawa.

Piotrek Marycha 20-09-2008 01:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Patysiak (Post 2272717)
Wątek z restauracjami. Obecnie są restauracje, gdzie jest wymagany strój galowy, są bary, gdzie nie można palić, jak tu się już odbywa segregacja, to dlaczego nie można zrobić baru dla białych, dla aswaltów, dla latynosów, arabów czy innych nacji?

Cytuj:

ale jest różnica pomiędzy wolnością, a czystym antysemityzmem czy rasizmem i takie objawy wg mnie powinno się karać i tępić.
zdecyduj sie, bo to co napisałeś na początku jest właśnie rasizmem...

spider-bialystok 20-09-2008 01:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2272785)
Ale wyjdz kiedys porozmawiac z ludzmi starszymi od nas, zapytaj czy naprawde nie bylo plusow tej epoki, moze znajdziesz ludzi ktorym tych czasow brakuje, a wcale do partii nie nalezeli. Moze to Cie zastanowi. Ja ich juz spotkalem, i przekonali mnie. Czy zechcesz dac sie przekonac, to juz twoja sprawa.

Tez widzialem wielu takich ludzi.
Tesknia za czasami mlodosci. Za PRLu byli mlodzi, chodzili na zabawy, podrywali panienki, pili na umor i byli zdrowi. Konca lat mlodosci nie wynagrodza im pelne polki w sklepach, brak kolejek, wczasy w Egipcie za przecietna miesieczna wyplate czy jeasny, ktore za PRLu byly rarytasem nie z tej Ziemi. Rzecz w tym, ze ich ocena zazwyczaj nie jest obiektywna,.

Gimlos 20-09-2008 10:58

Cytuj:

@Gimlos

Nie mam siły, czasu i ochoty polemizować z frontem (...)

Poczulem sie jak na powyborczym przemowieniu PISu. Kiedy podales swoje dwa argumenty - uznalem je, rzeczywiscie sa to jakies plusy PRLu. Mimo tego, caly czas grasz w temacie role "pokrzywdzonego jedynego sprawiedliwego". Wybacz mi, ale dla mnie takie wyjscie z dyskusji jest po prostu pokazaniem, ze nie masz argumentow do jej dalszego prowadzenia.

Cytuj:

Nie wiem jak mocne musiałbym mieć dowody, żeby Cie przekonac. Chciales żeby podać chociaz jeden plus. Zrobilem to, to chcesz calej listy. Nie wygram, nie chce mi sie nawet probowac.

Znowu, biedny, pokrzywdzony Gangrel. Po raz kolejny przeinaczajacy fakty, niestety. Doczytaj jeszcze raz posta o ktorym mowisz, zauwazysz ze od poczatku prosilem "o niezaprzeczalne plusy". To, ze byles w stanie ich podac tylko tyle, ile podales - naprawde nie jest moja wina.

Cytuj:

W porownaniu ze swietym przekonaniem ze PRL bylo straszne jakikolwiek argument nie wygra. Ale wyjdz kiedys porozmawiac z ludzmi starszymi od nas, zapytaj czy naprawde nie bylo plusow tej epoki, moze znajdziesz ludzi ktorym tych czasow brakuje, a wcale do partii nie nalezeli. Moze to Cie zastanowi. Ja ich juz spotkalem, i przekonali mnie. Czy zechcesz dac sie przekonac, to juz twoja sprawa.

Ale ja wcale nie uwazam, ze wszystko w PRL-u musialo byc zle. Czekam tylko, az jakis umiarkowany zwolennik tej epoki, trafnymi argumentami przekona mnie, ze byly jej "jasne i godne nasladowania" strony.
Ps. Ja tez znam ludzi, ktorzy nie nalezac do partii, mogli prowadzic zycie, przecietnego, szarego czlowieka. Tyle, ze mnie przecietnosc i szarosc mierzi - i wlasnie to jest dla mnie glownym argumentem przeciw obalonemu w 89 roku systemowi.

ripper 20-09-2008 15:22

Cytuj:

Ps. Ja tez znam ludzi, ktorzy nie nalezac do partii, mogli prowadzic zycie, przecietnego, szarego czlowieka. Tyle, ze mnie przecietnosc i szarosc mierzi - i wlasnie to jest dla mnie glownym argumentem przeciw obalonemu w 89 roku systemowi.
Teraz zmienił się tylko wygląd szarości. Wybitnych nam nie przybyło w porównaniu z PRLem. A może i ubyło nawet.

Ashlon 20-09-2008 15:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gimlos (Post 2272963)
Po raz kolejny przeinaczajacy fakty, niestety. Doczytaj jeszcze raz posta o ktorym mowisz, zauwazysz ze od poczatku prosilem "o niezaprzeczalne plusy".

Nie ma "niezaprzeczalnych plusow systemu", bo plusy i minusy danego ustroju zaleza od punktu siedzenia. Np dla mnie plusami PRLu sa :
* duze i efektywne wydatki na sport
* oddzielenie panstwa od kosciola (a teraz jest odwrotnie - wystarczy popatrzec na wczorajsza debate nt swieta 3 kroli w sejmie)
* brak diametralnych zmian we wladzy i celow polityki (brak sytuacji, ze 2 lata rzadzi PiS, potem przychodzi PO i zmienia kierunek o 90 stopni, a nastepnie wladze obejmuje SLD i kurs panstwa sie zmienia o kolejne 180)
* dosc staly kurs polityki miedzynarodowej
* dobra pomoc socjalna dla najubozszych (np dzieci z rodzin patologicznych)

Czy mam wymienic wiecej, czy tyle wystarczy jako "plusy"? ;)

Gordorczyk 20-09-2008 15:44

Zastanówcie się co piszecie... Urodziłem się gdy już Polska była wolnym krajem, ale z tego co mówili mi ludzie którzy żyli podczas komunizmu wiem że życie "za komuny" było straszne... W każdym miejscu w Polsce można było dostać od milicji i za wszystko. Żeby kupić mięso trzeba było iść do kolejki do sklepu o 4 z rana. Po za tym na lekcjach historii wmawiano dla ludzi że Rosja to przyjaciel Polski... No i oczywiście czołgi na ulicy... Chcielibyście w drodze do sklepu widzieć wojsko?? Mimo tych wszystkich zbrodni widuje w moim mieście ludzi z twarzą Che Guevary na koszulce...

spider-bialystok 20-09-2008 15:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 2273244)
Teraz zmienił się tylko wygląd szarości. Wybitnych nam nie przybyło w porównaniu z PRLem. A może i ubyło nawet.

Kocham te kolektywistyczne myslenie. Nam ubylo. Nam przybylo. Jakim nam??
Zyjesz wlasnym zyciem czy zyciem kolektywu?
"Nie ma czegos takiego jak spoleczenstwo, sa tylko pojedynczy mezczyzni i kobiety" - Margaret Thatcher

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon

Za pieniadze zabierane obywatelom (tak jak i teraz zreszta).

Cytuj:

* brak diametralnych zmian we wladzy i celow polityki (brak sytuacji, ze 2 lata rzadzi PiS, potem przychodzi PO i zmienia kierunek o 90 stopni, a nastepnie wladze obejmuje SLD i kurs panstwa sie zmienia o kolejne 180)

Bzdura. Pis, PO czy SLD to te same, socjalistyczne swinie, pod roznymi szyldami.

Cytuj:

Co to za argument? Nie wazne czy dobry czy zly, wazne ze staly?

Cytuj:

Raz, ze to socjalizm powoduje duze ubostwo, dwa, ze ta pomoc byla finansowana z pieniedzy zagrabionych ludziom.
Pomoc jest fajna, ale dobrowolna, a nie zabawa w Robin Hooda.

Sama kwesta tego czy ten system sie skonczyl jest kontrowersyjna. Ja twierdze, ze nie. Jedynie nieznacznie sie zmienil. Do wolnosci jest jednak dalej niz blizej.

ripper 20-09-2008 17:11

Cytuj:

Kocham te kolektywistyczne myslenie. Nam ubylo. Nam przybylo. Jakim nam??
Zyjesz wlasnym zyciem czy zyciem kolektywu?
"Nie ma czegos takiego jak spoleczenstwo, sa tylko pojedynczy mezczyzni i kobiety" - Margaret Thatcher
Żeby ci żyłka nie poszła.
Nam - narodowi, społeczeństwu. Jeżeli ty uważasz, że społeczeństwo nie istnieje, to popadasz w równie debilną skrajność jak komunistyczna nieważność jednostki.

Gimlos 20-09-2008 18:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ashlon (Post 2273248)
Nie ma "niezaprzeczalnych plusow systemu", bo plusy i minusy danego ustroju zaleza od punktu siedzenia. Np dla mnie plusami PRLu sa :
* oddzielenie panstwa od kosciola (a teraz jest odwrotnie - wystarczy popatrzec na wczorajsza debate nt swieta 3 kroli w sejmie)

Czy mam wymienic wiecej, czy tyle wystarczy jako "plusy"? ;)

No i prosze, jednak sie da. Choćby ten trzeci argument brzmi 'nieco' bardziej przekonujaco niz wakacje dla dzieci z zakladow pracy : dd

Cytuj:

Oczywiście, tylko że teraz jest to "wyborem" mas. Wcześniej warunkował to na dodatek system, niezbyt przepadajacy za ludzmi wybijajacymi sie z tlumu.

Articuno 20-09-2008 18:54

Nie popieram komunizmu, ale w kazdej gminie byl klub sportowy, gdzie dziecko moglo spokojnie urpawiac swoj sport.

Gangrel 20-09-2008 19:36

chcesz, dodam jeszcze co nieco do plusów ashlona:

-autorytet organów ścigania. Poza przykladami przekroczen, milicja miala swoj autorytet. Jakos wtedy czlowiek nie obawial sie ze napadnie go grupa mlodych gniewnych.
-wsparcie finansowe organizacji studenckich. Wtedy organizatorzy roznych inicjatyw studenckich nie mieli problemu z mozliwosciami zdobycia funduszy. Osobiscie znam czlowieka ktory wspolorganizowal jedne z krakowskich juwenaliow, wiec informacja jest z pewnego zrodla. Moge dodac rowniez, ze moj ojciec jako student, na koszt uczelni, odwiedzil wiele panstw, co prawda ukladu, ale rownie wartych obejrzenia, jak Bulgaria czy Gruzja.
-Zaufanie spoleczne. Znowu info z pierwszej reki, bo od ojca. Istniala silna organizacja ludzi jezdzacych stopami, wydawali legitymacje itd. Mozna bylo w ten sposob podrozowac po calym kraju, i nikt sie nie bal czlowieka wziac na stopa, co dzis zdaza sie az za czesto, bo i mnie zdazalo sie w ten sposob podrozowac, i ludzie czesto mowili, ze gdyby nie mundur harcerski(bo za czasow harcerskich wlasnie stopem czesto jezdzilem), nie zatrzymaliby sie.
-system wsparcia kinematografii: w tamtych czasach powstalo wiele filmow ktore i dzis chetnie ogladamy, bo sa tego warte. A jak wszyscy dzis wiemy, polska kinematografia juz od dluzszego czasu trwa w kryzysie, jedyne polskie hity na afiszach to kolejne komedie romantyczne. Takze telewizja byla na wyzszym poziomie, chocby teatr telewizji, ktory dzis praktycznie upadl.
-Urbanizacja. Popatrz w jakim czasie odbudowano np. Warszawe. Gdyby takie przedsiewziecie mialo byc realizowane dzis, trwaloby to pewnie kilkanascie lat dluzej.
-Wytyczanie sieci komunikacyjnej: linie kolejowe i drogi zbudowano wlasnie za tamtych czasow. Na nasz poziom sa one zdecydowanie niewystarczajace, ale wtedy byly naprawde dobre. Spora czesc linii kolejowych rowniez zrobiono za tamtych czasow, ba, wtedy pociagi jezdzily szybciej niz dzis.
-elektryfikacja i telekomunikacja: wiekszosc sieci elektrycznych, szczegolnie zdala od duzych osrodkow miejskich doprowadzono wlasnie wtedy. Podobnie z telefonami.

Szukac dalej?

Dragon-Fly 20-09-2008 19:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2273551)
Szukac dalej?

Tak, przyjemnie się czyta.

Wylansowany 20-09-2008 20:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragon-Fly (Post 2273564)
Tak, przyjemnie się czyta.

Przyjemnie się czyta? Dlatego powtrzam, że poinniśmy wrócić do komuny...W XXI wieku Polacy nie potrafią sobie poradzić, wtedy wystaczyło usprawnić parę rzeczy i OK. (czytaj. towar na półkach) Teraz są problemy praktycznie wszędzie; od polityki do wywieszek z cenami w sklepach.

Dragon-Fly 20-09-2008 20:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2273578)
Przyjemnie się czyta? Dlatego powtrzam, że poinniśmy wrócić do komuny...W XXI wieku Polacy nie potrafią sobie poradzić, wtedy wystaczyło usprawnić parę rzeczy i OK. (czytaj. towar na półkach) Teraz są problemy praktycznie wszędzie; od polityki do wywieszek z cenami w sklepach.

Przyjemnie się czyta, bo są to merytoryczne i konkretne argumenty...

Gordorczyk 20-09-2008 21:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wylansowany (Post 2273578)

Powinniśmy wrócić do komuny? Chcesz stać kilka godzin po głupią szynkę?? Chcesz żeby w szkole wmawiali dla ludzi że zbrodnie w Katyniu popełnili Niemcy??
Posłuchajcie piosenki: Awantura - Czerwone skurwysyny

Voon 20-09-2008 21:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gordorczyk (Post 2273668)
Posłuchajcie piosenki: Awantura - Czerwone skurwysyny

Tak! Żyjmy pieprzoną muzyką aby nie zatracić prawdziwych wartości!

Piotrek Marycha 20-09-2008 22:29

Cytuj:

-Zaufanie spoleczne. Znowu info z pierwszej reki, bo od ojca. Istniala silna organizacja ludzi jezdzacych stopami, wydawali legitymacje itd. Mozna bylo w ten sposob podrozowac po calym kraju, i nikt sie nie bal czlowieka wziac na stopa, co dzis zdaza sie az za czesto, bo i mnie zdazalo sie w ten sposob podrozowac, i ludzie czesto mowili, ze gdyby nie mundur harcerski(bo za czasow harcerskich wlasnie stopem czesto jezdzilem), nie zatrzymaliby sie.

nie bardzo wiem co ma system polityczny do strachu przed braniem autostopowiczów, ale co tam...
Cytuj:

-Urbanizacja. Popatrz w jakim czasie odbudowano np. Warszawe. Gdyby takie przedsiewziecie mialo byc realizowane dzis, trwaloby to pewnie kilkanascie lat dluzej.
a gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem... kolejny raz, co ma do tego system? w ogole co to gdybanie, wg ciebie teraz ludziom nie chcialo by sie odbudowaywac WŁASNYCH domów? na jakiej podstawie tak sądzisz? popatrz na tą miejscowość gdzie wiatr zniszczyl prawie wszystkie domy, i co? ludzie siedzą na dupie i nic nie robią "bo mamy kapitalizm"? bo ja jednak slyszałem ze każdy każdemu tam pomaga jak tylko może
Cytuj:

-Wytyczanie sieci komunikacyjnej: linie kolejowe i drogi zbudowano wlasnie za tamtych czasow. Na nasz poziom sa one zdecydowanie niewystarczajace, ale wtedy byly naprawde dobre. Spora czesc linii kolejowych rowniez zrobiono za tamtych czasow, ba, wtedy pociagi jezdzily szybciej niz dzis.
-elektryfikacja i telekomunikacja: wiekszosc sieci elektrycznych, szczegolnie zdala od duzych osrodkow miejskich doprowadzono wlasnie wtedy. Podobnie z telefonami.
a co? mieli czekać z odbudową na inny ustrój? znów podajesz banalne argumenty, czy to nie jest oczywiste ze trzeba po wojnie postawić kraj "na nogi"? to jest oczywista oczywistość i kolejny raz ustrój nie ma tu nic do rzeczy

Fintex 20-09-2008 22:35

Cytuj:

@FINTEX

Ta, nie wolno było wyrażać myśli nie zgodnych z komunizmem. Ciekawe jak Bareja kręcił swoje filmy w takim razie.

Co innego literatura/film a co innego jakbyś sobie tak mówił przy milicji/politykach.

Argen 20-09-2008 22:50

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha (Post 2273738)
a co? mieli czekać z odbudową na inny ustrój? znów podajesz banalne argumenty, czy to nie jest oczywiste ze trzeba po wojnie postawić kraj "na nogi"? to jest oczywista oczywistość i kolejny raz ustrój nie ma tu nic do rzeczy

Dokładnie. Równie dobrze można teraz podać za przykład, że przygotowujemy się do Euro(nie mówie jak, tylko że się przygotowujemy). Albo jakby marzyć o powrocie do polityki Kazimierza Wielkiego, bo 'zastał drewniane a zostawił murowane'. Bez sensu, co?

@Gangrel

To nie tak, że nie przekonasz 'frontu', po prostu w miarę inteligentych ludzi nie przekonasz do czegoś, co było poprostu PO-SRA-NE.
Żadne argumenty nie zmienią faktu, że komunizm jako ustrój jest poprostu zły. A to dlatego, że założenia komunistyczne nijak mają się do wolności obywatelskiej.

@edit

Coś jeszcze:
Cytuj:

A może to dlatego, bo o 'występkach' autostopowiczów nie było tak głośno/nie było ich tyle?
Używając(idiotycznego, wiem) porównania, w czasach kiedy powstały pierwsze samochody nikt nie myślał o prawie jazdy. Czy to dlatego, że uwczesna władza była inna niż dzisiejsza, czy może dlatego, że samochodów(czyt. incydentów z autostopowiczami) było jak na lekarstwo?

Valard 20-09-2008 23:18

Zacznę od stwierdzenia, że komunizm, a raczej socjalizm ewoluujący w marksizm, jest w swoim założeniu ustrojem doskonałym, jednak co za tym idzie niemożliwym do osiągnięcia.. Teraz na temat PRL-u, na przykładzie mojej rodziny, zdania są podzielone, jedni czynnie 'narzekali' i nadal narzekają, drudzy nie (np. dziadek należał do 'bezpieki', a wujek dzisiaj policjant, kiedyś milicjant). Samemu trudno mi napisać 'od siebie' cokolwiek o tym jak się żyło w czasach PRL-u, bo nie było mnie jeszcze na świecie, ale po tym co słyszałem z opowiadań, nie było wcale tak 'źle'.. co do 'plusów' hm.. przypadkiem nie za czasów 'komuny' Polska miała bardzo wysoki 'skok' (~60?) dochodu narodowego, oczywiście wiadomo, co nastąpiło po tym 'skoku', ale fakt jest faktem ;)

Gangrel 20-09-2008 23:23

Cytuj:

nie bardzo wiem co ma system polityczny do strachu przed braniem autostopowiczów, ale co tam...
Pewnie niewiele, tylko dlaczego to padlo razem z systemem? Ponadto, skoro to funkcjonowalo, zdarzen zwiazanych z tym bylo malo, to jak myslisz, dlaczego tak bylo? Mnie sie wydaje ze skutkowala inna mysl w wychowaniu ludzi i skutecznosc organow sciagania, ktora nie cackala sie z przestepca, bo nie musiala. Wtedy, gdybys w trakcie obrony przed atakujacym Cie dresiarzem nieumysle go zabil, nikt nic by Ci nie zrobil, moze nawet dostal gratulacje. Teraz pojdziesz siedziec, albo, jesli bedziesz mial szczescie, bedziesz sie procesowal przez kilka lat, az osiwiejesz.

A pytanie o urbanizacje...to mialo juz bardzo duzo wspolnego: Plan był narzucony odgornie, co znaczy ze chciala tego wladza i potrafila plan zrealizowac. Czego o rzadach po 89 srednio mozna powiedziec. I tu info dla Piotrka: odbudowa po powodzi stulecia w 97 roku przewlekala sie bardzo, a tez naturalne wydawalo by sie koniecznosc odbodowy po kataklizmie.

@Argen

Przeczytaj cały temat, a nie wybiorczo komentuj, bo tylko robisz z siebie idiote.

@Fintex

Zlituj sie. O cenzurze slyszales? Jakos to puscili, choc nie pracowali tam idioci. Poza tym, dowodze, ze pieniadze skads sie na to braly. Jak wiadomo, prywatnych firm nie bylo, wiec nie bylo sponsorow zewnetrznych dosc majetnych zeby film zrealizowac. To chyba panstwo na to dawalo kase, prawda?

@Piotrek

Udowodniles wystarczaja mocno, ze nie masz ochoty przyjac jakiegos argumentu. Jaka wies po tornadzie? Ja pisalem o Warszawie ktora byla zburzona w znacznym stopniu. Ciekawe co by Ci wspaniali wloscianie zrobili gdyby mieszkali w kamienicach. Juz widze jak stawiaja domy. Zreszta, przyklad jest nietrafiony, bo pierwsze co zrobili, to zawyli o pomoc do wladzy, zamiast wyciagnac polisy ubezpieczeniowie, ktorych pewnie nie posiadaja, w przekonaniu ze panstwo i tak za to zaplaci, wiec po co jeszcze co miesiac cos oplacac?

Exodus 21-09-2008 02:51

Wedlug mnie, jesli cie zatakuje jakis dres golymi piesciami i ty go zabijesz to powinienes poniesc kare. Swoja droga ten dres gdy atakuje jest juz strasznie pijany i na 2gi dzien nawet tego nie pamieta...W trzezwej rzeczywistosci moze sie okazac milym i przyjaznym czlowiekiem xD

Vavi 21-09-2008 08:57

No i będzie zarobiony. Też bym się cieszył i był miły następnego dnia :).

Articuno 21-09-2008 09:37

Mówicie, ze byloby super bezpiecznie na ulicach. Gówno prawda, byla jeszcze milicja, ktora uniemozliwiala spokojny wieczorny spacerek. Tak w ogole jest to cholerny stereotyp, ze cie ktos zleje, ale dobra...

Argen 21-09-2008 09:51

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gangrel (Post 2273836)
@Argen

Przeczytaj cały temat, a nie wybiorczo komentuj, bo tylko robisz z siebie idiote.

Nie mam zamiaru czytać całego tematu i być może robię z siebie idiotę. Trudno. Ale było by mi niezmiernie miło jakbyś zechciał skomentować to co napisałem nieco rozleglej. Eh, marzenia.

spider-bialystok 21-09-2008 10:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Valard (Post 2273832)
Zacznę od stwierdzenia, że komunizm, a raczej socjalizm ewoluujący w marksizm, jest w swoim założeniu ustrojem doskonałym

Ustroj w ktorym jestes niewolnikiem jest dla ciebie doskonaly?

@Gangrel
Zastanawiales sie nad tym skad wladza brala pieniadze na te wszystkie wspanialosci o ktorych piszesz? Podejrzewam, ze twoja wiedza o ekonomii jest znikoma, dlatego tak strzelasz smiesznymi argumentami:)

ripper 21-09-2008 10:20

Cytuj:

Ustroj w ktorym jestes niewolnikiem jest dla ciebie doskonaly?
Twoja ignorancja powala. Czy ty próbowałeś dotrzeć do źródeł socjalizmu, czy interesuje cię tylko jego rosyjskie, polskie, kubańskie, chińskie i koreańskie wydanie?

Valard 21-09-2008 11:19

Dzięki ripper, uprzedziłeś mnie ;)

spider-bialystok 21-09-2008 11:21

Mowie oczywiscie o zalozeniach socjalizmu, nie musze sie podpierac jego wydaniami:)
Socjalizm opiera sie na zakazach, nakazach i okradaniu obywatela przez panstwo. Jest wiec zaprzeczeniem wolnosci.

Gimlos 21-09-2008 11:35

Cytuj:

chcesz, dodam jeszcze co nieco do plusów ashlona:

-autorytet organów ścigania. Poza przykladami przekroczen, milicja miala swoj autorytet. Jakos wtedy czlowiek nie obawial sie ze napadnie go grupa mlodych gniewnych.

Racja ;)
Cytuj:

-wsparcie finansowe organizacji studenckich. Wtedy organizatorzy roznych inicjatyw studenckich nie mieli problemu z mozliwosciami zdobycia funduszy. Osobiscie znam czlowieka ktory wspolorganizowal jedne z krakowskich juwenaliow, wiec informacja jest z pewnego zrodla. Moge dodac rowniez, ze moj ojciec jako student, na koszt uczelni, odwiedzil wiele panstw, co prawda ukladu, ale rownie wartych obejrzenia, jak Bulgaria czy Gruzja.

Teraz tez Juwenalia sa w wiekszej mierze sponsorowane przez uczelnie. Dane z Płocka :
Cytuj:

około 70 tys. dają uczelnie, 20 tys. dorzuca urząd marszałkowski, resztę mają wyłożyć sponsorzy i urząd miasta, który w zeszłym roku wsparł żaków kwotą 20 tys. zł.
( źródło gazeta.pl ) . Jezeli chodzi o wyjazdy - teraz tez uczelnie daja nam taka mozliwosc. Chocby program Erasmus, Socrates. Tutaj trudno mi je tylko porownac z mozliwosciami, jakie dawano studentom w czasach o ktorych mowimy, bo nie mam na ten temat danych.
Cytuj:

Zaufanie spoleczne? W czasach, kiedy czlowiek bal sie wyrazic swoje poglady w rozmowie ze znajomymi, bo ktorys z nich mogl byc agentem? Bal sie rozmawiac szczerze przez telefon? Nie, zaufania spolecznego wtedy nie bylo. Wyzsze poczucie fizycznego bezpieczenstwa - owszem ( to wynikalo rowniez z tego, co pisales o policji ). Byla tez swoista solidarnosc, wielu ludzi bezinteresownie sobie pomagalo, co na pewno bylo ciekawym zjawiskiem. Ale zaufaniem bym tego nie nazwal : d
Ps. Ja w te wakacje wielokrotnie lapalem stopa bez harcerskiego munduru i z irokezem na glowie.
Cytuj:

-system wsparcia kinematografii: w tamtych czasach powstalo wiele filmow ktore i dzis chetnie ogladamy, bo sa tego warte. A jak wszyscy dzis wiemy, polska kinematografia juz od dluzszego czasu trwa w kryzysie, jedyne polskie hity na afiszach to kolejne komedie romantyczne. Takze telewizja byla na wyzszym poziomie, chocby teatr telewizji, ktory dzis praktycznie upadl.
W chwili obecnej filmy sa rowniez dofinansowywane i to wcale niemala kasa. To, ze fundusze ida na dziela malo wartosciowe, nie jest juz wina systemu : d Teatr telewizji w latach 90 rowniez mial swoje naprawde dobre chwile, wiec obecny 'upadek' nie jest stricte wina kapitalizmu.

Cytuj:

Robiąc ją przy okazji jedną z najbrzydszych stolic w Europie. Prawdą jest jednak, że demokratycznemu rządowi, który próbowałby odwzorowac przedwojenna Warszawe, mogloby to zajac wiecej czasu. Ja jednak postawilbym na jakosc, a nie szybkosc roboty. Tym bardziej, ze ludnosc miasta byla kompletnie przetrzebiona i nie trzeba bylo odbudowywac od razu wszystkiego.
Cytuj:

Do tych przemian musialo dojsc, niezaleznie od wladzy, to samo dzialo sie w calej Europie. Nie zasluguja wiec za to na pewno na jakies pochwalne peany. Tym bardziej, ze siec komunikacyjna zrobiona byla na niskim standardzie, a o telekomunikacji kraza wrecz zarty, ktore ktos juz w tym temacie przytaczal. Na zalozenie telefonu czekalo sie szmat czasu nawet w miastach.
Zeby nie bylo, ze do wszystkiego sie przyczepiam - elektryfikacja byla ok : d

Cytuj:

Ciekawe co by Ci wspaniali wloscianie zrobili gdyby mieszkali w kamienicach
Ci wspaniali wloscianie za ta Warszawe umierali. Ich kamienice rowniez były bombardowane i niszczone. Jezeli twierdzisz, ze ludzie ktorzy poswiecali za miasto zycie, nie chcieliby go odbudowywac - jestes zaślepiony, o co z taka lubością oskarżasz swoich adwesarzy.

@Dragon-fly
Jak sie domyslam, fragmentu nie znalazles?

ripper 21-09-2008 13:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2274086)
Mowie oczywiscie o zalozeniach socjalizmu, nie musze sie podpierac jego wydaniami:)
Socjalizm opiera sie na zakazach, nakazach i okradaniu obywatela przez panstwo. Jest wiec zaprzeczeniem wolnosci.

Ciężki dylemat mam - idiota czy prowokacja?

sphinx123 21-09-2008 14:00

Cytuj:

? Nie czaję o_O

Każdy ustrój się na tym opiera, no chyba że anarchia + darmowa maszynka do robienia pieniędzy dla każdego obywatela, ale takiego nie znam ; p

Valard 21-09-2008 14:46

Cytuj:

Prowokacja ;)

spider-bialystok 21-09-2008 15:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez wiki
Socjalizm (łac.societas - wspólnota) - wieloznaczne pojęcie, odnoszące się do prób zmniejszenia nierówności społecznych i upowszechnienia świadczeń socjalnych, lub poddania gospodarki kontroli społecznej (poprzez instytucje państwowe, samorządowe, korporacyjne lub spółdzielcze). Częścią wspólną wszystkich odmian socjalizmu jest (częściowe lub całkowite) odrzucenie idei kapitalistycznego wolnego rynku, ograniczenie własności prywatnej oraz promowanie idei sprawiedliwości społecznej.

Co wy na to?
Z tego co wiem to pozbawienie kogos wlasnosci to kradziez, a pozbawienie wolnosci - niewolnictwo. Zgadza sie?
I albo podajecie argumenty, albo uznaje was za niezdolnych do obrony swojego stwierdzenia o idealnym socjalizmie idiotow i konczymy zabawe :)

Vavi 21-09-2008 17:06

I teraz pytanie. Czemu robotnik pracujący w stoczni 12godzin musi olbrzymią część swoich zarobków oddawać na bezrobotnych/niepełnosprawnych itd.? Państwom opiekuńczym nie...

sphinx123 21-09-2008 17:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2274382)
Co wy na to?
Z tego co wiem to pozbawienie kogos wlasnosci to kradziez, a pozbawienie wolnosci - niewolnictwo. Zgadza sie?
I albo podajecie argumenty, albo uznaje was za niezdolnych do obrony swojego stwierdzenia o idealnym socjalizmie idiotow i konczymy zabawe :)

Moi rodzice płacą podatki na Kościół, mimo tego, że nie jesteśmy religijną rodziną. Kradzież.
Powiem, że holocaust dotknął tylko ochotników spośród Żydów, zostanę ukarany za własne zdanie. Brak wolności

<3

Ashlon 21-09-2008 17:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez spider-bialystok (Post 2273266)
Za pieniadze zabierane obywatelom (tak jak i teraz zreszta).

Co jak co, ale na sport panstwo powinno kase lozyc, tak samo jak na wojsko czy sluzbe zdrowia (na normalnych zasadach, nie to, co dzieje sie teraz w NFZ)

Cytuj:

Bzdura. Pis, PO czy SLD to te same, socjalistyczne swinie, pod roznymi szyldami.
Niby to samo, ale w szczegolach sie roznia, nawet pod wzgledem inteligencji tworzacych je osob.

Cytuj:

Co to za argument? Nie wazne czy dobry czy zly, wazne ze staly?
W polityce zagranicznej liczy sie wlasnie stalosc. My mielismy ja dosc zmienna - najpierw za ZSRR, bylismy przeciwko zachodniej Europie i USA, teraz odwrotnie. Co nam z tego? Z Rosja mamy klape, zachodnia Europa z nami sie nie liczy, a USA traktuja nas jak slugusa.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vavi
I teraz pytanie. Czemu robotnik pracujący w stoczni 12godzin musi olbrzymią część swoich zarobków oddawać na bezrobotnych/niepełnosprawnych itd.? Państwom opiekuńczym nie...

W sumie - ciekawe, co ty bys powiedzial, gdybys nagle stal sie bezrobotnym bez srodkow do zycia, w wypadku stracilbys noge czy cos.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Exodus
Wedlug mnie, jesli cie zatakuje jakis dres golymi piesciami i ty go zabijesz to powinienes poniesc kare.

Ty mowisz to na powaznie, czy zartujesz? :P

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Valard
Zacznę od stwierdzenia, że komunizm, a raczej socjalizm ewoluujący w marksizm, jest w swoim założeniu ustrojem doskonałym, jednak co za tym idzie niemożliwym do osiągnięcia..

Kazdy ustroj polityczny ma fajne zalozenia i cele, ale to, co zostaje zrealizowane, dalekie jest od tego, czym mialo byc;)

ripper 21-09-2008 18:56

Cytuj:

Z tego co wiem to pozbawienie kogos wlasnosci to kradziez
Z założenia socjalistyczny brak własności prywatnej ma polegać na tym, że wszystko jest dla wszystkich, więc teoretycznie nie ma mowy od ODEBRANIU własności, co raczej o ograniczeniu wyłączności. A miłość do własności jest zabójcza dla jednostki i społeczeństwa.
Przeczytaj - Eric Fromm "Mieć czy być".
Cytuj:

a pozbawienie wolnosci - niewolnictwo
Operujesz bardzo rozległym pojęciem. Na dobrą sprawę każda zorganizowana forma społeczna, niezależnie od rozmiarów i przeznaczenia, jest ograniczeniem tej wolności. Zresztą w cytacie z Wikipedii nie ma NIC o wolności osobistej. Powiem nawet więcej - socjalizm czyni ludzi równymi, a to prowadzi do wolności.
Cytuj:

I albo podajecie argumenty, albo uznaje was za niezdolnych do obrony swojego stwierdzenia o idealnym socjalizmie idiotow
Socjalizm w teorii (szczególnie mój ukochany socjalizm humanistyczny, o którym pisze Fromm w w/w książce) jest jedyną drogą do osiągnięcia pełnego szczęścia, ponieważ unieważnia walkę o pieniądze, walkę o władzę, walkę o pozycję społeczną i daje możliwość nieograniczonego i niczym nie skrępowanego rozwoju jednostki.

Ale to tylko teoria. Zgodzę się z tym, że ludzie socjalizm spierdolili i wywrócili na lewą stronę. Z mojej strony eot. Nie twierdzę, że socjalizm jest najlepszy, bo jest niewykonalny, ale nazywanie go złym w samej idei do głupota i ignorancja.

spider-bialystok 21-09-2008 19:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez sphinx123
Moi rodzice płacą podatki na Kościół, mimo tego, że nie jesteśmy religijną rodziną. Kradzież.

Owszem kradziez.
Panstwo Polskie pochlania w tej chwili ponad 70% dochodow obywatela.

Cytuj:

Co jak co, ale na sport panstwo powinno kase lozyc, tak samo jak na wojsko czy sluzbe zdrowia (na normalnych zasadach, nie to, co dzieje sie teraz w NFZ)

Uzasadnij, jak mozna usprawiedliwiac zabranie czlowiekowi ciezko wypracowanych pieniedzy i wydawanie ich na czyjas kariere sportowa czy na czyjes leczenie. Dobrowolna pomoc jest fajna, ale przymusowe odebranie wlasnosci - nie.
Kubica zrobil kariere bez pomocy panstwa.
Cytuj:

W sumie - ciekawe, co ty bys powiedzial, gdybys nagle stal sie bezrobotnym bez srodkow do zycia, w wypadku stracilbys noge czy cos.

Od tego sa organizacje charytatywne.
Kradziez to kradziez, niewazne z jakich powodow zostala dokonana.
Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper
miłość do własności jest zabójcza dla jednostki i społeczeństwa.

Nie milosc, a prawo. Moje jest moje. Jak popracujesz to moze zrozumiesz.
Cytuj:

Operujesz bardzo rozległym pojęciem. Na dobrą sprawę każda zorganizowana forma społeczna, niezależnie od rozmiarów i przeznaczenia, jest ograniczeniem tej wolności.

O ile sami dobrowolnie zgadzamy sie na uczestniczenie w jakiejs formie spolecznej ktora wymaga ograniczen to nie jest niewolnictwo.
Niewlonictwo jest wtedy, gdy panstwo mowi mi co moge a czego nie moge robic z moja wlasnoscia i moim cialem.
Cytuj:

Socjalizm w teorii (szczególnie mój ukochany socjalizm humanistyczny, o którym pisze Fromm w w/w książce) jest jedyną drogą do osiągnięcia pełnego szczęścia, ponieważ unieważnia walkę o pieniądze, walkę o władzę, walkę o pozycję społeczną i daje możliwość nieograniczonego i niczym nie skrępowanego rozwoju jednostki.

A to wszystko droga zakazow, nakazow i kar.
Dziekuje bardzo za takie cos.
Zreszta co to za dziwne przeswiadczenie, ze szczescie to brak rywalizacji. Nie jest tak. Nawet w twoim ukochanym socjalizmie humanistycznym bedzie rywalizacja np. o kobiete:)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:59.